Kategórie
 
 
 
 
 

AKO JE TO S OBRANNÝMI SPREJMI PROTI MEDVEĎOM?

01. október 2018

obranny-sprej-grizzly

Na weboch predajcov obranných prostriedkov nájdete rôzne "Bear Killers" a "Bear Destroyers" (názvy si zámerne vymýšľam, aby to neznelo ako útok na konkrétne výrobky), ktoré sú popisované ako extra účinné spreje špeciálne vyvinuté proti medveďom. Tieto spreje však štandardne obsahujú látku OC – oleoresin capsicum a v drvivej väčšine prípadov je koncentrácia tejto účinnej látky v takýchto sprejoch proti medveďom len 2 %.

To je naozaj žalostne málo, okrem faktu, že látka OC už je dávno prekonaná účinnejšou látkou označovanou ako CP alebo CR. Len ako príklad Vám môžeme uviesť, že nemecké ozbrojené zložky používajú proti ľudským agresorom obranné spreje s obsahom látky tiež OC, ale s koncentráciou 15 %, teda viac ako 7 násobne väčšou (na našom webe tento sprej nájdete pod názvom POLICE JET alebo TORNADO). Pri predaji "feferónkových sprejov" niektorí výrobcovia alebo predajcovia uvádzajú množstvo jednotiek pálivosti (SHU). Uvádzanie takýchto údajov je veľmi relatívne, avšak etiketa s informáciou 1 000 000 SHU pôsobí naozaj veľmi účinne.

ČO TEDA TREBA BRAŤ DO ÚVAHY PRI VÝBERE OBRANNÉHO SPREJA PROTI MEDVEĎOM?

V prvom rade účinnú látku, minimálne aby to bola látka OC (lepšie však CP/CR) s koncentráciou aspoň 10 %. A v druhom rade pamätajte, že čím väčší objem, tým väčší tlak a teda aj väčší dosah. Odporúčame minimálny objem 100 ml, ideálny však je v rozmedzí 300 až 700 ml. Problém s prenášaním? Jednoducho zavesíte na batoh, alebo si zakúpite vhodné puzdro. Nezabúdajte aj na to, že 0.1 % koncentrácia látky CR/CP je porovnateľná s 30 % koncentráciou látky OC. Pri kúpe obranného spreja sa nespoliehajte len na atraktívnu etiketu, akčný názov alebo na množstvo uvedených jednotiek pálivosti, ale poriadne si preverte, či naozaj kupujete to najúčinnejšie, čo je na danom trhu dostupné, ak na svojej obrane nechcete šetriť. Sprej na medveďa teda vôbec nemusí byť pomenovaný ako "Bear Killer" a pritom môže byť niekoľko násobne silnejší ako ten, ktorý tak pomenovaný je. 

obranny-sprej-police-jet

 
avatar
Zoltán Szabo

Rovnako dôležitý je dosah a to je u Police Jet a Tornado len 4metre čo je málo.Obsah 100ml je tiež málo.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia