Kategórie
 
 
 
 
 

Zhrnutie roka 2022 z pohľadu AFG.sk

08. február 2023
Zhrnutie roka 2022 z pohľadu AFG.sk

Rok 2022, žiaľ, priniesol viacero zásadných negatívnych zmien v oblasti predaja a regulácie nadobúdania a držania niektorých druhov voľnopredajných zbraní (kat. D). Zmeny boli spôsobené novelou Zákona o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003 Z. z.), ktorá nadobudla účinnosť 1.2.2022. Novela vznikla ako implementácia smernice EÚ. Na druhej strane však rok 2022 priniesol na trh viacero zaujímavých noviniek z rôzneho sortimentu. Poďme si spolu v nasledovných riadkoch stručne zhrnúť rok 2022 z hľadiska novelizácie zákona o zbraniach so zameraním na zbrane kat. D a z hľadiska zaujímavých noviniek.

NOVELA ZÁKONA

Žiaľ, od 1.2.2022 si už originálne expanzné zbrane (aj tzv. plynovky), originálne flobertky do 7.5 J, niektoré znehodnotené zbrane a niektoré perkusné zbrane môžete kúpiť len osobne v predajni, a to na základe zbrojného preukazu, alebo ak nie ste držiteľom zbrojného preukazu, tak na základe vopred vydaného povolenia na nákup. Či už si tieto zbrane zakúpite na základe zbrojného preukazu alebo na základe povolenia na nákup, po zakúpení musíte zbraň zaevidovať na polícii, kde vám vydajú k zbrani tzv. preukaz zbrane.

Ľudia, ktorí vyššie uvedené zbrane vlastnili ešte pred účinnosťou novely, dostali tzv. prechodnú lehotu na zaevidovanie zbrane na príslušnom oddelení PZ v trvaní od 1.2.2022 do 31.1.2023. Žiaľ, mnoho ľudí sa o tejto povinnosti nedozvedeli a zbrane nemajú do dnes zaevidované, aj napriek tomu, že informačná kampaň na sociálnych médiách, v tlači, v TV bola značná, či už zo strany MINV, občianskych združení a médií. Na stránke AFG.sk sme prostredníctvom blogov informovali niekoľkokrát o tejto téme, rovnako aj v príspevkoch na našom FB. Zaevidovanie týchto zbraní po lehote bude pravdepodobne možné už len s pokutou a priestupkom, ktorý môže najbližšie dva roky zakladať tzv. nespoľahlivosť, ktorá tvorí prekážku k vydaniu zbrojného preukazu.

Do ešte zložitejšieho postavenia sa dostali vlastníci napr. expanzných zbraní, flobert zbraní a perkusných zbraní, ktoré vznikli úpravou zo zbraní kat. A / B / C (ľudovo nazývané ako ostré zbrane). Tieto zbrane totiž do 1.2.2022 patrili do kat. D a od 1.2.2022 prešli späť do kategórie, z ktorej boli upravené. Takíto vlastníci, za predpokladu, že si chcú takéto zbrane nechať naďalej a neboli držiteľmi zbrojného preukazu, museli najneskôr do 31.1.2023 požiadať o vydanie zbrojného preukazu.

PROBÉM PLYNOVÉ VS EXPANZNÉ ZBRANE

Azda najväčšou nejasnosťou bola otázka, či sa od 1.2.2022 majú registrovať plynové zbrane alebo expanzné zbrane. Problém bol spôsobený tým, že nie vždy sa v bežnom živote používajú názvy, ktoré predpokladá zákon, ale často sa používajú zľudovené alebo komerčné názvy. Preto pamätajte:

  • Expanzné zbrane (zákonný pojem) = plynovky / plynové zbrane (ľudový, komerčný pojem). Sú to zbrane, ktoré strieľajú poplašné náboje, prípadne náboje s obsahom dráždivej látky. Od 1.2.2022 podliehajú registrácii na polícii, nákup možný len na základe zbrojného preukazu alebo povolenia na nákup.
  • Plynové zbrane (zákonný pojem) = vzduchové zbrane (ľudový, komerčný pojem). Sú to zbrane štandardne strieľajúce diabolky alebo oceľové broky, ktorým výkon dodáva napr. uvoľnený stlačený vzduch alebo CO2. S výkonom do 17 Joulov sú to voľnopredajné zbrane od 18 rokov bez evidencie na polícii. S výkonom nad 17 Joulov sú to zbrane, ktoré je možné zakúpiť len na základe zbrojného preukazu v kamennej predajni.

CEZHRANIČNÝ PROBLÉM SO VZDUCHOVÝMI ZBRAŇAMI

Českej republike pri implementácii smernice EÚ zrušili limit energie na ústí hlavne vo vzťahu k vzduchovým zbraniam do kalibru 6.35 mm (vrátane). Na Slovensku od novely (1.2.2022) bol limit voľnopredajných vzduchových zbraní posunutý z 15 Joulov na 17 Joulov. V Českej republike je teda možné zakúpiť si napr. vzduchovú pušku v kal. 5.5 mm s energiou 40 Joulov bez zbrojného preukazu od 18 rokov.

Mnohí českí obchodníci prevádzkujú svoje internetové obchody aj pod príponou .SK, teda v slovenskom jazyku. Následne sú takto silné vzduchové zbrane prezentované ako zbrane kat. D – voľnopredajné od 18 rokov. Treba si však uvedomiť, že českí podnikatelia pôsobia z územia ČR a sú povinní dodržiavať ich zákony. V českom internetovom obchode s príponou .SK prezentovanom v slovenskom jazyku nájdete len konštatovanie právneho stavu preloženého z českého jazyka. Zbraň, ktorú tam nájdete prezentovanú ako zbraň kat. D teda vôbec nemusí byť v Slovenskej republike zbraňou kat. D. Objednaním vzduchovej zbrane s výkonom cez 17 Joulov sa môžete dopustiť trestného činu nedovoleného ozbrojovania, pretože takéto zbrane sú na Slovensku zbraňami kat. C, na ktoré potrebujete zbrojný preukaz a dajú sa zakúpiť len v kamenných predajniach.

Žiaľ, mali sme za posledný rok množstvo telefonátov od slovenských zákazníkov, ktorí si takéto zbrane objednali z ČR a dožadovali sa rady, ako takéto zbrane na Slovensku dodatočne zlegalizovať. Preto pamätajte na to, že ak má internetový obchod príponu .SK, neznamená to hneď, že ho prevádzkuje slovenský podnikateľ v súlade so slovenskými právnymi predpismi.

ZAUJÍMAVÉ NOVINKY 2022

Dlho očakávanou novinkou z oblasti mechanických zbraní (luky / kuše) bola kuša značky Ek-Archery model VLAD, ktorá sa vyznačuje zaujímavým taktickým dizajnom a zásobníkom s kapacitou 8 šípov. Revolučnou novinkou bol aj luk značky Ek-Archery model Whipshot kombinovaný so zásobníkom s kapacitou 6 šípov a kolimátorom na zamierenie. Za zmienku však určite stojí aj malá zásobníková kuša značky Hori-Zone.

Z obranných prostriedkov českej značky ESP (Euro Security Products) sme sa dočkali nových modelov kalených teleskopických obuškov, ktoré je možné zatvoriť prostredníctvom stlačenia poistného tlačidla.

Práve po zbraniach značky T4E začínajú siahať zákazníci, ktorí potrebujú zbraň na obranu, avšak nie sú ochotní si vybavovať povolenia na nákup a následne nadobudnutie zbrane ohlasovať na polícii, tak ako v prípade kúpy expanznej zbrane (tzv. plynovka na poplašné a slzotvorné náboje). Zaujímavou novinkou takýchto zbraní, ktoré vystreľujú projektily pomocou CO2, je revolver HDR 68 s výkonom až 16 Joulov a kalibrom .68.

Na záver určite musíme spomenúť spustenie nového moderného dizajnu nášho internetového obchodu s mnohými modernými a užitočnými funkciami, ktoré našim zákazníkom urýchľujú a spríjemňujú nákup. Zároveň sme v roku 2022 spustili aj nové oddelenie s názvom OUTDOOR, ktoré pravidelne rozširujeme o zaujímavé produkty napr. pre turistov, chatárov, rybárov, milovníkov prírody, kempovania, stanovania a podobne.

Zároveň všetkým prajeme veľa síl a pevné nervy, aby zvládli rok 2023. Snáď všetky možné krízy, ktoré začali v roku 2022, už čoskoro pominú a rok 2023 už bude lepším a pre všetkých úspešnejším.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia