Kategórie
 
 
 
 
 

Recenzia luku Whipshot od Ek-Archery

27. december 2022
Recenzia luku Whipshot od Ek-Archery

V minulom článku o kušiach sme vám v krátkosti opísali vývoj kuší. Od celkom primitívnych zbraní prešli desiatky storočí a teraz sa kuše a luky na míle zdokonalili. Zmenili svoj dizajn, ale ich podstata zostala rovnaká. Ide o mechanickú zbraň, ktorá uvoľňuje mechanickú resp. kinetickú energiu.

S modernizáciou výrobných technológií dostali luky značnú výhodu. Použitý materiál je vysoko odolný. Dnes nemáme na mysli tradičné drevené luky. V tomto článku vám predstavíme najnovšiu špecialitu z dielne Ek-Archery.

Luk Whipshot od Ek-Archery

Pre rok 2022 je posledným číslom značky Ek-Archery luk Whipshot (v preklade strela bičom). Ide o vysoko modernizovaný luk a ako sme už písali, evolučne najvyššie sú mechanické zbrane so zásobníkom. Luk Whipshot dostal zásobník s kapacitou šiestich šípov. Je to kladkový luk skombinovaný s podávacím mechanizmom šípov. Materiál zásobníka je z odľahčeného a pružného plastu. Všetko je dokonale vyladené.

Luk, ktorý vás vyvedie z rutiny

Po teste s týmto lukom vám môžem garantovať, že sa z vás v okamihu stane extrémne rýchly a bohato skúsený lukostrelec. Akonáhle uchopíte Whipshot do rúk, musíte zmeniť orientáciu so zbraňou. Integrovaný dlaňový vypúšťač pohybuje celým zásobníkom a automaticky prebíja šípy pri napínaní luku. Vaše mierenie sa sústreďuje na optiku kolimátora, ktorý je uložený na konci zásobníka. Pri mierení sa hlava nenakláňa za tetivu na pravú stranu ako je zvykom, ale zostáva jemne sklonená ako pri streľbe z pušky. Takto viete lepšie strieľať na krátke a rýchle ciele. Pri mierení z kladkových lukov musíte byť vystretí a v jednej zvyčajne rovnakej lukostreleckej polohe.

Pri Whipshote zabudnite na konvenčné postoje. Tento luk vás vyvedie z rutiny. Mierenie je podobné streľbe z dlhej palnej zbrane. Dizajn s mieridlami umožňuje voľnejší pohyb. Vaša pravá ruka, ktorá ťahá zásobník a tým napína luk je vašim prvým kontaktom pre kombináciu mierenia, vypustenia a držania smeru výstrelu. Držanie smeru výstrelu je práve tu iné ako pri bežných kladkových lukoch. Aj keď sa na prvý pohľad nezdá, zásobník je uložený horizontálne. Vzhľadom k veľkosti zásobníka a uloženiu vypúšťača nie je vaša pravá ruka tak skrútená a povoľuje voľnejší pohyb, ležérnejšie držanie a výborný sústrel.

Funkcie zásobníka

Zásobník má viacero funkcií. Prvou je napínanie tetivy. Je zavesený na konzole a tetivu napína veľmi rýchlo, hladko a symetricky. Zásobník totiž chodí po koľajničkách držaných na skrutkách. Druhou funkciou zásobníka je prebíjanie resp. podávanie šípov. Nepotrebujete siahať do tulca pre ďalšie šípy a strácať čas. Detailne spracovaný prítlačník šípov s pružinou tlačí ďalší a ďalší šíp na miesto výstrelu. Na konci zásobníka je integrovaný dlaňový vypúšťač, ktorý má dokonalé uloženie, ergonomický tvar a správnu citlivosť. V neposlednom rade je zásobník spojený s funkciou mierenia. Na jeho prednej časti je optický zameriavač tzv. kolimátor.

Môžete si ho vymeniť napríklad za puškohľad. Je potrebné však voliť puškohlady pre krátke zbrane vzhľadom k vzdialenosti oka strelca a miesta optiky. Puškohľad viete osadiť na integrovanú Picatinny lištu, prípadne si zásobník osadiť aj laserom alebo svietidlom na lište v prednej časti z boku.

Intuitívne uloženie ovládacích prvkov

Celý cyklus streľby, držanie luku ako aj spôsob mierenia ide ruka v ruke a je návykový. Uloženie ovládacích prvkov je extrémne intuitívne. Pre správne fungovanie so zásobníkom Whipshot je možné si upraviť napínaciu silu kladkového luku Anvil, a to minimálne od 16 libier až po maximum 50 libier. Dĺžka náťahu sa dá prispôsobiť v rozmedzí 22“ – 28“. Po vystrelení posledného šípu neviete znovu napnúť luk.

Prítlačník šípov ako poistka

Prítlačník šípov slúži aj ako poistka proti napnutiu bez šípu a tým znemožňuje výstrel na prázdno, súčasne indikuje prázdny zásobník jemným odporom a zabrzdením prebíjania.

Maximálny výkon luku

Pri maximálnom nastavení je výkon luku 245 Fps – 74,7 m/s. Do zásobníka pasujú len špeciálne Whipshot karbónové šípy s dĺžkou 15“. Celková dĺžka zásobníka je 80 cm. Let off (pokles sily náťahu) je 70 %. Anvil luk má duralovú spojnicu a sklolaminátové ramená. Tlmiče ramien a tetivy. Zásobník má duralovú koľajnicu a telo z ľahkého plastu. Celý komplet luku so zásobníkom má úctihodnú hmotnosť len 3 kg.

Záver

Tento opakovací luk je naozaj zaujímavý a výnimočný. Navyše v dostupnej cene do 450 €. Je určený začiatočníkom ako aj pokročilým alebo skúseným strelcom pre pobavenie. Vhodný je pre ženy, mládež ale aj silnejších chlapov. Je verzatilný, tzn. že je vysoko nastaviteľný a viete si ho dokonale personalizovať podľa vašich potrieb.

Tento model luku nie je bežným. Luk so zásobníkom je dostupný len od rakúskej značky Steambow a ide o model Fenris. Tento model je o niečo ťažší, pretože je tvorený prevažne z duralu. Cena je tiež  vyššia.

V každom prípade sa máme načo tešiť, pretože mechanické zbrane ako sú luky a kuše sú stredobodom širokej pozornosti strelcov ako aj výrobcov. Môžeme si počkať, čo prelomové nám opäť prinesie v budúcom roku značka Ek-Archery.

 
avatar
janusz banc

fajna sprawa ciekawe jak z celnoscia na wieksza odleglosc

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia