Kategórie
 
 
 
 
 

NAJOBĽÚBNEJŠIE OBRANNÉ PROSTRIEDKY A ICH VÝHODY A NEVÝHODY

12. jún 2019
NAJOBĽÚBNEJŠIE OBRANNÉ PROSTRIEDKY A ICH VÝHODY A NEVÝHODY

Náš trh ponúka na výber množstvo obranných prostriedkov v rôznych cenových kategóriách. Môžeme ich rozdeľovať podľa veľkosti, uskladnenia alebo aj napríklad z hľadiska náročnosti použitia a manipulácie s nimi pri odvracaní útoku, pretože pri niektorých stačí napr. len stlačiť spúšť, pri iných treba ovládať správne obranné techniky. Poďme si teda niektoré najbežnejšie obranné prostriedky priblížiť a niečo si o nich povedať.

EXPANZNÉ (PLYNOVÉ) PIŠTOLE

Nepochybne patria medzi najobľúbenejšie obranné prostriedky, aj keď nepatria medzi tie najlacnejšie. Keď má človek pri sebe pištoľ, aj keď len na poplašné alebo slzotvorné náboje, cíti sa určite bezpečnejšie, ako keď má vo vrecku napr. slzotvorný sprej. Plynové pištole a revolvery pôsobia naozaj veľmi odstrašujúco, a už len samotný výstrel s poplašným nábojom do vzduchu dokáže odohnať zvieracieho alebo aj ľudského útočníka. Užitočné môžu byť napr. aj vtedy, ak sa stratíte v lese a pomocou plynovej pištole a signálnej svetlice môžete privolať pomoc a spresniť miesto, kde sa nachádzate. Plynové pištole alebo aj revolvery však patria medzi tie obranné prostriedky, kde nestačí vedieť len "stlačiť spúšť". Je potrebné naučiť sa zbraň nabiť, vybiť, zaistiť a taktiež vedieť pohotovo zareagovať, ak sa zbraň v prípade obrany "zasekne". Podmienky ich nosenia sú tiež značne prísne. Nosiť ich smiete pri sebe, avšak nesmie ich byť vidieť, musíte mať pri sebe doklad totožnosti a vyhýbať sa požívaniu alkoholických nápojov. Ak sa chystáte navštíviť napr. banku, alebo nákupné strediská, nechajte radšej plynovú pištoľ doma, alebo si overte, či miesto, kde sa chystáte vstúpiť so zbraňou, je schopné zabezpečiť jej bezpečné uschovanie, aby ste predišli zbytočným problémom, nepríjemným otázkam smerom k Vašej zbrani a z toho vyplývajúcemu zdržaniu. Plynové zbrane patria medzi obranné prostriedky, ktoré si nevyžadujú fyzický kontakt a umožňujú primerane sa brániť z bezpečnej vzdialenosti.

SLZOTVORNÉ OBRANNÉ SPREJE

Patria medzi najmenšie, najlacnejšie a paradoxne najúčinnejšie obranné prostriedky, pri ktorých stačí naozaj len správne zamieriť a stlačiť spúšť. Pri výbere slzotvorného spreja je dôležité dbať na typ účinnej látky, jej koncentráciu, ale aj objem spreja. Najobľúbenejšie sú spreje s látkou OC (Oleoresin Capsicum) s koncentráciou aspoň 10 % a objemom okolo 40 až 50 ml. Ak nie ste z tých, ktorí na svojej obrane šetria, tak za cca 8 Eur sa dá kúpiť obranný sprej s látkou CP / CR, ktorá nemá konkurenciu a na našom trhu je najúčinnejšia. V súčasnej dobe sú slzotvorné spreje vyhľadávané aj ako obranný prostriedok proti medveďom. Výber správneho spreja proti medveďom nie je ľahký, viac na túto tému sa môžete dočítať v našom samostatnom blogu tu. Obranné spreje patria tiež medzi obranné prostriedky, ktoré si nevyžadujú fyzický kontakt a umožňujú primerane sa brániť z bezpečnej vzdialenosti.

ELEKTRICKÉ PARALYZÉRY

Ľudovo nazývané aj "elektrošoky" sú taktiež veľmi rozšíreným a obľúbeným obranným prostriedkom. Vyrábajú sa už aj v rôznych kombináciách napr. so slzotvornými sprejmi alebo svietidlami. Pri ich výbere sa nenechajte zmiasť len údajmi o státisícoch až miliónoch Voltov. Pri výbere účinného a spoľahlivého paralyzéra buďte dôslední a pred kúpou sa poraďte s predajcom. Paralyzér tiež nepatrí medzi obranné prostriedky, kde stačí stláčať spúšť. Odporúčame Vám poriadne si naštudovať návod, ako sa ovláda, ako sa nabíja, prípadne aké typy batérií výrobca odporúča inštalovať do paralyzéra. Nezabúdajte ani na to, že klasické paralyzéry si vyžadujú fyzický kontakt s útočníkom, nie je možné brániť sa nimi v bezpečnom odstupe. Existujú aj paralyzéry na diaľku (tzv. tasser), tie sú však na území Slovenska považované za zakázané zbrane.

TELESKOPICKÉ OBUŠKY

V tejto kategórii sa už dostávame k obranným prostriedkom, ktorých úspešné použitie pri obrane závisí najmä od schopností a zručností ich majiteľa. Určite je dôležité nacvičiť si minimálne tasenie obušku z puzdra, jeho pevné uchopenie a základné typy obranných techník, či už prostredníctvom domáceho tréningu  pomocou videí umiestnených na internete, alebo účasťou na niekoľkých lekciách s profesionálom. Aj teleskopické obušky je možné vďaka svojim kompaktným rozmerom nosiť pri sebe, väčšina z nich sa predáva aj s puzdrom na opasok. Na niektoré typy teleskopických obuškov je možné nainštalovať rôzne príslušenstvo, ako napr. svietidlá, páčidlá, sekery a podobne.

KUBOTANY

Kubotan je maličký obranný prostriedok približne vo veľkosti pera a posledné roky sa začína tešiť veľkej obľube aj na našom trhu. Tento obranný prostriedok bol navrhnutý počas šesťdesiatych rokov dvadsiateho storočia pre policajné zložky, ktoré ho neskôr začali využívať na spacifikovanie páchateľov bez vážnych zranení a trvalých následkov. Táto zbraň je výborná na zasiahnutie citlivých a tlakových miest na ľudskom tele. Účinná je aj pri zasiahnutí častí svalov a končatín rúk či nôh. Niektoré kubotany je možné pripnúť na zväzok kľúčov, iné jednoducho vložiť do vrecka. Aj kubotan je však obranný prostriedok, ktorý si už vyžaduje fyzický kontakt s útočníkom a pre zaobchádzanie s ním je potrebné si naštudovať základné obranné techniky. 

BOXERY A KLASICKÉ OBUŠKY

Boxer je veľmi skladný obranný prostriedok, zmestí sa do vrecka, avšak taktiež treba vedieť, ako boxer správne držať, aby ste si nespôsobili zranenie ruky. Jeho hlavnou nevýhodou je, že zasiahnutie súpera do tváre môže mať naozaj neželané a fatálne následky. Klasické obušky alebo tonfy sú skôr určené pre profesionálne ozbrojené zložky a na bežnú obranu nie sú veľmi vhodné z hľadiska ich skladnosti a nosenia. Napriek tomu sú výbavou mnohých vodičov v automobiloch, podobne ako bejzbalové pálky.

NOŽE

Nože sú šikovným pomocníkom či už doma, v prírode na túre alebo pri stanovaní. Pri obrane s nožom treba byť taktiež veľmi opatrný, aby ste nespôsobili svojmu súperovi závažné a neprimerané zranenia.

KEDY A AKO SA MOŽNO PRIMERANE BRÁNIŤ?

Pamätajte na to, že odvrátiť smiete len ten útok, ktorý priamo hrozí alebo už trvá, teda reálne sa uskutočňuje. Ak z daných okolností vyplýva, že útok už priamo hrozí, odporúča sa podľa možností vyzvať útočníka, aby upustil od protiprávneho konania. Ak však už útok reálne nastane, je na čase využiť Váš obranný prostriedok. Pri obrane vždy pamätajte na to, že brániť sa smiete len ak útok priamo hrozí, alebo trvá, nikdy nie po skončení útoku. Ak sa totiž budete "brániť" aj vtedy, ak ste protivníka už "premohli", budete vnímaní práve Vy ako útočník, a ak pri tom použijete aj obranný prostriedok, príslušné orgány to môžu vyhodnotiť ako použitie zbrane, čo je priťažujúcou okolnosťou. Taktiež dbajte na to, aby Vaša obrana bola primeraná. Legálne definície nutnej obrany a krajnej núdze nájdete v § 24 a § 25 v trestnom zákone tu

 

Upozorňujeme, že uvedený článok bol spracovaný podľa právnej úpravy účinnej spred dátumu 1.2.2022. Od uvedeného dátumu je účinná novela Zákona o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003 Z. z.), ktorá so sebou priniesla viacero zásadných zmien. Zmeny sa týkajú najmä rekategorizácie niektorých strelných zbraní a úpravy práv a povinností držiteľov zbraní (napr. zmeny v spôsobe nadobúdania niektorých zbraní atď.). Otázky ohľadom zmien smerujte prosím na miestne príslušné policajné oddelenia zbraní a streliva, sledujte články, ktoré uverejňujeme už s ohľadom na novelu účinnú od 1.2.2022, prípadne sa poraďte so svojim predajcom.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia