Kategórie
 
 
 
 
 

KTORÉ MODELY VZDUCHOVÝCH ZBRANÍ SÚ VHODNÉ AJ PRE ĽAVÁKOV?

23. august 2021
KTORÉ MODELY VZDUCHOVÝCH ZBRANÍ SÚ VHODNÉ AJ PRE ĽAVÁKOV?

Nie každá vzduchová zbraň je prispôsobená na používanie pre ľavákov. Modely a verzie, ktoré sú výlučne len pre pravákov majú niektoré ovládacie prvky ladené a prispôsobené  len pre pravákov. Napríklad to môže byť umiestnenie poistky, jej ovládanie, samotné tvarovanie pažby alebo pažbenia a iné. Preto ovládanie a obsluhovanie takýchto zbraní môže byť pre ľaváka nepohodlné, čo môže mať vplyv na kvalitu a presnosť streľby. Z toho dôvodu rôzni výrobcovia ponúkajú aj modely vzduchových pištolí, pušiek a revolverov, ktoré sú neutrálne na obsluhu a dokáže ich bez problémov ovládať aj ľavák a pravák a modely, ktoré sú určené výhradne len pre ľavákov. Čítajte ďalej a spoločne sa pozrieme na vybrané modely vzduchových zbraní vhodných aj pre ľavákov.

 

ZALAMOVACIA VZDUCHOVÁ PUŠKA GAMO BLACK KNIGHT IGT

Model Black Knight IGT kal. 4.5 mm je typickým príkladom vzduchovej pušky, ktorej pažba a ovládacie prvky sú navrhnuté tak, aby bola vhodná pre ľavákov i pravákov. Ľaváka teda pri jej obsluhe a streľbe z nej nebude nič vyrušovať. Je vhodná aj pre náročnejších strelcov a poskytuje energiu strely do 15 J. Tento model má modernú plastovú pažbu, nastaviteľné svetlovodné mieridlá, krytú mušku, manuálnu poistku proti nechcenému výstrelu a možnosť inštalácie puškohľadu s montážou širokou 11 mm. Spúšť má technológiu SAT (Smooth Action Trigger) a má jemný chod. IGT technológia zabezpečuje pohodlnejšiu, tichšiu a presnejšiu streľbu. Vďaka tejto technológii sa puška príjemnejšie nabíja a udržuje konštantnú úsťovú rýchlosť aj pri veľmi častej streľbe. Celková dĺžka pušky je 1 110 mm a hmotnosť je 3 kg.

ZALAMOVACIA VZDUCHOVÁ PUŠKA CROSMAN VANTAGE NP

Model Vantage NP kal. 4.5 mm e taktiež klasickým príkladom vzduchovej pušky vhodnej pre pravákov i ľavákov, avšak pre menej náročných. Patrí do nižšej cenovej skupiny a disponuje energiou strely do 7.5 J. Hodí sa teda pre mladších alebo začínajúcich strelcov – aj ľavákov. Puška Vantage  má jednoduchú drevenú pažbu, svetlovodné mieridlá, nastaviteľný cieľnik a poistku proti nechcenému výstrelu, ktorá sa nachádza pred spúšťou. Nechýba ani možnosť inštalácie puškohľadu s montážou širokou 11 mm. Technológia NP (Nitro Piston) znamená, že v puške sa nenachádza klasická pružina, ale piest plnený dusíkom. Táto technológia poskytuje tichšiu streľbu, konštantný výkon, príjemnejšie nabíjanie a menší spätný ráz. Z hľadiska výkonu je teda ekvivalentom klasických českých Slavií model 630 alebo 631. Celková dĺžka je 1 143 mm a hmotnosť je 2 990 g.

PUMPOVACIA VZDUCHOVÁ PIŠTOĽ ZORAKI HP-01

Obľúbená pumpovacia vzduchová pištoľ značky Zoraki model HP-01 sa štandardne dodáva s pažbením pre pravákov. Trh však ponúka možnosť dokúpenia pažbenia, ktoré je vhodné pre ľavákov. Tento model je v ponuke aj vo verziách s predĺženou hlavňou a v kalibroch 4.5 mm (.177) a 5.5 mm (.22). Pištoľ Zoraki HP-01 má ergonomické pažbenie, vrchnú montážnu lištu so šírkou 22 mm, na ktorú je možné nainštalovať malý kolimátor, spodnú montážnu lištu so šírkou 22 mm, na ktorú je možné nainštalovať napr. svietidlo alebo laserový zameriavač, nastaviteľný cieľnik, automatickú poistku proti nechcenému výstrelu, ktorá sa nachádza pred spúšťou a nastaviteľnú spúšť. Pred každým výstrelom je potrebné pištoľ natlakovať napumpovaním pomocou vrchnej časti pištole. Hmotnosť v závislosti od variantu je cca 1 000 g.

KRÁTKE ZBRANE FUNGUJÚCE NA PRINCÍPE CO2

Väčšina CO2 zbraní je pažbením tvarovaná neutrálne tak, aby pasovala do ruky aj pravákovi aj ľavákovi. S ovládacími prvkami, ako napr. tlačidlo záchytu zásobníka a ovládanie poistky je to horšie. Tie sú väčšinou umiestnené tak, že vyhovujú viac pravákovi. Neutrálnym modelom vzduchového revolveru poháňaného pomocou CO2 bombičky, ktorý bez akýchkoľvek problémov bude ovládateľný aj pre ľaváka je model Vigilante značky Crosman.  Na väčšine pištolí nájdete ovládacie prvky prispôsobené výhradne pre pravákov. Z tých najvhodnejších pre ľavákov pre Vás vyberáme model COLT GOVERNMENT M45 CQPB nemeckej značky Umarex. Pažbenie je vytvarované neutrálne a poistka sa dá ovládať z oboch strán. Tlačidlo záchytu zásobníka ako aj spúšťanie záveru je  však vhodnejšie pre pravákov.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia