Kategórie
 
 
 
 
 

Príprava na skúšku pred vydaním zbrojného preukazu

31. august 2020
Príprava na skúšku pred vydaním zbrojného preukazu

Ako si spraviť zbrojný preukaz? Podmienky jeho získania sú špecifické. Neexistuje totiž oficiálny, zákonom stanovený povinný kurz, ako napr. autoškola v prípade získania vodičského oprávnenia, ktorého ukončením by bola záverečná teoretická a praktická skúška. Príprava na skúšku na zbrojný preukaz je teda celkom na Vás. Aké vedomosti a z akých oblastí budete pri odpovedi potrebovať sa dočítate ďalej.  

AKO SKÚŠKA PREBIEHA?

Priebeh skúšky na zbrojný preukaz je podobný ako odpovedanie na ústnej skúške pred profesorom na vysokej škole. Vytiahnete si teda niekoľko otázok z rôznych tematických okruhov, na premyslenie ktorých máte vopred umožnenú aj písomnú prípravu. Tak ako aj na vysokej škole, odporúčame pripraviť si odpovede heslovite v základných bodoch, nakoľko Vám nemusí vyjsť čas na detailné a perfektné písomné vypracovanie každej otázky.

Komisia pozostáva spravidla z 2-3 príslušníkov PZ, prokurátora a lekára. Skúšanie spravidla vedie jeden z nich, avšak treba očakávať doplňujúce otázky aj od ostatných. Častokrát nájdete na internete falošnú informáciu o tom, že súčasťou skúšky na policajnom oddelení je aj praktická streľba. Nie je to pravda. Môžu sa Vás však v rámci teoretickej časti pomocou znehodnotenej pištole spýtať napr. na to, ktorá súčiastka na nej je hlaveň, komora, záver a podobne. Môžu sa Vás taktiež spýtať, ako by ste s pištoľou manipulovali, ak sa zasekla, respektíve prestala fungovať. Podľa kvality Vašej odpovede sa komisia poradí a dozviete sa, či ste boli úspešní, alebo si skúšku zopakujete.

Ako sa najlepšie pripraviť? Na internete nájdete aj kolujúce otázky a odpovede na skúšku. Nie sú však spravidla vypracované celkom správne a pri doplňujúcich otázkach Vás môže skúšajúci zaskočiť. Rozumnejším riešením je kúpiť si literatúru, ktorá sa zaoberá postupom získania zbrojného preukazu a prípravou na skúšku.

V dnešnej dobe už existuje niekoľko takých publikácií. Užitočnou pomôckou bývajú aj kurzy organizované rôznymi strelnicami. Kurzy sú však spravidla jednorazové a zamerané viac na praktickú streľbu a manipuláciu so zbraňou ako na teoretické otázky. Správna a zodpovedná príprava je teda celkom na Vás. V nasledujúcich odsekoch sa pozrieme na najdôležitejšie pramene a okruhy tém v nich. 

ZÁKON O STRELNÝCH ZBRANIACH A STRELIVE

Zákon č. 190 / 2003 Z. z. je základným prameňom "zbraňového" práva, ktorý sa venuje problematike nadobúdania, držania zbraní a streliva, ich rozdelenia do jednotlivých kategórií, podmienky nadobudnutia zbrojného preukazu, oprávnenia a povinnosti držiteľov zbraní atď. Z tohto zákona je potrebné okrem iného dobre ovládať jednotlivé kategórie zbraní, aké sú podmienky ich nadobudnutia, aké sú podmienky ich držania, nosenia a skladovania.

Ďalej je potrebné vedieť charakterizovať jednotlivé pojmy ako napr. samočinná, samonabíjacia, opakovacia a jednovýstrelová zbraň, čo je to plynová zbraň, expanzná zbraň a mnoho  iných dôležitých pojmov. Dôležité sú aj pojmy ohľadom konštrukcie zbrane, ako napr. nábojová komora, hlaveň, záver, rám zbrane atď. Toto všetko v tomto právnom predpise nájdete a je potrebné to ovládať.

TRESTNÝ ZÁKON A TRESTNÝ PORIADOK

Zo Zákona č. 300 / 2005 Z. z. (trestný zákon) je potrebné ovládať najmä základy trestnej zodpovednosti a okolnosti vylučujúce protiprávnosť konania. Je dobré zamerať sa aj na charakteristiku trestných činov spáchaných so zbraňou, trestných činov nedovoleného ozbrojovania a trestné činy ohrozenia pod vplyvom návykových látok.

Najčastejším kameňom úrazu na skúškach bývajú pojmy nutná obrana a krajná núdza. Ak pred skúšajúcim len odrecitujete zákonnú definíciu týchto pojmov a nechápete im, je to rovnaké, ako keby ste nepovedali k uvedeným pojmom vôbec nič. Tieto pojmy môžeme považovať za najdôležitejšiu časť celej skúšky a treba ich ovládať a chápať perfektne. Predstavujú totiž okolnosti, kedy a za akých podmienok môžeme seba alebo iných chrániť so zbraňou. Pri týchto pojmoch určite očakávajte od skúšajúceho doplňujúce otázky a príklady k nim. Doplňujúce otázky zvyčajne na tieto témy neprestanú až dovtedy, kým je skúšajúcemu jasné, či tomu rozumiete alebo nie.

Ak nepreukážete, že tieto pojmy ovládate, skúška s najväčšou pravdepodobnosťou vo Vašom prípade ani nebude pokračovať. Zákon č. 301 / 2005 Z. z. (trestný poriadok) Vám pomôže pochopiť, kedy majú príslušníci PZ právo požadovať vydanie veci a právo odňať vec, a taktiež kedy možno obmedziť osobnú slobodu.

OSTATNÉ OKRUHY A TÉMY

Z priestupkového práva je dobré zamerať sa napr. na definíciu priestupkov proti majetku a priestupkov na úseku poľovníctva. Zamerajte sa taktiež na vybrané otázky správneho práva týkajúce sa oprávnení ozbrojených zborov, poriadkových útvarov, vojenskej polície vo vzťahu k právnickým osobám a fyzickým osobám, ktoré majú pri sebe, prechovávajú alebo prepravujú zbrane a strelivo. V neposlednom rade je potrebné ovládať základy poskytovania prvej pomoci pri poraneniach spôsobených strelnými zbraňami.

RADY A ODPORÚČANIA NA ZÁVER

Určite sa nezačnite pripravovať pár dní pred skúškou. Okruh otázok zahŕňa veľké množstvo nových informácií, ktoré treba pochopiť. Radšej sa pripravujte vo väčšom časovom predstihu "po menších dávkach". Akonáhle Vám nie je niečo jasné, alebo niečo neviete pochopiť, skúste sa poradiť s Vašim známym, ktorý je držiteľom zbrojného preukazu.

Neučte sa zákonné definície zbytočne naspamäť. Radšej ich pochopte a vysvetlite vlastnými slovami. Skúšajúci to skôr ocení, ako keď odrecitujete ,,poučku´´ a následne ju neviete vysvetliť alebo uviesť príklad. Buďte pripravení aj na doplňujúce otázky vo forme chytákov. Buďte uvoľnení, zdravo sebaistí a sebavedomí a nebuďte arogantní.

Odpovede si v rámci prípravy pripravte skôr heslovite, aby ste si ich stihli premyslieť všetky. Ak náhodou neviete odpovedať na niektorú otázku z dôvodu trémy, hlavne si nezačnite vymýšľať. Radšej na sebe vhodným spôsobom dajte vedieť, že ste sa to učili, avšak tréma spravila svoje. Väčšina skúšajúcich to pochopí a bude ochotná Vás naviesť na odpoveď.

Vhodné slušné oblečenie bude taktiež na mieste. Ak prvý pokus nevyjde, nezúfajte, treba k príprave pristúpiť zodpovednejšie a intenzívnejšie a druhý pokus už musí vyjsť.

Po získaní zbrojného preukazu sa teda môžete pustiť do nákupu vyhliadnutej zbrane. Aké podmienky je potrebné splniť pri zakúpení zbraní jednotlivých kategórií vám prezradíme v tomto článku.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia