Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať vhodný kladkový luk pre mladistvých?

14. jún 2023
Ako vybrať vhodný kladkový luk pre mladistvých?

Pre výber lukov je najlepší osobný kontakt. Pokiaľ to možné nie je, musíme poznať aspoň výšku strelca a jeho silovú zdatnosť. Kladkové luky sú navyše špeciálne v tom, že pri tých drahších modeloch si viete nastaviť jeho napínaciu silu aj dĺžku. To je veľká výhoda, pretože počas dospievania je možné luk ,,priťahovať“ podľa potreby. Viac sa o výbere kladkového luku dozviete v nasledujúcom článku.

Sila kladkového luku je nastaviteľná v rozsahu výkonu pre deti až po úplné lovecké hodnoty napríklad v sile od 5 libier až po 70 libier. S takým lukom viete začať lukostreľbu a ten istý model s Vami vie zostať už na trvalo. Najlepšie a najobľúbenejšie značkové modely vysoko verzatilných (nastaviteľných) lukov sú Bear Legit, Cruzer alebo PSE Stinger Maxx.

Pri lukoch vyššie je potrebné ešte nutné príslušenstvo strelca a to vypúšťač tetivy a dôležitá je aj ochrana predlaktia. Takýto chránič predlaktia zabraňuje oškretiu kože po výstrele.

Pokiaľ si nie ste istý, či Vaše dospievajúce dieťa alebo mladistvý pri tomto športe zotrvá, odporúčame ekonomickejšiu variantu kladkového luku napríklad obľúbených modelov Ek-Archery Buster. Pri tomto modely viete taktiež nastaviť dĺžku náťahu, teda vzdialenosť stredu luku a napnutej tetivy. Navyše dĺžka náťahu je priamo úmerná napínacej sile a s nastavením dĺžky nastavujete aj jeho silu.  Takže jednoduchšie, čím kratšia dĺžka náťahu, tým je luk slabší a to v rozsahu napínacej sily od 15-29  libier. Prípadne odporúčame ešte jednoduchší model luku Kirupira s napínacou silou od 15 do 20 libier. Pri oboch variantách je plná výbava tzv "starter pack“ všetko potrebné pre začatie používania, ako šípy, chránič predlaktia, chránič na prsty tulec alebo mieridlá. Ale pri modeli luku Kirupira je jeho sila pevná. Jeho napínacia dĺžka je 22“ – 24“. 

Pre úplne najmenších lukostrelcov tu máme jednoduché a nenáročné kladkové luky, ako modely EK-Arhcery chameleon s napínacou silou od 10 až do 15 libier. Tieto modely lukov sú jednoduché vo svojej konštrukcií a nemusíte nič nastavovať. Ich ramená sú odolné z kompozitného sklolaminátu s hrubšou tetivou, ktorú pri bežnom používaní len tak neroztrhnete. V balení nájdete taktiež všetko pre okamžité použitie, ako šípy, chránič predlaktia a prstov, tulec a dokonca aj papierový terč.

Pre kvalitný výcvik je potrebná aj terčovnica a terče. Aby ste mali čo najlepší prehľad o pokrokoch Vašich detí v lukostreľbe. Je dobrá aj z jednoduchšieho dôvodu, bezpečne zastaví letiaci šíp. Najlepšie terčovnice pre tento typ lukov sú už so stojanom a papierovým terčom. Hlavným materiálom terčovnice je vrstvená pena.

Vždy majte na pamäti bezpečnosť Vašich detí a mladistvých. Nikdy nedovoľte, aby s lukom mierili na živé osoby alebo zvieratá. Môže sa zdať, že luk je len hračka ale opak je pravdou a aj slabší luk môže zraniť. Pre streľbu s lukom je najlepšie si vyhradiť bezpečné miesto, kde dopadová plocha šípu je mimo ľudí a pod. Vždy dbajte na bezpečnosť pri streľbe a veríme, že tento krásny šport si získa srdcia aj Vašich  ratolestí.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia