Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

Najznámejšie zbrane používané počas prvej svetovej vojny

28. apríl 2022
Najznámejšie zbrane používané počas prvej svetovej vojny

V prvej svetovej vojne (1914 – 1918) bolo použitých množstvo zbraní, ktoré boli vyvinuté pred prvou svetovou vojnou, ako napr. ruská opakovacia guľová puška Mosin model 1891.

Prvá svetová vojna však priniesla aj vývoj úplne nových guľových zbraní s cieľom mať účinnejšie zbrane ako nepriateľská strana. Dôvodom vývoja nových zbraní však bola aj skutočnosť, že bolo potrebné vyrábať z technologického hľadiska čo najjednoduchšie zbrane, čo umožňovalo ich výrobu na obrovské množstvá, pretože obrovské množstvá vojakov potrebovali obrovské množstvá zbraní.

Poďme sa spolu pozrieť na to, ktoré zbrane použité v prvej svetovej vojne sa stali legendami.

GUĽOMET MAXIM VZ. 1910

Tento legendárny ruský guľomet bol štandardne používaný spolu tzv. lafetou, ktorá predstavovala vozík s kolieskami, pre rýchlejší presun, nakoľko tento guľomet mal veľké rozmery a vysokú hmotnosť. Od roku 1910 sa vyrábal v zbrojovke v meste Tula. Jeho celková hmotnosť aj s pojazdnou lafetou bola až cca 65 kg. Bol kalibrovaný na náboj 7.62 x 54 R. Hlaveň mala dĺžku 720 mm a bola chladená vodou. Kadencia streľby bola až do 600 rán za minútu. Vystrelený náboj dosahoval rýchlosť až do 860 m/s. Štandardný nábojový pás mal kapacitu 250 nábojov.

PIŠTOĽ PARABELLUM P08

Nemecká samonabíjacia pištoľ Parabellum P08 sa vyrábala od roku 1900 v Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM). Preslávil ju najmä jej špecifický tvar a dizajn. Na začiatku 20. storočia bola považovaná za jednu z najspoľahlivejších zbraní na svete. Ešte vzácnejším je model P04, ktorý mal dlhšiu hlaveň a pripojiteľnú drevenú pažbu. Pôvodným kalibrom tejto pištole bol kal. 7.65 Luger, neskôr bol vystriedaný výkonnejším kalibrom 9 x 19 (Luger). Vyskytli sa aj prototypy v kal. .45 ACP, ktoré mali byť určené pre americký trh. Počet vyrobených kusov sa odhaduje na približne štyri milióny (v rokoch 1900 – 1942).

PUŠKA MANNLICHER

Rakúska opakovacia puška Mannlicher mala v rámci svojich niekoľkých inovácií rôzne označenia (M1885, M1886, M1888, M1890 a M1895). Začala sa vyrábať v roku 1885 a celkovo bolo vyrobených odhadom približne tri milióny kusov. Bola rozšírená v rakúsko-uhorskej, rumunskej, talianskej a neskôr aj v československej armáde. Puška Mannlicher bola kalibrovaná na náboj 8 x 50 R, ktorý dosahoval rýchlosť na ústi hlavne do 620 m/s. Kapacita integrovanej nábojovej schránky bola štandardne 5 nábojov. Výroba týchto zbraní skončila v roku 1921.

PIŠTOĽ COLT M1911

Jej konštruktérom bol John M. Browning. Zavedená do americkej armády bola už v roku 1911. Vyznačovala sa svojim nadčasovým dizajnom a konštrukciou. Model 1911 je vyrábaný dodnes pod rôznymi značkami po celom svete. Tento model pištole je kalibrovaný na náboj .45 ACP, ktorý dosahuje úsťovú rýchlosť do cca 250 m/s. Štandardný zásobník mal kapacitu 7 nábojov. Konštrukcia tejto pištole sa stala inšpiráciou pre konštruktérov zbraní pri vývoji pištolí po celom svete.

Zaujímajú vás historické zbrane? Neváhajte a pozrite si viac druhov zbraní používaných počas prvej svetovej vojny v sekcii eshopu Repliky zbraní.

 
avatar
Peter duris

Na tu dobu to boli skvelé zbrane

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia