Kategórie
 
 
 
 
 

Základné typy airsoftových zbraní

13. marec 2020
Základné typy airsoftových zbraní

Airsoftové zbrane sú nástrojom najmä na hru s rovnomenným názvom airsoft, ktorá je zaujímavá hlavne pre mladších ľudí. Sú však vhodné aj pre mladistvých na hobby streľbu do terča napr. na dvore. Väčšina z týchto zbraní sú verné repliky originálnych modelov, a keď ich držíte v rukách, máte pocit, že držíte reálnu zbraň. Čo znamená pojem airsoft a aké typy týchto zbraní poznáme? Dočítate sa ďalej.

VYUŽITIE AIRSOFTOVÝCH ZBRANÍ

V hre s názvom „airsoft“ účinkuje niekoľko hráčov, ktorí sú rozdelení do rôznych tímov a snažia sa splniť vopred stanovené úlohy a ciele a pritom zásahom zo zbrane „odstrániť“ protihráčov, ktorí im v tom bránia. Cieľom tejto hry býva spravidla vyslobodenie rukojemníkov alebo nájdenie a zneškodnenie imitácie bomby. Špecifikom tejto hry je skutočnosť, že zasiahnutá osoba by mala dať jasne najavo a priznať sa, že bola zasiahnutá a podľa vopred stanovených pravidiel musí byť dočasne alebo aj trvale vyradená z hry.

Tieto zbrane sú však vhodné aj pre mladistvých na hobby streľbu do terča napr. na dvore. Pamätajte však vždy na to, že aj airsoftové zbrane sú zbraňami kat. „D“ a sú predajné len osobám starším ako 18 rokov. Dospelá osoba môže takéto zbrane zveriť aj mladistvým, avšak len pod ich dohľadom! Airsoftové zbrane vystreľujú projektily vo forme plastových guľôčok s priemerom 6 mm. Tento kaliber zvykne byť označovaný ako „6 mm BB“. Tieto zbrane nie sú život ani zdravie ohrozujúce. Nebezpečné sú len pri zásahu do oblasti tváre. Preto odporúčame zakúpiť si k takýmto zbraniam aj chrániče tváre (masky) a očí (ochranné okuliare).

ROZDELENIE AIRSOFT ZBRANÍ

Airsoftové zbrane možno rozdeliť podľa rôznych kritérií. Tak ako aj pri riadnych reálnych strelných zbraniach ich môžeme rozdeliť na dlhé (napr. puška, brokovnicasamopal) a krátke (pištoľrevolver). Rozdeľujeme ich aj podľa toho, čo im dodáva energiu. Tu rozlišujeme mechanické (pružinové) zbrane, zbrane poháňané CO2 alebo elektrické (na baterky). Rozdeliť ich môžeme aj podľa energie alebo úsťovej rýchlosti, ktorú vedia vyvinúť. Energia sa meria v Jouloch a rýchlosť v m/s alebo fps. Podľa energie zbrane je potrebné vyberať aj guľôčky z hľadiska hmotnosti. Platí pravidlo, čím lacnejšia airsoftová zbraň, tým viac je plastová a naopak, čím drahšie prevedenie, tým viac kovových dielov obsahuje. Medzi najúspešnejších výrobcov airsoftových zbraní patria určite značky ASG (Action Sport Games - Dánsko) a Umarex (Nemecko). Airsoft zbrane nakupujte výhradne od preverených distribútorov, ktorí na ne poskytujú riadnu dvojročnú záruku.

KRÁTKE AIRSOFT ZBRANE

Sem patria pištole a revolvery. Najjednoduchším prevedením, spravidla s nízkou energiou strely, sú tzv. manuálne pištole. Je potrebné ich pred každým výstrelom natiahnuť. Guľôčka je vystrelená na základe uvoľnenia predtým stlačenej pružiny stlačením spúšte. Patria medzi najlacnejšie. Silnejšími sú airsoftové pištole a revolvery poháňané prostredníctvom bombičky s obsahom 12 g CO2, ktorá sa spravidla vkladá do pažbenia, alebo prostredníctvom plynu (tzv. Green Gas), ktorý sa natankuje do zásobníka. Jedna bombička alebo jedno natankovanie zásobníka spravidla vydrží okolo 50 výstrelov. Takéto zbrane už nie je potrebné pred každým výstrelom natiahnuť. Niektoré krátke airsoftové zbrane sú poháňané aj pomocou elektrických batérií a spravidla vedia strieľať aj v režime full-auto.

DLHÉ AIRSOFT ZBRANE

Zahŕňajú najmä rôzne typy pušiek, brokovníc a samopalov. Aj tieto môžu fungovať na manuálnom, CO2 alebo elektrickom princípe. Pri niektorých samopaloch sa vyskytuje aj kombinovaný princíp. Ten kombinuje spravidla elektrický systém s manuálnym, čo znamená, že keď batéria stratí energiu, tak môžete strieľať pomocou manuálneho prebíjania. Samopaly poháňané batériami majú spravidla aj prepínač, ktorým regulujete režim full-auto a semi-auto.

ZÁKLADNÉ AIRSOFT POJMY

  • ASG (Airsoft Spring Gun) - manuálna / pružinová zbraň
  • AEG (Airsoft Elektric Gun) - elektrická zbraň
  • AG CO2 (Airsoft Gun CO2) - zbraň na CO2 bombičku
  • Dual Power – kombinácia manuálnej zbrane a elektrickej zbrane
  • 6 mm BB – kaliber (priemer) plastových guľôčok
  • Blow-Back – funkcia zbrane, ktorá zabezpečuje, aby sa záver pri každom výstrele pohyboval, ako pri reálnej zbrani
  • Energia výstrelu – kinetická energia vystrelenej guľôčky meraná v Jouloch
  • Velocity - rýchlosť vystrelenej guľôčky meraná v m/s alebo fps
 
avatar
stevo kojda

dobri den kolko je 1.0j fps je nato neaka tabulka vsade pisu bud fps,J,ms aeste aky je rozdiel medzi semi.auto a semi full auto vdaka

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nakoľko ste načrtli zložitejšiu tému a niekoľko otázok naraz, prosím, obráťte sa na nás emailom alebo telefonicky.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia