Kategórie
 
 
 
 
 

ČO ROBIŤ, AK NÁJDETE STRELNÚ ZBRAŇ ALEBO STRELIVO

29. jún 2021
ČO ROBIŤ, AK NÁJDETE STRELNÚ ZBRAŇ ALEBO STRELIVO

Nie raz sa stalo, že niekto našiel v starej chalupe, ktorú zdedil, prípadne na prechádzke lesom strelnú zbraň, či strelivo. Nie je až tak ojedinelým javom, že staré chalupy, ktoré existovali už v čase druhej svetovej vojny, môžu ešte dodnes na svojich povalách, alebo v iných častiach ukrývať vojnové strelné zbrane a strelivo. Taktiež aj niektoré časti slovenských hôr a lesov, kde prebiehali počas vojny boje, môžu ukrývať strelné zbrane. Nájsť strelnú zbraň alebo strelivo nie je vôbec zábava, a ak sa nechcete dostať do problémov, treba vedieť, ako postupovať. V tomto článku nájdete naše rady, čo robiť, ak sa Vám také niečo stane.

ČO ROBIŤ, AK STE STRELNÚ ZBRAŇ PRÁVE NAŠLI

V zásade platí, že ak nájdete akúkoľvek strelnú zbraň, jej zvyšok alebo len niečo čo sa podobá na strelnú zbraň, tak neváhajte privolať policajnú hliadku, ktorá zbraň zaistí a posunie príslušným orgánom na skúmanie. Zbraň si nenechávajte ani v prípade, ak sa Vám zdá, že ide o vzduchovku. Na vzduchovke môže byť totiž prevedená nejaká nedovolená úprava, alebo môže mať energiu strely viac ako  15 Joulov, čím by ste sa mohli neskôr vystaviť riziku trestného stíhania.

Nedovolená úprava môže byť uskutočnená aj na nájdenej plynovej pištoli, preto ani takú si nenechávajte a privolajte políciu. V žiadnom prípade si nenechávajte ani zvyšky zbrane, prípadne výrazne poškodené zbrane (napr. skorodované) a ani strelivo. Aj časť zbrane alebo aj výrazne poškodená zbraň je stále zbraňou a nezáleží na fakte, či je funkčná, alebo nie je. Najnebezpečnejšími nálezmi sú výbušniny ako napr. vojnové letecké bomby, míny, granáty a strelivo. V žiadnom prípade sa takýchto predmetov nedotýkajte, vzdiaľte sa do značnej vzdialenosti a bezodkladne privolajte políciu. Trestné činy nedovoleného ozbrojovania sú prísne postihované, preto pri nájdení zbrane a streliva postupujte zodpovedne.
 

ČO ROBIŤ, AK STE STRELNÚ ZBRAŇ NAŠLI V MINULOSTI, A NECHALI STE SI JU

Ak ste pri nájdení zbrane alebo streliva nepostupovali podľa vyššie spomenutých odporúčaní, boli ste odvážni a nájdené predmety ste si nechali, vystavujte sa riziku trestného stíhania. Na takúto situáciu slúži inštitút tzv. zbraňovej amnestie. Ak nelegálne držanú zbraň a strelivo odovzdáte počas prebiehajúcej zbraňovej amnestie, zabezpečíte si beztrestnosť a vyhnete sa tým trestnému stíhaniu za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

Odovzdaná zbraň bude preskúmaná z rôznych hľadísk, vrátane preverovania, či ňou nebol spáchaný trestný čin. Ak zbraň nie je zakázanou zbraňou, a ak ňou nebol spáchaný trestný čin, tak Vám bude vrátená, samozrejme za predpokladu, že spĺňate podmienky jej nadobudnutia, resp. držania. Prípadne môžete jej vlastníctvo previesť na osobu, ktorá je oprávnená na jej nadobudnutie a držanie. Ak o ňu už nemáte záujem, alebo sa Vám nechce vybavovať potrebné doklady na jej nadobudnutie a držanie, tak sa stane vlastníctvom štátu.

Posledná, v poradí už štvrtá, zbraňová amnestia skončila 30.4.2021 a bolo počas nej odovzdaných takmer 1 000 ks nelegálnych zbraní a cez 21 000 ks streliva. Výsledkom predošlých troch amnestií je spolu takmer 11 000 ks odovzdaných zbraní a cez 82 000 ks streliva. Medzi odovzdanými zbraňami sa našli aj také vojnové kúsky ako nemecká pištoľ Parabellum P-08 a Walther P-38, nemecký samopal MP-40 a ruský samopal PPS 41.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia