Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

Praky a fúkačky – zábava za málo peňazí

29. jún 2022
Praky a fúkačky – zábava za málo peňazí

Praky a fúkačky patria medzi jednoduché zbrane, ktorých počiatky siahajú hlboko do histórie. Sú cenovo dostupné, nevyžadujú špeciálnu údržbu, pri správnej manipulácii nie sú nebezpečné a sú zábavné. Vo väčšine krajín sa s nimi môžete zabávať a streľbu trénovať aj doma na dvore, samozrejme, takým spôsobom, aby ste neohrozili život, zdravie a majetok iných ľudí. Čítajte ďalej a o týchto zbraniach sa dočítate viac.

PRAKY

Prak je zbraň, ktorá vystreľuje projektily (napr. kamienky, plastové a kovové guľôčky) s využitím ľudskej sily. Zbrane, ktoré fungovali na princípe praku, používala už aj armáda Rímskej ríše. Svoj štandardný tvar písmena Y však začal dostávať až koncom 19. storočia, kedy sa praky vyrábali práve z rozvetvenej vetvy v tvare tohto písmena. Prvé komerčne vyrábané praky sa začali vyrábať začiatkom 20. storočia. Žiaľ, niekedy bývajú označované aj za zbrane vandalov, ktorí s nimi strieľali do budov za účelom spôsobenia škody. Aktuálne však existujú aj športové disciplíny streľby z praku, preto prak môžeme považovať za najmä športovú a voľnočasovú zbraň.

Prak model 302 talianskej značky Stil Crin je prakom so štandardnou konštrukciou, ktorá je vylepšená opierkou. Opierka poskytuje stabilnejší a istejší úchop, vďaka čomu je streľba presnejšia. Konštrukcia praku je kovová, rukoväť je plastová. Hmotnosť je len niečo málo cez 280 g.

Značka JS-ARCHERY zasa ponúka mohutnejší prak s označením SD7-A. Zaujímavosťou pri tomto modely je skutočnosť, že ramená a opierku je možné voči sebe nastavovať, preto tento prak sadne do každej ruky. Jeho konštrukcia je taktiež kovová, rukoväť je plastová a hmotnosť je 390 g.

FÚKAČKY

Fúkačka je jednoduchá zbraň skladajúca sa z rovnej trubice, z ktorej možno fúknutím vystreľovať šípky alebo šípy. Odhaduje sa, že história fúkačky siaha až do praveku. Vo väčšej miere sa však začala vyskytovať počas doby kamennej. Medzi prvé fúkačky patrili bambusové fúkačky nájdené najmä v Južnej Amerike a Ázii. Používané boli najmä na lov v kombinácii s uspávacími alebo jedovatými látkami.

Dvojdielna fúkačka značky JS-ARCHERY model s dĺžkou 38´´ je vybavená penovou rukoväťou pre stabilnejší a pohodlnejší úchop, ktorú je možné posúvať podľa potreby. Tento model je možné používať aj bez druhého dielu ako kratšiu verziu s dĺžkou 21´´ (520 mm). Hmotnosť je len 115 g.

Model s dĺžkou 12´´ je extra krátkou verziou fúkačky (len 305 mm). Veľkým plusom tohto modelu je aj držiak pre 10 ks šípok. Tento model je ultraľahký, váži len 55 g.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia