Kategórie
 
 
 
 
 

Nie je replika ako replika

25. november 2022
Nie je replika ako replika

Ako sme už viackrát v niektorých článkoch naznačovali, práva na výrobu oficiálnych replík zbraní majú len niektoré značky. Trh je však plný rôznych nepresných kópií a napodobenín či už vo forme airsoft alebo vzduchových zbraní. Oficiálna replika by však mala mať presný tvar ako aj originálne logá a značenia ako jej predloha. Avšak jednotlivé značky aj tak vyrábajú lacnejšie i drahšie oficiálne repliky či už airsoft alebo vzduchových zbraní. Dnes sa pozrieme bližšie na to, aký je rozdiel medzi CO2 pištoľami s názvom CZ 75 SP-01 Shadow kal. 4.5 mm (.177) s katalógovými označeniami 18396 a 17526. Obe sú z produkcie dánskej značky ASG (Action Sport Games).

VŠEOBECNE O ORIGINÁLNEJ PIŠTOLI CZ 75 SP-01 SHADOW

CZ 75 SP-01 Shadow je celooceľová samonabíjacia Full-Size pištoľ z produkcie Českej zbrojovky, ktorá vychádza z konštrukcie tradičného modelu CZ 75. Produkcia tejto zbrane bola zahájená v roku 2006. Vyvíjaná bola za pomoci príslušníkov rôznych špeciálnych jednotiek a úspešných športových strelcov. V rámci medzinárodných streleckých súťaží IPSC dosiahla mnoho úspechov. Štandardný model je kalibrovaný na strelivo 9 x 19 (Luger) s kapacitou zásobníka 19 nábojov.

REPLIKA MOD. 18396 VS 17526

Ak položíte obe repliky vedľa seba a pozeráte sa na ich ľavú stranu, zistíte, že sú takmer na nerozoznanie. Rozdiely nájdete až vtedy, keď sa detailnejšie pozriete a spočívajú v inom tvarovaní bicieho kladiva, vo farbe spúšte, vo farebnom zakončení hlavne a v označení nápisu CZ 75 SP-01 SHADOW. Ak si ich detailne prezriete z pravej strany, tak nájdete rozdiel vo farbe nábojovej komory a taktiež v nápisoch na zbrani. Maličké rozmerové a tvarové rozdiely však nájdete napr. aj na cieľniku a muške.

Ak obe zbrane chytíte do ruky, okamžite postrehnete zásadný rozdiel. Model 18396 je totiž celokovovou replikou. Spodná aj vrchná časť zbrane vrátane väčšiny vnútorných dielov je vyrobená z kovu, čo cítiť na hmotnosti, ktorá má hodnotu 950 g (hmotnosť veľmi podobná originálnej predlohe, ktorá má hmotnosť  1 170 g). Model 17526 je takmer celý vyrobený z plastu, čo má za následok hmotnosť iba 595 g.

Model 18396 má kapacitu zásobníka 17 oceľových brokov, čo je však menej ako model 17526, ktorého kapacita je 21 oceľových brokov. Celokovový model 18396 je vybavený obojstranne ovládateľnou poistkou rovnako, ako originálna predloha. Poistku na modely 17526 je možné ovládať len z ľavej strany.

Model 17526 vyvinie energiu strely do 2.4 J (rýchlosť do cca 120 m/s). Celokovový model 18396 je slabší. Vyvinie energiu do 1.6 J (rýchlosť do cca 95 m/s), čo môže byť spôsobené aj tým, že je vybavený funkciou Blow-Back. Vďaka tejto funkcii sa záver pri streľbe pohybuje ako na reálnych samonabíjacích pištoliach. Časť tlaku z bombičky je teda využívaná na pohyb záverom. Celokovový model 18396 je možné jednoducho rozoberať podobne, ako sa rozoberá reálna predloha. Záver na modely 17526 nie je pohyblivý a rozborka sa bežným spotrebiteľom neodporúča (len servis so špeciálnym náradím).

Čo majú však oba modely spoločné? Sú to rovnaké rozmery a tvar, veľmi podobné mieridlá (vrátane svetlovodnej mušky), systém spúšte DA (Double Action) a možnosť inštalácie napr. laserového zameriavača na spodnú montážnu lištu. Oba modely majú konštrukciu zásobníka 2 v 1, čo znamená, že zásobník slúži ako puzdro pre bombičku a zároveň sa do neho nabíja munícia.

ZÁVER

Podstatnou skutočnosťou pre výber medzi týmito dvomi replikami bude určite aj fakt, že celokovová replika mod. 18396 je takmer trikrát drahšia ako mod. 17526. Niet sa však čomu čudovať. Celokovová replika pôsobí počas streľby oveľa reálnejšie, a to najmä vďaka svojej hmotnosti a funkcii Blow-back. Na druhej strane však lacnejšia replika má vyšší výkon, čo poteší najmä z hľadiska dlhšieho dostrelu. Každopádne, obe repliky sú vyrobené kvalitnou značkou ASG a či sa rozhodnete pre jednu alebo druhú, určite nebudete ľutovať.

 
zbdrariI

1

...
zbdrariI

1

...
zbdrariI

1

...
zbdrariI

1

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia