Kategórie
 
 
 
 
 

Najinovatívnejšie modely kuší značky Barnett

05. september 2023
Najinovatívnejšie modely kuší značky Barnett

Barnett Outdoors je svetový popredný výrobca kuší. Tak ako pri mnohých úspešných príbehoch, tento sa začal tiež skromne. V roku 1958 sa muž menom Bernard Barnett venoval svojej hobby práci s kušou v jeho garáži v anglickom mestečku Wolverton, kde skonštruoval svoju prvú kušu. Prešlo pár rokov a Bernard Barnett začal postupne vybavovať objednávky svojich známych, na ktorých jeho práca zapôsobila. Boli ohúrení dizajnom, s ktorým Bernard prichádzal a vtedy sa to začalo. Reputácia jeho práce rástla a objednávky na kuše prichádzali z celého Anglicka, postupom času už z celej Európy.

V roku 1962 vznikla spoločnosť na výrobu kuše pod názvom B&P BARNETT TRADING. Z Veľkej Británie sa rozšírili výrobné zariadenia do celej Európy a nakoniec sa dostali do Spojených štátov amerických, kde sa Bernard dal dokopy s jeho priateľom z Michiganu ako partnerom a začala sa distribúcia jeho vysoko kvalitných kuší v Spojených štátoch. Američania si jeho kuše okamžite zamilovali. Rast na americkom trhu vyústil do ďalších produktových radov, zefektívnenia výrobných procesov a zníženia nákladov.Bernard Barnett s kušou

V roku 1980 vznikla prvá americká výroba. Začiatkom 80. rokov sa Bernard vybral na výlet na Floridu a zamiloval sa do slnečného počasia a tamojšieho priaznivého obchodného prostredia. V roku 1983 založil spoločnosť Barnett international Ltd. v Odessa na Floride. Nasledujúce dve desaťročia obe jeho továrne v Anglicku a na Floride fungovali súčasne.

V roku 2003 Bernard zatvoril továreň v Anglicku a všetky prevádzky presunul do Spojených štátov. Udržiavanie dvoch výrobných stredísk spôsobilo v spoločnosti obrovské konflikty, napätie a výrobné linky boli často odstavované. Zatvorenie továrne v Anglicku dalo spoločnosti nový začiatok a Barnett Crossbows sa odvtedy už viac neobzrel späť. Takto sa nakoniec v roku 2003 ustálilo fungovanie spoločnosti v USA až dodnes.

Vývoj a inovácie modelov kuší Barnett

Jedny z prvých modelov reflexných kuší mali kovové lučiská, mieridlá a drevené pažby ako napríklad model kuše Barnett SilverShield. Avšak už vtedy mali nadčasový dizajn s ergonomicky tvarovanou prednou drevenou rukoväťou. Veľkou revolúciou v prvej polovici 70. rokov bol model reflexnej kuše Wildcat, ktorý ako prvý zaviedol na trh sklolaminátové lučisko. Takýto typ lučiska výrazne odľahčoval zbraň a zvyšoval výkon zbrane.

Barnett SilverShiled 1968 - 1975

Súčasným nasledovníkom týchto reflexných modelov je model WildcatBlackcat. Táto zbraň má v sebe zabudované najnovšie technológie mechanických zbraní a patenty výrobcu Barnett ako TrigerTech – prepracovaná spúšť s poistkou, sklolaminátové lučisko, odľahčená polymérová pažba a mnoho iného.

Barnett ako jediný prišiel s unikátnymi patentami na trh ako prvý. Napríklad v roku 1993 vyvinul jedinečný a jednoduchý napínací systém pomocou lana tzv. naťahovača, ktorý dnes využívajú asi všetci výrobcovia kuší. Jednoducho na presne vyrezanej drážke v zadnej časti pažby kuše preložíte lano na polovicu a zachytíte ho pazúrmi na oboch stranách tetivy popri koľajnici. Takýmto spôsobom dôjde k rozloženiu napínacej sily pomocou fyzikálneho javu jednoduchej mechanickej kladky a odporová sila pnutia sa zníži o cca 50 %.

Ďalšou vychytávkou, ktorú vyvinul tento výrobca bol aj kľukový navijak. Pomocou tohto zariadenia sa tenzia pnutia pri napínaní dnes znižuje o neuveriteľných 93 %. Bol prvý, ktorý zaviedol pogumovanú stupačku kvôli nižšej hlučnosti, nadizajnoval nastavenie pažieb a lícnic. V roku 2008 vyšiel prvý model kuše Predator s integrovanou stupačkou v spojnici kuše, ktorá minimalizovala dĺžku kuše, zefektívnila napínanie a konštrukciu lučiska. Dnes sú to práve modely s označením STR (step-through-riser) s integrovanou stupačkou napríklad Whitetail hunter STR.

Ako prvý výrobca predĺžil dĺžku náťahu a spúšťový mechanizmus. V roku 2011 ako prvý skonštruoval spojnicu z karbónu, ktorá výrazne odľahčila zbraň. Rok 2017 priniesol patent spúšťového mechanizmu TriggerTech, ktorý výrazne zvyšuje bezpečnosť a výkon.

V roku 2019 zase predstavil modely kuší série Hyper, ktoré používajú vysoko presný malo-priemerový karbónový šíp Hyperflite (vnútorný priemer cca .204“ - 6,9 mm).

Vedeli ste, že...

...Barnett ako prvý patentoval sklopnú stupačku a rýchlo upínacie lučisko?

...ako prvý výrobca pokoril rýchlosť kuše 300 fps (91,44 m/s)?

Dnes patrí medzi špičku na trhu vo vývoji a výrobe moderných kuší, ktoré inovuje skoro každým rokom.

Barnett je svetový výrobca kuší číslo 1, pretože skúma každý aspekt každého produktu. Starostlivo sa sústreďuje na precíznosť, bezpečie, výkon a všetky detaily. A ako o sebe tvrdia na svojej oficiálnej stránke:,,A ešte sme neskončili. Držíme sa základov dedičstva a tradícii značky, ktorú sme vybudovali, no smerujeme k inováciám, aby sme neustále zlepšovali výkonnosť produktov a spokojnosť zákazníkov“. 

Máme sa na čo tešiť!

Zdroj: https://www.barnettcrossbows.com/legacy

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia