Kategórie
 
 
 
 
 

Recenzia najpredávanejšej kuše ADDER

31. máj 2023
Recenzia najpredávanejšej kuše ADDER

V tomto článku sa budeme detailne venovať jednej z najpredávanejších reflexných kuší so zásobníkom od výrobcu Ek-Archery. Ide o model ADDER, čo v preklade znamená zmija. Táto kuša vyšla v roku 2020 a bola posledným vývojovým číslom kuší série Cobra system R. Úplne prvý model a jej predchodca, ktorý odštartoval veľmi populárnu sériu bolo číslo R9. Kuša Cobra system R9 vyšla na trh v roku 2019.

Dopyt po kuši ADDER bol naozaj obrovský

Vývojári použili niekoľko prelomových prvkov, ktoré strelci okamžite zaregistrovali. Prelomová technológia spodného napínania, kde sa kuša napína pomocou otvárania a zatvárania spodnej páky. Táto naťahovacia páka je potom pevne istená robustnou poistkou v pištoľovej rukoväti. Otvára sa pomocou obojstrannej poistky. Akonáhle odomknete poistku, jednoducho kušu otvoríte spolu s pákou ,,ako nožnice“. Pri zavretí sa zasekne tetiva v spúšťovom mechanizme a tak sa kuša napne. Napínacia páka tvorí neoddeliteľný a jedinečný dizajn celej série Cobra system R, RX ako aj ADDER.

Ďalším prelomovým prvkom je rýchla demontáž celej zbrane. Pred-integrovanými pinovými kolíkmi v tele zbrane viete rýchlo nasadiť lučisko a pažbu. Po zaistení pinovými kolíkmi je kuša pevná, naozaj bezpečná a pripravená na použitie. Takto viete zbraň lepšie skladovať alebo prepravovať napríklad vo vaku značky Ek-Archery.

V neposlednom rade spomenieme ramená, ktoré sú hlavným motorom mechanických zbraní. Pre sériu kuší Cobra system R je od výrobcu k dispozícii viacero ramien s odlišnou napínacou silou. Prvý model R9 dostal ramená o sile 90 libier. Dokonca ich výrobca neskôr zosilnil a mohli ste si ich jednoducho vymeniť za silnejšie o výkone 110 libier. V druhom modeli kuší série R s presným označením RX je už napínacia sila ramien až 130 libier. Tieto ramená už majú aj tlmiče tetivy, ktoré znižujú hluk výstrelu a predlžujú životnosť tetivy.

Prelomový typ opakovacej kuše

Toto všetko je základom pre kušu ADDER. Je celosvetovo prelomovým typom kuše, pretože je opakovacia. Takéto označenie pochádza z rozdelenia strelných zbraní a znamená, že zbraň je viac ranová s mechanizmom napínania, ktorý ,,opakuje“ nabíjanie strely. Kuša ADDER dostala zásobník s kapacitou 5 šípov. Jej napínacia sila zostala 130 libier. Rýchlosť šípu je 270 Fps (82 m/s). Výkon je prekvapujúci, dokáže uloviť niečo ,,menšieho“.  Zásobník používa špeciálne karbónové šípy s dĺžkou 7,5“.

Dnes je už dostatok rôznych šípov iných značiek pre kuše ADDER. Napríklad aj lovecké s oceľovými hrotmi.

V Európe je kuša ADDER jednou z najpredávanejších vôbec. Jej dizajn je nabitý taktickými prvkami a môžete si ju osadiť nespočetným množstvom príslušenstva, ako kolimátor (nachádza sa vo výrobnom balení), optikou, dvojnožkou (bi-pod), laserom a pod. Má teleskopicky nastaviteľnú pažbu, prídavnú prednú rukoväť pre lepší úchop. Absolútny Boom, ktorý nevyprchá ani po pár rokoch a dodnes je táto kuša v ponuke takmer každého predajcu. Objav funkčného mechanizmu zásobníka urobil ako prvý nadšenec a milovník kuší vo svojej recenzii o modeli R9 Jörg Sprave. Ešte raz povieme, že ADDER je vlastne model RX so zásobníkom, ktorý reálne podáva šípy. Dokonca si dnes môžete dokúpiť aj zásobník značky EK-Archery s kapacitou až 7 šípov. Tento zásobník má navyše výrobný slot pre laserový zameriavač značky Steambow.

Ak by ste sa niekedy rozhodli si túto kušu zakúpiť, určite Vás nesklame. Je to absolútny špeciál. Moderná kuša, ktorá už pripomína strelnú zbraň, a to doslova aj rýchlosťou streľby vďaka zásobníku. Pre kúpu tejto kuše je potrebné mať viac ako 18 rokov a byť svojprávny.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia