Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

Základy nosenia krátkej zbrane

09. marec 2020
Základy nosenia krátkej zbrane

Problematika nosenia krátkej zbrane zahŕňa právny a praktický aspekt. Právny aspekt určuje, kto, za akých podmienok a aké zbrane smie nosiť pri sebe. Praktický aspekt určuje, ako správne nosiť zbraň, najmä ako si správne vybrať puzdro na nosenie zbrane.

Nosenie zbrane kat. „B“

Krátku guľovú zbraň kat. „B“ smie nosiť len osoba, ktorá je držiteľom zbrojného preukazu skupiny „A“. Držitelia iných skupín zbrojného preukazu smú svoje zbrane len prepravovať a to napr. za účelom opravy alebo uskutočnenia cvičnej a športovej streľby. Zbraň nemožno prepravovať nabitú. Nosením zbrane a streliva rozumieme teda oprávnenie prechovávať, a mať pri sebe zbraň a strelivo bez určenia objektu alebo miesta za účelom sebaobrany, a to aj v nabitom stave, ktorý umožňuje jej okamžité použitie. Získať zbrojný preukaz na nosenie zbrane nie je vôbec jednoduché, a svoju žiadosť o vydanie takejto skupiny zbrojného preukazu musíte riadne a presvedčivo odôvodniť. Spravidla sa takéto oprávnenie udeľuje napr. prokurátorom, sudcom, policajtom, podnikateľom alebo osobám, ktorým bolo v dôsledku násilného trestného činu fyzicky ublížené. Ako však správne nosiť zbraň v súlade so zákonom?

Držiteľ zbrojného preukazu skupiny „A“ smie teda nosiť zbraň aj v nabitom stave. Môže ju nosiť aj mimo svojho obydlia alebo miesta výkonu povolania. Avšak aj v tomto prípade existujú určité obmedzenia. Pri nosení a manipulovaní so zbraňou musí jej majiteľ postupovať so zvýšenou opatrnosťou a starostlivosťou. Majiteľ zbrane je povinný nosiť ju tak, aby zabezpečil nemožnosť jej straty, zneužitia a odcudzenia. V prípade straty alebo odcudzenia zbrane je potrebné túto skutočnosť bezodkladne nahlásiť na polícii.  Bezodkladne je potrebné ohlásiť aj použitie zbrane v krajnej núdzi, nutnej obrane alebo mimo schválených priestorov na streľbu (strelnica). S nosením zbrane súvisí aj nutnosť mať pri sebe zbrojný preukaz a doklad o psychickej spôsobilosti nosiť zbraň. Požívanie alkoholu, či užívanie niektorých iných návykových látok je vylúčené a môže byť dôvodom na odňatie zbrojného preukazu. Nezabúdajte, že ktorýkoľvek príslušník policajného zboru, ktorý si všimne, že máte pri sebe zbraň, Vás môže podrobiť dychovej skúške alebo lekárskemu vyšetreniu. Nie je možné nosiť zbraň viditeľným spôsobom, Vaša zbraň musí byť pri jej nosení ukrytá.

Nosenie voľno predajných zbraní kat. „D“

Ak sa chcete stať vlastníkom napr. voľnopredajnej vzduchovky alebo flobertky, tak musíte mať vek minimálne 18 rokov a musíte byť plne spôsobilý na právne úkony. Pri manipulácii s voľnopredajnou zbraňou by ste mali mať pri sebe platný doklad totožnosti, vyhýbať sa požívaniu alkoholu a prepravovať ju a nosiť ju skrytou formou. Vlastník voľnopredajnej zbrane nesmie takúto zbraň vypožičať, alebo prenajať osobe mladšej ako 18 rokov. Mladším osobám ako 18 rokov môžu byť voľnopredajné zbrane zverené len pod dohľadom osoby staršej ako 18 rokov. Pri jej nosení a manipulácii je jej majiteľ povinný dbať na zvýšenú opatrnosť. Taktiež je povinný oznámiť jej použitie v krajnej núdzi alebo nutnej obrane, alebo mimo schválených priestorov, a to bezodkladne. Viac o zákonných oprávneniach a povinnostiach držiteľa zbrane sa dočítate tu.

Poznámka autora: Blog spracovaný k právnej úprave účinnej ku dňu 25.2.2020

Ako si správne vybrať púzdro na nosenie?

Puzdro, ktoré si vyberiete, by malo vašu zbraň chrániť pred mechanickým poškodením, taktiež by malo byť skonštruované tak, aby čo najviac zamedzovalo možnej strate alebo odcudzeniu vašej zbrane, a to pomocou vhodných poistiek a samozrejme, čo najviac skrývalo vašu zbraň pred verejnosťou. V súčasnosti je na trhu obrovský výber z rôznych druhov puzdier, pričom každé z nich má svoje výhody aj nevýhody.

Obľúbeným typom puzdra je klasické bočné opaskové puzdro, ktoré upínate na opasok alebo pomocou spony priamo na nohavice. Pokiaľ však máte väčší model zbrane, tak prekrytie tohto puzdra napr. tričkom alebo iným odevom môže byť mierne komplikované. Tento typ puzdra sa však vyznačuje vysokým komfortom oproti iným typom puzdier. Bývajú vybavené aj poistkami proti vypadnutiu. Nylonové vyhotovenia väčšinou pasujú aj na niekoľko modelov zbraní, plastové kydexové puzdra však väčšinou pasujú na jeden konkrétny model zbrane alebo úzku skupiny zbraní.

Vnútorné opaskové puzdro sa vkladá medzi telo a nohavice a poskytuje najskrytejšiu formu nosenia. Štandardne však nebýva vybavené poistkou proti vypadnutiu a ak máte väčší model zbrane, môže sa zdať takýto typ puzdra nekomfortný, najmä napr. pri nastupovaní a vystupovaní z auta.

Podpažné puzdra sú veľmi komfortné, nakoľko váha zbrane je tlmená a rozmiestnená vďaka popruhom. Rozdeľujú sa na horizontálne, kedy vyťahujete zbraň ťahom nabok a vertikálne, kedy vyťahujte zbraň smerom nahor. Nosiť takéto puzdro so zbraňou v skrytej forme však je prakticky možné len v chladnejšom období, keby ho viete zakryť bundou alebo kabátom.

Špecifickým puzdrom je puzdro všité do ľadvinky na opasok. Takýto typ nosenia zbrane je naozaj veľmi nenápadný a praktický, nakoľko do ľadvinky môžete spolu so zbraňou umiestniť napr. aj peňaženku, doklady, či kľúče a iné osobné veci. 

Pri výbere správneho puzdra je potrebné dávať pozor na to, či ste ľavák alebo pravák. Ak je puzdro označené ako pravé, znamená to, že sa zbraň z neho tasí pravou rukou. Vyrábajú sa však aj obojstranné puzdra. Dôležité je aj poznať model svojej zbrane, aby ste si vybrali správny tvar a veľkosť puzdra. Ak sa vám nedarí nájsť pri internetovom nákupe puzdro podľa modelu vašej zbrane, odporúčame Vám kontaktovať predajcu s prosbou o radu. Niekedy totiž nie je možné vymenovať, na ktoré všetky modely zbraní dané puzdro pasuje. Ak sa chystáte zakúpiť si puzdro v kamennej predajni, odporúčame si zbraň vziať so sebou, aby ste si puzdro vyskúšali.

Viete, ako sa o svoju krátku zbraň správne starať? Návod nájdete v tomto článku.

 

Upozorňujeme, že uvedený článok bol spracovaný podľa právnej úpravy účinnej spred dátumu 1.2.2022. Od uvedeného dátumu je účinná novela Zákona o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003 Z. z.), ktorá so sebou priniesla viacero zásadných zmien. Zmeny sa týkajú najmä rekategorizácie niektorých strelných zbraní a úpravy práv a povinností držiteľov zbraní (napr. zmeny v spôsobe nadobúdania niektorých zbraní atď.). Otázky ohľadom zmien smerujte prosím na miestne príslušné policajné oddelenia zbraní a streliva, sledujte články, ktoré uverejňujeme už s ohľadom na novelu účinnú od 1.2.2022, prípadne sa poraďte so svojim predajcom.

 
avatar
Martin

Ahoj.
Som vášnivý turista a už viac krát som sa dostal do nebezpečnej situácie, stret s nebezpečnou zverou na turistických chodníkoch.
Je tento argument dosť dobrí , aby obstál pri vybavovaní zbrojného preukazu.
Ďakujem.

...
avatar
Marek

Kazdy obcan ma pravo nosit zbran, ak je psychicky a zdravotne sposobily a prejde previerkou +zlozi skusku odbornej sposobilosti, tak nieje ziadny problem. Tieto fantazie ze nosit mozu len prokuratori pravnici a podnikatelia je bezna prax, ale s realitou nema nic spolocne, treba sa hadat, stat si za svojim a byt si vedomy toho ze pravo vediet sa ucinne branit vam nikto nemoze vziat.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, túto otázku musíte položiť príslušnému oddeleniu zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
frkyno

Dobrý deň.
Mám kolegu, ktorý je držiteľ zbrojného preukazu kategórie A. Donesie si pištoľ do práce a vloží do skrinky, ktorú zamkne. Je možné takto nosiť zbraň kdekoľvek (plaváreň, fitko, práca)??? Niektorým kolegom takéto nosenie zbrane do práce vadí a mne ako nadriadenému tiež. Vieme mu zákonným spôsobom zabrániť takto nosiť zbraň na pracovisko?? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prepáčte, ale uvedená otázka by mala byť smerovaná skôr právnikom, alebo policajnému oddeleniu zbraní a streliva, nie predajcovi. Základné oprávnenia a povinnosti držiteľa zbrojného preukazu sú stanovené v § 27 a 28 zákona č. 190/2003 Z. z. .

...
avatar
Ladislav

Dobrý deň, chcem sa spýtať ci môžem nosiť so sebou na bitu perkusnu pištoľ gladiator? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň. Držiteľ zbrane kategórie D nesmie zbraň viditeľne nosiť na verejne prístupných miestach, okrem účasti na kultúrnej činnosti, alebo prepravovať. Na držiteľa zbrane kategórie D sa primerane vzťahujú ustanovenia § 28 ods. 1 písm. a), i), j), o), ods. 4 písm. (190/2003 Z.z.). Držiteľ zbrane kategórie D je povinný pri manipulácii s touto zbraňou mať pri sebe
doklad totožnosti, a ak ide o držiteľa zbrane kategórie D uvedenej v odseku 1 písm. a), d), i) alebo písm. k) aj preukaz zbrane (teda aj držiteľ perkusnej zbrane). Zákon nič nehovorí o nosení nabitej alebo nenabitej zbrani kat. D. Preto, ak to zákon nezakazuje, je to povolené. Z praktického hľadiska si však neviem predstaviť pri sebe skrytým spôsobom nosiť nabitú perkusnú zbraň. Pre viac info Vám odporúčame obrátiť sa na miestne príslušné oddelenie zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Milan Rožčák

Dobrý deň, rád by som sa opytal ako je to zo zbraňami airsoftového typu. Od akého veku je legálne ich mať pri sebe samozrejme v ochrannom púzdre. Bavíme sa o klasických pištoliach nie o gulometoch alebo puškách. Reč je o klasickej zbrani ako je glock. Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, významu nosenia airsoftovej zbrane v bežnom živote celkom nerozumiem. Každopádne, airsoftovú zbraň môže držať a nosiť len osoba staršia ko 18 rokov. Mladšia osoba smie s takouto zbraňou manipulovať, len pod dozorom osoby staršej ako 18 rokov.

...
avatar
FTV

Dobrý den, autor článku se dopustil zásadní chyby a článek tedy šíří chybné informace. Připomeňme si kategorie ZP: A – A – ke sběratelským účelům
B – ke sportovním účelům
C – k loveckým účelům
D – k výkonu zaměstnání nebo povolání (sloučené skupiny D a E podle starého zákona o zbraních č. 288/1995 Sb.)
E – k ochraně života, zdraví nebo majetku (sloučené skupiny F a G podle starého zákona o zbraních č. 288/1995 Sb.)

Evidentně: pokud mám ZP kat. A (ke sběratelským účelům), NEJSEM oprávněn nosit zbraň kat. B na veřejnosti! K tomu bych musel být držitelem ZP sk. E.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, autor článku sa chyby nedopustil. Tento článok sa týka slovenskej legislatívy a bol omylom zaradený na preklad do českého jazyka a zaradený na českú doménu afg-obrana.cz. Za upozornenie ďakujeme.

...
avatar
Karol Počik

Dobrý den chcel by som sa informovat o tom ako je to teraz so zahalovanim tvare pri výkone služby v sukromnej bezpečnostnej službe so služobnou zbraňou ? vedeli by ste mi prosim poradit dakujem

...
avatar
Jaroslav

Pracovník SBS nesmie mať zahalenú tvár. Stačí si pozrieť zákon o SBS. A je jedno či má, alebo nemá strelnú zbraň

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, ohľadom tejto témy sa pýtate na nesprávnej adrese.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia