Kategórie
 
 
 
 
 

REPLIKY VZÁCNYCH ZBRANÍ

26. október 2021
REPLIKY VZÁCNYCH ZBRANÍ

Repliky zbraní sú veľmi presné, avšak nefunkčné napodobeniny zbraní z rôznych časových období, ktoré sa niečím preslávili. Niektoré sa preslávili tým, že mali výnimočné funkčné a palebné schopnosti, alebo tým, že boli použité v nejakom významnom vojnovom konflikte. Nefunkčné znamená, že nie sú schopné strieľať žiadny typ streliva. Slúžia najmä ako zberateľské predmety pre milovníkov zbraní, dekorácie a divadelné rekvizity. Väčšina z nich je na prvý pohľad nerozoznateľná od originálnej predlohy. Sú vyrobené z kovu, takže aj ich hmotnosť Vám dáva pocit, že držíte v rukách ich reálnu predlohu. Čítajte ďalej a dozviete sa, ktoré z replík sú predstaviteľmi vzácnych modelov zbraní.

ÚTOČNÁ PUŠKA STG 44

STG je skratka nemeckého pojmu Sturmgewehr, čo v preklade znamená "útočná puška". Všeobecne je považovaná za vôbec prvú útočnú pušku a nie samopal, pretože používa puškové, nie pištoľové strelivo. Bola kalibrovaná na atypický náboj 7.92 x 33 Kurz, ktorý dosahoval rýchlosť na ústí hlavne do cca 700 m/s. Štandardne mala zásobník s kapacitou 30 nábojov. Jej konštrukcia bola inšpiráciou aj pre Kalashnikova pri výrobe sovietskej útočnej pušky AK 47. Útočná puška STG 44 bola zavedená do výzbroje nemeckej armády v roku 1944. Nakoľko bola vyvinutá ku koncu vojny, stihlo sa vyrobiť len do 430 000 ks, čo je hlavným dôvodom, prečo je originál tejto pušky dnes už veľmi vzácny. Cena funkčného originálu sa dnes v závislosti od technického stavu pohybuje od cca 4 000 do cca 8 000 Eúr. Za vydarenú repliku pušky STG 44 však dáte len zlomok uvedenej ceny.

SAMOPAL M3

M3 je americký samopal, ktorý bol zavedený do výzbroje americkej armády v roku 1943 a postupne nahradil zastarané a zložité samopaly Thompson, ktoré sú známe aj z amerických filmov o mafiánoch. Bol kalibrovaný na typický americký kaliber 45 ACP (11.43 mm), ktorý dosahoval rýchlosť na ústí hlavne do cca 300 m/s. Štandardne bol dodávaný so zásobníkom s kapacitou 30 nábojov. Samopal M3 sa však vyznačoval najmä svojim nezvyčajným, veľmi jednoduchým dizajnom a konštrukciou. Vďaka svojej komickej konštrukcii a vzhľadu si vyslúžil aj prezývku "grease gun", čo vo voľnom preklade znamená ,,olejnička´´. V rokoch 1943 až 1945 sa stihlo vyrobiť do cca 630 000 ks. Cena funkčného originálu vyrobeného počas vojny sa v závislosti od technického stavu pohybuje od cca 3 000 do cca 5 000 Eur. Replika samopalu M3 však nestojí ani 200 Eur.

PIŠTOĽ COLT M1911

COLT M1911 (Model of 1911) je americká samonabíjacia pištoľ, ktorá bola zavedená do výzbroje americkej armády v roku 1911. Vo svojich počiatkoch bola výnimočná a nadčasová najmä svojim dizajnom a konštrukciou, ktorou sa inšpirovali aj ďalší konštruktéri a výrobcovia zbraní. Bola kalibrovaná na náboj .45 ACP s energiou na ústí hlavne do cca 250 m/s. Americká armáda ju využívala do roku 1985. Model 1911 a jeho rôzne variácie a klony vyrába dodnes niekoľko výrobcov zbraní po celom svete. Cena funkčného originálu vyrobeného v rokoch 1911 až 1945 sa v závislosti od technického stavu pohybuje od cca 2 000 do 4 000 Eur. Ak bol konkrétny kus preukázateľne vlastnený nejakým významným vojenským hodnostárom, jeho cena môže byť aj niekoľkonásobne vyššia. Za repliku pištole COLT M1911 však dáte len niekoľko desiatok Eur.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia