Kategórie
 
 
 
 
 

Príslušenstvo a výbava pre stany

18. apríl 2023
Príslušenstvo a výbava pre stany

Chystáte sa zakúpiť si stan? Alebo stan už máte a potrebujete doplniť, alebo obmeniť jeho príslušenstvo a výbavu pred začiatkom kempingovej sezóny? Kempingová sezóna onedlho začne a my vám poradíme, na aké stanové doplnky, príslušenstvo a výbavu nesmiete zabudnúť. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

ZÁKLADNÉ INTERIÉROVÉ DOPLNKY, VÝBAVA A PRÍSLUŠENSTVO

Základom je jednoznačne spací vak, skrátene nazývaný aj ako spacák do ktorého vleziete, zazipsujete sa a v pohodlí a teple sa vyspíte. Spacie vaky sa primárne rozdeľujú na zimné a letné. Zimné chránia aj v teplotách pod nulou. Letné sú výrazne tenšie. Ak ste priaznivcom stanovačiek v jarných a letných teplotách, tak vám dokonale postačí napr. spací vak ECONOMIC alebo ešte tenší a ľahší spací vak EXTRALIGHT.

Ak si chcete vytvoriť väčšie pohodlie a aby netrpela vaša chrbtica, určite nezabudnite na kvalitnú karimatku. Pre menej náročných odporúčame štandardnú tenkú karimatku s izolačnou fóliou. Pre náročnejších jednoznačne odporúčame samonafukovaciu karimatku s hrúbkou tri centimetresamonafukovací vankúš pre väčšie pohodlie hlavy a krku. Ak to rozmery stanu umožňujú a chceli by ste ešte väčšie pohodlie, pozrite si pohodlné rozkladacie lehátko.

Dôležité je aj vnútorné osvetlenie. Na vnútorné osvetlenie viete použiť akékoľvek svietidlo, prípadne aj svetlo bežne dostupné na moderných smartfónoch. Ak však hľadáte niečo výkonnejšie, odporúčame nabíjateľnú LED lampu, ktorá svieti v smere 360° a je možné ju nabíjať nabíjačkou, kľukovým dynamom alebo cez vstavaný solárny panel. V prípade, ak hľadáte niečo lacnejšie a kompaktnejšie, odporúčame mini svietidlo vybavené magnetom a karabínkou, ktoré ponúka dostatočné osvetlenie a možno ho pripnúť na kovový predmet alebo zavesiť.

Pri kempovaní a stanovaní v prírode sa žiaľ určite stretnete aj s nepríjemným a otravným hmyzom. Najnepríjemnejším, nebezpečným a otravným hmyzom sú najmä komáre a kliešte. Preto určite nezabudnite na repelent, ktorý tento otravný hmyz odpudzuje. V prípade zranenia je dobré mať so sebou v stane aj lekárničku. Ak stanujete v oblasti s výskytom medveďov alebo vlkov, nezabudnite na obranný sprej proti zvieratám, ktorý v stane nezaberie veľa miesta a môže vám zachrániť život.

ZÁKLADNÉ EXTERIÉROVÉ DOPLNKY, VÝBAVA A PRÍSLUŠENSTVO

Kotviace príslušenstvo k stanom býva súčasťou balenia každého stanu. Skúsení však vedia, že životnosť tohto príslušenstva (najmä kotviace kolíky, napínacie laná) môže byť veľmi krátka, ak vás zastihne silná búrka alebo vietor. Preto nie je na škodu mať aj náhradnú kotviacu sadu, vďaka ktorej v prípade poškodenia jednotlivé komponenty vymeníte.

Ak chcete posilniť odolnosť vášho stanu pred vodou, prachom a inými nečistotami, nezabudnite na impregnačný sprej. Ak tento sprej aplikujte na povrch stanu, znižujete riziko premočenia stanu a zašpinenia prachom v prípade silnejšieho vetra. Má však všestranné využitie, je aplikovateľný aj na oblečenie a topánky.

Nakoľko sa v prípade stanovačiek nezdržiavate len v stane, je dobré mať so sebou aj rozkladacie kompaktné kempingové stoly a stoličkykempingové variče a riady, aby ste mali kde sedieť a relaxovať, alebo aby ste si mali na čom pripraviť a vychutnať si jedlo.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia