Kategórie
 
 
 
 
 

Plynové alebo expanzné? Problém v praxi po novele zákona

29. apríl 2022
Plynové alebo expanzné? Problém v praxi po novele zákona

Určite už väčšina ľudí, ktorí sa aspoň okrajovo zaujímajú o zbrane postrehla, že od 1.2.2022 je účinná novela zákona č. 190/2003 Z. z. (o strelných zbraniach a strelive), ktorá so sebou priniesla viacero zásadných zmien a s nimi spojené komplikácie v praxi. Posledné dni sa stretávame s dezinformáciami, ktoré sa týkajú nadobúdania a ohlasovania najmä tzv. expanzných zbraní. V čom spočívajú dezinformácie sa dočítate v nasledovných riadkoch, zároveň sa budeme túto problematiku snažiť uviesť na správnu mieru.

PLYNOVÉ ALEBO EXPANZNÉ ZBRANE?

Množia sa nám informácie od spotrebiteľov, že od príslušných policajných oddelení zbraní a streliva dostávajú odpoveď, že na plynové pištole a revolvery nie je potrebné povolenie na nákup a ani ohlásenie nadobudnutia. Žiaľ, zákazníci voči policajtom pri kladení otázok používajú komerčný (ľudový) pojem plynová pištoľ / revolver (alebo aj skrátene plynovka), ktorý policajti samozrejme chápu v zákonnom zmysle ako plynová zbraň, pri ktorej kinetická energia strely na ústí hlavne dosahuje najviac 17 J (ľudovo vzduchovka), a preto dostávajú odpoveď, že povolenie na nákup a ohlásenie sa nevyžaduje. Žiaľ, väčšina zákazníkov sa nepýta správne na expanznú pištoľ / revolver a začínajú vznikať dezinformácie.

Je potrebné si uvedomiť, že príslušníci polície používajú a pracujú so zákonnými pojmami a nemusia im byť zrejmé ľudové alebo komerčné pojmy, resp. nie sú povinní brať tieto pojmy do úvahy. Ak je zbraň (napr. pištoľ, revolver) skonštruovaná výhradne na použitie streliva určeného do expanzných zbraní (napr. poplašné nábojky alebo náboje s obsahom dráždivej slzotvornej látky) a jej konštrukcia neumožňuje vystrelenie strely (projektilu), tak je to podľa zákona expanzná zbraň (§7, ods. 1, písm. d). Nakoľko takéto zbrane dokážu vystreliť aj náboje s obsahom slzotvorného plynu, tak za posledné roky dostali aj ľudové pomenovanie ako plynové zbrane (plynovky). Ak teda máte záujem o zbrane, ktoré dokážu vystreliť poplašné (slepé) strelivo alebo strelivo s obsahom slzotvornej látky a zaujímajú vás podmienky nadobudnutia, musíte sa pýtať policajtov na expanzné zbrane a nie plynové zbrane.

AKÁ BY MALA BYŤ SPRÁVNA ODPOVEĎ Z POLÍCIE?

V prvom rade, ak chcete dostať správnu odpoveď, musíte aj správne formulovať otázku a použiť v nej správne pojmy. Ak sa teda správne spýtate na podmienky nadobudnutia expanzných zbraní, ktoré sú v účinnosti od 1.2.2022, mali by ste dostať jednoznačnú a správnu odpoveď. Ak nie ste držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie, tak na nákup takejto zbrane potrebujete tzv. povolenie na nákup. O takéto povolenie je potrebné požiadať na oddelení zbraní miestne príslušnom podľa miesta vášho bydliska. Povolenia sa vydáva už na konkrétny model expanznej zbrane, preto pri podávaní žiadostí musíte vedieť, aký model sa chystáte kúpiť. Ak splníte zákonom predpísané podmienky, príslušník PZ vám vydá takéto povolenie, ktoré je platné 6 mesiacov. Zatiaľ prax ukazuje, že sa tieto povolenia vydávajú prevažne na počkanie, nie je to však pravidlom! Po udelení povolenia si môžete ísť osobne do kamennej predajne kúpiť ten model expanznej zbrane, ktorý je uvedený v povolení. Po nadobudnutí takejto zbrane sa musíte do sedem pracovných dní vrátiť späť na políciu a nadobudnutie ohlásiť, resp. zbraň zaevidovať.

DODATOK NA ZÁVER

Vyššie uvedené informácie sa týkajú tzv. originálnych (novovyrobených) expanzných zbraní, ktoré boli ako expanzné zbrane priamo vyrobené výrobcom (napr. EKOL, ZORAKI, BLOW, CARRERA, RETAY, UMAREX atď.) a nie sú upravované alebo prerábané zo zbraní kat. A / B / C. Takéto expanzné zbrane, ktoré vznikli úpravou zo zbraní kat. A / B / C (ľudovo z ostrých zbraní) nie sú zbraňami kat. D a platia pre ne oveľa prísnejšie podmienky nadobúdania.

 
avatar
Matúš

Dobrý deň, mám už celkom starú expanznú zbraň od značky Kora (Brno). Nemám zbrojný pas a zbraň nie je zaevidovaná, keďže bola kupovaná ešte pred rokom 2022 a očividne som prešvihol aj dátum 31.1. 2023. Zrejme sa tak dopúšťam priestupku a neviem ako postupovať ďalej. Potreboval by som poradiť ohľadom evidovania tejto zbrane, aby som ju mohol bez komplikácií v stave potreby používať. Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, malo by byť možné aj dodatočné zaevidovanie, avšak s pokutou a priestupkom. Pre podrobnosti sa prosím obráťte na miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
Andrej

Dobrý deň,

Prosím vás aký je postup pri kúpe Vzduchovky Umarex Makarov 4,5mm. Oceľové broky 4,5mm. Ak ju kúpim cez český e-shop. Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na to sa musíte spýtať príslušného e-shopu.

...
avatar
Dominik

Keď som nestihol ju zaevidovať do danej lehoty koľko sa pohybuje pokuta a aký je vážny priestupok

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, toto už je otázka na príslušné oddelenie PZ, nie na predajcu.

...
avatar
Martin

Dobry den prosim vas ako to je ked som vlastnil expanznu zbran este pred rokom 2022 cca 5 rokou dozadu nepametam si uz ani poriadne nazov len vyrobcu ekol zbrani pri nehode praskla rukoved ktora bola s tvrdeho plastu nasledne bola pr istotu rozpylena a vyhodena bez niakej regiatracie alebo doklade o zniceni mam sa aj tak bat niakych postihov ci to je v poriadnku dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, kde niet už zbrane, nieť čo ohlasovať, resp. registrovať na polícii.

...
avatar
Kristián

Dobrý ,ako to bude po 31.01 s registrovaním ? Mám jednu plynovku Walter PP co som kedysi kupoval v rakúsku,kde ani teraz nepodlieha registrácii (teda neviem o tom) ,prevazne ak sa vrátim na slovensko tak si ju beriem so sebou domov na chatu ,v case silvestra ..Inác sa zdrzujem s nou v rakúsku..`Zial si priznám neskoro som sa zobudil a málo som sledoval dianie v oblasti zbraní na slovensku ..Viem ze neznalost zákonov nie je výhovorka ale stalo sa zial..Budem ju moct aj neskorsie prihlásit aby som ju mohol pouzivat dalej aj na slovensku alebo prakticky stanem sa kriminálnikom ak si ju vezmem domov..Dakujem a ostávam s pozdravom

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, expanzné pištole (tzv. plynovky) by sa už bez príslušných sprievodných dokumentov od 1.2.2022 nemali len tak prevážať cez hranice. Čiže ak natrafíte na hraniciach na nejakú kontrolu, môže byť problém. Ak sa Vám ju podarí do SR previesť bez problémov a budete ju chcieť zaevidovať na polícii po prechodnej lehote, ktorá končí dnes (31.1.2023), tak to bude s priestupkom a pokutou.

...
avatar
Sako

Dobrý deň mám plynovú pištoľ BLOW TR 92 02 treba túto zbraň registrovať do 31.1.2023 ak to nestihnem do tohoto termínu čo sa stane.dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, treba. Po termíne to pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou len s pokutou a priestupkom, ktorý môže do budúcna zakladať nespoľahlivosť za účelom získania zbrojného preukazu.

...
avatar
Mário

Dobrý deň. Chcem sa opýtať či je možné zapožičať expanznú zbraň napríklad medzi bratmi? Ten istý účel, hubárčenie, pre prípad núdze. Zbraň je registrovaná na jedného z bratov. Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
Držiteľ expanznej zbrane (tzv. plynovky) ju môže vypožičať alebo prenajať inej osobe staršej ako 18 rokov, ktorá je v plnom rozsahu spôsobilá na právne úkony len spolu s preukazom zbrane a potvrdením o vypožičaní alebo prenájme zbrane, ktoré potvrdí policajný útvar, ktorý zbraň eviduje. Potvrdenie sa nevyžaduje v prípade vypožičania alebo prenájmu zbrane od prevádzkovateľa strelnice, na ktorej sa streľba zároveň vykonáva. Vypožičiavateľ alebo nájomca je povinný mať pri manipulácii so zbraňou preukaz zbrane a potvrdenie o vypožičaní alebo prenajatí zbrane. Držiteľ zbrane, ktorý vypožičal alebo prenajal zbraň, odovzdá po vrátení zbrane potvrdenie o vypožičaní alebo prenájme zbrane na policajný útvar, ktorý zbraň eviduje.

...
avatar
jano

je nutne PRIHLASOVAT aj startovaci revolver typ GUNT-TOYS-SRL.M.CHAMPION cal. 380K ---toto ma napisane na hlavni ---- je to vyrobok made in Italy--- caliber 9mm ---vyvod ma v hornej casti hned pred bubienkom--- dlzka hlavne 75mm ---celkova dlzka revolveru od hlavne az po pazbu je 200mm-

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, uvedený model nepoznáme, podľa typu náboja to však je pravdepodobne expanzná zbraň, ktorú treba zaevidovať.

...
avatar
Jan

V roku 2010 som kupil plynovu pistol aj naboje, pistol aj naboje som pouzival su opotrebene potrebujem aj ja povolenie ze som pouzival tuto pistol aj naboje legalne alebo ma budu stihat naspet v case ...mam sa bat ze mi zdania aj prijem a dane spet v case ked platili este ine zakony , je legalne vratit pistol predajcovy za 13 rokov nazad ze ju nechcem aby mi nevznikla skoda ...je gumipuska s ciny legalna?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prechodná lehota na zaevidovanie expanzných zbraní (tzv. plynoviek), ktoré boli nadobudnuté pred 1.2.2022 končí 31.1.2023. Takže ak takúto zbraň máte, treba ju do 31.1.2023 zaevidovať na miestne príslušnom policajnom oddelení zbraní podľa miesta Vášho bydliska. Žiaľ, Vašej otázke ohľadom akéhosi zdanenia a neznámej gumipuške nerozumiem, preto na ňu neviem odpovedať.

...
avatar
Andrea

Dobrý deň. Som majitelka Plynová pištoľ Walther PPQ M2 černá cal.9mm. Kúpila som ju v 2021.Je to pištoľ ktoru musím do 31.1.2023 zaregistrovať na PZ? Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno je.

...
avatar
Andrea

Ďakujem

...
avatar
Miriama

Dobry den, je nutne zaevidovat do 31.01.2023 plynovu pistol Ekol lady 9mm? Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, expanznú pištoľ Ekol Lady je potrebné zaevidovať na polícii do 31.1.2023.

...
avatar
Emil

Dobrý deň, nezdrziavam sa v mieste trvalého bydliska, neviete prosím, či je možné expanzne zbrane zaevidovať aj v klientskom centre?
Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nevieme o tom, že by klientské centrá mali aj oddelenia zbraní.

...
avatar
Milan Stefanek

Dobrý deň. Som majiteľom Plynová pištoľ Ekol Špeciál 99, chróm, kal. 9 mm Knall. Kúpil som ju ešte v 2010.Je to pištoľ ktoru musím do 31.1.2023 zaregistrovať na PZ? Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, je to zbraň, ktorú musíte do 31.1.2023 zaevidovať.

...
avatar
Tomáš

Dobrý deň, rozumiem že treba nahlásiť na políciu . Otázka-nevadí že nie sú k tomu žiadne papiere?(záručný list, doklad o kúpe)V tom prípade zaniesť zbraň na políciu???

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, v prípade, ak nemáte doklad o nadobudnutí, je potrebné pripraviť si a vziať si so sebou čestné prehlásenie, v ktorom prehlásite, že ste zbraň nadobudli pred účinnosťou novely zákona, to jest pred 1.2.2022.

...
avatar
Peter

Dobrý deň. Som majiteľom Atak Zoraki 914. Kúpil som ju ešte v 2010.Je to pištoľ ktoru musím do 31.1.2023 zaregistrovať na PZ? Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, expanznú pištoľ Atak Zoraki 914 kal. 9 mm PAK je potrebné zaevidovať dodatočne v prechodnej lehote, ktorá končí už 31.1.2023.

...
avatar
Peter

Ďakujem za odpoveď👍

...
avatar
Jaromir

Vlastním expanziu pištoľ 9mm už asi 7 rokou od výrobcu ekol zatiaľ som nikde nebol ako treba postupovať ďalej kde to treba ísť zaregistrovať ? Mám aj záručni list a papiere o kúpe

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, expanznú zbraň je potrebné zaevidovať na polícii najneskôr do 31.1.2023. Ak tak neurobíte do tohto dátumu, dopustíte sa priestupku, za ktorý hrozí pokuta.

...
avatar
Peter

Aká pokuta hrozí.

...
avatar
Jozef

Zdravím ,vlastním plynovú pištol ktorú mi dal už nebohý švagor typ je POLICE 8mm K made in Italy, kúpil to vraj v obchode Bazár vo Zvolene,na policii ma informovali že registráciu nepotrebujem,no terz som sa dozvedel ,že je potrebné potvrdenie. Mám sa obrátiť opäť na políciu ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, expanznú zbraň je potrebné zaevidovať na polícii najneskôr do 31.1.2023. Ak tak neurobíte do tohto dátumu, dopustíte sa priestupku, za ktorý hrozí pokuta.

...
avatar
Michal

Dobrý deň,

nie je mi jasné, ako sa to týka tých, ktorí si zakúpili takúto zbraň pred 1. 2. 2022. Je potrebné si vybaviť ten preukaz?

Ďakujem za objasnenie.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
odpoveď na Vašu otázku nájdete v tomto blogu:
https://www.afg.sk/blog/najcastejsie-otazky-zakaznikov-ohladom-novely-zakona-o-zbraniach-ucinnej-od-1-2-2022/

...
avatar
ludovit machlica

vlastnim malu expanznu zbran s preukazom zbrane, vydanym policiou. Otazka : Mozem nou plasit skorce vo vinohradnickej oblasti? Ak ano, je treba toto hlasit na policii v prislusnom okrese? Blizi sa sezona dozrievania hrozna. Za odpoved dakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň. Miesta, kde a s ktorými zbraňami kat. D sa môže strieľať, ustanovuje § 55 ods. 10 a 11 Zákona č. 190/2003 Z.z. S expanznou zbraňou, ktorá patrí do kat. D, nemôžete strieľať na mieste, kde môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb alebo spôsobená škoda na majetku.

...
avatar
Peter Malackanic

Dobrý večer.
Prosil by som vás o upresnenie. "Vyššie uvedené informácie sa týkajú tzv. originálnych (novovyrobených) expanzných zbraní, ktoré boli ako expanzné zbrane priamo vyrobené výrobcom (napr. EKOL, ZORAKI, BLOW, CARRERA, RETAY, UMAREX atď.) a nie sú upravované alebo prerábané zo zbraní kat. A / B / C. Takéto expanzné zbrane, ktoré vznikli úpravou zo zbraní kat. A / B / C (ľudovo z ostrých zbraní) nie sú zbraňami kat. D a platia pre ne oveľa prísnejšie podmienky nadobúdania." ...čo je podľa vás potrebné k uvedeniu týchto tzv. expanznych novovyrobených zbraní k uvedeniu na trh v SR. Aké dokumenty, resp. certifikáty, či nové kusové overenie? Som zbrojár s licenciou aj na vývoj a výrobu. Chcel by som sa zamerať na výrobu expanzov podľa nových legislatívnych pravidiel. . Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Malackanič

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, uvádzaniu zbraní na trh, ako aj technickému prevedeniu expanzných zbraní sa venuje zákon č. 64/2019 Z . z. (o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu).

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia