Kategórie
 
 
 
 
 

Aké podmienky je potrebné splniť pri kúpe zbraní jednotlivých kategórií?

26. august 2020
Aké podmienky je potrebné splniť pri kúpe zbraní jednotlivých kategórií?

Slovo zbraň predstavuje veľmi široký pojem. Za zbrane nie sú považované len strelné zbrane, ktoré upravuje Zákon č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive, ale napr. aj chladné zbrane, či niektoré typy obranných prostriedkov. Príkladom chladných zbraní a obranných prostriedkov sú nože, sekery, mačety, teleskopické obušky, boxery na ruku a mnoho ďalších. Každopádne, podľa trestného zákona možno považovať za zbraň každú vec, ktorou je možné fyzický útok voči inému uskutočniť ešte dôraznejšie. Nás však budú zaujímať najmä podmienky nadobudnutia strelných zbraní jednotlivých kategórií podľa zákona o strelných zbraniach a strelive. Viac sa dočítate ďalej. 

ZBRANE KATEGÓRIE "A"

Do tejto kategórie zbraní patria zakázané zbrane, zakázané strelivo a zakázané doplnky na zbrane. Zakázanými zbraňami sú niektoré typy vojenských zbraní, samočinné (automatické) strelné zbrane, zbrane, ktoré majú vzhľad iného predmetu, zbrane s pozmeneným alebo odstráneným výrobným číslom a iné. Zakázaným strelivom je napr. strelivo s priebojnou, výbušnou alebo zápalnou strelou. Typickým príkladom zakázaného doplnku zbrane je tlmič hluku výstrelu. Ak nie ste podnikateľom so zbrojnou licenciou skupiny A, B alebo G alebo držiteľom zbrojného preukazu skupiny F, tak takéto zbrane nemôžete nadobudnúť do vlastníctva. Ak aj máte uvedenú zbrojnú licenciu alebo zbrojný preukaz, musíte na nadobudnutie takýchto zbraní získať ešte výnimku, ktorú udeľuje MV SR. Na udelenie takejto výnimky neexistuje právny nárok a je na vôli ministerstva, či Vám bude udelená. Platnosť výnimky môže byť aj časovo obmedzená. Nadobudnutie takejto zbrane je potrebné ohlásiť príslušnému policajnému oddeleniu, kde Vám bude do preukazu poznačená aj udelená výnimka od MV SR. 

ZBRANE KATEGÓRIE "B"

Typickým a najrozšírenejším príkladom takýchto zbraní z praxe sú samonabíjacie pištole a pušky (guľovnice), opakovacie revolvery, niektoré typy brokových zbraní a signálne zbrane s kalibrom väčším ako 19 mm. Na nadobudnutie takýchto zbraní ako fyzická osoba musíte byť držiteľom príslušnej skupiny zbrojného preukazu. Pred kúpou takýchto zbraní musíte požiadať príslušné policajné oddelenie o vydanie tzv. nákupného povolenia. Ak Vám bude nákupné povolenie vydané, má platnosť 2 mesiace. Počas tejto doby si môžete zakúpiť druh zbrane, ktorý je uvedený v nákupnom povolení (napr. krátka guľová zbraň alebo samonabíjacia puška). Ak zrealizujete na základe nákupného povolenia kúpu zbrane, ste povinní ju do 7 dní zaevidovať na policajnom oddelení, ktoré vydalo nákupné povolenie. Pri zaevidovaní zbrane dostanete tzv. preukaz zbrane, na základe ktorého si okrem iného môžete do svojej zbrane zakúpiť príslušné strelivo. Kúpu zbrane kat. "B" je možné realizovať len osobne, predaj na diaľku je vylúčený.

ZBRANE KATEGÓRIE "C"

Medzi najznámejšie príklady zbraní kat. "C" z praxe patria opakovacie pušky (guľovnice), vzduchovky s energiou strely cez 15 Joulov, flobertky s energiou strely cez 7.5 Joula, opakovacie perkusné zbrane a niektoré typy brokových zbraní. Na nadobudnutie takýchto zbraní ako fyzická osoba musíte byť držiteľom príslušnej skupiny zbrojného preukazu. Avšak kúpe takýchto zbraní nepredchádza povoľovacie konanie, nákupné povolenie teda nie je potrebné. Nadobudnutie takýchto zbraní podlieha tzv. ohlasovacej povinnosti, čo znamená, že ich treba do 7 dní od nadobudnutia zaevidovať na polícii. Pri zaevidovaní zbrane dostanete tzv. preukaz zbrane, na základe ktorého si okrem iného, môžete do svojej zbrane zakúpiť príslušné strelivo. Kúpu zbrane kat. "C" je možné realizovať taktiež len osobne, predaj na diaľku je vylúčený.

ZBRANE KATEGÓRIE "D"

Kategória "D" predstavuje tzv. voľnopredajné zbrane. Typickým príkladom takýchto zbraní sú flobertky s energiou strely do 7.5 Joula, vzduchovky s energiou strely do 15 Joulov, airsoftové zbrane a paintballové zbrane, expanzné zbrane (plynovky), expanzné prístroje (napr. jatočný prístroj), historické zbrane (vyrobené do r. 1890), mechanické zbrane (luky a kuše), znehodnotené zbrane, niektoré typy perkusných zbraní a iné. Na nadobudnutie takýchto zbraní stačí mať vek minimálne 18 rokov a byť plne právne spôsobilý na právne úkony. Držiteľom zbrojného preukazu teda byť nemusíte. Väčšinu z nich je možné zakúpiť aj na diaľku (napr. eshop). Špeciálnejší režim však funguje pre expanzné zbrane na poplašné strelivo, ktoré boli vyrobené úpravou z riadnej palnej zbrane (pôvodne kat. A, B alebo C). Nadobudnutie takejto zbrane musíte ohlásiť na polícii a dostanete k nej preukaz. 

INÉ ZBRANE

Tak ako sme v úvode naznačili, za zbrane sa všeobecne nepovažuje len to, čo za zbrane označuje zákon o strelných zbraniach a strelive. Existujú aj tzv. chladné zbrane (nože, mačety) a obranné prostriedky (slzné spreje, elektrické paralyzéry, obušky a iné). Nadobúdanie takýchto druhov zbraní neupravuje aktuálne žiaden právny predpis. Zodpovední a seriózni predajcovia sa však držia nepísanej zásady, podľa ktorej takéto predmety predávajú len osobám starším ako 18 rokov. 

Rozhodli ste sa, že si chcete zakúpiť zbraň, na ktorú potrebujete povolenie? Poradíme vám, ako sa pripraviť na skúšku pred vydaním zbrojného preukazu.

Upozorňujeme, že uvedený článok bol spracovaný podľa právnej úpravy účinnej spred dátumu 1.2.2022. Od uvedeného dátumu je účinná novela Zákona o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003 Z. z.), ktorá so sebou priniesla viacero zásadných zmien. Zmeny sa týkajú najmä rekategorizácie niektorých strelných zbraní a úpravy práv a povinností držiteľov zbraní (napr. zmeny v spôsobe nadobúdania niektorých zbraní atď.). Otázky ohľadom zmien smerujte prosím na miestne príslušné policajné oddelenia zbraní a streliva, sledujte články, ktoré uverejňujeme už s ohľadom na novelu účinnú od 1.2.2022, prípadne sa poraďte so svojim predajcom.

 
avatar
Marko

Dobrý deň,
Chcem sa opýtať či je možné zapísať zbraň typu AR15 na zbrojný preukaz kategórie D.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, oprávnenia držiteľa ZP skupiny D sú uvedené v §27, ods. 3 zákona č. 190/2003 Z. z.
Nadobudnúť môžete aj dlhú samonabíjaciu palnú zbraň.

...
avatar
Robert

Dobry den prajem chcel by som sa spytat. Mam záujem o kupu gulobrokovej kozlice. Patri tato zbran do kategorie B alebo C? Je nutné nakupne povolenie? Dakujem

S pozdravom

Robert

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, guľobroková kozlica by mala byť zbraň kat. C. Každopádne, podrobnosti by Vám mal vysvetliť konkrétny predajca.

...
avatar
Jaroslav

Dá sa kúpiť malorážka bez zbrojneho preukazu? Teda stačí mi len preaukaz zbrane?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pojem malorážka zahŕňa viacero kalibrov. Ak máte na mysli napr. kal. .22 LR, takú zbraň si kúpite jedine prostredníctvom ZP.

...
avatar
Adam

Dobrý večer

Som držiteľom zbrojného preukazu (skupiny D) a poľovníckeho lístka. Chcel by som zistiť, či je možné si zakúpiť revolver v ráži 44mag ? pokiaľ by jeho využitie malo byť pre poľovícke účely...

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, aké zbrane môže nadobudnúť držiteľ ZP skupiny D je uvedené v § 27 ods. 3 zákona č. 190/2003 Z. z. . Revolver medzi ne nepatrí.

...
avatar
vko

Dobry den.
Da sa kupit a zaregistrovat expanzna zbran (kat D) po 1.2.2023 od ruky (bez dokladu)? Ak ano, aky je postup. Popripade ako zaregistrovat existujucu zbran kat D po danom termine?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, človek, ktorý zmeškal dodatočné zaregistrovanie, môže expanznú zbraň kat. D zaregistrovať aj po prechodnej lehote, avšak s pokutou a priestupkom. Čestné vyhlásenie o nadobudnutí nahrádza doklad o nadobudnutí.

...
avatar
Patrik

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či dovážate zbrane od výrobcu Colt a FN a konkrétne modely LE6920 M4 Carbine, LE6920SOCOM a FN 15® Military Collector M4. Su to zbrane typu AR15 a nie som si istý, či sú vôbec na Slovensku povolené. V každom prípadne sú to samonabíjacie guľovnice (repliky armádnych M4 so štandardným zásobníkom na 30 nábojov. Aký zbrojný preukaz je vyžadovaný a do akej kategórie tieto zbrane zaraďujeme (A,B…)?

Ďakujem pekne.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, tieto značky nezabezpečujeme.

...
avatar
Alex

Kupujem luk zo silou 40lb, ak spravne som pochopil, netreba ho registrovat, hej? Dakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
mechanické zbrane sa na polícii neevidujú bez ohľadu na výkon.

...
avatar
Marek Medved

weihrauch hw100 patri do kategorie C alebo D? či budem potrebovat zp kat.C (25j/fac)? niekde spominaju ,že má 16j.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, podľa modelu nie je možné zistiť výkon vzduchovej zbrane, pretože výrobcovia pre rôzne trhy vyrábajú rôzne výkonnostné verzie. Ak má do 17 Joulov, je to zbraň kat. D. Ak presahuje 17 Joulov, je to zbraň kat. C, na ktorú je potrebný v SR zbrojný preukaz.

...
avatar
Peto

Chcel som sa informovať ohľadne nákupu blaser r8 s integrovaným tlmicom zo zahraničia /Nemecko /
mam zbrojný DEF

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, z Vášho komentáru mi nie je zrejmé, o čom presne sa chcete informovať. Bližšie špecifikovanú otázku nám prosím zašlite na eshop@afg.sk.

...
avatar
Vysoky Japonec

Dobrý deň,

na brokovú pumpu bez pažby s hlavňou do 60 cm stačí zbrojný preukaz B?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku nájdete v § 27, ods. 1, písm a) zákona č. 190/2003 Z. z. .

...
avatar
Roman

Dobrý deň,

chcel by som sa opýtať, aká skupina zbrojného preukazu je potrebná pri samonabíjacej puške, napr. AR, alebo VZ.58? Je potrebný iba zbrojný preukaz, alebo sú tam aj iné podmienky?
Vopred ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Vaša otázka je formulovaná veľmi všeobecne. Pokúsim sa na ňu aspoň v nejakom zmysle odpovedať. Puška VZ 58 (samonabíjacia, nová, zásobník do 10 nábojov) je zbraň kat. B, na kúpu ktorej potrebujete ZP skupiny E (športový) a nákupné povolenie. Po nadobudnutí sa vyžaduje ohlásenie nadobudnutia zbrane na polícii.

...
avatar
Roman

Ďakujem za odpoveď. Ospravedlňujem sa, som laik a nerozumiem tomu :-) Takže keď mám Pušku VZ 58 (samonabíjacia, nová a zásobník do 10 nábojov) a zbrojný preukaz kategórie E (športový), tak musím byť aj členom nejakého športového klubu a zúčastňovať sa aj nejakých pretekov?

...
avatar
eshop@afg.sk

Áno, ak chcete požiadať o ZP skupiny E, musíte byť členom streleckej organizácie, resp. športového klubu. Nie je to však podmienené nutnosťou aktívne sa zúčastňovať pretekov.

...
avatar
Vladimír Šima

Dobrý den. Vlastnim zbrojný preukaz A a D a chcem kupiť SKS Simonov. Prosim čo mi vsetko treba.? Staci mi nakupne povolenie?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, oprávnenia držiteľa skupiny D zbrojného preukazu sú uvedené v § 27 ods. 3 zákona č. 190/2003 Z. z. . Držiteľ ZP skupiny D je oprávnený na základe nákupného povolenia nadobudnúť aj dlhú samonabíjaciu guľovnicu.

...
avatar
Pater

Dobry den prosím o radu . Som držiteľ zbrane do roku 1890 takze tkzv. Historická zbran ako je to s ňou na Slovensku a ako je to keby chcem ju prevážať napríklad do Nemecka alebo Maďarska , rakúska? Jedna sa o gras 1874 bez skúšobne ale ako nová , funkčná vyrazený rok na zbrani a scislovana .. ďakujem veľmi pekne

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, zbrane vyrobené do roku 1890 sú v SR voľnopredajné od 18 rokov. S prevážaním cez hranice by som bol opatrný a zistil by som si pravidlá pre držanie alebo prevážanie takejto zbrane cez danú krajinu.

...
avatar
Nikola

Zdravim, som drziteľkou ZP kat BF a chcela by som nadobnut do vlastnictva zbraň kat.A na zberateľske učely. Moja otazka znie, ako mam upovedomit ministerstvo vnutra o udelenie vynimky na takú zbraň. Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, presný postup (vrátane správnych tlačív) Vám určite povedia na príslušnom oddelení zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Lubomir

Dobry den, chcem sa spytat, vlastnim plynovu zbran od roku cca 2016-2017.
Treba vybavovat zbrojny preukaz?
Dakujem za odpoved.
Slamka

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vlastníte plynovú zbraň v zmysle vzduchovej zbrane alebo expanznej zbrane?

...
avatar
Lubomir

Vlastnim expanznu zbran.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, expanznú zbraň (tzv. plynovka) je potrebné zaevidovať na polícii do zajtra (31.1.2023). Zbrojný preukaz nie je potrebný.

...
avatar
Jaromír

Akú skupinu ZP treba na zaregistrovenie vzduchovky nad 15j.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na kúpu vzduchovky s energiou strely nad 17 Joulov potrebujete ZP napr. skupiny E. Takúto zbraň si potom môžete zakúpiť v SR v kamennej predajni zbraní a streliva a po zakúpení ohlásiť na príslušnom oddelení polície. Postup, ktorý spočíva v tom, že si najprv kúpite vzduchovú zbraň s energiou strely nad 17 Joulov, potom si vybavíte zbrojný preukaz a potom ju budete chcieť zaevidovať na polícii nie je v súlade so zákonom.

...
avatar
Jozef

"Ak Vám bude nákupné povolenie vydané, má platnosť 2 mesiace." - neaktualne. Nakupne uz plati 6 mesiacov.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, samozrejme, že informácie v článku, ktorý bol publikovaný 26.8.2020 sú neaktuálne. Na skutočnosť, že niektoré info sú už neaktuálne upozorňujeme v poslednom odstavci, ktorý je napísaný zvýrazneným písmom.

...
avatar
Pavel

Dobrý deň vlastním revolver Hdr50 o sile 11joule treba ju nahlásiť na polícii mam v tom zmätok ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Vaša zbraň nepodlieha evidenčnej, resp. ohlasovacej povinnosti na polícii.

...
avatar
Stefan

Zdravim otázka na zbrojný preukaz : B (ochrana osoby a majetku) . Je možné ísť na poľovačku ak dostane dotyčný pozvánku na poľovačku? ( Dotyčný ma aj poľovnícky kurz) . Vďaka za info

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem,
prepáčte, ale sme predajca zbraní. Pomoc s prípravou na skúšky ZP môžete hľadať napr. v odbornej literatúre alebo v prípravnom kurze. Ďakujeme za porozumenie.

...
avatar
Zoltán

Dobrý deň, mám zbraň patriace do kategórie D, ale nemôžem nájsť doklady o kúpe, čo v takom prípade môžem robiť? Zbraň som kupoval v roku 2015, ale nenašiel som žiadne doklady o nadobudnutí.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak sa pýtate z hľadiska ohlásenia zbrane kat. D, ktorá po novom spadá aj pod dodatočné ohlásenie (do 31.1.2023), tak doklad o kúpe sa nevyžaduje, predložte čestné vyhlásenie o tom, že ste nadobudli zbraň pred novelou zákona (pred 1.2.2022).

...
avatar
julius

vie mi niekto poradit .ked vlastnim zbran do roku1890 naboje do nej mozem vlastnit tiez alenbo nie.

...
avatar
eshop@afg.sk

Pokiaľ máte zbraň kat. D, tak môžete vlastniť aj strelivo.

...
avatar
Juraj

Dobý deň,
v "Žiadosti o vydanie nákupného povolenia" je medzi iným aj kolonka:
Druh zbrane: ...................................................................

Tam sa uvádza či sa jedná o krátku, alebo dlhú guľovú zbraň? Alebo konkrétnu značku zbrane?

Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na uvedenú tému sa prosím poraďte s miestne príslušným policajným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Jakub

Aké odôvodnenie by som mal dat keď žiadam o povolenie na nakup zbrane kategórie D?

...
avatar
Marek

Sebaobrana. (Info z Trnavy)

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na uvedenú tému sa prosím poraďte s miestne príslušným policajným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
karol

Dobrý deň,
Chcel by som sa spýtať na predaj D-ckovych , teda expanznych zbrani. Mám obchod s bicyklami a rôznym sortimentom. Môžem predávať expanzné zbrane, bez licencie alebo potrebujem zbrojnu licenciu?
Pripadne v akom zákone či § sa dočítam či treba mat alebo nemať licenciu; ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, zbrojná licencia je jednoznačne potrebná.
č. 190 / 2003 Z. z.

...
avatar
Ján Ďurkáč

Mám revolver flobert 641. Musím ho nahlásiť? Vlastním zp na nosenie zbrane, sportové učely, Ďakujem

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň,
áno, je potrebné jeho držbu ohlásiť.

...
avatar
Ján

Dobrý deň, viete mi prosím poradiť, či je potrebné nejaké povolenie na výrobu zbrane podobnej kuši (ak poznáte - Adderini), ktorá vystreľuje kušové šípy? Respektíve na jej držanie / používanie napr. na strieľanie do terča.
Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na výrobu zbraní a obchodnovanie s nimi je potrebné byť podnikateľským subjektom s príslušnou zbrojnou licenciou. V prípade výroby kuše pre seba a svoje účely nevidím problém. Kuša je mechanická zbraň a v prípade, ak jej napínacia sila nepresahuje 33 lbs, tak je hračkou a nie je zbraňou podľa zákona o strelných zbraniach. Ak jej napínacia sila presahuje 33 lbs, vtedy je zbraňou kat. D a vzťahujú sa jej používanie a manipulovanie s ňou príslušné ustanovenia zákona o strelných zbraniach (č. 190 / 2003 Z . z.).

...
avatar
Marek Drevenak

Dobry den. Chcel by so sa opytat bol som zaregistrovat plynove pistole a do preukazu zbrani mi napisali expanzne a nie plynove ci to len preto ze do kateforie D patria aj expanzne?Ale expanzna zbran je znefunkcnena zbran napriklad kategorie A

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pravdepodobne máte trocha chaos v pojmoch. Prosím, prečítajte si: https://www.afg.sk/blog/plynove-alebo-expanzne-problem-v-praxi-po-novele-zakona/

...
avatar
Jaroslav Selucky

Idem na dovolenku do Chorvátska cez Rakúsko a Slovinsko mám elektrický paralizer a teleskopický obušok pre osobnú ochranu,môžem mať v niektorom štáte problémy, ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
to si musíte preveriť u príslušných inštitúcií v jednotlivých štátoch.

...
avatar
Toth nikolas

A plaťim za zapis plinovki kategórie D alebo ani zapísať nemusím len opčianskimať useba a papier z nakupu alebo ju musím len nahlásiť ? Hľadal som alesomnič nenašiel ďakujem za pochopenie :D

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, ohlásenie zbrane je spoplatnené. Na výšku poplatku sa prosím informujte na príslušnom policajnom oddelení zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Jurs

Myslím že 6,50€ sa platí za prihlásenie zbrane. Treba ju zobrať na zbrane na políciu s občianskym a tam Vám ju prihlásia.

...
avatar
Marek

6e kolok. Vyplnit tlacivo co je na stranke ministerstva. A na druhu stranu napisat cestne prehlasenie o nadobudnuti zbrane. (ak mate fakturu, uctenku vezmite zo sebou iste pomoze)

...
avatar
Ján

Zdravím, je potrebné nákupné povolenie na kúpu malorazky zkm 451 a brokovnice jednotky a dvojky. Ďakujem

...
avatar
Stanislav

Dobrý deň, prosím Vás, aké sú podmienky pre kúpu použitej strelnej zbrane v Českej republike (pištoľ) a pre jej dovoz na Slovensko? Ďakujem...

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, to záleží napr. od toho, či idete uskutočniť nákup od súkromnej osoby alebo od podnikateľa - predajcu zbraní, ďalej aj od toho, o aký typ (kategóriu) strelnej zbrane sa jedná. Každopádne, postup si treba nechať vysvetliť od miestne príslušného oddelenia zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska. Zároveň požiadajte o pomoc subjekt v ČR, od ktorého sa chystáte zbraň zakúpiť, aby Vám pomohol zistiť, čo všetko budete potrebovať od českej polície.

...
avatar
Pavel Boháč

Dobrý deň, som polovník, majiteľ zbraní. Chcem kúpiť samonab. guľovnicu SA 58...je nutné nákupné povolenie? Ď. majte sa
PB

...
avatar
Peter

A treba aj vynimku na zbran kat A kedze VZ58 uz je zbran kategorie A.
Pan ked je polovnik a majitel zbrani by tieto zakladne informacie mal ovladat.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem. Vaše tvrdenie nie je celkom pravda, nakoľko existujú aj SA vz. 58, ktoré sú novovyrobenými civilnými verziami, ktoré patria do kat. B, pretože nie sú upravené z originálnych armádnych.

...
avatar
Peter

No ale potom sa nejedna o vz58. Osobne si myslim, ze tie "novovytvorene" budu mat uplne ine oznacenie a nie VZ58.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, okrem toho, že je nutné nákupné povolenie, tak je potrebné mať aj príslušnú skupinu ZP.

...
avatar
eshop@afg.sk

Áno, jedná sa o guľovnice s označením SA vz. 58 značky Czech Small Arms, ktoré mimochodom do SR dovážame.

...
avatar
DD

Dobrý večer. Mám dotaz ohľadom zbrane kategórie D (kuša). Pri kúpe je potrebný občiansky preukaz. Zaujíma ma, kde sa nahlasujú údaje z OP (pri kúpe zbrane v kamennom obchode, či v eshope) a či pri predaji takejto zbrane musím niekde hlásiť zmenu majiteľa, prípadne aj údaje z OP nového majiteľa. Ďakujem, prajem pekný večer.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nákup sa nikde neohlasuje. Info o zakúpení ostáva u predajcu v tzv. záznamovej knihe.

...
avatar
Marián

Dobrý deň,
aký je prosím postup pri evidovaní plynovky Blow TR34? Existuje nejaké oficiálne tlačivo (žiadosť), ktorá sa vyplní pred návštevou polície? Je potrebné doniesť aj samotnú zbraň? Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, uvedené otázky by ste mali smerovať na miestne príslušné oddelenie zbraní a streliva. Každopádne, nejaké tlačivo určite existuje, nakoľko povolenie na nákup sa vydáva už na konkrétny model. Po zakúpení je potrebné vrátiť sa na políciu aj so zbraňou a zaevidovať ju.

...
avatar
Jaroslav Čičilo

Dobrý deň.Je potrebny ZP na traumaticke zbrane?Napr.zoraki r1k10 a pod.na gumove guličky.Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, na tento typ zbraní je potrebný ZP.

...
avatar
Jaroslav Čičilo

Dobrý deň.Je potrebny ZP k zbrani na gumove guličky 10mm?Ďakujem.

...
avatar
Ján Mešo

Dobrý deň.Čítal som na vašej stránke,že bola vydaná novela zákona o strelných zbraniach platná od 1.2.2022.Vlasním kušu Ek-archery cobra R9 de luxe,ktorá patrí do kategórie D.Som povinný zaregistrovať zbraň na polícii,ked som ju kúpil pred termínom 1.2.2022(minulý rok?).Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, mechanických zbraní (kuše, luky) sa novela účinná od 1.2.2022 nijako nedotkla a žiadne zmeny nepriniesla. Kuše a luky sa teda naďalej neohlasujú.

...
avatar
David Balog

Dobrý deň ja by som sa chel spitat ze na Flobert zoraki streamer 4mm potrebujem zbrojni preukaz dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Zoraki Streamer sa pre slovenský trh vyrábali vo verzii do 7.5J, čiže byť držiteľom zbrojného preukazu nemusíte byť.

...
avatar
Gombi

Zdravím chcem sa spýtať stane sa CZ BREN2 stane zakázanou zbraňou a ak bude udelená na vinimku skupiny F či sa dá stále chodiť na strelnicu ??

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
žiaľ, nám neprináleží zaraďovať zbrane do jednotlivých kategórií. S uvedenou otázkou Vám odporúčam obrátiť sa na miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
T. P.

Dobrý deň čítam tu niektoré otázky ktoré posielajú už držitelia ZP. rôznych skupín a pitajú sa otázky ktoré sa museli naučiť a vedieť na skúšky pri získaní ZP. nieje vám trochu trápne? Alebo ako ste boli pripravený na tie skúšky??? Bože????

...
avatar
Tono

Dobry den, kto nevie, radsej nech sa spyta. Tyka sa to aj pravopisu. na vasom mieste by mi bol skor trapny pravopis.

...
avatar
Ludovit Berecz

Zdravím,aký ZP potrebujem mať na zakūpenie signálnej pištole?

...
avatar
Marek

Dobry deň, potrebujem pre kúpu malorážky aj zbrojný preukaz skupiny E? Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
Vaša otázka je moc všeobecná. Prosím, konkretizujte druh malorážky.

...
avatar
Marek

Mal by som záujem o Hammerli TAC R1 22, kal. .22LR. Zbrojný preukaz mám AF. Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

V tom prípade odporúčam skupinu E zbrojného preukazu.

...
avatar
janzy

Dobrý deň, bude treba urobiť ZP na perkusnu dvojhlavnovu modernú pistol Gladiator od fi. Detonics?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, s uvedeným modelom nemáme skúsenosť. Ak sa pýtate v súvislosti s aktuálnou novelou, odporúčam Vám obrátiť sa na predajcov, ktorí tento produkt ponúkajú alebo na miestne príslušné oddelenie zbraní.

...
avatar
Ina

Dobrý deň
Prosím vás na kúpu revolvera je potrebná aká skupina ZP

Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, napr. A, B alebo E.

...
avatar
Hedviga

Dobry den, prosim vas, aku skupinu ZP potrebujem na kupu vzduchovky nad 15 J?
Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ideálne skupina E, na športové účely.

...
avatar
Helena Laposová

Môžem si zobrať expanznú zbraň do rakúska?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
náš zákon o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003) nie je platný a účinný na území Rakúska. Preto Vám odporúčam s touto otázkou obrátiť sa na rakúsku políciu, aby ste dostali relevantné informácie o možnostiach držby a prepravy expanznej zbrane v rámci Rakúska.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia