Kategórie
 
 
 
 
 

NAJČASTEJŠIE CHYBY, KTORÉ ROBÍTE PRI VÝBERE VZDUCHOVÝCH PUŠIEK CEZ INTERNET

26. júl 2021
NAJČASTEJŠIE CHYBY, KTORÉ ROBÍTE PRI VÝBERE VZDUCHOVÝCH PUŠIEK CEZ INTERNET

Výber správnej vzduchovej pušky podľa Vašich predstáv sa môže zdať jednoduchý. Avšak nemusí to tak byť. Moderný trh ponúka desiatky značiek vzduchových pušiek a stovky modelov. Už dávno neplatí, že v rámci Česka a Slovenska si kúpite len české vzduchovky Slavia alebo ruské IŽ-tky. Pri bohatom výbere sa človek stratí, nejaká informácia mu unikne a najmä v prípade zakúpenia vzduchovej pušky cez internet môže potom dôjsť k sklamaniu a zbytočnému vracaniu zakúpeného tovaru. Poďme sa pozrieť na to, aké chyby zákazníci najčastejšie robia a čo odporúčame.


ZAKÚPENIE V KAMENEJ PREDAJNI ALEBO CEZ INTERNET?

Ak máte aspoň základný prehľad o vzduchových puškách, alebo máte vybratú konkrétnu zbraň, pretože ju má napr. Váš kamarát, alebo radi precízne študujete popisy jednotlivých modelov, tak je vysoko pravdepodobné, že si vyberiete správne a budete spokojní s Vašim výberom aj v prípade nákupu cez internet. Ak však nemáte ani základný prehľad o vzduchových puškách, alebo jednoducho nie ste typ, ktorý je schopný presedieť za počítačom hodiny a podrobne tovar študovať, tak pre Vás bude lepšia návšteva kamenej predajne. Ak sa však chystáte osobne k predajcovi, o ktorom viete alebo ste počuli, že má bohatú ponuku vzduchových pušiek, určite si na internete naštudujte aspoň základné informácie o vzduchovkách. Je totiž možné, že na Vás predajca zrazu vytiahne toľko informácií, že ostanete zaskočení a po 30 minútovom vysvetľovaní základných informácií profesionálneho predajcu o vzduchových zbraniach budete mať ešte väčší chaos a pod tlakom informácií z predajne odídete naprázdno.

KÚPA CEZ INTERNET

  • "Hľadám čo najlacnejšie, veď to mi stačí, veď to má aj tak dva roky záruku" - spoliehať sa, že si vyberiete jednu z najlacnejších vzduchový pušiek a budete dva roky spokojní, nie je úplne na mieste. Spotrebitelia často mylne stotožňujú životnosť so záručnou dobou a pritom sú to dve rôzne skutočnosti. Životnosť lacnej vzduchovej pušky (cca do 100 Eur) pri častej streľbe môže byť kratšia ako záručná doba dva roky, nakoľko niektoré mechanizmy sa prirodzene opotrebujú vzhľadom na ich nižšiu kvalitu. Preto odporúčame na kúpu vzduchovej pušky ušetriť aspoň 150 až 200 Eur. Ak teda hľadáte kvalitnú zalamovaciu vzduchovú pušku, tak odporúčame napr. GAMO HUNTER 440 alebo GAMO SHADOW PACK.

 

  • "Táto vzduchovka vyzerá perfektne na obrázku, určite bude super" - môže sa stať, že Vás tak zaujme dizajn vzduchovky na obrázku, že sa do nej na prvý pohľad zamilujete a sprievodný text s technickými parametrami Vás už nebude zaujímať alebo sa naň už jednoducho nebudete sústrediť. Čítať poriadne sprievodný text je veľmi dôležité. Povie Vám o vzduchovke, aký je to typ, na akom princípe funguje, aký je to kaliber, na aké strelivo funguje a akou silou disponuje. Dizajnovými vychytávkami sú repliky samopalov, ktoré strieľajú oceľové broky pomocou stlačeného CO2 v bombičke, ako napr. Legends M1A1Legends MP40.

 

  • "Čím väčší kaliber, tým väčšia sila, prieraznosť a väčší dostrel" - táto na prvý pohľad logická myšlienka, ktorá už zľudovela, určite neplatí pri vzduchovkách s obmedzenou energiou strely do 15 Joulov (hranica voľného predaja od 18 rokov). Ak vyberieme totiž vzduchovku s energiou strely 15 J v kal. 4.5 mm a použijeme diabolku s hmotnosťou cca 0.50 g, tak úsťová rýchlosť bude do cca 250 m/s. Pre porovnanie zase uvedieme, že vzduchovka s energiou strely 15 J v kal. 5.5 mm a diabolkou s hmotnosťou cca 0.90 g bude mať úsťovú rýchlosť do cca 185 m/s. Platí teda skutočnosť, čím väčší kaliber, tým väčšia diabolka, ale tým väčšia je aj hmotnosť diabolky, a tým pádom nižšia rýchlosť diabolky. Zároveň môžeme konštatovať, že čím vyššia rýchlosť, tým je väčšia prieraznosť a dostrel. Obľúbeným slabším modelom zalamovacej vzduchovej pušky s výkonom do 7.5 J je GAMO YOUNG AUTUMN. Obľúbeným výkonnejším modelom je napr. GAMO G-MAGNUM 1250.

 

  • "Pažba musí byť jednoznačne klasická drevená, pretože len to je kvalita" - toto je myšlienka najmä starších, konzervatívnych strelcov, ktorí boli zvyknutí na to, že v dávnejších dobách existovali len drevené pažby. Určite nerátajte s tým, že drevená pažba na lacnej vzduchovej puške do 100 Eur bude z mimoriadne kvalitného dreva. Drevené pažby taktiež vyžadujú aj Vašu pozornosť a starostlivosť, občas na ne treba aplikovať olej na pažby. Netreba sa teda báť voliť aj plastové pažby, ktoré sú odolné a nenáročné na údržbu. Zaujímavou zalamovacou vzduchovou puškou s nastaviteľnou športovou plastovou pažbou je B.O. Quantico. Vzduchovou puškou s kvalitnou tradičnou drevenou pažbou je určite napr. DIANA 280 Classic.
     

RADA NA ZÁVER

Ak ste nerozhodní, alebo je pre Vás online informácií veľa, alebo niektorým nerozumiete, a preto si neviete vybrať, neváhajte sa obrátiť na predajcu. Poradiť sa môžete telefonicky alebo emailom. Emailová forma je možno ešte lepšia, nakoľko jednoducho napíšete Vašu predstavu o vlastnostiach vzduchovky a o cene a predajca Vám odporučí niekoľko modelov podľa Vašich predstáv, z ktorých si už určite vyberiete. A určite Vám nezabudne odporučiť aj správne príslušenstvo ako napr. strelivo, puzdrá, čistiace sady, terče a veľa iného.

 
avatar
Michal

Zdravim a čo tak hatsan 125 kal.6.35mm cena cca200€ na zábavu sem tam zajace to by slo nie?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nezabúdajte na to, že v SR sú vzduchovky voľnopredajné od 18 rokov len vtedy, ak energia strely nepresahuje 17 Joulov. Diabolka 6.35 mm s obmedzením do 17 Joulov letí naozaj veľmi pomaly z dôvodu jej vysokej hmotnosti.

...
avatar
Dusivk

Veru je to tak, než som si cez internet kúpil 440 Hunter a k tomu aj kvalitné strelivo Exact 4,5 mm, týždne som študoval diskusné fóra a skúsenosti užívateľov, než som si vybral pre mnou zamýšľané využitie. Nakoniec som na webe http://vzduchovka.nasehobby.sk/ svoje skúsenosti spísal pre ostatných začiatočníkov. Práve preto, aby sa vyvarovali chýb a zbytočných sklamaní.
Streľba zo vzduchovky je zábavný a nie drahý šport.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia