Kategórie
 
 
 
 
 

Stručný návod, ako si vybaviť zbrojný preukaz

02. júl 2019
Stručný návod, ako si vybaviť zbrojný preukaz

Už dlhšie premýšľate, že si vybavíte zbrojný preukaz? Nemusíte byť poľovník, športový strelec ani zberateľ, aby ste dostali povolenie držať či nosiť zbraň. Možno sa chcete cítiť bezpečnejšie, prípadne chrániť seba a svoju rodinu. Nech už je dôvod akýkoľvek, ukážeme Vám, ako získať zbrojný preukaz, čo všetko na to potrebujete a koľko Vás to približne bude stáť.

Všade sa dočítate, že: „Zbrojný preukaz je verejná listina, ktorá fyzickú osobu oprávňuje držať alebo nosiť zbraň a strelivo v rozsahu ustanovenom pre jednotlivé skupiny zbrojného preukazu.” Čo to v praxi znamená? To si hneď vysvetlíme.

Na základe vlastnej potreby, či už ste poľovník, ochrankár, zberateľ, športový strelec, alebo len cítite potrebu nosiť pri sebe zbraň kvôli ochrane, môžete požiadať o zbrojný preukaz (ZP) v rámci týchto skupín: 

 

  • A. nosenie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku,
  • B. držanie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku,
  • C. držanie zbrane a streliva na výkon zamestnania alebo oprávnenia podľa osobitného predpisu,
  • D. držanie zbrane a streliva na poľovné účely,
  • E. držanie zbrane a streliva na športové účely,
  • F. držanie zbrane a streliva na múzejné alebo zberateľské účely.

Je celkom bežné požiadať o viacero kategórií ZP naraz, prípadne si neskôr požiadať o rozšírenie preukazu.

 

Kto môže požiadať o zbrojný preukaz?

Vy, ak spĺňate týchto 5 podmienok:

  1. dosiahli ste vek 21 rokov, aj keď existuje pár výnimiek, napr.:
    • vek 18 rokov pre ZP skupiny D, ak ste držiteľom poľovníckeho lístka,
    • vek 15 rokov pre ZP skupiny E, ak ste členom štátnej reprezentácie v streleckej disciplíne a máte súhlas od Vášho zákonného zástupcu,
  1. máte miesto pobytu na území SR,
  2. ste plne spôsobilý na právne úkony, 
  3. ste bezúhonný a spoľahlivý, konkrétne podľa § 19 zákona o strelných zbraniach a strelive,
  4. ak ste zdravotne a psychicky spôsobilý, čo musia dokázať lekárske posudky.

V neposlednom rade musíte preukázať svoju odbornosť držať a nosiť zbraň a strelivo vykonaním skúšky pred komisiou. Čo všetko, ale musíte absolvovať, kým sa k nej dostanete? 

 

Pred podaním žiadosti o ZP

Musíte mať za sebou spomínané vyšetrenia. Psychologický posudok sa pohybuje v cene cca 50 - 80 €, ale konečná suma a forma testovania závisí od konkrétneho klinického psychológa. Čo očakávať? Súčasťou vyšetrenia môže byť rozhovor a písomný test či rôzne psychologické cvičenia. Musíte tiež získať lekársky posudok o Vašej zdravotnej spôsobilosti od Vášho všeobecného lekára. Stojí okolo 20 - 30 €. 

Pri vypĺňaní žiadosti o zbrojný preukaz ďalej musíte odôvodniť, prečo by Vám mali povoliť držať a nosiť zbraň. Dôvodom môže byť zberateľstvo, poľovníctvo či rôzne športové aktivity, ale aj Vaše povolanie, a to aj ak ste právnik, investigatívny novinár a pod. Vždy však treba uviesť vysvetlenie.

K žiadosti, ktorú si stiahnete na stránke ministerstva vnútra, doplníte ešte:

  • kolok v sume 16,50 €
  • psychologický a lekársky posudok, ako uvádzame vyššie,
  • dve aktuálne fotografie Vašej tváre v rozmeroch 30 x 35 mm, 
  • potvrdenie orgánu štátnej správy, že máte oprávnenie podľa osobitného predpisu,
  • úradne overenú kópiu poľovného lístka (ak žiadate o ZP pre skupinu D),
  • potvrdenie o členstve v streleckej organizácii (ak žiadate o ZP pre skupinu E),
  • úradne osvedčenú kópiu dokladu, na základe ktorého možno započítať skúšku odbornej spôsobilosti alebo jej časti.

Žiaden z dokladov nesmie byť starší než 3 mesiace. Žiadosť podávate na príslušnom oddelení okresného riaditeľstva policajného zboru. Pokiaľ bude v poriadku, pozvú Vás na skúšku, ktorú by ste mali absolvovať do 60 dní od podania žiadosti. Overte si termíny vopred, aby Vám náhodou na prípravu neostal iba jeden týždeň.

TIP: Buďte pokorný a príjemný pri odovzdávaní žiadosti. Je pravdepodobné, že policajta, s ktorým ste sa stretli, budete mať v komisii aj na skúške. Je lepšie urobiť dobrý prvý dojem.

 

Ako prebieha skúška na zbrojný preukaz?

Skúška začína už Vašou prípravou. Hoci len teoretickou, keďže so skutočnou strelnou zbraňou sa na skúške nestretnete. Je paradoxné, že zbrojný preukaz viete získať bez toho, aby ste niekedy  držali v ruke zbraň.

Pripraviť sa môžete napr. z knihy: Zbrojný preukaz (Príprava na skúšku): Jozef Majoroš a Renáta Majorošová, r. 2018 alebo z jej staršieho vydania. No ideálne sa spýtajte na odporúčanú literatúru pri podávaní žiadosti o „zbroják“. Po preštudovaní teórie by bolo vhodné zájsť na strelnicu vo Vašom okolí a naučiť sa zaobchádzať so zbraňou. Alebo absolvujte kurz so skúseným inštruktorom.

V deň skúšky bude potrebný ešte kolok v sume 49,50 €. Všetky ďalšie poplatky (v prípade opakovania skúšky, rozšírenia zbrojného preukazu a pod.) nájdete znovu na stránke MV SR.

V  skúšobnej komisii sedia spravidla 2 policajti a prokurátor. Vytiahnete si niekoľko otázok. Máte čas na prípravu a následne na ne odpovedáte. Pokiaľ uspejete, bude Vám vydaný zbrojný preukaz. Jeho platnosť je 10 rokov, ak ste občan SR. Ak ste cudzinec (samozrejme, s pobytom na území SR), môže to byť menej.

A čo potom? Môžete len tak ísť a kúpiť si malorážkubrokovnicu alebo guľovnicu? Ako čerstvý držiteľ ZP, ktorý práve úspešne absolvoval skúšku, budete vedieť, ktorú zbraň si môžete ísť priamo kúpiť do obchodu a následne ohlásiť nadobudnutie na polícii, a ktorú si môžete kúpiť len na základe vopred vydaného nákupného povolenia

Dúfame, že sme Vám prehľadne vysvetlili postup na získanie zbrojného preukazu. Samozrejme, na Slovensku sa môže líšiť prístup jednotlivých členov policajného zboru. Na detaily sa pýtajte a informácie si overujte u kompetentných osôb. Pre istotu viackrát. Držíme Vám palce.

Upozorňujeme, že uvedený článok bol spracovaný podľa právnej úpravy účinnej spred dátumu 1.2.2022. Od uvedeného dátumu je účinná novela Zákona o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003 Z. z.), ktorá so sebou priniesla viacero zásadných zmien. Zmeny sa týkajú najmä rekategorizácie niektorých strelných zbraní a úpravy práv a povinností držiteľov zbraní (napr. zmeny v spôsobe nadobúdania niektorých zbraní atď.). Otázky ohľadom zmien smerujte prosím na miestne príslušné policajné oddelenia zbraní a streliva, sledujte články, ktoré uverejňujeme už s ohľadom na novelu účinnú od 1.2.2022, prípadne sa poraďte so svojim predajcom.

 
avatar
Jozef Lopata

Dobrý deň .
Prosím Vás vlastným ZP skupiny B ktorý si chcem rozšíriť na skupinu A . ($15odstavec 2a - nosenie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku ) Som vlastníkom viacerých nehnuteľnosti vo viacerých okresných lokalitách a chcem si svoj majetok chrániť . Takže ak bude moja žiadosť zamietnutá , alebo zamietnutá bez udania dôvodu , mám to chápať ako : obmedzovani mojich možnosti si chrániť svoj majetok , keďže môj majetok ktorý si mám chrániť sa nachádza na viacerých miestach, ale mám v ZP iba skupinu B a vyznačený iba jeden trvalý pobyt .
Ďakujem vopred za odpoveď .

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, uvedenú záležitosť prosím konzultujte s právnikom, v prípade, ak Vám žiadosť zamietnu.

...
avatar
Adam

Zdravím chcem sa opýtať akú platnosť ma doklad o vykonaní odbornej spôsobilosti na držanie zbraní a streliva?
Skúšku som vykonal 18.augusta 2022.
18 rokov som dovŕšil v máji 2023.
Je tento doklad ešte platný a môžem požiadať o ZP?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, s uvedenou otázkou sa prosím obráťte na miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
Miro

Zdravim chcem sa spytat na zbrojny preukaz typu C
Mam preukaz SBS-S a chcel som si dat ponuku do jednej straznej sluzby,kde ale maju podmienku ,ze musim mat ZP preukaz typu C
Mozem si spravit lpreukaz typu C bez ziadanky od zamestnavatela ?
Dakujem za odpoved.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
s uvedenou otázkou sa prosím obráťte na miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho pobytu, ktoré Vašu žiadosť o vydanie ZP bude vybavovať.

...
avatar
Peter

Dobrý deň,
- prosím vás o vysvetlenie termínu - Potvrdenie orgánu štátnej správy, že mám oprávnenie podľa osobitného predpisu? Som konateľ sro a mám záujem o ZP sk. A. O aké oprávnenie sa jedná?
Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, toto potvrdenie sa netýka ZP skupiny A. Ohľadom podrobností o vydaní ZP skupiny A sa poraďte s príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
Samo

Bohužiaľ, získanie ZP sk. A, je pre človeka ktorý nieje ochranka, prevážanie peňazí a obdobné povolania, je šanca že vám vydajú sk. A, rovná nule alebo na 99% dostanete len sk. B

...
avatar
Miro

Absolutny nezmysel...

...
avatar
Zuzana

Dobrý deň.
Dostala som pracovnú ponuku na Svalbard- krajina s výskytom polárnych medveďov.
Môj budúci zamestnávateľ odo mňa žiada zbrojný preukaz kvôli pohybu v teréne s výskytom polárnych medveďov.
Je prosím možné nadobudnúť toto povolenie na Slovensku a využívať ho pracovne v zahraničí? (konkrétne v krajine Svalbard)

...
avatar
Tina

Nie som si na 100% istá ale čo sa týka Svalbardu myslím že je možné si vybavit toto povolenie aj priamo tam. Skúste si to overiť u budúceho zamestnávateľa lebo ide o špecifické povolenie..Oblasti kde je nutne so sebou zbraň proti medveďom nosit sú vždy pekne označené a veľa informácií nájdete aj na FB stránke Svalbard.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na toto by Vám slovenský zbrojný preukaz pravdepodobne nepomohol. Uvedenú problematiku odporúčam konzultovať s príslušným slovenským oddelením zbraní, s budúcim zamestnávateľom a s políciu v danej krajine.

...
avatar
Tomáš

zdravím,
planujem robit zbrojak
absolvoval som urcite kurzy na :
krátku zbran/dlhú + manipulačka atd
psycho som prejšiel uplne pohoda
lekarske tiež
pravidelne strelnica+dozor.
otázka :
chcel by som žiadat o A-B,E naraz
idealne by som bol extrémne rád za A+E už len kvoli tomu že v práci sedím doslova na 20k+v trezore +denne+trzba samozrejme zamestnávatel mi potvrdenie nedá ale ja osobne v lokalite kde pracujem mal A
je vobec realne žiadat o A na zaklade toho že pracujem z hotovostou a chcem chranit v prvom rade seba+rodinu a dom druhom rade firmu a finančnú hotovost?
aj ked firma sa dištancuje?
predsa len viem kody hesla atd.
alebo mam realne zabudnút na A a skorej sa zamerat na B+E ?
dakujem za odpoveď
prajem pekný den

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak ste zamestnanec, ktorý pracuje s hotovosťou (má za ňu zodpovednoť / preváža ju a podobne), túto skutočnosť by ste mali podložiť potvrdením od zamestnávateľa a mala by byť seriózne odôvodnená. Ak žiadate aj o skupinu E, mali by ste predložiť potvrdenie o členstve v streleckej organizácii. Túto problematiku by ste však mali konzultovať s miestne príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho pobytu, ten totiž Vašu žiadosť bude posudzovať.

...
avatar
Adam

dobrý deň. chcel by som sa len opýtať, či náhodou neviete, aké otázky si môžem vybrať pri skúškach ????? ( myslím tým nejaké príklady otázok )

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, súbor otázok je súčasťou učebnice na ZP a bežne aj koluje na internete, dá sa nájsť.

...
avatar
Miroslav

Moze byt ako dovod o vydanie ZP casta navsteva lesa za ucelom zberu hub a tym padom ochrany seba a rodiny?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
túto otázku musíte položiť miestne príslušnému oddeleniu zbraní podľa miesta Vášho pobytu. My nie sme príslušní na hodnotenie dôvodov.

...
avatar
Frantisek Conka

Aku sumu budem musiet zaplatit komlet za vybavenie ZP.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na toto sa nedá konkrétne odpovedať, pretože všeobecní lekári a psychológovia majú rozličné sadzobníky. Na správne poplatky ohľadom vybavenia ZP sa treba spýtať na miestne príslušnom oddelení zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
Frantisek Conka

Mam 68 rokov , boll som vlastnikom zbrojneho preukazu pred 20.rokom mozem si obnovit zbrojni preukaz. Dakujem za odpoved.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ ste už 20 rokov neboli držiteľom zbrojného preukazu, tak je potrebné si ho vybaviť znovu, vrátane absolvovania skúšok.

...
avatar
Štefan Marko

Dobrý deň,

v januári 2024 mi končí platnosť ZP skupiny A po 10 rokoch, potrebujem podľa aktuálne platnej legislatívy znova aj psychologický posudok ? Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, Otázky tohto charakteru však je najlepšie konzultovať s miestne príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
Gregor Gregorovski

Dobry den

...
avatar
Tomas

Ak mam spraveny polovnicky lurz ale som si nespravil doplnkovu skusku. Ako viem ziskat skusku odbornej sposobilosti alebo to je osvedcenie o skonceni kurzu? Na internete som nenasiel ziadost o jej vykonanie.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, je mi ľúto, nerozumiem presne Vašej otázke. Každopádne s Vašou otázkou Vám odporúčam obrátiť sa na miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
Jakub Randiak

Dobrý deň,
Taktiež by som sa chcel opýtať na zbrojný preukaz skupiny D, nie som členom poľovného združenia a nemám poľovný lístok, je možné žiadať o aj tak o skupinu D keď plánujem chodiť na občasné poľovačky do platených revírov ??? Ďakujem

...
avatar
Stanislav Magura

Bez Poľovného lístka nieje možné žiadať o skupinu D

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
uvedenú otázku prosím položte miestne príslušnému oddeleniu zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
Patrik

Dobrý den chcem sa spýtat kde najdem dokumnent -odvôvodenie pre skupinu F ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odôvodnenie býva súčasťou žiadosti o vydanie. Takže neviem, čo presne máte na mysli. Každopádne otázky ohľadom tlačív, žiadostí a podobne je dobré adresovať miestne príslušnému oddeleniu zbraní podľa miesta Vášho pobytu. Odkaz na žiadosť:
https://www.minv.sk/?zbrane-a-strelivo

...
avatar
Tomáš

Dobrý deň, rád by som si spravil zbrojný preukaz na čo najviac kategorii. Je vobec reálne spraviť ZP bez udania nejakého bážneho dovodu? Stačilo by napísať, že som fanúšik zbraní a rád by som chodil na strelnicu a mal zbraň na ochranu svoju a svojho majetku? Je možné následne vlastniť zbrane, napríklad CZ Bren 2 (na náboje 7,62x39) a podobné..? Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, jeden dôvod na žiadosť o vydanie niekoľkých skupín zbrojného preukazu určite nebude stačiť. Podmienky získania jednotlivých skupín, ako aj potrebu ich odôvodnenia stanovuje zákon č. 190/2003 Z.z. . Rovnako zákon presne stanovuje, aké zbrane na aké skupiny ZP si môžete kúpiť. Vaša otázka je príliš všeobecná na to, aby sa dala zodpovedať v rámci komentára pod blogom. Ak máte seriózny záujem o ZP, navštívte miestne príslušné policajné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho bydliska, resp. adresy pobytu, kde Vám určite poradia. Ako príklad môžem uviesť, že aj samonabíjací BREN v kal. 7.62 je možné nadobudnúť napr. na skupinu E zbrojného preukazu. Vydanie tejto skupiny ZP je podmiené členstvom v streleckej organizácii.

...
avatar
Martin

Ďakujem za odpoved.

...
avatar
Gregor Gregorovski

nz

...
avatar
Martin

Ako dlho trvá cely proces vydania zbrojného preukazu skupiny C?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Všetko záleží od toho, ako rýchlo podáte žiadosť s prílohami (napr. lekársky posudok, fotky atď.). Následne má polícia čas na stanovenie termínu skúšok (môže byť aj pár týždňov od podania žiadosti). V prípade úspechu na skúške máte o niekoľko dní ZP v rukách.

...
avatar
Jakub

Dobrý deň. Chystám sa podať žiadosť o vydanie ZP. Predovšetkým E ale rovno by som si podal aj B poprípade A. Do žiadosti môžem uviesť viac kategórií alebo ich treba uvádzať zvlášť ?
Vopred ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, malo by to ísť aj do jednej žiadosti. Pre viac informácií však kontaktujte miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Peter

Dobrý chcel by som sa opýtať som držiteľom zbrojného preukazu kategórie D a chcel by som si rozšíriť zbrojný preukaz aj o kategóriu A,E . Mám urobenú doplnkovú skúšku z poľovníctva ( zbrani a streliva ) je táto skúška postačujúca alebo je potrebné urobiť novú skúšku ? Za každú odpoveď ďakujem 😉

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak správne chápem, vo Vašom prípade sa jedná len o rozšírenie o ďalšie skupiny. Takže ak splníte zákonom predpísané podmienky, nevidím dôvod, prečo by ste mali robiť skúšky.

...
avatar
Miro

Zdravím, nieje dostačujúca, treba spraviť skúšky o polície

...
avatar
Patrik

Dobrý deň, je tam aj písomný test??

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, príprava na odpovede je písomná, odpoveď samotná je však ústna.

...
avatar
Bureš Jozef

Dobrí deň . Chcem sa opýtať aký je obsah skúšky na ZP skupiny F. Alebo kde by som to našiel. Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, obsah skúšky na polícii je rovnaký, bez ohľadu na to, o akú skupinu ZP žiadate. Otázky s odpoveďami nájdete v knižkách bežne dostupných na internete alebo kníhkupectvách. Hľadajte najnovšie vydanie.

...
avatar
NikolaDzvonikova

Chcela by som sa spytat ci je rozdiel pri skuskach ak chcem zbrojny preukaz na Ucely typuF dakujem za odpoved

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, rozdiel pri skúškach pred skušobnou komisiou na policajnom oddelení nie je.

...
avatar
Ladislav

Dobry den. Mam zbrojny preukaz skupiny A. Chcel by som si obstarat dlhu brokovu pripadne gulovu strelnu zbran za ucelom treningu na strelnici. Znamy my, ale povedal ze na tieto tipy zbrani musim mat skupinu D alebo E. Je to naozaj tak? Nikde na nete som nenasiel odpoved.

...
avatar
Peter

Preštuduj si § 27 Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu a tam máš popísané čo si na Ačko ZP môžeš kúpiť.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, najlepšie je hľadať odpoveď priamo v zákone (č. 190/2003 Z .z.), konkrétne v §27 ods. 1, kde je napísané, aké zbrane si s takýmto zbrojným preukazom môžete zaobstarať.

...
avatar
Jozef Žiačko

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať na nejaký stručný postup pri rozšírení zp zo skupiny C na skupinu B. Viem že treba stiahnuť a vyplniť príslušné tlačivá, a predpokladám zaniesť ich na policajné oddelenie, kde mi bol vydaný zp skupiny C. Je niečo čo by som mohol vedieť viac o postupe? Čo tam ďalej prebieha? Vďaka.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, takéto rozšírenie ZP je skôr len formalitou, ktorú rýchlo vybavíte.

...
avatar
Adam

Môžem vykonať skúšku ZP skupiny D? Ak som držiteľom poľovného lístka a mam vek 17 rokov?
Vydajú mi ho v 18?

...
avatar
Peter

Na D potrebuješ 18 rokov. Pochybujem že môžeš robiť skúšky ako 17 ročný a polícia bude čakať s vydanim ZP do 18ky.

...
avatar
Adam

Zdravím, aktuálne už som asi mesiac po skúškach. Úspešne zvládnutá skúška na zbrojný preukaz skupiny D.
Už len čakám na 18 a podam žiadosť o vydanie.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, s uvedenou otázkou sa prosím obráťte na príslušné oddelenie zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Jozef

Dobrý večer.
Rád by som sa informoval ako je to z rozširovaním ZP. Som držiteľom ZP. skupiny D a chcem požiadať o skupinu A je nutné robiť skúšky nanovo ? A ako je to zo psychotestami ak budem vlastniť skupinu A ? ako často sa obnovujú ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, s uvedenými otázkami Vám najlepšie poradia policajti z miestne príslušného oddelenia zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Monika

Dobry den, prosim radu ohladom skusenosti s odovodnenim ziadosti: samota v okoli pobytu, pocit ohrozenia, v suvislosti s dovodom ochrany zdravia a majetku. dakujem vopred za radu /sk.A

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, uvedenú problematiku je potrebné konzultovať s miestne príslušným policajným oddelením zbraní a streliva.

...
avatar
Michal

Dobrý deň. Prosím o informáciu čisto iba z vašej skúsenosti. Požiadal som o sk. A (konatel s.r.o.) a bol som pozvaný na skúšku. Znamená to že ak urobím skúšku bude mi vydaný ZP sk.A alebo je to ešte na rozhodnutí prokurátora na skúškach a treba ešte aj jemu zdôvodňovať potrebu nosenia? Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ Vám prešla žiadosť o vydanie ZP skupiny A, tak nevidím dôvod, aby to počas skúšky alebo po skúške menili.

...
avatar
Martin Garek

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na bezpečný priestor pri manipulácii so zbraňou pri skúške. Je tento priestor vždy nejako presne vymedzený a mierim teda niekde pred seba ? Zo skúsenosti viem, že pokiaľ je človek v miestnosti, za najbezpečnejší priestor sa považuje zem. Kam mám teda v tejto miestnosti mieriť ? Nakoľko neviem z akého materiálu sú steny, je podľa mňa zem najbezpečnejšia. V zákone som nič o tomto nenašiel.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak vôbec budete predvádzať manipuláciu so zbraňou, tak to býva maketa (replika) alebo znehodnotená zbraň. Odporúčam mieriť smerom k zemi pri manipulácii.

...
avatar
Jozef Majoroš

Dobrý deň, kniha "Zbrojný preukaz - príprava na skúšku" bola v aktualizovanom vydaní na trhu už od začiatku marca 2022. V súčasnosti je už v distribúcii kompletné aktualizované nové vydanie knihy pod názvom "Zbrojný preukaz, Odborná spôsobilosť" vydané 1. mája 2022. EAN 9788056203439.

...
avatar
Juraj

Doplním iba na upresnenie: Zbrojný preukaz. Odborná spôsobilosť, autor: Jozef Majoroš, Renáta Majorošová. Počet strán:528, Väzba:tvrdá
EAN:9788056203439
Jazyk:slovenský
Dátum vydania:1. mája 2022
Vydavateľstvo :Epos

...
avatar
eshop@afg.sk

Ďakujeme za užitočnú informáciu. Prajeme príjemný deň.

...
avatar
Ivan Trnava

Pekny den prajem. Vedeli by ste prosim odporucit nejaku knizku/material ako pripravu na skusku ZP (s aktualnou novelou) . Dakujem velmi pekne

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ , zatiaľ nemáme vedomosť o tom, že by bola knižka, ktorá odráža aj čerstvú novelu.

...
avatar
Viki

Dobry den som mestska policajtka, a budem si robit ZP typu C. Zaskocilo ma ze tu mate napisane skusky a nie vynimky. Pretoze my skusky nerobime kedze mame absolvovane strelby uz v priprave po ktorej Nam dali potvrdenie o odbornej sposobilosti. Taktiez psychologicke posudky nesmu byt starsie ako 6 mesiacov nie len 3.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, uvedený článok nesie názov ,,Stručný návod...´´. Preto sú v ňom uvedené len najzákladnejšie záležitosti. Taktiež treba brať do úvahy skutočnosť, že článok bol spracovaný podľa legislatívy účinnej v danej dobe, a to konkrétne v roku 2019.

...
avatar
Ivan

Dobry den. Je treba k ziadosti o ZP. sk.A dolozit aj zivnostensky list, alebo staci to len napisat do odovodnenia? Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, túto otázku je potrebné položiť na miestne príslušnom policajnom oddelení podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Magdalena

Dobrý deň,
ja by som si tiež chcela vybaviť ZP A, ale nie kvôli povolaniu, ani kvôli tomu, že by som narábala s vysokou finančnou čiastkou. Vždy som po PZ túžila a vzhľadom na situáciu vo svete som sa rozhodla, že nadišiel čas. A tak sa chcem spýtať, či stačí, ak v žiadosti uvediem, že chem byť držiteľom ZP kvôli vlastnej bezpečnosti?
ďakujem
Magdalena P.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, treba si uvedomiť, že my sme predajca zbraní a nie policajné oddelenie zbraní a streliva. My Vašu žiadosť posudzovať nebudeme. Avšak, podľa nášho názoru by bolo takéto odôvodnenie nedostatočné. Odporúčame to však konzultovať na príslušnom policajnom oddelení.

...
avatar
Róbert Pálka

Dobrý deň. Chcem požiadať o vydanie ZP skupiny A, čo mám uviesť do odôvodnenia žiadosti ? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, treba preukázať a odôvodniť potrebu nosenia zbrane, a to napr. povolaním (napr. prokurátor, sudca a podobné povolania) alebo napr. prácou s vysokou finančnou hotovosťou (podnikateľ). Každopádne uvedenú problematiku je dobré konzultovať s miestne príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Sylvia

Ak vlastním airsoftovú zbraň, potrebujem zbrojný preukaz ? Ak áno, ktorý typ potrebujem, E ? Ak áno, musím splniť vššetky podmienky na získanie zbrojného preukazu ? Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na airsoftovú zbraň určite nepotrebujete ZP.

...
avatar
Matúš

Dobrý deň, aké najlepšie dostupné podklady použiť na prípravu k súške na ZP, korespondujúce s novelou zákona k roku 2022. Ďakujem

...
avatar
Peterus

https://legistelum.sk/

Treba si precitat forum a popocuvat audio podkasty. Kto si mysli ze mu staci len kniha je na omyle.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, obávam sa, že zatiaľ nevyšla kniha, ktorá by reagovala na novelu účinnú od 1.2.2022.

...
avatar
Yardo

Zelená kniha - Príprava na skúšku Zbrojný preukaz je nové vydanie kde tieto nové zmeny už sú

...
avatar
Matúš

Dobrý deň, môžem žiadať o ZP aj keď mám zamastnanie a prechodný pobyt v ČR ? V SR mám trvalý pobyt. Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, uvedenú otázku prosím položte oddeleniu zbraní príslušnému podľa miesta Vášho trvalého pobytu.

...
avatar
Karol

Dobry den, o rok mi konci ZP A, budem ziadat o predlzenie platnosti, alebo uplne novy ZP? Co budem potrebovat dokladovat? Vopred dakujem za cenne rady.

...
avatar
eshop@afg.sk

Zákon o strelných zbraniach presne stanovuje lehoty, v ktorých je možné pred uplynutím platnosti ZP požiadať o predĺženie. V prípade zmeškania tejto lehoty je potom potrebné robiť nový ZP. Pre detailné informácie však odporúčam kontaktovať príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho bydliska, ktoré Vašu žiadosť bude vybavovať.

...
avatar
Adam

Dobry den,
Je mozne ziskat ZP zkupiny A aj v pripade pokial som obycajny obcan a teda nepotrebujem ho na pracu a nie som ani podnikatel? Skutocne iba na ochranu osoby a majetku pripadne na strelnicu?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, uvedená problematika je komplikovaná a jednoznačne túto otázku odporúčam smerovať na príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho bydliska a snimi konzultovať Vašu požiadavku.

...
avatar
Peter

Dobrý deň.Mal by som otázku.
Akú úspešnosť treba pri skúškach na zp.
Či treba vedieť všetko, alebo je tam aj neaka tolerancia.Ďakujem

...
avatar
JJ

Otazok bolo dost . Kontroloval som si doma odpovede - vysledok po 5 odpovediach pri skuske a spravne 3. A 2 som odpovedal na 80%. Dali hned nevyhovel a nepokracoval som.

Zaujemcov bolo 20ks - tak vraj ked je vela , nechcu to moc natahovat asi.

Asi tiez podla ziadosti na aku skupinu ocakavaju spravne odpovede. Pri A cku ma celkom rychlo vyhodili.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, určite je nejaká miera tolerancie pár nedostatkov. Záleží však aj od očakávaní a prístupu skúšajúcich.

...
avatar
ludvo

mam na misli aj delaborovanu municiu v cesku je volno predajna

...
avatar
ludvo

...floberty treba na ne zp? prerobene ?

...
avatar
Gregor Gregorovski

Co

...
avatar
ludvo

ako je to prosim zo nehodnotenymi zbranami daju sa vlastnit drzat ? treba ich nahlasovat? plinove pistole ? vzduchovky? expanznu zbran ktoru vlastnim keby som dal znehodnotit mozem si ponechat? zavarenim pripadne rezom moze byt pohylivy rez? Cesi taketo veci predavaju legalne na internete

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nakoľko tu bolo položených viacero otázok, tak Vám odporúčam, aby ste svoje otázky konzultovali s nami telefonickou formou. Čo budeme vedieť, to Vám radi poradíme.

...
avatar
Marek

Dobrý deň, chystám sa spraviť si zbrojný preukaz skupiny E,čo mám napísať ako odôvodnenie žiadosti ? do búdúcna by som mal záujem preukaz rozšíriť aj na skupinu B prípadne aj A,robia sa potom dalšie skúšky alebo stačí len žiadosť o rozširenie bez skušky a urobiť si nové psychotesty ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pri rozširovaní skupín ZP sa ďalšie skúšky nerobia. Ak máte záujem mať ZP skupiny E, budete potrebovať aj potvrdenie, že ste členom nejakej streleckej organizácie (klubu a pod.). Podrobnosti však treba konzultovať s miestne príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Daniel

Chcem si spraviť zbrojný preukaz

...
avatar
Marek

A pri požiadaní o skupinu F stačí udať dôvod len na zberateľské a múzejne účely, alebo aj niečo viac sa žiada?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, od 1.2. vchádza do účinnosti novela zákona o strelných zbraniach a dosť vecí sa mení. Odporúčam Vašu otázku konzultovať po tomto dátume s miestne príslušným policajným oddelením zbraní a streliva.

...
avatar
Tom

Dobry den.
Mam zaujem si urobit zbrojny preukaz nakolko som casto v lese a na ochranu pred divou zverou by som si chcel kupil revolver. Mam ziadat o preukaz typu A alebo stačí B ? Ďakujem za info.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na nosenie zbrane je potrebný ZP skupiny A. Či však spĺňate podmienky na jeho nadobudnutie treba konzultovať s miestne príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Marián

Zdravím, mal by som záujem o ZP kat.F.
Robia sa aj pri F-ku skúšky?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, samozrejme.

...
avatar
Lajos

Zdravím ako a kde si urobim zp F nejaku pripravu ked ma odbijaju ze to nerobia a skúšky su tam vraj ine je zapotreby bit aj v nejakom klube ? Co stimi co nemaju ZP a vlastnia expanzne zbrane a chcu si ichponechat?

...
avatar
eshop@afg.sk

Ak vlastníte expanznú zbraň prerobenú zo zbrane kat. A / B / C, v takom prípade máte od 1.2.2022 ročnú prechodnú lehotu, aby ste držbu takejto zbrane dali do súladu s novými požiadavkami. Určite budete potrebovať zbrojný preukaz a zbraň ohlásiť, resp. zaevidovať. V prípade ak o zbraň nemáte záujem, mžete ju napr. odovzdať štátu alebo prepísať na osobu, ktorá má ZP a spĺňa podmienky.

...
avatar
Matus

Zdravim, ak by som si chcel naraz vybaviť A a E, ale niesom členom žiadnej streleckej organizácie ( v budúcnosti nad tým uvažujem) viem si to vybaviť aj bez potvrdenia že som členom? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nie, bez potvrdenia to nie je možné.

...
avatar
Anonym

Co po uplinuti 10 r potom sa kolko plati ak chcete mat zbrojak aj nadalej ?

...
avatar
Dávid Šavlík

Je to uvedené v § 24 ods. 2 novelizovaného zákona (500/2021 Z. z.) číslo 190/2003 o strelných zbraniach a strelive a o zmene a doplnení niektorých zákonov: § 24 ods. 2 príslušného novelizovaného zákona "
Na konanie o vydaní nového zbrojného preukazu sa primerane vzťahujú § 16 až 20 s tým, že sa preukázanie odbornej spôsobilosti a psychickej spôsobilosti nevyžaduje, ak tento zákon neustanovuje inak. V konaní o vydanie nového zbrojného preukazu policajný útvar hodnotí zdravotnú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo, bezúhonnosť a spoľahlivosť žiadateľa o vydanie nového zbrojného preukazu a ak ide o držiteľa skupiny C zbrojného preukazu, skupiny D zbrojného preukazu alebo skupiny E zbrojného preukazu aj odôvodnenie potreby naďalej držať alebo nosiť zbraň a strelivo. V konaní o vydanie nového zbrojného preukazu držiteľovi skupiny A zbrojného preukazu alebo držiteľovi skupiny C zbrojného preukazu, ktorý má vydaný zbrojný preukaz na výkon zamestnania, policajný útvar hodnotí aj psychickú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo." V skratke podáte si žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu, avšak Vaša odborná a psychická spôsobilosť sa už nebude preverovať pokiaľ nemáte zbrojný preukaz kategórie A alebo C na účel zamestnania.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
od 1.2.2022 by mala byť účinná novela zákona o zbraniach a dosť vecí sa bude meniť. Odporúčam po tomto dátume s Vašimi otázkami kontaktovať miestne príslušný policajný útvar zbraní a streliva.

...
avatar
Jakub

Dobrý deň, mám záujem o zbrojný preukaz kategórie E. K vybaveniu zbrojného preukazu tejto kategórie je taktiež potrebná lekárska prehlidka a psychotesty? Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, samozrejme, ak sa chystáte vybaviť si úplne nový (prvý) zbrojný preukaz.

...
avatar
Daniel

Zdravím mám otázku keď už mám zbrojný preukaz na poľovné účely a chcel by som rozšíriť o skupinu A …alebo B potrebujem nové skúšky ? Alebo to berú že som už na skúškach bol a len mi to rozšíria ak bude právoplatný dôvod

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nie, nové skúšky nie sú potrebné. Svoju žiadosť o rozšírenie ZP na skupinu A alebo B treba podľa zákona zdôvodniť a podať na mieste príslušnom policajnom oddelení. Viac informácií Vám určite poskytnú na príslušnom policajnom oddelení.

...
avatar
Janka Ťažká

..... Dobrý deň, už ste si rozšírili zbrojný? Aj ja si chcem rozšíriť a chcela by som vedieť, čo to všetko obnaša.
Ďakujem

...
avatar
Martin O

Dobry den, chcel by som si zaobstarat PCP nad 15J. Postaci mi F? E sa neda bez clenstva? Chcem si len raz za cas vybehnut na strelnicu.
Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, jednoznačne odporúčam skupinu E. Členstvo v klube, resp. streleckej organizácii je podmienkou.

...
avatar
Jozef

Dobry den, prosim vas ak mam ukoncene polovnicke skusky a som drzitelom polovnickeho listka ale mam este len 17 rokov, mozem uz poziadat teraz o doplnkovu skusku z polovnictva na zbrojny preukaz skupiny D? je to tak ze skusky mozem vykonat v 17 rokoch ale preukaz mi bude vydany az na mojich 18 rokov ? Vdaka, pekny den

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem. Zákon hovorí o tom, že podmienkou vydania ZP skupiny D je vek 18 rokov. Či Vás však vezmú na skúšky aj pred dosiahnutím veku 18 rokov sa musíte spýtať na príslušnom policajnom oddelení.

...
avatar
Rastislav

Dobrý deň, mám záujem o zbrojný preukaz ale má zaskočilo, že musím mat pobyt na SR. Byvam v Rakúsku a chcel by som si to vybaviť na SR, je to reálne či nie? Aj keď mám Rakúsku adresu.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, miesto pobytu v SR je podmienkou.

...
avatar
Ján Oravecz

Dobrý deň
Aj ja by som mal otázku ohľadom ZP. Pred pár rokmi mi bol odobratý ZP z dôvodu nezmenia adresy na ZP. Podľa toho čo ste tu písali je môj ZP stále platný, akurát by som mal zaplatiť poplatok za zmenu adresy a mal by mi byť opäť vydaný?
Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, prosím, nemýľte si nás s policajným oddelením na úseku zbraní a streliva. V akom stave je Váš zbrojný preukaz a aké sú možnosti jeho obdnovenia, to Vám určite radi vysvetlia príslušníci PZ z úseku zbraní a streliva miestne príslušného podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Andrej

Dobry den, Mozete mi prosim presnejsie vysvetlit rozdiel medzi ZP typ A a B? Na prvy pohlad to vyzera, ze aj tak treba mat ova typy (pravo mosit, pravo drzat) . Alebo staci len jeden z nich.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, o tejto téme sa dočítate v § 27 zákona o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003 Z.z.). Držiteľ skupiny ,,A´´ zbrojného preukazu má viac oprávnení, ktoré sa týkajú manipulácie so zbraňou. Môže ju totiž okrem iného nosiť pri sebe v nabitom stave. Držiteľ skupiny ,,B´´ zbrojného preukazu môže držať zbraň na miestach, ktoré má vopred ohlásené (napr. dom, v ktorom žije). Prepravovať ju smie napr. za účelom cvičnej streľby na strelnici alebo za účelom odovzdania do opravy. Prepravovať ju nesmie v nabitom stave.

...
avatar
Rene Tkac

Dobry den neviete poradit kde robia pripravu na teoreticku cast ?aj sukromne. Okres PE a PD Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
žiaľ, o teoretickej príprave v okolí PD a PE nevieme.

...
avatar
Veronika

Dobrý deň, zaujímalo by ma, či je možné vydať ZP aj keď na OP mám ako trvalý pobyt uvedené iba mesto. (Majiteľ nájomného bytu nesúhlasil s tým aby som si tu napísala trvalý pobyt.) Pre úradné účely sa tak za moju adresu považuje adresa mestského úradu, tam ale ťažko môžem prechovávať zbraň (na poľovné účely).
Alebo je možné použiť oficiálne nahlásený prechodný pobyt, ktorý by som si nahlásila k rodine? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, s uvedenou otázkou sa prosím obráťte na príslušné oddelenie zbraní.

...
avatar
Martin

Mam záujem o zbrojný pas skupinu A

...
avatar
Štefan Veľký

Dobrý deň,

Mám záujem o vybavenie si ZB skupina ,,A,,. Mám 30 rokov, čistý RT. Pracujem v oblasti kde prichádzam často do kontaktu s hotovosťou ktorú distribuujem medzi podnikateľkami subjektami.

Ďakujem
0918934341

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, u nás sa zbrojné preukazy nevybavujú. So svojou žiadosťou sa prosím obráťte na príslušný útvar PZ podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
peter mozolik

mam zaujem o zbrojny preukaz skupiny D

...
avatar
Marek Fedák

Mám záujem o zbrojný preukaz číslo d

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia