Správnym puškohľadom k úspešnej streľbe

Kategórie
 
 
 
 
 

Správnym puškohľadom k úspešnej streľbe

15. august 2019
Správnym puškohľadom k úspešnej streľbe

Máte vybavený zbrojný preukaz a vybrali ste si zbraň? Vystačia samotné mieridlá na kvalitnú a presnú streľbu? Nestačia. K zbraniam môžete pripojiť rôzne komponenty a vylepšiť ich funkcionalitu. Ľudia, ktorí investujú značné prostriedky do kvalitnej zbrane, by mali investovať aj do správneho puškohľadu. Táto, často podceňovaná, časť zbrane môže výrazne dopomôcť k presnejšej a rýchlejšej streľbe.

Pekne od začiatku

Ak ste sviatočný strelec alebo nováčik, pri výbere puškohľadu poproste o pomoc skúsenejších kolegov. V tomto článku sa Vám však pokúsime čo najviac poradiť a vysvetliť, aký puškohľad a na akú streľbu použiť. Začneme základným označením puškohľadu. V našom e-shope máme napríklad puškohľad Norconia 3-9x40.

Norconia je názov výrobcu. Čísla 3-9x označujú zoomovacie schopnosti puškohľadu. Číslo 40 na konci názvu označuje priemer objektívu. Tieto tri označenia puškohľadu určujú, na čo presne je puškohľad a pri akej streľbe ho využijete.

Zoom

Zoomovacie možnosti sa pri puškohľadoch líšia a majú veľký vplyv na presnú streľbu najmä na väčšie vzdialenosti. Rozlišujeme dve verzie puškohľadov. Tie s fixným zoomom sú použiteľné v rámci určitej aktivity, napríklad pre snajperov. Potom sú tu puškohľady s nastaviteľným zoomom. V predošlej časti sme si ako príklad vybrali Norconia 3-9x40. 3x zoom využijete na streľbu na blízke ciele, kde pri decentnom priblížení máte neustále prehľad aj o širšom okolí. Rozsah 3-9x zoomu určuje aj hornú hranicu zoomu.

9x zoom už oproti 3x zoomu ponúka pohodlnejšiu a presnejšiu streľbu na väčšie vzdialenosti. Zámerne sme vybrali príklad tohto puškohľadu, pretože zoom 3-9x je najvyužívanejší napríklad pri love na lesnú zver a ponúka kvalitnú streľbu na blízko i na väčšie vzdialenosti a odporúča sa aj pre airsoftových hráčov. 

Zoom nad úrovňou 15x využijete pri streľbe na tie najdlhšie vzdialenosti, no je nutné mať stabilizovanú zbraň a vyhnúť sa jej nechceným pohybom. Každý menší pohyb znamená minutie cieľa vzhľadom na dlhšiu trajektóriu letu projektilu. Presnosť streľby samozrejme ovplyvní vietor, tepelné vlny, ale aj čistota hlavne. Rátajte i s balistickou krivkou. Pri zoomovaní platí zásada, čím je zoom väčší, tým je prenos svetla menší.

Priemer objektívu

Druhé číslo z popisu zariadenia, 40, znamená priemer objektívu v milimetroch. Určuje zorné pole strelca a ovplyvňuje, čo strelec vidí okrem objektu, na ktorý má namierené. Pri objektívoch platí, čím je priemer objektívu väčší, tým je lepší prenos svetla pri zoomovaní. Priemer objektívu od 30 mm do 50 mm by mal byť na našom území dostačujúci a taktiež postačí, čo sa týka priepustnosti svetla.

 

Na čo si dať pozor

Ak sa vám podarilo si vybrať po základných informáciách puškohľad, ktorý by Vám najviac vyhovoval, preverte si ešte ďalšie parametre, ktoré ovplyvňujú funkčnosť zariadenia. 

Ide napríklad o tubus, ktorý môže byť z rozličných materiálov. Pozor, niektoré materiály sa však môžu lesknúť a prezradiť Vašu prítomnosť v lese! Ďalej jeho dĺžka ovplyvňuje svetelnú priepustnosť. 

Paralaxa slúži na zaostrenie obrazu a označuje sa ako SF (Side Focus) alebo AO (Adjustable Objective). Pomôže vám lepšie zacieliť objekt. Zámerná os je dôležitým ukazovateľom. Určuje bod, ktorý chcete trafiť, a najlepšie je, ak os výrobca umiestnil do druhej ohniskovej roviny a prípadne obsahuje podsvietenie. Kvalita a spracovanie optiky a mechaniky (spolu s dobrým a intuitívnym ovládaním) sú nevyhnutné a pri výbere sa zamerajte i na tento aspekt.

Delenie puškohľadov

Nadhánkové puškohľady

Sú primárne určené na streľbu na pohyblivé ciele a kratšie vzdialenosti do 100 metrov. Podmienkou je dobre osvetlené prostredie. Charakteristické je žiadne či minimálne zväčšenie a veľké zorné pole, dôležité pre nájdenie cieľa v krátkom časovom horizonte. Puškohľady v tejto kategórii sú napríklad s označením 1-4x22, 1-5x24, 1-6x24.

Posedové puškohľady

Puškohľady s pevným zoomom s veľkosťou 6x až 8x. Prevažne ich používajú poľovníci na vzdialenosť do 200 metrov. Malé zorné pole minimalizuje viditeľnosť okolia a pri pohyblivom cieli je náročnejšie ho nasledovať a trafiť. Pri stojatých objektoch však zaručuje väčšiu presnosť a v rukách skúseného strelca takmer s určitosťou úspech. Puškohľady v tejto kategórii sú napríklad s označením 7x50, 7x56, 8x56.

Univerzálne puškohľady

Ide primárne o puškohľady s variabilným zoomom. Ten sa nastavuje krúživým pohybom telieska na tubuse. Najčastejšie sa vyrábajú puškohľady so zoomom 3-9x . Čím sa však úroveň zoomu zvyšuje, tým je puškohľad použiteľnejší na viacero aktivít. Univerzalita tohto typu ponúka v malej vzdialenosti veľký rozhľad, v strednej dostatok svetelnosti a s vysokým zoomom lepšie podmienky pri streľbe na vzdialené ciele. Puškohľady v tejto kategórii sú napríklad s označením 3-9x50, 2-12x50, 3-12x56, 3-18x50, 4-20x56.

Záver

V prípade streľby na krátku vzdialenosť do 20 metrov, nie je nutné používať puškohľad. Ak si chcete byť istí presnou streľbou aj na krátku vzdialenosť, odporúčame vám využiť fixný malý zoom. Strielate na  rôzne ciele v rôznych vzdialenostiach? Hodiť sa Vám bude nastaviteľný zoom. No a na dlhé vzdialenosti potrebujete buď nastaviteľný zoom (s vysokým najväčším zoomom), alebo fixný vysoký zoom.

Na bezpečné a kvalitné uchytenie odporúčame použiť montážne prvky. Ak je pre Vás samotný puškohľad príliš veľký a považujete ho za málo využiteľný v streľbe na krátku vzdialenosť, pozrite si našu ponuku kolimátorov.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
Naj puškohľady v našej ponuke
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia