Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

STRELNICE, TERČE A ZÁLEPKY. ZÁKLADNÉ DOPLNKY, VĎAKA KTORÝM ZDOKONALÍTE VAŠU STREĽBU

20. september 2021
STRELNICE, TERČE A ZÁLEPKY. ZÁKLADNÉ DOPLNKY, VĎAKA KTORÝM ZDOKONALÍTE VAŠU STREĽBU

Ako sa vraví, len tréning robí majstra. Ak teda chcete byť dobrým strelcom a presnosť streľby neustále zdokonaľovať, tiež sa tréningu nevyhnete. Aké miesto zvoliť na tréning a aké príslušenstvo a vybavenie na tréning budete potrebovať, závisí od skutočnosti, s akou zbraňou trénujete. Ak sa chcete dozvedieť, aké pomôcky na tréning streľby ponúka trh, čítajte ďalej.

STREĽBA Z GUĽOVÝCH A BROKOVÝCH STRELNÝCH ZBRANÍ

Ak ste držiteľ zbrane kat. A, B alebo C, smiete uskutočňovať cvičnú streľbu a zdokonaľovať sa v streľbe iba na oficiálnych a zákonom stanoveným postupom schválených strelniciach. Niektoré strelnice ponúkajú možnosť zakúpenia terčov a streliva aj priamo na mieste. Na väčšinu strelníc si však treba priniesť vlastné vybavenie, a to vrátane terčov. Na tréning streľby z krátkej guľovej zbrane sa používajú napr. medzinárodné kruhové terče, terče s vyobrazením siluety postavyterče s vyobrazením dvoch postáv, pričom jedna z nich predstavuje páchateľa a druhá rukojemníka. Oblasti jednotlivých terčov sú spravidla obodované podľa kvality zásahu. Na nácvik obrannej streľby sú určené farebné taktické terče, ktoré je možné prelepovať niekoľkými typmi nálepiek a tým čiastočne meniť vyobrazenú situáciu na terči. Aby ste nemuseli terče neustále vymieňať, šikovnou pomôckou sú tzv. zálepky, vďaka ktorým prelepíte už zasiahnuté miesta. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach (podľa kalibru zbrane) a v rôznych farebných prevedeniach. Poľovníci na tréning streľby z malokalibrových pušiek používajú najmä tzv. redukované terče s vyobrazením zvierat ako diviak, srnec, líškakamzík. Na tréning z brokových zbraní sa používajú tzv. asfaltové holuby, ktoré sa zasahujú vo vzduchu a sú do vzduchu vystreľované pomocou špeciálnych prístrojov.

 

STREĽBA ZO VZDUCHOVÝCH ZBRANÍ

Strieľať zo vzduchových pušiek, pištolí a revolverov s energiou strely do 15 J môžete všade tam, kde neohrozujete život, zdravie, či majetok iných osôb. Napríklad aj na vlastnom dvore, za predpokladu, že spĺňa uvedené podmienky a samozrejme, je aj dostatočne dlhý na uskutočňovanie streľby. Nakoľko vzduchové zbrane, ktoré strieľajú len oceľové guľôčky, nemajú drážkované hlavne, streľba z nich nie je veľmi  presná a nie sú vhodné na zdokonaľovanie sa v streľbe pomocou terčov. Ako terče Vám v takomto prípade postačia napr. plechovky, plastové fľaše a podobné predmety.

Ak však vlastníte vzduchovú zbraň s drážkovanou hlavňou, máte k dispozícii široký výber rôznych typov a druhov terčov. Základným typom terča pre vzduchové zbrane je papierový terč s rozmerom 14 x 14 cm. Je na výber s rôznymi ilustráciami. Ak nechcete, aby sa Vám diabolky povaľovali na dvore alebo v záhrade, odporúčame dokúpiť si k papierovým terčom aj tzv. lapač brokov, do ktorého terč jednoducho zasuniete. Takéto lapače ponúka napr. značka Wosport alebo značka Umarex. Zariadením, ktoré obsahuje kovové terče a zároveň zachytáva vystrelené diabolky, je tzv. strelnica. Obľúbenými strelnicami sú strelnice DIANA s líškami, Walther s kačkamiNorconia s prasiatkami. Existuje taktiež mnoho druhov kovových terčov, ktoré však nezachytávajú diabolky. Obľúbenými sú napr. terče biatlonového typu s tromi alebo piatimi terčíkmi. Najjednoduchšími a cenovo dostupnými kovovými terčmi pre vzduchové zbrane sú napr. terč Wosport Spinneraj Gamo Diamond Plinking. Pri streľbe na kovové terče vždy pamätajte na to, že je potrebné odhadnúť správne silu Vašej vzduchovej zbrane vo vzťahu k vzdialenosti a materiálu terča, z ktorého je vyrobený, aby sa nestalo, že životnosť terča bude len niekoľko výstrelov.

Poznámka autora: Právne informácie uvedené v článku vychádzajú z právnej úpravy platnej a účinnej ku dňu 20.9.2021.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia