Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

Hľadáte pištoľ pre nenáročného strelca? Krátke vzduchovky sú ako stvorené pre začiatočníkov

17. február 2021
Hľadáte pištoľ pre nenáročného strelca? Krátke vzduchovky sú ako stvorené pre začiatočníkov

Rozmýšľate, ako využiť voľný čas? Zaujímate sa aspoň trocha o zbrane? Chceli by ste nejako začať a zistiť, či Vás streľba bude baviť? Ak do vyskúšania nechcete veľa investovať, tak správnou voľbou na začiatok bude krátka vzduchová zbraň, či už vo forme pištole alebo revolveru, ktorých cena Vašu peňaženku príliš nepotrápi. Vyberať si treba určite podľa účelu, či pôjde len o voľnočasovú streľbu, alebo o tréningovú streľbu s plánom zdokonaliť sa a v budúcnosti si zaobstarať napr. dlhú pušku. To, ako si teda správne vybrať, sa dočítate ďalej.

ZALAMOVACIE VZDUCHOVÉ PIŠTOLE

Zalamovacie vzduchové pištole fungujú na jednoduchom princípe. Zalomíte hlaveň, vložíte diabolku, hlaveň zaklopíte späť, zamierite a strieľate. Väčšina modelov takých pištolí má aj tzv. drážkovanú hlaveň, ktorá výrazne pomáha spresňovať mierenú streľbu na terč. Sú jednoranové, bez zásobníka. Takéto vzduchovky budú správnou voľbou aj pre začiatočníkov, ktorí nemajú v pláne prejsť v budúcnosti na vzduchovú pušku. Budú však vhodné aj pre tých, ktorí chcú prejsť na zalamovaciu vzduchovú pušku, ktorá funguje na rovnakom princípe nabíjania a streľby. Energia strely tohto typu zbraní sa pohybuje približne medzi 3.0 až 7.5 Joula. Preto terčová streľba je ideálna zo vzdialenosti približne od 5 do 10 metrov. V cenovej relácii medzi 50 až 70 eurami Vám odporúčame španielsky model GAMO P-900 a ruský model Bajkal MP-53M. Ak Vám nie je ľúto doplatiť si iba pár eúr naviac, tak v cene okolo 100 eur si viete kúpiť jedinečnú francúzsku vzduchovú pištoľ model Langley Pro Sniper s prídavnou pažbou, s ktorou určite zažijete veľa zábavy. 

CO2 PIŠTOLE A REVOLVERY

Vzduchové CO2 pištolerevolvery sú väčšinou replikami originálnych palných zbraní. Preto ak síce nemáte zbrojný preukaz, avšak máte svoj vysnívaný model pištole napr. z akčných počítačových hier, tak je možné, že takúto repliku v ponuke vzduchových zbraní nájdete. Sú poháňané malými bombičkami s 12 g obsahom CO2, ktoré dokážu vydržať približne 50 výstrelov a majú zásobníky s rôznou kapacitou. Môžeme ich rozdeliť do dvoch skupín na tie, ktoré strieľajú len diabolky a tie, ktoré strieľajú len oceľové broky.

 

  • Strieľajúce diabolky – má drážkovanú hlaveň, možno od nich očakávať aj relatívnu presnosť vzhľadom na ich výkon. Energia strely je spravidla okolo 3.0 Jouly. Streľba na klasické terče pre vzduchovky s rozmerom 14 x 14 cm je ideálna približne na 5 metrov. Oproti modelom strieľajúcim iba oceľové broky sú drahšie, ak však chcete strieľať presnejšie, určite si zvoľte diabolkovú verziu. Taktiež sa vyrábajú aj repliky originálnych predlôh. Obľúbenými príkladmi sú Walther CP 99, Beretta 92 FS a určite aj legendárna rakúska pištoľ Glock 17. Niektoré modely majú tzv. funkciu Blow-Back, vďaka ktorej sa záver pištole pri každom výstrele pohybuje, ako na reálnych samonabíjacích pištoliach. Špecifickým je napr. revolver americkej značky CROSMAN model Vigilante, ktorý dokáže strieľať aj oceľové broky a aj klasické diabolky.

 

  • Strieľajúce oceľové broky – nemajú  drážkovanú hlaveň, preto sú oveľa menej presné ako diabolkové verzie. Energia strely sa taktiež pohybuje okolo 3.0 Joulov. Nie sú vhodné na streľbu do malých terčov, nakoľko rozptyl ľahkých oceľových brokov je značný. Vhodnejšia je streľba na väčšie terče, prípadne predmety ako plechovky od nápojov (300 – 500 ml) a podobne. Finančne je streľba menej náročná, nakoľko cena oceľových brokov je citeľne nižšia ako cena diaboliek. Taktiež za samotnú zbraň zaplatíte menej, dajú sa kúpiť približne už od 50 eúr. Obľúbenými replikami strieľajúcimi oceľové BBs broky sú napr. CZ SP-01 Shadow, CZ P-07 DUTY Glock 17. Niektoré modely majú taktiež tzv. funkciu Blow-Back. Ak si zvolíte tento typ zbrane, pamätajte, že sú určené na oceľové broky, nie olovené. Nabitím olovených guľôčok (brokov) môžete takúto zbraň závažne poškodiť.
 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia