Kategórie
 
 
 
 
 

Kladkové kuše

08. júl 2020
Kladkové kuše

Kuše už nie sú tak jednoduché ako v minulosti a aj táto oblasť mechanických zbraní si prešla redesignom s integráciou moderných technológií a výberom množstiev doplnkov, povrchovej úpravy – špeciálneho maskovania či množstvom iných „vychytávok“. Poďme si o nich niečo povedať v nasledujúcich riadkoch.

Základné rozdelenie kladkových kuší

Kladkové kuše sú vrcholom vývoja a charakterizujeme ich nasledovne:
1. Step through modely sú  také, ktorých stupačka (nášľap) je zároveň spojnicou ramien a tvorí spolu lučisko, ide o najvýkonnejšie a najsilnejšie kuše vôbec, pretože lučisko kuše je masívne a zosilnené robustným tvarom stupačky. Nášľap je rýchlejší, natiahnutie kuše stabilnejšie a Vašu stupačku nemusíte časom doťahovať. Stupačka nevyčnieva z profilu kuše a kuši dodáva jej typický hi-tech design tzv. ,,Step-through“ model, ktorý môžeme preložiť ako:  „prejsť cez lučisko“. Najpopulárnejšími príkladmi takýchto kuší sú Barnett Hyperghost 425, Guillotine X a Barnett Raptor Pro STR
2. Foot Stirrup modely sú kladkové kuše s prídavnou stupačkou (nášľapom), ktorý sa inštaluje skrutkami na lučisko alebo na spodnú časť prednej časti kuše. Foot Stirrup modely sú zastúpené modelmi ako napr. Ek-Archery Accelerator 410 a Blade
3. Reverzné kladkové modely  sú úplným špeciálom a možno by ste si povedali, že ich niekto len nesprávne zložil, ale opak je pravdou a to doslova! Lučisko reverznej kuše je osadené akoby opačne  kvôli rozloženiu sily. Netradičným osadením ramien konštruktéri znížili náťahovú silu (draw weight), ktorá sa udáva v librách Lbs, znížili spätný ráz a súčasne docielili pomerne vysokú úsťovú rýchlosť udávanú často jednotkou Fps (feet per second – stopy za sekundu). V praxi to znamená, že nabíjanie resp. naťahovanie tetivy je menej namáhavejšie pri zachovaní vysokej úsťovej rýchlosti vystreleného šípu. Krása opačných ramien je dokonale vyvážená, zatiaľ čo tradičné kuše majú ťažisko vpredu na lučisku, reverzné ramená rozdeľujú váhu na celé telo. Príkladmi takýchto modelov sú  Barnett Vicious a Barnett BC Revengeance.

Ako si správne vybrať kušu z hľadiska napínacej sily?

S výberom kuše by ste si mali nechať poradiť od špecializovaných predajcov. Ľudia si napr. často mýlia skutočný výkon kuše s náťahovou silou. Hodnota libier je často v názve produktu napr. v ponuke na eshopoch, ale čím vyššia je náťahová sila (lbs), tým väčšiu námahu musíte vyvinúť pri náťahu. Vyššie sme spomínali ako pracuje napr. tzv. reverzná kuša, jej hodnota LBS je podobná reflexným kušiam, avšak rýchlosť letiaceho šípu v jednotkách fps je vyšší. Priemerná náťahová sila výkonných kladkových kuší je okolo 185 LBS. Reverzné kuše pri rovnakej rýchlosti šípu pracujú s napínacou silou len 135 LBS. Dôležitý je aj parameter, ktorým je dĺžka náťahu. Je to vzdialenosť medzi nenapnutou a napnutou tetivou. Pokiaľ ste nižší, odporúčame kušu kompaktnejšiu. Dostupné sú aj navijaky tzv. CCD (Crank cocking device), s ktorými je naťahovanie jednoduché, pohodlné, ale zase zdĺhavé. Sú vyrábané k presným modelom výrobcu a nemusia byť dostupné pre všetky modely. 

Tipy a rady na záver

Nikdy nestrieľajte naprázdno, môže Vám prasknúť tetiva  alebo v horšom prípade ramená lučiska. Väčšina kuší má dodatočnú poistku ADF – AntiDryFire, ktorá znemožňuje vystreliť bez založeného šípu, teda naprázdno. 
    • ADF a poloha poistky ! Častou začiatočníckou chybou je nesprávna poloha poistky pri napínaní tetivy. Poistka kuše by mala byť pred natiahnutím vždy na pozícii FIRE – červená značka. Po natiahnutí a zachytení tetivy v poistnom mechanizme sa poistka automaticky zapne a prejde do pozície SAFE. Pre výstrel je potrebné poistku prepnúť opäť do pozície FIRE, ale  POZOR! Pokiaľ nezaložíte šíp podľa návodu a dostatočne hlboko až kým neodistíte končekom šípu západku ADF poistky , ADF poistka naďalej blokuje spúšť a zabraňuje výstrelu naprázdno. 

    • Ako natiahnuť výkonnú kušu bez naťahovacieho lanka (naťahovača)? Dá sa to aj rukami, je však treba klásť dôraz na rozloženie náťahovej sily a uloženia Vašich prstov tesne popri dráhe koľajnice a tak ťahať tetivu, až kým sa nezachytí v poistke spúšťového mechanizmu. Nechytajte tetivu smerom ku kladkám, je viac než pravdepodobné, že ju roztrhnete. 

    • Správnym použitím naťahovača, resp. naťahovacieho lanka je nabíjanie kuše rýchlejšie, bezpečnejšie a plynulejšie. Každá kladková kuša by mala mať naťahovač v balení. Každý model kuše má svoj spôsob založenia naťahovacieho lanka, väčšinou tesne nad pažbou. Preto je dôležité správne nasadiť naťahovač na tetivu ako aj do drážky na kuši. 

    • Nikdy nepovoľujte ramená na lučisku a nepokúšajte sa vymeniť tetivu alebo káble. Lučisko je napnuté a pod vysokým pnutím. Výmena tetivy, káblov alebo ramien patrí do rúk odbornému servisnému stredisku, kde  majú špeciálny lis na luky a kuše. 
 

Ponuka kuší

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia