Kategórie
 
 
 
 
 

Staráte sa o svoju krátku zbraň tak, ako si zaslúži?

04. november 2019
Staráte sa o svoju krátku zbraň tak, ako si zaslúži?

Veľkou chybou časti majiteľov krátkych strelných zbraní je názor, že svoju zbraň nemusia dôkladne čistiť a pravidelne sa o ňu starať. Chcete, aby Vás Vaša zbraň nesklamala v zásadných okamihoch? Aby dobre fungovala a bola vždy stopercentne pripravená? Treba jej dopriať tú najlepšiu starostlivosť.

To, že zbraň je upravená proti korózii, neznamená, že sa na nej i v jej vnútri neusádzajú nadmerné nečistoty. Pri pravidelnej starostlivosti o zbraň taktiež môžete nájsť rôzne vady a miniatúrne poškodenia, ktoré však pri streľbe môžu spôsobiť nefunkčnosť zbrane, alebo mať dokonca fatálne následky. Venujte preto svojej obľúbenej zbrani dostatok času.

Myslite v prvom rade na bezpečnosť!

Predtým, ako zbraň začnete rozoberať, dbajte na dôležité bezpečnostné úkony. V prvom rade zbraň nemajte nabitú a vyberte z nej všetky náboje. Je možné, že staršia zbraň po uvoľnení súčiastok vystrelí. Preto majte prázdny zásobník aj komoru.

Postupne môžete zbraň rozoberať a v rámci pracovnej plochy odporúčame súčiastky zbrane rozkladať postupne tak, ako ju rozoberáte. Je to jednoduchý trik, ako zbraň následne rýchlejšie zložiť a toto rozostavenie Vám pomôže sa aj rýchlejšie pri skladaní zorientovať v postupe. Zároveň vám nič dôležité neostane na stole, pretože dodržíte presnú postupnosť krokov. Taktiež si pripravte dopredu všetky potrebné inštrumenty na čistenie. Príprava môže byť jednoduchšia a kompaktnejšia, ak zvolíte celé sady na čistenie krátkych zbraní.

Čistenie po každom použití

Kedy sa rozhodnete vyčistiť svoju krátku zbraň, je len na Vás. Vy najlepšie viete, z akého je materiálu, aké strelivo používate, ako často s ňou strieľate, či kde máte zbraň uloženú. Viete však presne určiť, kedy je už čas na čistenie? 

Najlepšie je zbraň vyčistiť po každom použití. A to čo najskôr, kým nezaschnú tekutiny a neusadia sa hrubé nečistoty po pušnom prachu a splodinách. Ak zbraň, naopak, takmer nepoužívate, venujte jej rovnakú pozornosť, ako tej používanej. Obom správna starostlivosť predĺži životnosť.

Na čistenie zbraní sa využívajú najmä oleje, mazacie aj čistiace. Čistenie hlavní a vývrtov spravíte s pomocou rôznych typov vytieracích tyčí a dobre poslúžia aj rôznofarebné kefy. Majte ich hneď niekoľko pri sebe a odporúčame mať i rôzne farby, pretože na bielej kefe napríklad uvidíte, či je hlaveň dostatočne čistá a môžete sa vrhnúť na kontrolu. Postup čistenia je jednoduchý. Najprv fyzicky zbraň kvalitne prečistite a následne použite chemické čistidlá na rozpustenie zvyšných a pevnejších nečistôt. Dávajte však pozor na ich účinky na iné materiály a chráňte si samozrejme i svoje ruky rukavicami.

Chemikálie neskôr odstránite pomocou utierok a krátku zbraň zakonzervujete vhodnými prostriedkami. Predtým však skontrolujte zbraň či nie je poškodená a nemá vady. Celý tento proces je fyzicky pomerne náročný, no zbraň sa Vám odvďačí skvelou funkčnosťou.

Rozložiť, vyčistiť, skontrolovať, namazať, zložiť

Toto je 5 základných krokov, ako postupovať pri čistení krátkych zbraní. Dnešné zbrane sú konštruované tak, aby ste nemuseli pri čistení rozkladať celú konštrukciu, a môžete sa tak zamerať na najvyťaženejšie súčiastky. Hlaveň s vývrtom, rám zbrane, záver, kladivo a poistky sú časti, ktorým budete venovať najviac času. Ak všetky tieto časti vyčistíte správne, máte spoľahlivú zbraň, ktorá presne striela. Na Vás ostáva už len správne zamieriť.

Nezabúdajte na bezpečnosť pri práci a kvalitné produkty, ktorými zbraň vyčistíte najlepšie. V ponuke eshopu AFG.sk nájdete množstvo kvalitných mazadiel, čistiacich olejov i kefičiek na správnu údržbu Vašej krátkej zbrane.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia