Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

Nové zmeny v oblasti plynových (expanzných) zbraní

23. júl 2020
Nové zmeny v oblasti plynových (expanzných) zbraní

Určite väčšine z vás unikol pozornosti fakt, že dňa 17.1.2020 sa stal účinným úplne nový Zákon č. 64 / 2019 Z. z. (o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu). Tento zákon okrem iného spresňuje základné požiadavky na strelné zbrane a strelivo, podmienky sprístupňovania zbraní a streliva na trhu, práva a povinnosti dovozcu, distribútora a predajcu zbraní a streliva a iné. Taktiež priniesol nové technické požiadavky na vyhotovenie expanzných (plynových) zbraní. O aké zmeny ide sa dočítate ďalej. 

Čoho sa zmena dotýka?

V rámci spomenutého nového zákona bola do slovenského právneho poriadku implementovaná smernica EÚ 2019 / 69, (ktorou sa stanovujú technické špecifikácie pre poplašné a signálne zbrane podľa smernice Rady). Smernica bola inšpirovaná technickými požiadavkami na výrobu a prevedenie expanzných zbraní, ktoré platia v Nemecku už niekoľko rokov. Zákon č. 64 / 2019 Z. z. teda konkretizuje technické požiadavky na tieto zbrane, ako napr., že hlaveň musí obsahovať prekážky z tvrdokovu so stanovenou tvrdosťou podľa Vickersovej skúšky tvrdosti. Spresnenie a sprísnenie technických požiadaviek na výrobu a prevedenie je odôvodnené množiacimi sa prípadmi pokusov o pretvorenie expanznej zbrane na riadnu palnú zbraň v niektorých krajinách EÚ. Zaujímavosťou je fakt, že prípady takejto nelegálnej činnosti sa vyskytli hlavne v krajinách, kde je takmer nemožné kúpiť a nosiť akýkoľvek obranný prostriedok. Na takejto situácii je práve možné vidieť, že obmedzovanie a zakazovanie legálnych zbraní a obranných prostriedkov vedie práve k dopytu tých nelegálnych. 

Čo to pre spotrebiteľa znamená?

Slovenský spotrebiteľ by mal byť pri kúpe plynovej (expanznej) zbrane opatrný. Žiaľ, veľa predajcov na Slovensku nepredáva expanzné zbrane v súlade s aktuálnymi technickými požiadavkami, a to z dôvodu, že dodnes o novej právnej a technickej úprave nevedia, alebo sa ju rozhodli ignorovať a dovážajú takéto zbrane napr. z ČR, kde táto prísnejšia technická norma ešte nenadobudla účinnosť a teda takéto zbrane nie sú v akceptovateľnom technickom prevedení podľa slovenských noriem. Taktiež si treba dávať pozor pri kúpe takýchto zbraní v zahraničí, nakoľko nie všade už je európska smernica implementovaná a účinná. 

Ako spoznám, že kupujem prevedenie v súlade so slovenskými predpismi?

Pre bežného spotrebiteľa je to naozaj ťažké rozpoznať. V zásade platí, že expanzné zbrane vyrobené a uvedené na trh do apríla 2019 sa smú na Slovensku predávať naďalej. Expanzné zbrane vyrobené a uvedené na trh po tomto dátume už musia byť vyrobené v súlade so smernicou, resp. Zákonom č. 64 / 2019 Z. z. . Rozpoznať, kedy boli takéto zbrane vyrobené a či sú vyrobené podľa aktuálnych technických požiadaviek je naozaj ťažké, preto sa radšej treba uistiť u predajcu, či naozaj ponúka to, čo zákony vyžadujú. Nie je celkom jasné, či by mohol byť spotrebiteľ sankcionovaný za to, že drží nedovolené prevedenie expanznej zbrane, avšak preto treba byť opatrný. Práve tieto technické zmeny mali za následok niekoľkomesačný výpadok plynových (expanzných) zbraní na slovenskom trhu, nakoľko niektorí výrobcovia museli upraviť výrobu svojich modelov zbraní (napr. Ekol, Zoraki a Bruni). Všetky expanzné zbrane ponúkané na www.afg.sk sú buď vyrobené ešte do apríla 2019 alebo už sú v súlade s aktuálnymi technickými požiadavkami. 

Poznámka autora: Text spracovaný k právnej úprave platnej ku dňu 3.7.2020

 
avatar
Mr. Schneider

Môžete na svojej webovej stránke vytvoriť zoznam zbraní, ktoré zodpovedajú požiadavkám EÚ? Potom by si u vás napríklad nemeckí zákazníci mohli bez problémov objednať.

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň, nemáte celkom pravdu. Ak potrebujete problematiku bližšie vysvetliť, prosím, napíšte nám na eshop@afg.sk alebo nám zavolajte na t.č. +421 38 749 9230.

...
avatar
Vladimír

Dobrý den nemáte náhodou na sklade nastavec na svetlice pre Walther P38?

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň, s požiadavkou sa na nás obráťte prosím emailom na eshop@afg.sk.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia