Kategórie
 
 
 
 
 

Novela zákona o strelných zbraniach a strelive a jej negatívny dopad

21. december 2021
Novela zákona o strelných zbraniach a strelive a jej negatívny dopad

Dňa 2.12.2021 bola schválená v parlamente novela Zákona č. 190/2003 Z. z. (o strelných zbraniach a strelive), ktorá už bola podpísaná aj prezidentkou SR, teda nič už nebráni tomu, aby sa dňa 1. 2. 2022 (až na niektoré jej ustanovenia) stala účinnou. Novela predstavuje implementáciu smernice EÚ. Táto novela sa zásadným spôsobom nedotýka len asi stopäťdesiattisícovej komunity držiteľov zbrojných preukazov a držiteľov zbrojných licencií, na ktorých bude mať pozitívny aj negatívny dopad. Najväčšou skupinou, na ktorú bude dopad mimoriadne negatívny, sú držitelia voľnopredajných zbraní (zbraní kat. ,,D´´) a budúci záujemcovia o tieto zbrane. 

Nakoľko novovyrobené expanzné zbrane (tzv. plynovky) a novovyrobené flobertky s energiou strely do 7.5 J patria v našej ponuke medzi veľmi obľúbený tovar, v tomto blogu sa zameriame najmä na zmeny, ktoré sa týkajú týchto zbraní. Pre zaujímavosť Vám prinesieme aj informácie o právnej regulácii týchto zbraní v niektorých iných štátoch EÚ, ako dôkaz, že naša legislatíva išla zbytočne nad rámec európskej smernice.
 

NOVÁ PRÁVNA REGULÁCIA PRE STRELNÉ ZBRANE A STRELIVO

Do 1. 2. 2022 si dokážete zakúpiť novovyrobenú flobertku s energiou strely do 7.5 J od 18 rokov, ak máte plnú spôsobilosť na právne úkony, a to aj spôsobom na diaľku (napr. online cez internetový obchod). Novovyrobené expanzné zbrane (tzv. plynovky) si síce môžete do uvedeného dátumu zakúpiť len osobne v kamennej prevádzke predajcu, avšak stačí Vám rovnako vek min. 18 rokov a plná spôsobilosť na právne úkony.

Ak si budete chcieť zakúpiť tieto zbrane po dátume 1. 2. 2022, budete potrebovať od miestneho príslušného policajného oddelenia tzv. povolenie na nákup (spoplatnené). Pred vydaním tohto povolenia by si Vás príslušník PZ mal preveriť z hľadiska spoľahlivosti. Ak Vám povolenie udelí, môžete ísť k predajcovi a zbraň si zakúpiť. Následne budete povinní do 7 pracovných dní vrátiť sa späť na policajný útvar a zbraň predložiť na zaevidovanie. Okrem plynoviek a flobertiek do 7.5 J sa tieto povinnosti budú vzťahovať aj na niektoré znehodnotené zbrane a zbrane fungujúce na základe perkusného, kresadlového, tlejákového a kolieskového princípu (okrem opakovacích – kategória ,,C´´). Ak budete mať záujem do budúcna o viac takýchto zbraní, tento proces absolvujete pri kúpe každého jedného kusu. Kupovať tieto zbrane na diaľku (napr. online formou) bude zakázané.

Čo ak ste uvedené zbrane nadobudli pred dátumom 1. 2. 2022?

V takom prípade ste povinní zaregistrovať ich dodatočne, a to do dátumu 31.1.2023. Podmienkou zaevidovania zbrane má byť aj označenie zbrane príslušnou skúšobnou značkou, na základe ktorej sa tieto zbrane uvádzajú na trh. Naraziť na problém teda môže majiteľ zbrane, ktorý ju zakúpil od importéra, ktorý si nesplnil povinnosť a pred uvedením zbrane na trh ju nepodrobil tzv. kusovému overeniu zbrane v niektorej z autorizovaných skúšobní zbraní. Uvedené by nemalo platiť, ak daná zbraň nesie  skúšobnú značku iného členského štátu EÚ alebo je homologizovaná v členskom štáte EÚ.

Čo ak nie ste občanom SR alebo osobou s pobytom v SR a máte záujem zakúpiť si niektorú z vyššie uvedených zbraní? V takom prípade absolvujete po dátume 1. 2. 2022 administratívu porovnateľnú s administratívou, ktorá sa vyžaduje pri cezhraničnom nákupe zbrane kat. A, B alebo C (ostrých zbraní). Uvedené zbrane si zakúpite len na základe tzv. zbrojného sprievodného listu.
 

PRÁVNA REGULÁCIA V MAĎARSKU

V Maďarsku nikdy vývoj a história regulácie zbraní nepočítala s flobertkami s obmedzenou energiou do 7.5 J, preto sú tam považované za riadne palné zbrane. Avšak na druhej strane, plynovky si tam zakúpite od 18 rokov (bez predošlého povolenia) a ak ich chcete nosiť aj pri sebe, ste povinní ich nadobudnutie zaregistrovať. Podľa informácií od nášho obchodného partnera z Maďarska, sa tak dá urobiť aj online formou za poplatok približne 7 Eur.
 

PRÁVNA REGULÁCIA V NEMECKU

Ani v Nemecku nemali nikdy v histórii zbrane typu flobert s energiou strely zaradené v kategórii voľnopredajných od 18 rokov. Avšak, v prípade plynoviek rozoznávajú dve formy, a to držanie a nosenie. Ak chcete plynovku len držať (napr. na obranu svojho domova), stačí Vám na nadobudnutie vek 18 rokov a viete si ju dokonca zakúpiť aj online formou (napr. objednávka cez internet). Žiadne povolenie a ani dodatočné ohlásenie nie je potrebné. Ak chcete plynovku nosiť so sebou, potrebujete tzv. malý zbrojný preukaz, na ktorý sa však nerobia žiadne skúšky a dostanete ho po zaplatení správneho poplatku. Plynovku, ktorú chcete so sebou nosiť, nemusíte taktiež dodatočne ohlasovať, nosíte ju len na základe malého zbrojného preukazu.
 

PRÁVNA REGULÁCIA V ČESKEJ REPUBLIKE

Novela českého zákona o zbraniach nadiktovaná európskou smernicou nadobudla účinnosť 1.2.2021. Riešenie, ktoré priniesla Česká republika môžeme považovať za geniálne a premyslené. Všetky flobertky s energiou strely do 7.5 J a plynovky uvedené na trh do spomenutého dátumu ostávajú v právnom režime spred účinnosti novely. Dodatočne sa teda neevidujú a neohlasujú a dajú sa stále zakúpiť aj cez internet, ak boli na trh uvedené do spomenutého dátumu. Česká republika týmto dala najavo, že si ctí princíp právnej istoty.

Ak si chce český občan zakúpiť flobertku uvedenú na trh po spomenutom dátume, stačí mu na nadobudnutie vek 18 rokov, plná spôsobilosť na právne úkony a jej zaevidovanie na polícii. Zároveň už neplatí limit do 7.5 J! Bez zbrojného preukazu si teda ako český občan zakúpite flobertku s potenciálnou energiou strely okolo 40 J iba s povinnosťou ohlásenia jej nadobudnutia! Nákup už nie je možný na diaľku (napr. cez internet).

Pokiaľ ide o  plynovky uvedené na trh po účinnosti novely, na nadobudnutie potrebujete vek 18 rokov, plnú spôsobilosť na právne úkony a ohlásenie na polícii. Nákup už taktiež nie je možný na diaľku (napr. cez internet).

ZÁVER

Ako ste si mohli všimnúť, naša novela priniesla oproti iným štátom v oblasti voľnopredajných zbraní katastrofálne obmedzenia. Tieto obmedzenia budú mať za následok prudko znížený dopyt po zbraniach typu flobert (do 7.5 J) a plynoviek, čo bude mať za následok výrazné okresanie ponuky zo strany predajcov, ktovie, možnože aj zánik týchto zbraní na slovenskom trhu. Na týchto drastických zmenách vraj trvalo prezídium PZ, čo je dôvodom, to nevedno, nakoľko sami môžete vidieť, že minimálne v prípade plynoviek sú krajiny, kde je ich nadobúdanie oveľa voľnejšie. Rok sme mali pod nosom rozumné a inteligentné české riešenie pre inšpiráciu, žiaľ, v prípade voľnopredajných zbraní sme išli úplne opačnou cestou.

Podotýkame ešte, že tento rozbor sa týkal novovyrobených flobertiek s energiou strely do 7.5 J a novovyrobených plynoviek, teda tých ktoré nevznikli úpravou zo zbraní kat. A, B alebo C (tzv. ostrých zbraní). Všetky zbrane kat. D, ktoré vznikli úpravou zo zbrane kat. A, B alebo C prejdú od 1.2.2022 naspäť do pôvodnej kategórie (napr. prerobené na flobert alebo na expanzné). Ak teda máte doma napr. expanznú samočinnú útočnú pušku VZ 58, tak po uvedenom dátume sa stane zbraňou kat. ,,A´´.  Čo to pre Vás znamená? Znamená to, že v prechodnej lehote, a to najneskôr do 31.1.2023 si na ňu budete musieť vybaviť zbrojný preukaz a zaevidovať ju. Ak by ste o túto zbraň stratili záujem, novela ponúka aj iné riešenia, ako sa legálnym spôsobom zbaviť takejto zbrane.

Ak teda váhate nad kúpou napr. flobertky s energiou strely do 7.5 J alebo plynovky, ich nákup bude pre Vás do účinnosti novely (1.2.2022) jednoduchší a o povolenie na nákup lacnejší. Pričom ohlasovaciu povinnosť si budete musieť dodatočne splniť do 31.1.2023.

Ak chcete viac informácií o tom, čo všetko sa mení, prosím, vypočujte si podcast, ktorý nájdete tu.

 
avatar
Zsolt Juhos

Mozem rekreacne pouzivat mechanicku zbran (luk nad 34 LBS) v otvorenom priestranstve kde 100% nenachadza ziadny clovek ani zver?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, s mechanickou zbraňou s napínacou silou nad 150 N (cca 33 LB) by ste mali strieľať len na strelnici.

...
avatar
Roman Fabian

Ak by som chcel zakupiť napriklad T4E brokovnicu cal.68 a až 40J aky je teda postup pre jej legalne ziskanie. Mam z tejto noveli totiž úplný guláš.Som inač držitelom ZP skup. A (nosenie) Ďakujem za info.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Vami uvedená zbraň je zbraňou kat. C, na ktorú potrebujete ZP. Nadobudnúť sa dá aj na ZP skupiny A, a to iba návštevou kamennej predajne (nie online). Po nadobudnutí je potrebné ju ohlásiť na polícii. Obávam sa, že takúto zbraň v slovenských predajniach nenájdete. V prípade záujmu o kúpu napr. v ČR budete potrebovať aj zbrojný sprievodný list.

...
avatar
Radek

Dobrý den, chystám se na dovolenou z ČR do Tater a začínám se bát medvědů.
Vlastním expanzní pistol ZORAKI MOD.914 a přemýšlím, že bych si ji sebou vzal na případné zaplašení.
Je možné ji vzít sebou na Slovensko nebo bude lepší ji nechat doma a vzít si sprej na medvědy?
Zkoumal jsem váš web, ale nikde jsem to nenašel (ani jinde).
děkuji RM

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, veľmi zodpovedná otázka. Expanzné pištole (tzv. plynovky) u nás v SR musia byť registrované na polícii a musia k nim byť vystavené preukazy. Na dovoz do SR alebo prepravu cez SR sa vyžaduje vybavenie tzv. zbrojného sprievodného listu. Myslím si, že absolvovanie príslušnej administratívy by bolo náročné a zdĺhavé, preto odporúčam zvoliť radšej poriadny sprej proti medveďom.

...
avatar
Radek

Dobrý den, děkuji za info. Asi to "papírování" nestojí za to. A kdo ví, jestli nebude pořádný sprej lepší než plynovka...

...
avatar
Marek

Dobry den,
chceli by sme poprosit o radu, ako by sa malo postupovat pri dovoze hist. str. zbrane (vyrobene pred 1890) na Slovensko zo zahranicia v ramci EU (Francuzsko, Svajciarsko, Dansko, ale aj Holandsko)?
Konzultacia na miestnom odd. PZ skoncila v podstate bez konkretnej odpovede, zbr. spriev. list nam vystavit nechceli, s tym ze na zbr. kat. D to nejde a mame sa poradit s predajcom.
Predajcovia nemaju problem po uhradeni ceny a splneni veku nad 18 r. (staci poslat kopiu OP) poslat konkretnu hist. zbran dopravnou spolocnostou.
Je prosim takyto postup bezny bez toho aby clovek riskoval porusenie platnej legislativy? Pripadne je nutne riesit najeke povolenie, poplatky a pod..? Ak ano tak prosim kde, u koho?
Vopred velka vdaka za akukolvek info, M.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na takúto zbraň nemožno vystaviť zbrojný sprievodný list. Historickú zbraň možno nadobudnúť v SR od 18 rokov, evidencia na polícii sa nevyžaduje. Takúto zbraň možno nadobudnúť aj uzavretím kúpnej zmluvy na diaľku (zásielka). Problém by však mohol nastať, ak v niektorej z tranzitných krajín by takáto zbraň podliehala evidencii na polícii a pri náhodnej kontrole balíka by bola zaistená, vtedy by mohol nastať ťažko riešiteľný problém.

...
avatar
Milan Laky

Dobrý deň. Je potrebné registrovať kušu o sile 175 libier používanú na športové účely?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nie, mechanické zbrane sa neevidujú na polícii.

...
avatar
Erik

Dobrý deň chcem sa spýtať mam plynovú zbraň už niekoľko rokov EKOL FIRAT MAGNUM 9mm Pa Blanc treba ju registrovať teraz som len zistil ze sa to musí ale neviem do akej kategórie patrí Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku nájdete v nasledovných blogoch:
https://www.afg.sk/blog/plynove-alebo-expanzne-problem-v-praxi-po-novele-zakona/
https://www.afg.sk/blog/zhrnutie-roka-2022-z-pohladu-afg-sk/
https://www.afg.sk/blog/najcastejsie-otazky-zakaznikov-ohladom-novely-zakona-o-zbraniach-ucinnej-od-1-2-2022/

...
avatar
Martin

chcem sa opýtať ohľadne potvrdenia pre výnimku na zbraň kategórie A, ak mám ZP A aj E, klub vystaví potvrdenie, že som trénoval ZA posledných 12 mesiacov alebo súťažil, ale znamená to, že musím byť členom minimálne 12 mesiacov, alebo, že za posledných 12 mesiacov som musel trénovať? Podľa mňa môžem byť členom aj 3 mesiace a ak trénujem, môžem získať potvrdenie, ale ak som členom aj 10 rokov a za posledných 12 mesiacov som netrénoval a nemal súťaž, potvrdenie nemam získať, prosím o radu, ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, s touto otázkou sa prosím obráťte na miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho pobytu. Predaj a nadobúdanie zbraní kat. A nepatrí do nášho zamerania.

...
avatar
Viliam

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Je potrebné vlastniť zbrojný preukaz na používanie (expanznej zbrane), Glock 17 GENS 5, KAL 9mm P.A.K. alebo mi stačí iba požiadať o povolenie na nadobudnutie vlastníctva zbrane kategórie D ? Dnes som sa pýtal predajcu a tvrdil mi, že mi stačí požiadať o vydanie nákupe zbrane kategórie D na okresnom riaditeľstve policajného zboru. Predom ďakujem za odpoveď.

...
avatar
Lukáš

Dobrý deň čital som niejake članky nieje mi jasne ak by som si chcel zastrieľat z expanznej zbrane ( plynovky) musim len na vyhradeny priestorov alebo mozem aj niekde ľubovoľne . Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, z expanznej zbrane (plynovky) je streľba zakázaná na mieste, kde môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb alebo spôsobená škoda na majetku. Viac sa dočítate v § 55 ods. 10 a 11 (Zákon č. 190/2003 Z. z.).

...
avatar
Martin

Dobry den, nedavno som sa len tak medzi recou dozvedel o tomto novom zakone... Mam doma Slaviu 620... vyuzivam ju na len tak rekreacne ked sa stretnu kamarati a idme si zastrielat na terc raz, dvakrat do roka... Je to standardna vzduchovka... Je potrebne ju nahlasit/registrovat? z tohto clanku mi to nieje jasne. Vopred dakujem za usmernenie a info.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vzduchovky s energiou strely do 17 Joulov sa na polícii neohlasujú.

...
avatar
Martin

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď ... ako zistím akú silu má štandardná Slávia 620?

...
avatar
eshop@afg.sk

Ak je Slavia 620 pôvodná (bez nejakých úprav vo vnútri), tak má max 7.5 J. Preveriť silu vzduchovky možno pomocou merača energie.

...
avatar
Zoltán Gy.

Dobrý deň, poprosil by som informácie o registrácii jatočných prístrojov. Je potrebné ohlásenie jatočného prístroja JP6, kal.: 9x20. Nákupné povolenie k tomu netreba, ale čo sa týka ohlásenia, dostávam odlišné odpovede. Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, jatočné prístroje sa neohlasujú.

...
avatar
Peter

Da sa prihlasit flobertka revolver alebo plynovu pistol aj po tomto termine?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, registrácia by mala byť možná aj po termíne, avšak pravdepdoobne s pokutou a priestupkom.

...
avatar
Peter

Takze ak "mam ponuku" od ruky a budem mat povolenie ale nieje registrovana a nebudem mat doklad o nadobudnuti tak sa mi neoplati?stale sa predavaju na bazosi a na podobnych bazaroch.dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, po dátume 31.1.2023 by mali byť všetky expanzné zbrane i flobertky zaevidované na polícii. Ak nie sú, neodporúčam kupovať a v podstate to ani legálne nie je možné.

...
avatar
Kate

Dobry den. Ak som zbran zdedila, nemam doklad ako bola predtym nadobudnuta, a predala som ju 1.2.2023 co teraz? Nemam predajnu zmluvu. Ten co kupil musi registrovat? A je to po tom termine, cize nebudem mat ja problem? Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, Vaš otázka je koncipovaná veľmi všeobecne. Aby som Vám mohol skúsiť poradiť, v prvom rade potrebujeme vedieť, o akú zbraň sa má jednať.

...
avatar
Kate

Ale mne sa jedna o to prihlasenie ked nebolo dodrzany ten termin do 31.1 a predala sa. Bola plynova.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak ste do 31.1.2023 vlastnili expanznú zbraň (tzv. plynovku), tak v lehote medzi 1.2.2022 a 31.1.2023 ste mali povinnosť jej vlastníctvo ohlásiť na polícii. Ak ste ju predali 1.2.2023, nepostupovali ste v súlade so zákonom a ak ju nový majiteľ pôjde na políciu zaevidovať, tak mu ju pravdepodobne odmietnu zaevidovať a vystaví seba aj Vás riziku priestupku s pokutou.

...
avatar
matus zelina

Dobrý deň asi v Decembri som zakúpil berretu cm.126 a v januári m4ar15 a vo febuári brokovnicu s 380 fps. Chcem sa spýtať kde môžem zaregrisrovať airsoftove zbrane a kolko sa plati?ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, netuším, kde ste našli informáciu o registrovaní airsoft zbraní na polícii, pretože to nie je pravda.

...
avatar
Lukáš

Dobrý deň chcem sa spytat ci treba berettu co2 px4 storm 4,5mm registrovat? Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vzduchové zbrane (vrátane pohonu CO2) s energiou strely do 17 Joulov sa na polícii neregistrujú.

...
avatar
Dusan

Dobrý večer .
Mám štartovaciu pištoľ ŠTART na tzv. poplasniaky.
Musím ju prihlásiť ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno. Aj štartovacia pištoľ je druh expanznej pištole. Prechodná lehota na dodatočné prihlásenie končí dnes (31.1.2023).

...
avatar
Vojtech Gönczy

Dobry den. Kde sa mozem nahlasit pistol? Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Na príslušnom oddelení zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
matus

Dobrý deň , ak som vlastnil plynovú zbraň a tu som ďalej predal pred februárom 2022 , mal by som mat o tom nejaký doklad ? Kupnopredajnu zmluvu alebo niečo ?
Zaujíma má to z dôvodu ak by si nový majiteľ nesplnil tu registračnú povinnosť .

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, povinnosť máť kúpno-predajnú zmluvu v písomnej forme nemáte.

...
avatar
Ivica Chvojkova

Ak občan nemá trvalý alebo prechodný pobyt v OP, iba mesto v ktorom žije, má právo vlastniť plynovú pištoľ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nemyslím si, že by to mala byť prekážka. Každopádne s touto špecifickou otázkou sa prosím obráťte na príslušné oddelenie zbraní.

...
avatar
Matuš

pekny den prajem , kupil som 8.11 2021 v nemenovanom eSHOPE Bruni GAP, čierna, kal. 9 mm a pozeram dnes či ju treba ist zaevidovat na PZ ... ???? tak na to mam čas tiež do 31.1 2023 ??? a ked ano tak neviete kolko sa plati ? zápis do registračnej knihy čo mi spravili v eSHOPE nestači ??? dakujem za info pekny zvyšok dna prajem ! (totiž ja som ju kupil na svoj OP a použival ju kamarat na cvičenie psov a teraz sa ku mne vratila čiže som nebol v obraze ... )

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, expanznú pištoľ (tzv.plynovku) Bruni GAP kal. 9 mm je potrebné zaevidovať na polícii do zajtra (31.1.2023). O poplatkoch Vám viac povie príslušné oddelenie zbraní.

...
avatar
Miroslav Mališ

Dobrý deň. Chcem sa spýtať či aj na zbraň upravenú na expanznú (pôvodne skup. B - CZ75) platí prechodná doba na prihlásenie do 31.1.2023. Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, musíte však mať zbrojný preukaz. Ak ho nemáte, musíte oň požiadať najneskôr do 31.1.2023. Ak o ZP a ani zbraň nemáte záujem, môžete jej vlastníctvo previesť na osobu, ktorá má príslušný ZP, alebo ju môžete dať do úschovy na polícii.

...
avatar
Karol

Pracoval som v Rakúsku, tam som si pred vyše 20-mi rokmi zakúpil plynovú pištoľ Walter P99 P.A. Je to plynová pištoľ kategórie C-I (predávajúci povedal, že je to "mercedes medzi plyn. pištoľami" ). Teraz by som si ju chcel preniesť na Slovensko - ale ako ? Nemám ZP, takže prinesenie zbrane na Slovensko by mohlo byť klasifikované ako trestný čin nedovoleného ozbrojovania. Bolo by možné urobiť si na Slovensku ZP a následne si túto plynovú pištoľ doviezť a zaregistrovať na Slovensku ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, u nás v SR nemáme kat. C-1. Na držanie expanznej pištole (tzv. plynovky) nepotrebujete zbrojný preukaz. Je potrebné ju však do 31.1.2023 zaevidovať na príslušnom policajnom oddelení.

...
avatar
Jozef

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ako mám postupovať v prípade, že plynová zbraň bola nefunkčná a už sa asi aj vyhodila? Mám podpísať nejaké čestné vyhlásenie alebo to nechať tak? Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak zbraň nemáte, niet čo dodatočne registrovať. Ak ju máte, avšak je nefunkčná, aj takú by ste mali zaregistrovať na polícii.

...
avatar
Jozef

Zdravím. Ešte ak by ste mi vedeli poradiť. Teda ak som plynovú zbraň vyhodil alebo stratil nemal by som stratu podľa zákona ohlásiť na polícii? Teraz nemyslím na základe aktuálnej prihlasovacej povinnosti do 31.1.2023. Vopred ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, stratu zbrane ste mali nahlásiť bezodkladne keď k nej došlo. Strata zbrane môže byť kvalifikovaná ako priestupok.

...
avatar
Marek

Dobrý deň,
možno je otázka trochu mimo. Mám zakúpenú vzduchovú pištoľ UMAREX CPS CO2 4,5mm Airgun Pistol. Volal som aj na PZ ale nevedeli mi jednoznačne povedať či ano alebo nie. ale podľa § 7 je to buď:
b) plynová zbraň, pri ktorej kinetická energia strely na ústí hlavne dosahuje najviac 17 J, čiže registracii nepodlieha alebo je to
d) expanzná zbraň okrem zbrane uvedenej v § 4 ods. 2 písm. j), § 5 ods. 1 písm. h) alebo § 6 ods. 1 písm. g a registácii podlieha.

Na stránke výrobcu je uvedená sila 3,5J.

Ďakujem za radu

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Vaša zbraň je v zmysle zákona plynovou zbraňou s energiou do 17 Joulov (ľudovo tzv.vzduchovka), preto sa na polícii neeviduje.

...
avatar
Fedor

Dobrý deň,
podlieha registrácii aj "Plynový revolver Bruni Olympic 6" na poplašné náboje kaliber .22 (6 mm) ? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, tento poplašný revolver taktiež podlieha registrácii.

...
avatar
Tibor

Zdravím,flobertku som kúpil pred štyrmi rokmi teraz mám od júla minuleho roka v oprave ako zaregistrovať .Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
zbraň je potrebné zaevidovať do 31.1.2023. Je potrebné na políciu priniesť zbraň a doklad o nadobudnutí alebo čestné prehlásenie o nadobudnutí.

...
avatar
Andrej

Nerozumiem odpovedi,ako ju moze zaregistrovat ked ju nema...je v oprave a nevie sa k nej dostat aj po 31.1.2023...Dik za odpoved... Co sa stane , ak pridem registrovat zbran po termine 31.1.2023?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prechodná lehota (zdôrazňujem, že 12 mesačná prechodná lehota), počas ktorej bolo možné spätne zaevidovať niektoré zbrane, ktoré od 1.2.2022 podliehajú registrácii, končí o pár dní (31.1.2023). Čo sa stane, ak prídete po tomto dátume? Podľa správnosti by takéto konanie malo byť vyhodnotené ako priestupok, za ktorý hrozí finančná pokuta a zároveň udelenie statusu nespoľahlivosti, čo môže tvoriť do budúcna prekážku k vydaniu zbrojného preukazu alebo povolenia na nákup vybraných zbraní kat. D. Takže odpoveď je veľmi jednoduchá, dotknutá osoba mala rok na to, aby zbraň stiahla zo servisu a zaregistrovala si ju v súlade s aktuálnymi zákonnými požiadavkami, pričom zbraň sa do servisu mohla neskôr opäť vrátiť.

...
avatar
David

Dobrý deň mám dôležitú otázku. Keď som pred vyše dvoma rokmi predal plynovú zbraň a už ma toho dotyčného kontakt nemám tak čo mám spraviť?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, nerozumiem, kam má Vaša otázka smerovať. Ak nemáte zbraň, niet čo registrovať, resp. ohlasovať na polícii.

...
avatar
Luboš

Dobry den,
Som drzitelom plynovej zbrane ZN: Zoraki mod. 914
Plynovku som kupil od kamarata cca 6-7 rokov dozadu.
Docital som sa ze musim tuto zbran zaevidovat na PZ.
Chcem si len potvrdit, ci som cital dobre a ako postupovat ak nemam doklad o kupe.
Dakujem pekne a prajem pekny den.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, uvedenú expanznú pištoľ je potrebné zaevidovať na príslušnom oddelení podľa miesta Vášho bydliska. Ak nemáte doklad o nadobudnutí, je potrebné napísať čestné prehlásenie o tom, kedy a ako ste ju nadobudli.

...
avatar
Milan

Dobrý deň mám ZP a kupil som PCP FX a je v základnom nastavení nastavená na 15J a v takom nastavení aj bola dodaná ale je plynule nastavitelná na 40J je to potrebné dodatočne zaregistrovať? a ako stačí faktúra či aj čestné prehlasenie. Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, toto je otázka skôr na súdneho znalca v odbore zbraní (problematika nastaviteľných PCP zbraní je komplikovaná). Náš názor: Ak je to vzduchová puška, ktorej výkon možno korigovať medzi 15 až 40 J len akýmsi jednoduchým ,,otáčaním´´ vonkajšej skrutky, je to zbraň kat. C. Takúto zbraň môže nadobudnúť len držiteľ príslušného zbrojného preukazu, a to len spôsobom osobne v kamennej predajni a po nadobudnutí takúto zbraň ohlásiť. Ak by to však bola PCP vzduchovka, kde sa dá zmeniť výkon nad 17 Joulov napr. až vložením, alebo výmenou iného dielu, v takom prípade by to bola zbraň kat. D. Odporúčam Vám prečítať si tento článok: https://www.afg.sk/blog/aktualne-dezinformacie-o-volnopredajnych-vzduchovych-zbraniach-a-ich-vykone/

...
avatar
Milan

Áno tiež som to tak pochopil rozobrať odstrániť regulačný prvok a PCP zostane v trvalom režime 15J ako pri kúpe. Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
Milos

Dobrý deň.
Môžem zatiaľ neregistrovanú plynovku zakúpenú pred 1.2.2022 predať? A ako sa rieši predaj po jej registrácii?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prevod vlastníctva zbrane (v tomto prípade plynovky) by sa mal od 1.2.2022 uskutočňovať už iba na základe ZP alebo povolenia na nákup.

...
avatar
Jan lukac

Dobry den,cez internet som si kupil kratku zbran typ cz 75 P-7 Duty 4.5mmna bombicky co2,musim takuto zbran evidovat na prislusnom oddeleni PZ? Dakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nie, táto zbraň nepodlieha ohlasovacej a evidenčnej povinnosti na polícii.

...
avatar
Tibor

Dobry den, v pripade ze som si u vas kupil plynovu pistol v 2021 a v ten rok ju aj predal. Mam teraz nieco hlasit? Alebo vy nahlasite ze vlastnim nejaku zbran?

Dakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ zbraň nemáte, tak niet čo evidovať, resp. ohlasovať na polícii.

...
avatar
Marek

Dobrý večer. Pred pár rokmi som si u vás zakúpil plynovú pištoľ Carrera GTR 77, kal. 9 mm. Kde zistím akú energiu strely má, aby som vedel či ju musím evidovať?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pištoľ Carrera je podľa zákona expanznou pištoľou, pri takýchto zbraniach sa Joule neurčujú a sú irelevantné. Takúto expanznú pištoľ zaevidujte na polícii najneskôr do 31.1.2023.

...
avatar
Peter

Prosím vás, ako je to s Flobertkou zakúpenou ako darček ešte v roku 2015 pre Slováka žijúceho v ČR
a darovanou v r. 2016 pred novelizáciami zákonov jak v ČR, tak aj na SK. V ČR by mala ostať naďalej zbraňou kat. D bez zaevidovania.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak som správne pochopil, flobertka sa nachádza a má ostať na území ČR. Nakoľko my sme zo Slovenska, oslovte s Vašou otázkou príslušné orgány v ČR.

...
avatar
František Stromokocúr

Zdravím,

som zberateľom plynových zbraní a revolverov, nevlastním teda len jednu takúto zbraň, to mám na základe takéhoto pošahaného zákona teraz ísť s 30 zbraňami v kufríkoch na príslušné policajné oddelenie a individuálne každú jednu registrovať a platiť za každú správny poplatok? To sa páni čo písali, navrhovali a príjmali tento vyšinutý zákon načisto zbláznili? Veď tam doslova nechám skoro 200 euro, za to si môžem kúpiť rovno dve alebo tri lacnejšie turecké plynovky, ktoré mi ešte chýbajú v zbierke.

Možno nie otázka priamo na vás ale nie je to pre zberateľské účely riešené inak? poprípade zľava alebo kompletné zrušenie poplatku za registráciu plynovky pre ZŤP neexistuje?

ďakujem pekne
s pozdravom
Chuan Aurelio Trejo Norris

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, zbrane, ktoré ste nadobudli pred účinnosťou novely zákona a ponovom podliehajú evidencii, nezabudnite prihlásiť do konca januára 2023. Myslím si, že ,,zľavy´´ sa asi nedočkáte.

...
avatar
Peter

Ste si to nedobre naplanovali trepat sa koncom roka na evidenciu s kufrom zbrani. Zlavu nevybavite. Zakon plati uz skoro rok. Tiez som vlastnikom vacsieho poctu zbrani, tak som si to pocas roka rozdelil a registroval.

...
avatar
František Stromokocúr

Ja som sa o zákone náhodou dozvedel od známeho koncom novembra tohto roku, to len tak medzi rečou povedal, že má doma staré zberateľské kúsky zo 60 a 80 rokov, nielen plynovky a musel ísť kvôli tomu na políciu ich zaregistrovať. Ale mal ich sotva 10 či koľko vravel. Ja mám 9 revolverov a niečo cez 30 pištolí od výmyslu sveta, ktoré som počas mojich 70 rokov nazbieral.

Ja sa tam pred vianocami trepať nebudem, času dosť do konca januára. Keď na zberateľov vážení vyšinutí zákonodárcovia nemysleli, tak dúfam, že či existuje oslobodenie od poplatku v prípade ZŤP.

Uvidím, som fakt zvedavý ako sa budú milí úradnicí tváriť keď tam dojdem s 40 kufríkami železa, ktoré budem za sebou vliecť v obrovskom 700 litrovom kufry na kolieskach.

...
avatar
PETER

Ono sa este moze stat ze niektore, hlavne tie starsie ktore maju iba cislo a nemaju overovacie znacky a nepresli skuskou, jednoducho nezaevidujete. Zial niektore eshopy na SK predavali take este do minuleho roku.

...
avatar
Jan

Dobry den chcel by som si zaobstarat PCP nad povolenych 17J. do akej kategorie spada tato pcp? teda aky zp budem potrebovat? Planujem len rekreacne strielanie na miestach kde nikoho samozrejme nebudem ohrozovat dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, plynová (vzduchová) zbraň s energiou strely nad 17 Joulov je zbraň kat. C, na kúpu ktorej potrebujete zbrojný preukaz (napr. športová skupina E). Takúto zbraň si nesmiete zaobstarať spôsobom cez internet (napr. z Českej republiky). Nadobudnutie je možné len v kamenej predajni alebo z druhej ruky od držiteľa ZP, ktorý má takúto zbraň zaevidovanú na polícii.

...
avatar
Izidor

Ja som mal plynovku, ktorú som kúpil z army shopu. Ale ešte v roku 2013 som ju predal, a nemám od toho žiadny doklad, lebo vtedy to nebolo potrebné. Ako to mám teraz riešiť? Neviete mi, poradiť? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, najneskôr do 31.1.2023 ju treba dodatočne zaevidovať na príslušnom policajnom oddelení podľa miesta Vášho bydliska. Namiesto dokladu o nadobudnutí predložte čestné vyhlásenie, že ste zbraň nadobudli pred účinnosťou novely zákona (to jest pred 1.2.2022).

...
avatar
Marek

Zdravím chcem sa informovať či treba registrovať opakovačku napr.winchester vyrobenú do roku 1890.Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, zbrane vyrobené do r. 1890 sú naďalej kat. D bez registrácie.

...
avatar
Ivan

Dobrý večer, ako postupovať v takom prípade, keď bývam v Česku? A mám, plynovú zbraň u seba ktorá bola kúpená ešte pred schválením toho zákona, na Slovensku. Mohol, by som ju odovzdať natrvalo, aj na polícii v Českej republike?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak sa zbraň bude ešte niekedy nachádzať na Slovensku, taktiež podlieha dodatočnej registrácii do 31.1.2023. Na otázku, či môžete takúto zbraň odovzdať na českej polícii Vám odpovedať nevieme. O tejto otázke sa prosím poraďte s príslušnými českými orgánmi.

...
avatar
Johan

Dobré ráno, mám na vás otázku píšete tu že po účinnosti novely, by plynová zbraň nemala meniť majiteľa. A čo ak bola, kúpená ešte pred tým schválením tej novely? V takom, prípade by sa mohla darovať? Pokiaľ ešte nie je registrovaná?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pri dodatočnej registrácii na polícii v lehote do 31.1.2023 je potrebné predložiť doklad o nadobudnutí alebo čestné vyhlásenie o tom, že zbraň bola nadobudnutá pred účinnosťou novely (1.2.2022). Ak Vaša zbraň ešte nie je zaregistrovaná a darujete ju, obdarovaný bude musieť vyššie spomenuté doklady predložiť na polícii pri zaevidovaní zbrane. Ak by však polícia zistila, že napr. doklad od kúpe nepatrí obdarovanému, alebo že darovacia zmluva je antidatovaná, alebo že uviedol v čestnom vyhlásení nepravdivé skutočnosti, vystavuje sa riziku stíhania za priestupok. Každé policajné oddelenie zbaní a streliva na Slovensku podľa našich skúseností kladie rôzne stupne dôležitosti a vážnosti voči tejto problematike. Možno by nebolo na škodu poradiť sa s Vašim miestne príslušným oddelením podľa miesta Vášho bydliska. Takéto konanie môže byť cestou ako preniesť povinnosť registrácie na iného, má však svoje riziká.

...
avatar
Magnus

A ako to je s predajom neregistrovanej plynovky na inzercii?
Vek nad 18rokov mi je jasné...

...
avatar
Magnus

Takže predať sa už nedá a registrovať ju nechcem, viem ju odovzdať na PZ????

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
možností, ako s ňou naložiť je niekoľko. Prosím, poraďte sa o týchto možnostiach s miestne príslušným policajným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, po účinnosti novely zákona (1.2.2022) už by expanzná zbraň (ľudovo tzv. plynovka) nemala už len tak meniť majiteľa. Každopádne, najneskôr do 31.1.2023 musí byť zaevidovaná na polícii. Uzatvárať zmluvu na diaľku (inzercia na webe + odoslanie novému majiteľovi) je taktiež zakázané.

...
avatar
Emil Hraška

Ako je to pri kúpe tzv. Vetrovky PCP zo zásobníkom na stlačený vzduch pri sile do 17 j?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vzduchové zbrane s energiou strely do 17 J sú voľnopredajné od 18 rokov bez registrácie na polícii.

...
avatar
Dominik

Dobry den!A čo so zbranou nad 17J?v Novembri som kupil Hatsan striker 1000S 4.5mm vzduchovku a pišu že: verze s výkonem až 26J.To sa len nahlasia alebo už mam začat učit na zb.preukaz?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nadobudnutie a držanie vzduchovej zbrane s výkonom nad 17 Joulov môže byť klasifikované ako trestný čin nedovoleného ozbrojovania, ak nie ste držiteľom príslušného zbrojného preukazu a nedodržali ste povinnosti vyplývajúce zo zákona č. 190/2003 Z. z. . Aj keby ste si dodatočne spravili ZP, dodatočné zlegalizovanie teto zbrane môže byť veľmi komplikované. Predpokladám, že ste si uvedenú zbraň (nad 17 Jolov) zaobstarali z Českej republiky, kde sú tieto zbrane voľnopredajné bez evidencie. Tejto problematike sa venujeme v samostatnom blogu, nájdete ho tu: https://www.afg.sk/blog/aktualne-dezinformacie-o-volnopredajnych-vzduchovych-zbraniach-a-ich-vykone/

...
avatar
Michal

Dobrí kcel som si zaregistrovať zbraň a mi nekcu lebo mam len pobit a na ňom je len zavedená obec gde bývam a nije číslo domu zato nemôžem zaregistrovať.čo a ako sa dá zaregistrovat

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, s uvedeným problémom Vám musí poradiť príslušné oddelenie zbraní na polícii.

...
avatar
Tomáš

Dobrý deň, ako postupovať pri potrebe registrovať štartovaciu/plynovú pištoľ. Zbraň nemá číslo, polícia chce dodať číslo. Vraj si ho tam máme dať vyraziť. Predajca tvrdí, že toto ešte nikto od neho nechcel. Už toto niekto absolvoval? Ďakujem

...
avatar
Oto

Zdravim,aj ja som mal plynovy revolver bez cisla,kupil som ho easte v 90 rokoch v Rakusku . Okrem toho mam este 5 plynoviek a jeden revolver flobert .Bol som ich zaevidovet este v lete,bez peoblemov a kedze som ich nadobudol pred novelou,neplatil som nic za vystavenie preukazu zbrane. Na ten rakusky revolver mi bol vydany preukaz zbrane a tam kde byva cislo ja napisane " bez v. č. " Ked su doklady o kupe tak cestne prehlasenie o nadobudnuti netreba. Ja som sice vypisal na vsetky ale bolo to zbytocne stacilo vypisat iba na tu bez cisla a na flobertku lebo tu som dostal ako darcek a samozrejme som si blok z obchodu nepytal ale zaevidovali vsetko bez problemov. Akurat som musel predat dva expavzne samopaly lebo vybavovat si na ne zbrojak a vynimku MV je blbost. Takze som ich predal pod cenu cim ma stat okradol lebo aj tie som mal p red novelou zakona ,ale na vojenske expanzy sa to vztahuje aj spätne vdaka " milovanej" EU.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nestretli sme sa zatiaľ s tým, že by expanzná zbraň (štartovacia pištoľ) nemala od výroby výrobné číslo. Určite neodporúčame prideliť výrobné číslo len tak svojpomocne. V tomto by Vám jednoznačne mala pomôcť polícia. Ak Vám pomôcť nevie, odporúčame Vám obrátiť sa s prosbou o pomoc na skušobňu zbraní, ktorá vykonáva tzv. nové kusové overenie.
https://kotadef.sk/skusobnictvo/autorizovana-osoba/

...
avatar
Tibor

Dobrý keď som bol vybaviť preukaz zbrane tak odomňa si pýtali papier o kupe

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, predloženie dokladu o kúpe by od Vás nemali vyžadovať.

...
avatar
Hubert

Dobrý deň, chcem darovať plynovú pištol, ktorá ešte nie je zaevidovaná. Budem, potrebovať od toho človeka, nejaký dodatočný doklad o tom že ju on potom, zaeviduje na polícii? Alebo, si to oni už zistia podľa výrobného čísla tej zbrane, v evidencii že má nového vlastníka? Keďže tým pádom, ja ju už nebudem, mať.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, otázke celkom nerozumieme, kľudne sa na nás obráťte telefonicky a problém nám môžete bližšie vysvetliť.

...
avatar
Boris Varga

Dobrý deń.Chcem sa opýtať može mat plynovú pištol aj zťp?A do koíkých dni musím ju ohlásiť na polícii

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, spôsobilosť a spoľahlivosť pri vydávaní povolenia na nákup hodnotia príslušníci konkrétneho oddelenia zbraní a streliva, preto sa s Vašou otázkou skôr obráťte na miestne príslušné oddelenie zbraní a streliva.

...
avatar
Roman

Dobrý deň, Ak mám zakúpenú 5.ročnú flobertku J.Dressler z čiech a 5.ročný plynový revolver tiež z českého e-shopu musím ich zaregistrovať? Nakoľko sú to už staršie zbrane doklady o kúpe už nemám.

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň, áno, aj flobertky (do 7.5 J) a expanzné pištole / revolvery (tzv. plynovky) muíste zaevidovať dodatočne, a to do dátumu 31.1.2023. Doklad o kúpe by sa vyžadovať nemal.

...
avatar
RainMan

Čiže teraz keď si chcem kúpiť z duchovku a nechcem ju evidovať tak maximálne do 17 J.A keď chcem zbrane typu t4e to je ako? lebo o tu mám zajem tiež.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, aj pre zbrane T4E platí limit 17 J.

...
avatar
Tibor

Dobrý budú to aj kontrolovať od 1.2.2023 či si ľudia splnili povinnost

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, to sa žiaľ pýtate na nesprávnom mieste.

...
avatar
Marek

Musim nahlasovat vzduchovku s pruzinou 16J na policii? Do teraz bol limit 15J. Planujem vymenit pruzinu za silnejsiu 16j. Doteraz som mal orezanu 15J. hw97k. V lepsom pripade po dovoze z DE,tam bola len 7.5J . Ide o kat.D.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, držba vzduchových zbraní s energiou strely do 17 Joulov sa neohlasuje.

...
avatar
Henrich

Dobrý deň, môže sa darovať plynovka ktorá bola kúpená na Slovensku cez e-shop v obchode, v Česku? Je potrebné mať darovaciu zmluvu k tomu? Alebo nejaký doklad?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, túto tému bude lepšie rozobrať cez email (eshop@afg.sk) alebo telefonicky prosím, nakoľko budú potrebné otázky na spresnenie Vami uvedenej otázky.

...
avatar
Branislav

Dobri den Ked mam plonovku 9mm musim ju prihlasit a je tam niaki poplatok a ked hej kolko je

...
avatar
Veno

Dobry den, ano treba tu zbran zaevidovat. Poplatok je 6€. Ja som tak bol dnes zaevidovat Ekol Firat Magnum 9mm P.A.K. a vsetko bez problemov, do 20min som bol vybaveny.

...
avatar
Matej

Dobry den
chcem si kupit PCP vetrovku o vyrobcom udavanej sile 22J. Potrebujem na to zbrojny preukaz, alebo staci ohlasit nakup zbrane na PZ? Normalne obchody tuto vzduchovku nepredavaju, ale je vela inzercie na SK/CZ bazaroch.
Vdaka

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vzduchová zbraň s energiou strely viac ako 17 J je zbraňou kat. C, na ktorú v SR potrebujete ZP.

...
avatar
Oto

Dobrý deň,vlastnim dva samopaly Sa vz 58 a Savz 26 obidva su zaevidovame policii od r. 2015 a je na ne vydany preukaz zbrane. Rad by som sa spýtal ako je to s tym zbrojným preukazom či treba tzv. plnohodnotný zbrojný preukaz teda so skuškami a všetým čo k tomu patrí no a keďže sú k tomu zásobníky na 30 rán ako sa to má riešiť. Takisto flobertku som dostal ešte pred dvomi rokmi ako dar čiže zase plnohodnotný zbroják?

S pozdravom : Politickej a únijnej debilite zdar!

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, je potrebný ,,plnohodnotný´´ zbrojný preukaz (exp. VZ 58 + VZ 26). Čo sa týka flobertky, to záleží od toho, či sa bavíme o originálnej flobertke, alebo o flobertke odvodenej zo zbrane kat. A / B / C.

...
avatar
Oto

Dakujem za odpoved,co sa tyka flobertky je to original vyroba a co sa tyka samopalov je treba zbrojny preikaz aj ked som zbrane nadobudol pred ucinnostou novely ? ak ano a nechcel by som si robit zbtojak takje asi potrebne zbrane odovzdat.? Lrbo boli riadne kupene a pokial by boli odovzdane bez nahrady tak ma vlastne stat okradne nakolko s nimi nebol spachany trestny cin a su ridne zaevidovane

...
avatar
eshop@afg.sk

Ak je to originál vyrobené ako flobert, ZP nie je potrebný. Flobertku je potrebné ohlásiť na polícii najneskôr do 31.1.2023. Ohľadom expanzných VZ 58 + 26 som Vám odpovedal vyššie, že ZP je potrebný (bez ohľadu na dátum zakúpenia). Áno, zbrane môžete napr. odovzdať, previesť držbu na niekoho, kto má na to všetky potrebné oprávnenia a doklady atď. Odporúčam Vám, aby ste sa poradili s miestne príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Peter

Ako to bude s následovným predajom alebo darovaním už zaregistrovanej zbrane kat. D ?
Bude potrebné ju ísť prepísať s novým majiteľom na PZ alebo len odhlásiť s nejakým dokladom o predaji ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ je už zaregistrovaná, je potrebný prepis. Pre detialné informácie, ako sa postupuje, Vám odporúčam obrátiť sa na miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Peter

Je potrebne zaregistrovat perkusne zbrane vyrobene pred rokom 1890

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
zbrane vyrobené do roku 1890 nie je potrebné registrovať.

...
avatar
peter

Vzťahuje sa evidencia podla new zakona aj na plynovky 9mm zo zásobníkom 16 nab ? Vďaka.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
kapacita zásobníka nie je rozhodujúca. Takže áno.

...
avatar
Jozef

Zdravím,
Ja by som sa chcel spýtať len, že keď mám brokovnice vyrobené pred r. 1890 lefaucheux a lancaster a sú z búrz čiže doklady neexistujú tak čo teraz akože veď mám v tom obrovské peniaze to len tak ľahko z ruky nedám ja to mám tiež len ohlásiť alebo sa spýtať na polícii vopred ďakujem za každú odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, doklady o nadobudnutí sa pri ohlasovaní držby nepredkladajú.

...
avatar
ladislav

Je to choré na takéto gumipušky treba kopec papierovania a pritom zbrane ako Winchster s ktorou boli vyhubené bizony aj indiani to im nevadí kategória D alebo kuše ktoré dokažu zabiť na 160 yardov jeleňa a pritom niektori poslanci si nosia do parlamentu krátku zbraň

...
avatar
Oliver H

Na akom oddelení polície treba plinove zbrane zaregistrovať ? A treba registrovať aj nefunkčné alebo len schopné streľby?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na príslušnom oddelení zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska. Tam by som sa na Vašom mieste spýtal aj na druhú časť Vašej otázky.

...
avatar
Tom

Dobrý deň, ale ja som už dlhodobo v Českej republike a na Slovensko nechodím, tu sa to asi nebude dať riešiť keďže tá zbraň bola kúpená na Slovensku v podstate ju, odovzdať v Česku nemôžem alebo je tam nejaká možnosť? Asi ani, darovať by som ju tu nemohol? Neviete, náhodou ako to funguje teraz medzi tými republikami? Aj napriek tomu, že sme členské štáty EÚ zrejme tam nejaké tie odchýlky budú. A problém by možno bol aj v tom, že nie som občanom Českej republiky.

...
avatar
Tom

Dobrý deň, chcem sa vás poradiť ohľadom plynovej pištole, ktorú som kúpil ešte v roku 2012 v obchode, keďže je úplne nevyužitá a nepotrebná a takisto ju nikde ani nenosím, je mi úplne zbytočná. A už ďalej, nechcem byť jej vlastníkom, je možnosť napríklad jej skartovania alebo odovzdania späť do predajne kde bola kúpená? Samozrejme, že bez nároku vrátenia peňazí, proste len zato aby som mal nejaké potvrdenie že už nie som jej vlastníkom. Alebo ako by sa to, dalo ešte riešiť? Teda, okrem predaja alebo darovania. Boli by, aj nejaké iné možnosti?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, skúste osloviť nejakú oredajňu, či by nemala záujem o výkup danej zbrane. Zbraň by sa mala dať odovzdať aj na polícii. Poraďte sa o možnostiach s miestne príslušným policajným oddelením zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Marek

Dobry den,
chcel by som poprosit o radu, v rodine mame tri veci spojene so zbranami,
poplasnu startovaciu pistol Slavia 6 mm start,
tazitko na stol s rezom delab. granatu F1 a
30 ranovy zasobnik na samopal vz. 58 (pamiatka po otcovej ZVS),
zbrojny preukaz nikto z nas nema, je prosim nutne niektoru z tychto veci prihlasit alebo odovzdat?
Vopred dakujem za radu aj pomoc.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na diaľku naozaj veľmi ťažko poradiť. Expanzné (štartovacie) zbrane podľa novej úpravy podliehaju registrácii, tak ako je uvedené v článku. Pokiaľ nemáte k zásobníku aj zbraň, nie je to problém. K znehodnotenému granátu sa ťažko vyjadriť, keďže netušíme, akým spôsobom je znehodnotený.

...
avatar
peter

dobry den,som slovak a stahujem sa do ceskej republiky,vlatnim plynovu pistol olympus mozem ju previest cez hranice a nosit v cechach napr.do lesa- dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, uvedenú otázku musíte položť príslušným českým orgánom.

...
avatar
Marek

Dobry deň chcel by som sa opýtať pred časom som si kúpil flobertku GP K100 6mm flobert potrebujem len registráciu alebo zp.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ je to originál model flobert, ktorý vyšiel priamo z fabriky GP ako flobert, tak ZP nepotrebujete. Ak je to však model, ktorý bol na flobert dodatočne upravený z ostrej verzie K100, tak ZP potrebný bude.

...
avatar
Tomáš

Dobrý deň, ako zistím či je to originál ,alebo prerábka. Má to nejakú značku? Tiež mám flobert 6mm od GP.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, skúste sa poradiť s Vaším predajcom, alebo nám pošlite fotky zbrane z oboch strán na email eshop@afg.sk a pozrieme sa na to.

...
avatar
Marián

Dobrý deň chcem sa opýtať vlastním flobertkovy samopal SA 58 LARGO 556 KOLARMS je 5 ranový stačí len zaregistrovať alebo potrebujem ZP ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, toto je veľmi špecifický model. Nakoľko však jeho základ však spočíva v ,,ostrej´´ verzii, s najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebný aj ZP. Odporúčam konzultáciu s miestne príslušným oddelením zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Majo BB

Prosím Vás, ak človek vlastní zbrojný preukaz a chcel by si zakúpiť novú expanznú zbraň - plynovku (kategória D) v súčasnosti, potrebuje tiež nákupné povolenie (ako človek bez zbrojného preukazu) od príslušného policajného útvaru? Alebo povolenie nie je potrebné a stačí zbraň ohlásiť a zaregistrovať do 7 pracovných dní pri policajtoch ako pri zbraniach kategórie D? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak ste držiteľ ZP, malo by stačiť len ohlásenie zbrane po jej nadobudnutí.

...
avatar
Viliam Novotný

Vlastním perkusnú pušku Sharps Sporting 45. Musím ju zaevidovať? A dokedy? Vili.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Vami uvedený model nepoznám. Ak však patril do 1.2.2022 do kategŕie D, patrí do nej aj naďalej, avšak s povinnosťou dodatočného ohlásenia držby, a to do 31.1.2023.

...
avatar
Andre

Zdravim ..kupil som na internete plynovku 9mm P.A.K ..pan ktory mi ju predaval mi hovoril že on ju kupil od nejakeho muža zo zmluvou ..no mne ju predal len tak bez ničoho ... ako postupovat a vlastne hrozi mne nejaky postih nakolko nemam od kupy žiadne zmluvy ani nič podobne..tym padom mne nevznika žiadna povinnost registracie ? .. pekny den

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, povinnosť zaevidovať dodatočne takúto zbraň máte aj Vy. Pri zaevidovaní nemáte povinnosť predložiť doklad o kúpe.

...
avatar
iMRICH

Dobrý deň .Neviete nám povedať aký je poplatok za jeden kus nákupného povolenia na flobertku resp.na plynovku a aký je poplatok za jeden kus preukazu zbrane? To ako bude policajt overovať spôsobilosť občana na vydanie nákupného povolenia na flobertku či plynovku na počkanie by asi tiež viacerí vedeli .To ,že takéto overovanie spôsobilosti nie je potrebné pri dodatočnom zaevidovaní zbrane do 31.1.2023 hovorí samo o sebe ako kvalitne je vypracovaná dotyčná novela zákona. Nový záujemcovia o plynovku sú v tomto smere diskriminovaní čo je v rozpore s ústavou .O retroaktivite a postihu tých čo si kúpili zbraň pred platnosťou novelizácie zákona za im vtedy známych podmienok nám v budúcnosti asi posledné slovo povedia súdy keď bude prvý občan obvinený z nedovoleného ozbrojovania .Zákon je pri tomto konkrétnom ustanovení nie dotiahnutý do konca .Ešte jedna otázka .Zbraň plynovku podľa novelizácie nie je možné prepravovať. To znamená ,že takú zbraň nemôže vlastník zbrane nosiť do lesa alebo na vychádzku mimo obydlie na obranu proti divej zveri? Môže ju teda držať len doma na adrese uvedenej v preukaze zbrane ? To hádam len nie !

...
avatar
Majo BB

Registrácia zbrane a vydanie preukazu zbrane stojí na OR PZ BB 6 eur (kolok) za jeden kus zbrane. platí aj pre expanzné zbrane (plynovky) alebo flobertky.

...
avatar
Jozef

Zdravím mám jednu otázku chcem kúpiť perkusnu pušku, revolver, spod ruky potrebujem povolenie ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nehnevajte sa, ale nie sme policajné oddelenie. Preto prosím, vyhľadajte si správne poplatky v zákone, alebo jednoducho, zavolajte na príslušné policajné oddelenie podľa miesta Vášho bydliska. Povolenie s ohlásením je záležitosť okolo 20 Eur, stretli sme sa už aj s tým, že rôzne policajné oddelenia aplikovali voči zákazníkom z rôznych krajov rôzne správne poplatky. Prax zatiaľ ukazuje, že väčšina oddelení zbraní vydáva povolenia na počkanie, nie je to však pravidlo. Nesúhlasím s Vami, že tzv. plynovku nie je možné prepravovať, príslušné ustanovenie si vykladáte asi prísliš izolovane. Áno, isté formy retroaktivity a diskriminácie v aktuálnom účinnom znení možno postrehnúť. Ak sa Vám podarí pretlačiť podanie na Ústavný súd SR na vyslovenie nesúladu právneho predpisu s Ústavou SR, veľmi radi Vám poskytneme súčinnosť a odborné rady. Taktiež si nemyslím, že by dodatočné nezaevidovanie napr. tzv. plynovky bolo v budúcnosti trestným činom, skôr priestupkom.

...
avatar
Milan

správne, zbraň sa nemože viditelne nosiť alebo prepravovať (teda viditelne prepravovať pod čelným sklom položená v aute,), ale prepravovať teda nosiť do lesa zákon nerieši. takže ako píše peter možte ju nosiť,.a prosím už sa to nepýtajte dookola :)

...
avatar
Peter

V skratke: nakupko 20 eur, karta 6 eur. Zaroven poprosim dostudovat si zakon, nakolko sa nikde neriesi to ze nemozete plynovku na ktoru mate vystaveny preukaz zbrane, prepravovat. Ak niekomu robi problem poziadat o nakupne povolenie a nasledne zbran zaevidovat, je zrejme, ze nie je vhodne aby ju vlastnil. Dnes existuju pocitace takze overenie ci ste vhodny kandidat na kupu sa da lahko overit. Poprosim uviest tu diskriminaciu podla ustavy, co je do neba volajuca blbost. A este poprosim vysvetlit v com nieje zakon dotiahnuty do konca. S pozdravom clen Legis Telum.

...
avatar
iMRICH

Ustanovenie §7 ods 3 . je tak trochu metúce .Ono vlastne hovorí ,že zbraň skupiny D nemožno " prepravovať" viditeľne .Skryté nosenie na verejnosti je potom asi dovolené, hoci tento výraz explicitne nie je v zákone uvedený . Zrejme , podľa poučky čo nie je zakázané je dovolené . Asi sa myslí preprava zbrane skupiny D na sedačke auta či za zadným
sklom auta.
Držiteľ zbrane kategórie D nesmie zbraň viditeľne nosiť na verejne prístupných miestach, okrem účasti na kultúrnej činnosti, alebo prepravovať;..
Čo sa týka odbornej a zdravotnej spôsobilosti na vlastnenie zbrane skupiny D §7ods.1 písm. a,d ,k, tak tam absolútne nerozumiem kto a čo bude posudzovať .
V zákone sa uvádza nasledovné :
§20 Zdravotná spôsobilosť a psychická spôsobilosť
(1) Zdravotnou spôsobilosťou sa rozumie telesná schopnosť a duševná schopnosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo. Psychickou spôsobilosťou sa rozumie schopnosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo bez zníženia, narušenia alebo obmedzenia psychických schopností.
(2) Zdravotná spôsobilosť žiadateľa o vydanie zbrojného preukazu a držiteľa zbrojného preukazu držať alebo nosiť zbraň a strelivo sa preukazuje lekárskym posudkom o zdravotnej spôsobilosti, ktorý vydáva na základe výsledku lekárskej prehliadky lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, ktorý poskytuje všeobecnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre dospelých, alebo lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria, ktorý poskytuje všeobecnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre deti a dorast (ďalej len „posudzujúci lekár“).
(3) Psychická spôsobilosť žiadateľa o vydanie zbrojného preukazu a držiteľa zbrojného preukazu držať alebo nosiť zbraň a strelivo sa preukazuje psychologickým posudkom o psychickej spôsobilosti, ktorý vydáva na základe výsledku psychologického vyšetrenia klinický psychológ (ďalej len „posudzujúci psychológ“)

§21 Odborná spôsobilosť
(1) Odborná spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo je súhrn vedomostí a praktických schopností, ktoré preukazuje žiadateľ o vydanie zbrojného preukazu pred skúšobnou komisiou.
(2) Skúšobná komisia sa skladá z dvoch príslušníkov Policajného zboru, prokurátora a lekára.

...
avatar
IMRICH

Keď ako občan mám záujem zadovážiť si zbraň tak zájdem do predajne kde zbrane predávajú ,alebo si nájdem info. na internete.Predajca mi povie aký zbrojný preukaz na takú zbraň budem potrebovať a ako mám zhruba postupovať aby som si zbraň u neho mohol kúpiť .Ja sa podľa toho rozhodnem či chcem, alebo nechcem za daných podmienok zbraň vlastniť.To isté ma čaká ak zbraň dajme tomu zdedím po príbuznom .Chcem alebo nechcem! Ak mi predajca za daných podmienok keď stačil na nákup plynovky vek 18 rokov a právna spôsobilosť, teda občiansky preukaz predal zbraň a teraz štát príde so zmenou v tedy platných podmienok tak tomu sa hovorí retroaktivita. Ak ju za nových podmienok nechcem vlastniť štát je potom povinný ju odo mňa za trhovú cenu dajme tomu odkúpiť a nemôže ma za niečo trestať. Nie je tu žiadna právna istota. Majiteľ starej tridsať ročnej zbrane kalibru 6mm s výľšaľhom hore, ktorá nemá ani výrobné číslo ide chodiť po polícii a za šesť eur ide robiť registráciu zbrane .Naozaj v čom vlastne spočíva tá registrácia zbrane skupiny D? Ak ju niekto stratí aby sa mohol podľa registra nájsť pôvodný majiteľ ? Lebo ak by ju niekto upravoval tak určite vybrúsi výrobné číslo ,ak si už dá tú námahu ju upravovať. Prikláňam sa napriek všetkému k českému modelu .No, bude asi treba novelizovať novelu zákona , ako pri parkovaní áut na chodníkoch ktorá mala platiť od prvého marca .

...
avatar
Peter

IMRICH, Novy navrh novely zakona c.190/2003 Z. z. Bol zverejneny v oktobri 2020, v ten isty mesiac sa riesili pripomienky, nakolko do 4.11.2020 mohla verejnost vzniest pripomienky. Takze, kde ste boli?

...
avatar
michal

Zdravím, ak som to správne pochopil na stránke ministerstva vnútra, držiteľ expanznej zbrane je po novom povinný požiadať o vydanie zbrojného preukazu? Je to tak?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, v prípade, že máte na mysli expanznú zbraň, ktorá vznikla úpravou zo zbrane akt. A, B alebo C.

...
avatar
Vladimír Hrobak

Pred dvoma dňami som sa v predajni dozvedel že na nákup expanznej zbrane potrebujem povolenie z polície.Ak som kúpil zbraň v roku 2021musim ju zaregistrovať? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku nájdete priamo vo vyššie uvedenom článku. Ak ste si zakúpili expanznú zbraň (tzv. plynovku) do účinnosti poslednej novely (do1.2.2022), v takom prípade jej držanie musíte ohlásiť dodatočne, a to do 31.1.2023.

...
avatar
Michal

Nepíšu tam nič o úprave zo zbrane A,B alebo C.
Prikladám kópiu zo sekcie otázok na stránke minv.sk

Otázka č. 6: Potrebujem zbrojný preukaz aj v prípade ak som držiteľom expanznej zbrane?

Odpoveď: Áno, ste povinný požiadať o vydanie zbrojného preukazu do 31. januára 2023.

...
avatar
eshop@afg.sk

Celá problematika je vysvetlená vo vyššie uvedenom článku.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, má to len dve vysvetlenia. Buď sa v odpovedi pomýlili, alebo odpovedali v nadväznosti na otázku č. 5, kde sa spomína práve expanzný samopal upravený z pôvodne zbrane, ktorá patrila do kat. A. Na prerobené expanzné zbrane zo zbraní pôvodne ostrých (A, B, C) je potrebný po novom ZP. Na originálne expanzné zbrane (novovyrobené), nie je potrebný ZP. Bez zbrojného preukazu si ich však kúpite len na základe vopred vydaného povolenia na nákup a následného ohlásenia nadobudnutia.

...
avatar
Ladislav

Dobrý, chcem sa spýtať, keď si kúpim perkusnu pištoľ gladiator, ci ju môžem nosiť so sebou v nabitom stave? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň. Držiteľ zbrane kategórie D nesmie zbraň viditeľne nosiť na verejne prístupných miestach, okrem účasti na kultúrnej činnosti, alebo prepravovať. Na držiteľa zbrane kategórie D sa primerane vzťahujú ustanovenia § 28 ods. 1 písm. a), i), j), o), ods. 4 písm. (190/2003 Z.z.). Držiteľ zbrane kategórie D je povinný pri manipulácii s touto zbraňou mať pri sebe
doklad totožnosti, a ak ide o držiteľa zbrane kategórie D uvedenej v odseku 1 písm. a), d), i) alebo písm. k) aj preukaz zbrane (teda aj držiteľ perkusnej zbrane). Zákon nič nehovorí o nosení nabitej alebo nenabitej zbrani kat. D. Preto, ak to zákon nezakazuje, je to povolené. Z praktického hľadiska si však neviem predstaviť pri sebe skrytým spôsobom nosiť nabitú perkusnú zbraň. Pre viac info Vám odporúčame obrátiť sa na miestne príslušné oddelenie zbraní a streliva podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Ladislav

Na čo by mi bola nenabita zbraň, kde sú potom dve rany istoty? Ako tvrdí výrobca.

...
avatar
Ondrej

Vyrobca Gladiatora je z CR-mozne ine znenie legislativy...a kedze v zakone nieje pisane ze sa to nemoze tak je predpoklad ze sa nabity nosit moze ....ale treba cakat aj rozne reakcie PZ ak vas budu koli niecomu riesit a najdu u vas aj perkusnu nabitu zbran a nebudete mat ZP

...
avatar
Maria

Zdravim Vas, zaujimalo by ma ci v pripade, ze som si zakupila prekusnu zbran (Gladiator) pred zacatim platnosti novely, t.j. 1.2.2022, a predala ho niekomu este pred tymto datumom, som povinna tuto zbran ohlasit do 31.1.2023 policii, alebo nie. Pokial ano, nevidim moznost lebo nemam uz ziadne udaje na kupcu (dokonca ani na zbran) a nebola spisana ani ziadna zmluva o predaji zbrane kedze ju bolo mozne nakupit bez akehokolvek povolenia. Ako sa ma postupovat v takychto pripadoch? Dakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, dôležité je, aby osoba, ktorá ju bude vlastniť po 1.2.2023 už ju mala riadne zlegalizovanú (ohlásenú). Vás už sa to nijako netýka.

...
avatar
Proton

Dobrý deň. Neviete prosím či si v CZ môžem kúpiť výkonnú vzduchovku aj pokiaľ nie som občan CZ, ale žijem a pracujem tam?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak by Vám aj vzduchovku presahujúcu limit 17 J v ČR predali, neodporúčam ju priviesť na Slovensko. Či ju predajú aj osobe bez občianstva ČR, to sa musíte spýtať českých predajcov.

...
avatar
Patrik R

Dobrý deň, spadajú, prosím, tieto zbrane do kategórie "D", teda s povinnosťou povolenia od PZ?

T4E zbrane:
https://www.afg.sk/vzduchovy-revolver-umarex-t4e-hdr-50-11-j/
https://www.afg.sk/pistol-umarex-t4e-hdp-50-11j/

vzduchový samopal:
https://www.afg.sk/vzduchovy-samopal-co2-heckler-koch-mp5-k-pdw-kal.-4.5-mm-bb/

Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, spadajú do kat. D, avšak bez povolenia a ohlásenia.

...
avatar
Ľuboš

Dobrý deň. Som vlastníkom plynovky, ktorú som kúpil pred dvomi rokmi. Ako zistím, že predajca si splnil povinnosť a pred uvedením zbrane na trh ju podrobil tzv. kusovému overeniu zbrane v niektorej z autorizovaných skúšobní zbraní a je to nejakým spôsobom vyznačené aj na zbrani?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, príslušné skušobné / schvaľovacie značky, či už slovenské, alebo iného členského štátu EU by mali byť uvedené na zbrani.

...
avatar
Peter

Ak presla skuskou tak takato zbran ma overovacie znacky. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/prilohy/SK/ZZ/2019/72/20190401_4962461-2.pdf&ved=2ahUKEwibtsinkMP2AhVTSvEDHbplBPEQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw04yPRR4RJy6EO58eMLuWUr

...
avatar
roman

dobry ked chcem dat zbran zaevidovat to sa eviduje tam kde sa podava ziadost o zp daka

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
áno.

...
avatar
Alfréd Pálinkás

Dobrý deň prajem! Nakoľko bývam v paneláku a nemám ani záhradu kde by som si mohol strieľať, chcel by som sa opýtať
či so vzduchovkou s výkonom max. 17J môžem strieľať na umelú cieľ vo voľnom prírode, kde neohrozujem ani majetok a ani bezpečnosť iných ľudí a neruším ani divokú zver?
Za Vašu odpoveď som si vopred vďačný.
S pozdravom!

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
so vzduchovou zbraňou s energiou strely do 17J môžete strieľať na miestach, kde neohrozujte život, zdravie a mejetok iných. Do poľovných revírov by som však vzdhovú zbraň neťahal, aby ste sa nedostali do konfliktu s lesníkmi alebo poľovníkmi, ktorí Vás môžu z kadečoho podozrievať.

...
avatar
Ladislav

Dobrý deň
týka sa zmena legislatívy aj zalamovacej vzduchovky Slavia 620 a Mars 620, náboje diabolo 4,5?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nie, netýka.

...
avatar
Matej Planý

Dobrý deň, týka sa zmena legislatívy aj kuší? Ak áno ako? Bude potrebné podať žiadosť o zakúpenie kuše a rovnako ju aj následne evidovať? Bude sa dať naďalej objednať kuša online? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nie, netýka.

...
avatar
Marco

A ak niekto vlastní plynovú zbraň a už je nechce, alebo ju nechce evidovať.......čo s ňou?????

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak vlasníte expanznú pištoľ (ľudovo tzv. plynovku), tak máte povinnosť jej držanie ohlásiť polícii do 31.1.2023. Môžete ju v tejto lehote aj predať / darovať, čím prenesiete túto povinnosť na inú osobu.

...
avatar
Stanislav

Dobrý deň,

mám dve otázky, prvá je, čo s poplašňákom, ktorý nemá eu skúšobné značky, lebo ho vyrobili a voľne predávali ešte za totality, myslím poplašnák Slavia s výšľahom mimo osy hlavne? potrebujem na to nejaký zbroják?
a čo zásobníky, ostal mi jeden starý z mp40 ešte zo starých čias, nič s ním, len ako pamiatka, mám ho teraz vyhodiť? alebo kvpli tomu žiadať osobne ministra vnútra aj obrany o láskavé povolenie?
dakujem vopred.

...
avatar
Jozef jedlicka

Dobrý deň,prosím Vás,tá novela sa týka aj perkusiek a flobertiek vyrobených do roku 1890?A čo lefoškové zbrane?musia sa tiež evidovať?Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, tzv. poplašňák (expanzná zbraň) by ste mali dodatočne zaevidovať. Môže nastať problém, ak nemá žiadne skúšobné značky. O tomto sa však treba poradiť s príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska. V prípade, ak ide o nadlimitný zásobník (kapacita viac ako 10), tak ten by spolu so samopalom MP 40 tvoril zbraň kategórie A. Pokiaľ ste vlastníkom len zásobníka, tak v tom nevidím žiadny problém. Každopádne, všetko si treba overiť a skonzultovať s príslušným policajným oddelením.

...
avatar
stano jozef

Dobrý deň,všade sa píše len o flobertkách a plynovkách.Chcem sa preto spýtať,ako to bude s doteraz voľnopredajnými vzduchovkami,ktoré spadali pod kategoriu D.Budú sa musieť tiež zaevidovať?Budú sa môcť kupovať-predávať bez povolenia,alebo s povolením?Budú sa môcť kupovať-predávať na diaľku?Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nakoľko pri vzduchovkách sa prakticky nič zásadné nezmenilo, preto sa článkom o nich nikto nevenuje. Paradoxne, novela pri vzduchovkách priniesla pozitívnu zmenu, a to navýšenie limitu do 17 Joulov (do 1.2.2022 to bolo do 15 Joulov), čo samozrejme v praxi zásadné zmeny ale neprinesie. Vzduchovky do 17 Joulov sú to teda voľnopredajné, bez povolení, ohlásení, stačí mať vek aspoň 18 rokov a byť spôsobilý na právne úkony. Ostala aj možnosť uzatvortenia zmluvy na diaľku.

...
avatar
stanislav jozef

Dobrý deň,chcem sa spýtať na predaj-kúpu vzduchoviek patriacich do supiny D-do max.energie na ústí hlavne 15j.Budú sa musieť evidovať?Budú sa smieť kupovať-predávať na diaľku?Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nakoľko pri vzduchovkách sa prakticky nič zásadné nezmenilo, preto sa článkom o nich nikto nevenuje. Paradoxne, novela pri vzduchovkách priniesla pozitívnu zmenu, a to navýšenie limitu do 17 Joulov (do 1.2.2022 to bolo do 15 Joulov), čo samozrejme v praxi zásadné zmeny ale neprinesie. Vzduchovky do 17 Joulov sú to teda voľnopredajné, bez povolení, ohlásení, stačí mať vek aspoň 18 rokov a byť spôsobilý na právne úkony. Ostala aj možnosť uzatvortenia zmluvy na diaľku.

...
avatar
Robert

Dobrý deň, ked som držiteľom sk. A a sk E. a chcel by som si zakupiť AK-47, je možné aj bez udelenia výnimky ak použijem zásobník do 10 nábojov? Alebo sa jedná o samotnú zbraň kat. A. či so zásobníkom či bez, nejak sa v tom strácam. Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, to závisí napr. aj od toho, či sa bude jednať o armádne AK-47 dodatočne prerobené z full-auto na semi-auto alebo o civilnú novovýrobu už vyrobenú ako semi-auto. V prípade armádneho prerobeného kusu bude treba výnimku, v prípade civilnej semi-auto verzie nebude treba výnimku.

...
avatar
Ján

Ale co ine zbrane, napr. HK MR 223 A3 sa sice predava so zasobnikom na 10 nabojov, ale chcem si dokupit zasobnik na 30 nabojov. Podla zakona ju mozem kupit bez vynimky, takze potom musim poziadat o vynimku iba na kupu zasobnika na 30 nabojov, alebo na celu zbran? Alebo rovno poziadat o vynimku a kupit zbran naraz aj s vacsimi zasobnikmi? Ako to prosim Vas mam chapat? Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Nadlimitný zásobník je zakázaným len v prípade, ak máte k nemu zbraň, ktorá spolu s ním tvorí zbraň kat. A. Určite treba najprv požiadať o výnimku a potom si zakúpiť nadlimitné zásobníky. Výnimky sa vybavujú na zbrane, nie na zásobníky. Každopádne odporúčame aj my našim zákazníkom, treba počkať pár týždňov, aby sa komplikovaná nová prax na policajných oddeleniach ustálila a potom odporúčame pýtať sa a riešiť veci na jednotlivých policajných oddeleniach.

...
avatar
Boris

Dobrý den. Viete mi poradit, ako je to vlastne s predajom flobertovych zbrani, ktore presli novelizaciou z kategorie D pod kategoriu A? Vlastnim Mosin-Nagant prerobeny na 4mm flobert. Ak by som dnes chcel tuto pusku predat, je mozne ju púredavat bez nutnosti vlastnenia zbrojneho preukazu?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Mosin je podľa nášho názoru pôvodne opakovacia guľovnica, čiže pôvodne bola v kat. C. Ak bola prerobená na kal. 4 mm s energiou strely do 7.5 J, tak od 1.2.2022 prechádza späť do kat. C. Ak teda nemáte zbrojný preukaz, tak máte ročnú prechodnú lehotu, aby ste si zbrojný preukaz vybavili a zbraň zaevidovali. Ak zbraň nechcete, môžete ju v tejto prechodnej lehote previesť na inú osobu, ktorá si zbrojný preukaz bude chcieť vybaviť, alebo ktorá už príslušnú skupinu zbrojného preukazu má. Uvedenú problematiku Vám však odporúčame prekonzultovať aj s miestne príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
Jozef

Chcem reagovať na tému čo sa týka prípadného znehodnotenia expanznej zbrane na streľby neschopnú...Problém je vlastne v tom,že nikto to na Slovensku nebude chcieť spraviť,nakoľko nemáme certifikované pracovisko na kontrolu takto znehodnotených zbraní.Takže je to len prehadzovanie horúceho zemiaku a ty kto vlastníš takto podotýkam legálne upravenú zbraň sa staraj.Písal som aj do Legis Telum,samozrejme ticho ako o pol noci,hlavne,že si majitelia zbrojákov uhájili to svoje.Som zvedavý keď zas nejakú múdru politickú hlavu v parlamente napadne,čo ak by si ľudia mohli začať prerábať aj repliky od Denixu?...Stavím sa,že to vaša prezidentka ani nečítala,lebo moja prezidentka to isto nieje.

...
avatar
eshop@afg.sk

Vážený zákazník, občianské združenie Legis Telum je momentálne zasypávané nadmerným množstvom otázok. Odporúča to aj Legis Telum, rovnako to odporúčame aj my našim zákazníkom, treba počkať pár týždňov, aby sa komplikovaná nová prax na policajných oddeleniach ustálila a potom odporúčame pýtať sa a riešiť veci na jednotlivých policajných oddeleniach. Vy ako spotrebiteľ, aj my ako podnikatelia - predajcovia, ako aj samotní policajti na jednotlivých oddeleniach máme mnohé otázky, žiaľ, momentálne na ne nikto nevie dať odpovede.

...
avatar
Jozef

Pozeral som na cz stránkach,ako asi vyzerá znehodnotený Sa.58.Ementál má menej dier,ako takto vraj upravená zbraň.Prečo by na expanz nemala stačiť registrácia zbrane,poprípade pravidelná ročná kontrola na polícii,či nedošlo k nedovolenej úprave zbrani?Ako píše kolega,keď sa to vo veľkom predávalo a kupovalo,bol to nádherný biznis a teraz nás má zrejme pár ľudí vo vláde za idiotov...

...
avatar
Jozef

Mám dve takto upravené zbrane a asi 500e v nich čo som dal za kúpu.Bude štát takto riadne zaplatené zbrane a pri ich prípadnej likvidácii,majiteľov aj nejak odškodňovať? V opačnom prípade je to obyčajné vydieranie a sprostá krádež,lebo je to náš súkromný majetok.

...
avatar
eshop@afg.sk

Chápeme Vaše sklamanie, sami sme sklamaní z toho, ako sa niektoré veci, najmä tie,, ktoré sa týkajú zbraní kat. D vyvinuli. Novelu zákona sme pripomienkovali aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní, kde sme poukázali na to, že v niektorých smeroch ideme nad rámec smernice EÚ, ktorú sme museli implementovať. Žiaľ, naše logické argumenty nepadli na úrodnú pôdu. Situácia je taká aká je a už si na to musíme len zvyknúť.

...
avatar
Stano

urobiť zločincov z desaťtisícov nevinných občanov a potom ich šikanovať, terorizovať a zatvárať, zvyšovať si objasnenosť, no ved to je také ľahké a bezpečné... načo bojovať so skutočným zločinom, že...

...
avatar
Robert Simon

Robert štát veselo predával expanzne zbrane a teraz sa staraj ako ďalej že spinavost bolo a bude

...
avatar
Marcel Krajčovič

Sa.vz.26.s dokladom o znehodnotení ako to bude s ním? Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, to napr. závisí aj od toho, kedy, resp. podľa akých predpisov bola táto zbraň znehodnotená.

...
avatar
Jozef

vlastnim par brokovnic upravenych na plynove naboje kal.308start.mam ich zaevidovane naPz.a vydane kartičky zbrane. ako sa ma to dotkne? Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak správne chápem, tak máte expanzné brokovnice, ktoré vznikli úpravou z pôvodne ostrých brokovníc (kat. B alebo C). Takéto zbrane od 1.2. automaticky prechádzajú z kat. D do kategórie spred ich úpravy (podľa toho, aké brokovnice to sú, späť do kat. B alebo C). Zároveň máte tzv. prechodnú lehotu (od 1.2.2022 do 31.1.2023) na to, aby ste si pokračovanie držby takýchto zbraní dali do súladu s novou právnou úpravou. Napr. si vybavíte ZP a zbrane prihlásite, alebo dáte zbrane znehodnotiť, alebo ich prevediete na držiteľa príslušného ZP atď.

...
avatar
Pepe

Zdravím,chcem sa spýtať bude sa dať kupiť bez ZP,tak ako to bolo doteraz len na občiansky aj zbran perkusna model pedersoli kodiak expres cal.50 /alebo iny / ??? Je to dvojranova zbran ako brokovnice perkusne len na jednotlive strely nie broky....

...
avatar
eshop@afg.sk

Vážený zákazník, uvedený model detailne nepoznám. Ak je to však zbraň fungujúca na základe perkusného princípu a nie je opakovacia, v takom prípade od 1.2.2022 budete na takú zbraň potrebovať povolenie na nákup, ako je uvedené vyššie v článku. Po zakúpení je potrebné nadobudnutie ohlásiť na polícii a zbraň zaevidovať.

...
avatar
Matúš Kolek

Dobrý deň, ak som majiteľom plynového glocku 17 9mm od Unirexu, teda repliky, ktorá bola zakupena teraz v januári, som povinný ju nahlásiť na polícii, alebo ako to to treba riešiť?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, tak ako je uvedené v článku, zbraň budete musieť ohlásiť dodatočne v prechodnej lehote medzi 1.2.2022 až 31.1.2023.

...
avatar
Mike

Mna by zaujimalo ako budu zvladat agendu na oddeleniach zbrani a streliva, ked si teraz vsetci budeme chciet kupit nejaku plynovku, flobertku ci perkusnu zbran. Ceska cesta nam nieje dobra, zrejme by sa nasi tvorcovia citili ponizeny.

...
avatar
Stano

Dobrý deň, a ak budem mať starú plynovku a nenahrásim ju do budúceho roku, tak sa stanem kriminálnik a budem sa dopúšťať nedovoleného ozbrojovania??? pre krista boha, to akože Vážne?

...
avatar
Dušan Orolin

Tak toto je fašizmus ešte budú registrovať aj klnce fuj banda kapitalistických sracov

...
avatar
Alfonz Hraška

To nie kapitalistických ale neo-marxistických, respektíve utopistických. Kapitalisti sú priamymi odporcami akýchkoľvek regulácií, naopak marxisti a socialisti sú tí ktorý chcú všetko, včetne vašich zbraní regulovať ;)
- len vsuvka :)

...
avatar
p.s.

to nehovorím o tom, že mám poplašnák čo robí výšľah dohora, po otcovi, kúpil ho kedysi za komančov, ako poplašnák Slavia. podľa týchto nových fašistických kydov ho musím dať zaregistrovať ako expanznú zbran, čo ani KOManči nechceli!!! inak budem asi kriminálnik, čo sa nedovolene ozbrojuje, ved to nebolo ani za totality!! tak aký režim máme teraz?!?!?!

...
avatar
Jozef

Zdravim chcem sa spytať na naboje flobert. Budu sa dať kupit tak ako doteraz od 18 rokov ?Teda on-line alebo len osobne na kartu zbrane?Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, zatiaľ celkom iste odpovedať nevieme, uvidíme, čo prinesie prax. Náboje typu flobert by ponovom mal vedieť nadobudnúť len držiteľ zbrane typu flobert. Vylúčené z predaja na diaľku nie sú. Je teda pravdepodobné, že sa bude vyžadovať od spotrebiteľa dôkaz, že je držiteľom takej zbrane, napr. vo forme karty od zbrane. Otázka však je, ako to preukážu tie osoby, ktoré sa rozhodnú prihlásiť svoju flobertku až niekedy koncom prechodnej lehoty stanovenej pre držiteľov flobertiek (do 7.5J), ktoré nadobudli pred 1.2.2022.

...
avatar
Ladislav

je to výplod chorých mozgov zbrane vyrobené pred rokom 1860 winchester s ktorými boli vyhubené bizóny aj pôvodny obyvatelia ameriky sú volno predajne na internete a pritom pri takychto gumipuškach robis takéto represie a sami si nosia do parlamentu zbrane !

...
avatar
Stano

také zbrane sú neskutočne drahé, drahšie ako auto, koľko ich máš na svete? kto by z toho strieľal a riskoval zničenie tak drahej veci?

...
avatar
Andrej

Zdravim chcem sa spytat na naboje flobert. Budu sa dat kupit tak jak doteraz od 18 rokov ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odpoveď nájdete vyššie v komentároch.

...
avatar
Jozef

Dobrý deň.Keď som vlastníkom expanzných zbraní,bude tieto naše doteraz podľa zákona poctivo nadobudnuté,registrované a niekoľko krát štátu preplatené "zbrane", štát za svoje ZHABANIE aj nejako vykupovať,odškodňovať ich bezúhonných majiteľov ,alebo sa zachová CHRAPÚNSKY a náš majetok v súkromnom vlastníctve pod nejakým zákonným nariadením a vyhrážkou jednoducho zhabe??? Vieme kto nám momentálne vládne,tak sa obávam,že B je správne.
Ďalej sa chcem opýtať,či sa budem musieť osobne trepať so svojimi plynovkami na oddelenie PZ,kvôli vydaniu nejakej karty /za ktorú si samozrejme budem musieť zaplatiť/... za "hovnokov",alebo bude stačiť len zavolať a ohlásiť,že som majiteľom niekoľko kusov takýchto nebezpečných prevažne tureckých zbraní???Ďakujem už predom za dôveru tomuto štátu a ich predstaviteľom,že nás vlastne zaradil do kategórie potenciálne nebezpečných občanov až možno teroristov.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem,
štát sa nechystá prerobené expanzné zbrane ,,zhabať´´. Na zosúladenie držby takýchto zbraní s požiadavkami účinnými od 1.2. máte ročnú prechodnú lehotu. Ak tak neurobíte, môžete zbrane odovzdať alebo prepísať na osobu, ktorá bude spĺňať požiadavky. Plynovky budete musieť zaregistrovať osobne, poplatok za vydanie preukazu je pár Eur.

...
avatar
Natalia

Takže keď mám ČZvz.58 s preukazom zbrane, môžem ju predať niekomu kto si zažiada na PZ o povolenie na nákup ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, je to veľmi komplikované Vám vysvetliť cez komentár k správe. Ak máte záujem o konzultáciu, prosím, obráťte sa na nás telefonicky a k telefónu si pýtajte p. Mgr. Gajdoša. Ďakujem.

...
avatar
Marián

Zdravím.

Predpokladám že plynové strelivo ( napríklad 9mm PAK) sa už nebude dať po 1.2.2022 kúpiť voľne, len na predajni po predložení karty zbrane ktorú si musím vybaviť pri zaevidovaní na polícií ak som správne pochopil?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, tzv. nábojky (poplašné náboje a aj slzotvorné náboje) by mali byť naďalej voľnopredajné aj bez karty zbrane.

...
avatar
Steve

Zdravim.
Zase mame 10 roznych metrov, na kazdeho iny.
Staci pozriet rakusanov.
Tam maju ovela vecsiu slobodu.
Od 18 rokov moze vlastnit obcan rakuska bez zbrojneho preukazu akukolvek opakovaciu zbran, okrem 22lr. Plus jednovystrelovu pistol, okrem 22lr.
Tak my sme potom kde?
Ciste opice co su papezskejsie ako papez.
Sloboda sa vrati a potom budu skladat ucty zradcovia a posliapavaci ludskych prav.
Prajem krasny den, a pevne nervy do toho casu.

...
avatar
jan

zdravim.ano vyplody chorych mozgov.je jasne že je to robene tak aby sa k tymto veciam dostali len vyvoleny.veru vraciame sa nazad k rokom pred opicami

...
avatar
tibor

a co perkusna zbran gladiator tiez sa musi registrovat alebo nie

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ uvedený model nie je zbraňou kat. C, ale bol zbraňou kat D, tak ho bude potrebné dodatočne zaregistrovať, resp. ohlásiť. Pre podrobnejšie informácie však odporúčam kontaktovať miestne príslušné oddelenie zbraní podľa miesta Vášho bydliska.

...
avatar
tibor

je to kat.d

...
avatar
Jaroslav Balko

su dvojake plynovky su na co2 a su na obranu cize korenove alebo slzne naboje musia sa obidve systemi zbrany evidovat alebo ako vlastne

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odpoveď nájdete priamo v článku. Článok pojednáva okrem iných aj o plynových zbraniach - expanzných (novovyrobených), nie o CO2 zbraniach.

...
avatar
Peter Palenik

Prosím Vás, ako to bude so zbranami od DENIXu? Kde sú v zákone tieto zbrane uvádzané? Dotkne sa ich novela? Dakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nefunkčné repliky zbraní nie sú podľa zákona a ani novely zbraňami.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia