Kategórie
 
 
 
 
 

Aktuálne dezinformácie o voľnopredajných vzduchových zbraniach a ich výkone

13. december 2022
Aktuálne dezinformácie o voľnopredajných vzduchových zbraniach a ich výkone

Po nie až tak dávnej slovenskej novele zákona o strelných zbraniach a strelive a novele českého zákona o strelných zbraniach a strelive sa čoraz častejšie stretávame s dezinformáciami o možnosti a podmienkach nadobúdania a držania vzduchových zbraní na Slovensku. Čítajte ďalej a dozviete sa v čom dezinformácie spočívajú a ako vznikli. 

Dezinformácie o voľnopredajných vzduchových zbraniach

V poslednej dobe sa stretávame s informáciami od zákazníkov, že aktuálne na Slovensku platí stav, že vzduchové zbrane s neobmedzeným výkonom možno nadobúdať od 18 rokov bez toho, že by bol nutný zbrojný preukaz a evidencia takejto zbrane na polícii. Toto je prvá aktuálna a najčastejšia dezinformácia! Druhou informáciou od zákazníkov je názor, že aktuálne na Slovensku platí stav, že vzduchové zbrane s neobmedzeným výkonom možno nadobúdať od 18 rokov, netreba zbrojný preukaz a stačí len ich zaregistrovanie na polícii. Toto je druhá aktuálna a najčastejšia dezinformácia!

Ako tieto dezinformácie vznikli?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. V Českej republike tvorcovia nového zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorý museli prijať ako reakciu na povinnú implementáciu smernice EÚ o regulácii zbraní, išli v mnohých smeroch cestou miernejšieho sprísňovania nadobúdania a držania voľnopredajných zbraní a kde to smernica umožňovala, podmienky nadobúdania a držania niektorých voľnopredajných zbraní sa ešte viac uvoľnili. Práve do tejto druhej skupiny patria aj vzduchové zbrane. Aktuálne v Českej republike platí stav, že vzduchové zbrane v kal. do 6.35 mm (vrátane) je možné zakúpiť od 18 rokov, bez zbrojného preukazu a evidencie na polícii, a to bez obmedzenia výkonu, resp. energie na ústí hlavne. V praxi to teda znamená, že od 18 rokov je možné si v Českej republike zakúpiť vzduchovú pušku napr. v kalibri 5.5 mm a s energiou strely 40 Joulov.

Prečo sa tieto dezinformácie na Slovensku šíria?

Mnoho úspešných českých internetových predajcov pôsobí aj prostredníctvom svojich web stránok s príponou .sk, čo znamená, že ich ponuka je uvádzaná v Slovenskom jazyku, a to aj vrátane prekladu informácie o tom, že vyššie uvedený príklad vzduchovej pušky je voľnopredajný od 18 rokov, a to aj s možnosťou online nákupu. Český predajcovia pôsobia z územia Českej republiky, a preto sa správajú podľa českých právnych predpisov. Slovenský spotrebiteľ si objednáva tovar, ktorý príde na územie Slovenskej republiky, a preto spotrebiteľ (objednávateľ) je povinný zabezpečiť, aby nákup tovaru bol v súlade so slovenskými právnymi predpismi. Preto ako zákazník sa správajte opatrne, v prvom rade si overte, či web stránka s príponou .sk naozaj pôsobí z územia Slovenskej republiky a určite si všímajte aj výkon vzduchovej zbrani vyjadrený energiou meranou v jednotke Joule. Pretože ak si objednáte vzduchovú zbraň s energiou strely nad 17 Joulov, môžete sa dostať do veľkých nepríjemností, o ktorých si povieme bližšie ďalej. Dezinformácie teda vznikli z dôvodu, že veľa spotrebiteľov považuje všetky internetové obchody s príponou .sk (v slovenskom jazyku) za slovenské a právne informácie v nich uvádzané považuje za právny stav platný v Slovenskej republike.

Aká je teda reálna právna úprava nadobúdania a držania vzduchových zbraní na Slovensku?

Na Slovensku sú vzduchové zbrane regulované Zákonom č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive. Pozor, zákonný pojem je plynová zbraň (vzduchová zbraň je ľudový pojem). Zároveň treba odlišovať plynové zbrane (zákonný pojem) od plynových zbraní (ľudový pojem). Vysvetlenie:

  • Plynová zbraň (zákonný pojem) = vzduchová zbraň (ľudový pojem), napr. vzduchová puška, vzduchová pištoľ, vzduchový revolver
  • Plynová zbraň (ľudový pojem) = expanzná zbraň (zákonný pojem), napr. plynová pištoľ, plynový revolver alebo všeobecne tzv. plynovka (na poplašné a slzotvorné náboje)

Zmienku o zaradení plynových (vzduchových) zbraniach do príslušných kategórií, ktoré následne určujú režim ich nadobúdania a držania nájdete v § 6 ods. 1 písm. (d a v § 7 ods. 1 písm. (b.

Ustanovenie § 6 ods. 1 písm. (d pojednáva o tom, že vzduchová zbraň, ktorej energia strely presahuje 17 Joulov je zbraňou kat. C. Takúto zbraň nemožno zakúpiť na diaľku (napr. internetová objednávka) a na jej nadobudnutie potrebujete zbrojný preukaz a nadobudnutie musíte ohlásiť na príslušnom policajnom útvare.

Ustanovenie § 7 ods. 1 písm. (b pojednáva o tom, že vzduchová zbraň, ktorej energia strely nepresahuje 17 Joulov je zbraňou kat. D. Takúto zbraň môže nadobudnúť osoba staršia ako 18 rokov s plnou právnou spôsobilosťou na právne úkony, a to aj spôsobom na diaľku (napr. internetová objednávka). Je pri tom úplne jedno, či sa jedná o kal. 4.5 / 5.5 mm alebo iný. Rozhodujúci je výkon (energia strely) do 17 Joulov.

Aké riziko hrozí slovenskému spotrebiteľovi, ktorý si objedná z Českej republiky vzduchovú zbraň s výkonom presahujúcim 17 Joulov a zbraň mu bude doručená? Odpoveď je veľmi jednoduchá, dopustí sa protiprávneho konania. Takéto konanie môže naplniť skutkovú podstatu trestného činu nedovoleného ozbrojovania podľa § 294 Trestného zákona (č. 300/2005 Z. z.).

Uvedené sa vzťahuje aj na zbrane vystreľujúce gumené / farebné / slzotvorné projektily pomocou CO2 náplne, napr. zbrane značky T4E. Aj tie musia spĺňať limit do 17 Joulov, aby na Slovensku boli voľnopredajné od 18 rokov.

Záver

Aj nás predajcov veľmi mrzí, že sme pri implementácii smernice nešli podobným smerom ako Česká republika, avšak tento stav už nezmeníme. Český občan si v Českej republike legálne zaobstará vzduchovú zbraň do kal. 6.35 s výkonom napr. 40 Joulov od 18 rokov bez akejkoľvek ďalšej registrácie, evidencie či ohlásenia na polícii. Slovenský občan si „postarom" mohol od 18 rokov zakúpiť vzduchovú zbraň s výkonom do 15 Joulov a „ponovom" do 17 Joulov.

Aj napriek tomu, že smernica EÚ mala za cieľ do istého stupňa harmonizovať právnu úpravu nadobúdania a držania zbraní v celej EÚ, nie sú kategórie zbraní, ich charakteristika a podmienky nadobúdania a držania v jednotlivých štátoch EÚ rovnaké. Preto ešte raz upozorňujeme zákazníkov, aby boli opatrní pri objednávaní zbraní cez internet a overovali si skutočnosť, čo a od koho objednávajú, aby predišli možným nepríjemným situáciám s nedovoleným ozbrojovaním (najmä aktuálna téma - vzduchové zbrane s neobmedzeným výkonom z Českej republiky).

 
avatar
Jan

Dobrý deň,chcel som sa informovať ci je ta hranica 17 Joulov na Slovensku stále platná? lebo som počul že je to iba do 15 Joulov, Ďakujem za odpoveď

...
avatar
Karol

Dobrý deň,
rád by som sa spýtal, keby som objednal vzduchovku (plynová zbraň) z CZ napríklad, "Hatsan 125 Sniper kal.4,5mm FP " kde je energia strely 40j a a ustová rýchlosť 380m/s a bude mi to doručené na SK či stačí zájsť na políciu aj so zbraňou, a nákupním dokladom a zaevidovať to, alebo je potrebné nákupné povolenie potrebné vybaviť dopredu na konkretný typ vzduchovky.
Som držiteľom ZP skupiny DEF.
Ďakujem pekne za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, toto je práve príklad, prečo vôbec vyššie uvedený článok vznikol. Vzduchová zbraň s energiou strely nad 17 Joulov je zbraňou kat. C. Teda zbraňou, na ktorú potrebujete zbrojný preukaz, a ktorá sa eviduje na polícii, a ktorú zákon zakazuje nadobudnúť spôsobom na diaľku (napr. zásielkový predaj). Ak nesplníte podmienky spomenuté v predošlej vete, môžete sa dopustiť priestupku až trestného činu. Preto, ak aj máte ZP, nesmiete si takúto zbraň objednať a nechať zaslať. Ak by ste si chceli ísť pre vzduchovku do ČR osobne, potrebujete okrem iného aj tzv. zbrojný sprievodný list.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia