Kategórie
 
 
 
 
 

Aké sú základné povinnosti majiteľa voľnopredajnej zbrane?

05. jún 2019

       Medzi voľnopredajné zbrane kategógie "D" zaraďujeme napr. vzduchovky s energiou strely do 15 J, airsoftové zbrane, paintballové zbrane, luky, kuše, expanzné plynovky a flobertky s energiou strely do 7.5 J. Napriek tomu, že sa nejedná o ľudovo nazývané "ostré zbrane", aj pre majiteľov takýchto zbraní však platia isté pravidlá a povinnosti. Poďme si niečo o týchto pravidlách a povinnostiach bližšie povedať v nasledujúcich riadkoch.

alfa flobert - zbrane bez zp

KDE JE MOŽNÁ A KDE NIE JE MOŽNÁ STREĽBA ZO ZBRANÍ KATEGÓRIE "D" ?

       Ak ste majiteľom kuše alebo luku s napínacou silou väčšou ako 150 N, historickej palnej zbrane vyrobenej do roku 1890, či flobertky s energiou strely do 7.5 J, ste povinní uskutočňovať športovú alebo hobby streľbu výlučne na strelniciach, čiže streľba doma v záhrade a na dvore nie je v súlade so Zákonom č. 190/2003 Z.z. o strelných zbraniach a strelive. Samozrejme, povinnosť strieľať s týmito zbraňami len na strelnici nevylučuje právo použiť tieto zbrane mimo strelnice v rámci konania v krajnej núdzi alebo pri nutnej obrane.

       Ak ste majiteľom ostatných zbraní kat. "D" teda napr. vzduchovky s energiou strely do 15 J, expanznej plynovky, airsoftovej zbrane, či paintballovej zbrane, tak môžete z takýchto zbraní strieľať aj mimo strelníc, teda napr. na dvore, v záhrade alebo aj na inom mieste. Pri výbere miesta na streľbu však musíte pamätať na to, že to musí byť miesto, na ktorom nemôže byť ohrozený život, zdravie, alebo kde by mohla byť spôsobená škoda na majetku. Vami zvolené miesto musí byť skrátka bezpečné.

       Len na zamyslenie sa, dodnes nám nie je celkom jasné, prečo majitelia flobertiek s energiou strely do 7.5 J majú povinnosť strieľať len na strelnici. Tieto zbrane sú relatívne slabšie ako niektoré voľnopredajné vzduchovky, čiže výkon nebude tým dôvodom. Zároveň môžeme skonštatovať, že aj hluk, ktorý flobertky počas výstrelu vytvárajú, je výrazne nižší, ako hluk, ktorý vytvárajú niektoré expanzné plynovky. Ani hluk teda nebude tým dôvodom. So vzduchovkou alebo expanznou plynovkou nemusíte strieľať výlučne na strelnici. Čo je teda tým pravým dôvodom, na základe ktorého sa tvorcovia zákonov takto rozhodli? To pravdepodobne vedia iba oni. 

AKÉ SÚ ĎALŠIE POVINNOSTI MAJITEĽA ZBRANE KATEGÓRIE "D" ?

       Ak sa chcete stať vlastníkom napr. voľnopredajnej vzduchovky alebo flobertky, tak musíte mať vek minimálne 18 rokov a musíte byť plne spôsobilý na právne úkony. Pri manipulácii s voľnopredajnou zbraňou by ste mali mať pri sebe platný doklad totožnosti, vyhýbať sa požívaniu alkoholu a prepravovať ju a nosiť ju skrytou formou. Vlastník voľnopredajnej zbrane nesmie takúto zbraň vypožičať, alebo prenajať osobe mladšej ako 18 rokov. Mladším osobám ako 18 rokov môžu byť voľnopredajné zbrane zverené len pod dohľadom osoby staršej ako 18 rokov. Viac o povinnostiach vyplývajúcich zo zákona o zbraniach nájdete tu.

Upozorňujeme, že uvedený článok bol spracovaný podľa právnej úpravy účinnej spred dátumu 1.2.2022. Od uvedeného dátumu je účinná novela Zákona o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003 Z. z.), ktorá so sebou priniesla viacero zásadných zmien. Zmeny sa týkajú najmä rekategorizácie niektorých strelných zbraní a úpravy práv a povinností držiteľov zbraní (napr. zmeny v spôsobe nadobúdania niektorých zbraní atď.). Otázky ohľadom zmien smerujte prosím na miestne príslušné policajné oddelenia zbraní a streliva, sledujte články, ktoré uverejňujeme už s ohľadom na novelu účinnú od 1.2.2022, prípadne sa poraďte so svojim predajcom.

 
avatar
Patrik

Dobrý deň , prosím ako je to s predajom vzduchovky kaliber 4,5mm pri kúpe som predkladal občiansky preukaz teraz keď ju chcem následne predať je pozrebny nejaký prepis resp mám si poznačiť číslo OP kupujúceho ? Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nie, žiadny prepis sa neuskutočňuje.

...
avatar
Jano

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, čo robiť, keď som dostal starú vzduchovku do 15J do daru od kamarátov. Nemám k nej žiadny blok ani žiadne papiere. Treba ju nejak zaregistrovať?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na držianie vzduchovej zbrane s výkonom do 17 J nepotrebujete ani ZP a ani jej registrovanie na polícii.

...
avatar
Dominik

Dobry den,
chcel by som sa spytat, ako je to s vyrobou vlastnej airsoftovej zbrane alebo vzduchovky do 17J pre vlastne ucely.
Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, mohli by ste prosím spresniť, na čo presne sa pýtate? Ďakujem,

...
avatar
Dominik

Ano, prepacte,
chcel som sa spytat ci treba vyrobu nahlasit, pripadne si vybavit povolenie. Podla toho co som sa docital, su vsetky vyrobene zbrane bez povolenia povazovane za zbran kategorie A, ale nie som si isty, ci sa to vztahuje aj na vyrobu pre vlastne ucely, bez umyslov predaju.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, pýtate sa na nesprávnej adrese. Do akej kategórie by príslušný orgán zaradil napr. domácky vyrobenú vzduchovku s energiou do 17 Joulov, to je otázka na kriminalistický ústav alebo na súdneho znalca z odboru zbraní.

...
avatar
igor

Predávam 9mm plynovku a 2flobert revolvery,-musím ísť s kupujúcim aj na naše odd.zbraní a streliva?-alebo stačí keď po predaji odovzdám prukazy zbraní,a diel nákupného povolenia z polície od kupujúceho-u nás na polícii,kde som mal zbrane zaregistrované.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, túto otázku musíte položiť miestne príslušnému oddeleniu zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
Marián K

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ako je to s prevážaním vzduchoviek v aute, vlastním vzduchovku kat. D a chcel by som si ju vziať na lesnú chatu ďaleko od domova ale stále na Slovensku, a chcem vedieť čo by sa stalo napríklad keby ma zastavili Policajti a zistia že prevážam vzduchovku, keďže to je mimo svoju záhradu, dvor atď. kde s ňou môžem legálne a bez problémov strieľať. Vopred vďaka za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vzduchovku kat. D môžete bez problémov prevážať.

...
avatar
Martin

Dobry den,
Chcem si preverit ako je to s likidaciou expanznej (plynovej) zbrane. Zbran je cca rok 2010-2015 - nepouzivana a neregistrivana. Kde sa daju taketo predmety likvidovat. Konkretne sa jedna o zoraki.
Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, o možnostiach, ako sa zbaviť zbrane, ktorú nechcete, sa prosím poraďte s miestne príslušným oddelením zbraní podľa miesta Vášho pobytu.

...
avatar
G0TT

Dobrý, chcel som sa spytať ako je to s prenosom airsoftovych zbraní napr. vo vlaku, ci stacil ked je schovaná v puzdre/ krabici, ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prevážať airsoft zbraň by mala osoba staršia ako 18 rokov, a to skrytou formou.

...
avatar
mm

Zdravým, viem ísť s plynovou zbraňou do Rumunska ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vo všeobecnosti neodporúčame prekračovať hranice štátov so zbraňami, pokiaľ si ich legalitu neoveríte v každom štáte, cez ktorý sa chystáte prejsť.

...
avatar
Tomáš

Dobry den.. Mal by som otazku.. Do dnesneho dna som neregistroval zbran walther p22 na policii.. Viem ze nevedomosť zakona neospravedlňuje. Ale stalo sa.. Kupoval som ju cez inzerat a nemam ani blok.. Da sa to este nejakým sposobom registrovat? Ďakujem za odpoved

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
predpokladám, že sa jedná o expanznú pištoľ (plynovku) Walther P22 kal. 9 mm PAK. Takúto pištoľ je možné zaevidovať aj dodatočne, avšak s priestupkom a pokutou. Ak nemáte doklad o nadobudnutí, predkladá sa čestné prehlásenie o nadobudnutí.

...
avatar
Marek

Dobrý deň. Mal by som jednu otázku.Som vlastníkom pcp vzduchovky. Po zmene vykonostneho limitu u nas na SK z 15j na 17j som aj tak učinil. Moja otazka znie: porušujem zákon ak vlastním vzduchovku,ktorá dokáže dosiahnuť vnútornými úpravami aj vyššie uvedenu povolenú hranicu výkonu? Podotýkam že vzduchovka je nastavená na 16j. Je možne že by mi bola takáto vzduchovka po expertíze zabavená? Pretože skoro každá vzduchovka sa dá menšími úpravami zvýšit nad povolený limit. Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, toto je skôr otázka na súdneho znalca. Náš názor: pokiaľ by bola zbraň zaistená s tým, že je naladená do 17 Joulov a až výmenou nejakých vnútorných komponentov by mohol byť dosiahnutý výkon cez 17 Joulov, malo by sa na takúto zbraň hľadieť ako na zbraň kat. D. Komplikovanejšie by to však bolo v prípade, ak by sa vyšší výkon dal dosiahnuť bez výmeny dielov a stačilo by na zvýšenie výkonu napr. len pootočiť nejakým ovládačom.

...
avatar
Mato

Dobrý deň ako napíšem cestné prehlásenie ak som kupoval v roku 2017 plinovu pištoľ a chcem ju dať zaregistrovať.ale nemám už blok keďže je to 6 roku už.je nejaký vzor ako to napísať?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, o tom sa poraďte na miestne príslušnom policajnom oddelení zbraní podľa miesta Vášho pobytu. Dodatočná lehota už uplynula. Zbraň Vám zaevidujú už len s priestupkom a pokutou.

...
avatar
Mato

Áno viem už mi bolo povedané že aj z pokutou to zaeviduje.ale potrebujem české prehlásenie napísať tak neviem nájsť vzor na internete.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na to vzor nepotrebujete. Treba napísať, že prehlasujte, kedy ste zbraň zakúpili.

...
avatar
Jozef

Dobrý deň. Je potrebné zaregistrovať aj co2 pištoľ 4,5 mm?
Ďakujem.

...
avatar
Tomáš

Zdravím,
Chcel by som sa opýtať, mám 18, som vlastníkom staršej plynovky (expanznej zbrane), z roku 2016, ktorú som "zdedil" po svojom starom otcovi, k plynovke / expanznej zbrani nemám žiadne doklady o kúpe, prepis zbrane, testament, povolenie ani nič podobné.
Je nejaký z týchto dokladov potrebný, ak chcem ísť zaevidovať danú plynovku na pz úrad?
Stačí že len pôjdem s danou zbraňou na policajné oddelenie a zbraň zaevidujem ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak nemáte doklad o nadobudnutí expanznej zbrane, je potrebné vyplniť čestné vyhlásenie o tom, ako a kedy ste zbraň nadobudli. S vyhlásením a zbraňou treba navštíviť potom príslušné policajné oddelenie do 31.1.2023.

...
avatar
Rony

Dobrý deň,
do 31.1. 2023 je potrebné registrovať niektoré “strelné zbrane”. Nakoľko som sa v tejto sfére zákonov nikdy nepohyboval, prosím o odpoved na otázku:
Ak som vlastníkom vzduchovky Slavia 630, som povinný ju zaregistrovať aby som ju mohol používať naďalej?
Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Slaviu nie je potrebné registrovať na polícii.

...
avatar
FERO

A plynovu pistol kategoria D tiez nemusim ano?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prosím, prečítajte si článok:
https://www.afg.sk/blog/plynove-alebo-expanzne-problem-v-praxi-po-novele-zakona/

...
avatar
Rony

Ďakujem za odpoved.
Pridávam doplňujúcu otázku. Vzduchovka Hatsan striker 1000S, sila 15J. Pravdepodobne sa tiež netýka registrácie, ale prosím o potvrdzujúcu odpoved. Či je potrebné Hatsan registrovať alebo nie.
Ďakujem!

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vzduchové zbrane s energiou strely do 17 Joulov nepodliehajú registrácii na polícii. Na vzduchové zbrane s energiou nad 17 Joulov však už je potrebný zbrojný preukaz.

...
avatar
Stanislav Brezovam

Dobry den
Vlastnim plynovu pistol 9mm chcem sa opytat je potrebne ju nahlasit na policii nenosim ju u seba mam ju na chate. Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, áno, je to potrebné (do 31.1.2023).

...
avatar
Milan

Dobrý deň.
Rozmýšľam o kúpe vzduchovky s energiou 24J. Musím túto zbraň evidovať na polícii? ... resp. ak áno ako postupovať. Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na takúto zbraň potrebujete byť držiteľom zbrojného preukazu. Inak sa môžete dopustiť trestného činu nedovoleného ozbrojovania. V SR sú voľnopredajnými len vzduchovky so silou do 17 Joulov. Viac sa dočítate tu: https://www.afg.sk/blog/aktualne-dezinformacie-o-volnopredajnych-vzduchovych-zbraniach-a-ich-vykone/

...
avatar
Koloman Lukács

Dobrý deň ak mám zbrojný preukaz a kupujem silnú vzduchovku ako sa eviduje na polícii? Na vzduchovke o sile 21 Joulov nie je nikde vyrazené toto číslo. Ako vie policajt overiť na zbrani túto hodnotu aby vedel uviesť do záznamu o zbrani?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ako držiteľ zbrojného preukazu si môžete zakúpiť zbraň kat. C, ktorou je aj plynová (vzduchová) zbraň so silou nad 17 Joulov, len v kamennej predajni (nákup online nie je možný, bolo by to porušením zákona o strelných zbranaich). My takéto zbrane nepredávame, predpokladám však, že pre policajta by bol smerodajný názov (na doklade o kúpe), z ktorého by explicitne vyplýval konkrétny výkon uvedený v Jouloch. Overiť výkon by mohol policajt len zadržaním zbrane a jej zaslaním na balistické skúmanie na kriminalistický ústav.

...
avatar
Milan

Prečítal som si link a ďakujem že ste ma na to upozornili. Samozrejme si túto vzduchovku nezakúpim. Mrzí ma však, že v Česku to povolené je a na Slovensku nie. Nerozumiem takémuto dvojakému metru ale mohol som si už zvyknúť že Slovensko je plné paradoxov.

...
avatar
eshop@afg.sk

Vždy môže byť aj horšie. Stačí sa pozrieť napr. do Nemecka alebo Maďarska, tam je limit len do 7.5 Joula.

...
avatar
Majo

Dobrý deň. Chcem sa spýtať že keď môžem vlastniť perkusnu zbraň (predovku) nesmie byť však opakovacia. Mohol by som vlastniť napríklad perkusnu brokovnicu ktorá má dve hlavne?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak Vami uvedená zbraň nie je opakovacou palnou zbraňou skonštruovanou na princípe perkusného zámkového systému, ale inou perkusnou zbraňou, v takom prípade by mala byť zbraňou kat. D a nie zbraňou kat. C. Takúto zbraň potom môžete nadobudnúť na základe povolenia na nákup s následnou povinnosťou ohlásiť nadobudnutie zbrane na príslušnom policajnom útvare. Nakoľko ste však neuviedli konkrétny model, pre viac informácii pre istotu kontaktujte predajcu, ktorý takúto zbraň ponúka.

...
avatar
Majo

Model zbrane: S.651 Coach gun shotgun cal. 12 Davide Pedersoli

...
avatar
Majo

Ďakujem za odpoveď

...
avatar
Milan

Dobrý deň keby som chcel vrátiť do predajne airsoft plynovú krátku zbraň do Čiech pretože mi nevyhovuje alebo riešiť reklamáciu a náhodou by na na pošte prišli na to aké následky by to mohlo mať? Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, treba si zistiť na pošte, či takýto tovar nie je v tzv. výlukách prepravy. Ak je, napr. v prípade straty balíka by to mohlo znamenať, že by Vám tento tovar nebol preplatený.

...
avatar
Lenka

Dobrý deň chcela by som sa spýtať, či je možné v prípade nájdenia airsoftovej zbrane nejako dohladať jej majiteľa. Ďakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, airsoft zbrane sa v policajných evidenciách zbraní nevedú. Vypátrať majiteľa je skôr nemožné.

...
avatar
Marek

Dobrý deň kcem sa spýtať aisorftova zbraň sa môže nosiť normálne vonku alebo je potrebe ju ukryť som z mesta a rad by som si stou šiel zastreliť na pole ale musím prejsť cez mesto a mohli by to zbadať policajti mohli by byť stoho potom aj problémy tak preto sa kcem spýtať ako to funguje?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, aj na držiteľa airsoftovej zbrane sa primerane vzťahujú povinnosti držiteľa ostrej zbrane, vrátane povinnosti skrytého nosenia.

...
avatar
Mikita

Dobré popoludnie. Nie som zo Slovenska, takže možno nepoznám zákony tejto krajiny.
Môžem si kúpiť zbraň SIG Sauer P228, HG, s Hop, Tokyo Marui s charakteristikami

Dĺžka vnútornej hlavne 85 mm
Dĺžka zbrane 180 mm
Hmotnosť zbrane 0,42 kg
Odporúčané strelivo 0,20 - 0,23 - 0,25 g
Prevedenie Hop-Up fixný hop-up 0,25g BB
Približný dostrel 33 m
Ráže 6 mm
Režim streľby safe/jednotlivo
Úsťová rýchlosť udávaná výrobcom 66 m/s [217 fps]
Zásobník kapacita 24 BB

Môžem nosiť takúto zbraň na ulici? Mal by byť zaregistrovaný na polícii? A ako sa dá nosiť, skryť alebo v batohu? A bude mať polícia otázky o tom, prečo ho nosím a tak ďalej? A môžem ho nosiť v puzdre?

Veľmi to pomôže, ak odpoviete.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, airsoftové zbrane sú v SR voľnopredajné osobám od 18 rokov bez registrácie na polícii.

...
avatar
Alexander

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať na prepis airsoftovej zbrane pri predaji, či je to možné a ak áno tak ako pri tom postupovať. Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Vašej otázke celkom nechápeme, nakoľko airsoft zbrane nepodliehajú evidencii na polícii.

...
avatar
Toth nikolas

Zdravím chcelbisomsa opýtať na nosenie plinovki kategórie D bruni 84 9mm môžem zbraň nosiť v držiaku na pištol na páse pod puloverom

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku nájdete priamo v komentovanom článku.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné uvedenú zbraň zaevidovať na polícii, a to do 31.1.2023, ak ste tak ešte neurobili. Zbraň nesmiete zveriť osobe mladšej ako 18 rokov a nosiť ju môžete len skrytým spôsobom. Použiť len v medziach krajnej núdze alebo nutnej obrany. Pre viac info si môžete naštudovať zákon č. 190/2003 Z. z. .

...
avatar
Petra

Dobrý deň. Chcem poprosiť o radu. Sused mi strieľa po mačke a čo je ešte horšie, strieľa po nej na mojom pozemku aj v mojej prítomnosti. Ako mám postupovať,aké mám práva?
Ďakujem za odpoved

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, spoločnosť afg.sk, s.r.o. je predajcom zbraní, streliva a obranných prostriedkov. Nie sme právna poradňa a ani neriešime civilné spory so susedmi. Inštitúciami, ktoré by Vám mohli v takomto konflikte poradiť sú sťažnosť na obci, privolanie polície, konzultácia s právnikom a prípadná žaloba na civilný súd. Ďakujeme za pochopenie a prajeme všetko dobré.

...
avatar
Tomas

Dobry den,

pred pol rokom som zakupil PCP vzduchovku raze 7.62mm nastavenu na 15J. Stale ju mam nastavenu na 15J, avsak jej vykon je mozne navysit, z toho dovodu sa chystam spravit si najprv ZP, aby som aj na strelnici mohol vyuzivat vyssiu silu ako 17J.

Nasledne pojdem zbran ohlasit, avsak z dovodov az neskorsieho navysenia vykonu sa nebude jednat o lehotu do 7 dni od kupy.

Prosim, viete mi poradit, co v takomto pripade? Treba zbran niekde zaniest na preskusanie pri max. vykone?

Dakujem krasne!

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiaľ, zvyšovaniu výkonu vzduchových zbraní sa nevenujeme. Preto Vám ani nevieme povedať presný postup zlegalizovania zvýšenia výkonu vzduchovky. Predpokladáme nasledovný postup: 1. Zvýšenie výkonu by ste si mali nechať urobiť v servise so zbrojnou licenciou na úpravy, opravy a výrobu zbraní. 2. Uvedený servis by mal zbraň následne predložiť autorizovanej skušobni na tzv. nové kusové overenie zbrane. 3. Následne by ste mali ísť zbraň ohlásiť na políciu. 4. V prípadne pochybností o zaradení zbrane do príslušnej kategórie môže príslušník PZ zbraň zaistiť a poslať na skúmanie na kriminalistický ústav, kde sa vyjadria, do akej kategórie uvedená zbraň spadá.

Uvedený postup prosím chápte ako náš názor. Túto problematiku odporúčam konzultovať s miestne príslušným policajným oddelením zbraní a streliva.

...
GW8297UFTE5E www.google.com

GW8297UFTE5E www.google.com

...
1YZYPG9TVT9P www.google.com

1YZYPG9TVT9P www.google.com

...
avatar
Greč Dávid

Dobrý deň mám otázku. Aké sú pravidlá predaja plynovej pištole napr. Cez internet?
Našiel som starý kolt po dedkovi a mne je na nič.
Ďakujem s pozdravom Dávid. G

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak sa jedná o expanznú zbraň (tzv. plynovku), tieto nemožno predávať online spôsobom, formou zaslania k zákazníkovi.

...
avatar
Jimmy

Chcel by som sa spytat ci si mozem svojho waltera 99 zobrat cez hranice do chorvatska

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, zbrane (aj tie, ktoré sú u nás voľnopredajné) neodporúčame prepravovať cez iné štáty, pokiaľ si podmienky ich držania neoveríte v tom, ktorom štáte.

...
avatar
Branislav Ulicny

Dobry den, mozem so sebou nosit CO2 zbrane do 15J (Umarex HDR / HDP) skryte v taske / ruksaku?
Hrozi mi nejaky problem ak bude chcet napr. predavac v obchode alebo SBS kar prezriet moju tasku ci som nieco neukradol a najde tam zbran? Neplanujem s nou mavat, nosim ju sebou len na sebaobranu.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, skrytou formou môžete takúto zbraň nosiť, s výnimkou miest, ktoré sú označené, že do nich nemožno vstúpiť so zbraňou.

...
avatar
Peter

Flobertkove revolvery nebudete mať v ponuke ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, v prvom polroku 2022 pravdepodobne nie.

...
avatar
Ivan

Za expanske samopaly že či treba podľa nového zákonu plat.1.2.2022 robit zbrojný preukaz

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak je expanzný samopal upravený z pôvodne kat. A, tak áno.

...
avatar
Peter

Flobertkove revolvery Nebudete mať v ponuke?

...
avatar
Peter

Mam zakúpený flobert 4mm Ekol Arda. Nie su na nej overovanie značky ako na plinovke. Bolo len vytlačené typ a názov ktory uz aj ten je očuchany. Ako ju zaevidujem na policii.

...
avatar
Peter

Ešte sa chcem opýtať nebudú v predaji Flobertkove revolvery ked že nie su v ponuke.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, toto je špecifický prípad, ktorý nevieme ako budú príslušníci PZ riešiť. Flobertky kal. 4 mm značky Zoraki a Ekol, ktoré boli ponúkané na našom webe, boli homologizované v ČR, pričom na homologizovaný tovar sa značky nevyrážajú, homologizácia je zaregistrovaná na príslušných úradoch. Takáto homologizácia by v rámci EÚ mala byť uznávaná, teda aj u nás. Určite je potrebné toto spomenúť na príslušnom oddelení zbraní, ak by sa pýtali na overovacie značky. Ako sa s tým však vysporiadajú, to Vám povedať nevieme.

...
avatar
Jaroslav

Dobrý deň, chcem sa opýtať . Minulého roku / septembri / som si kúpil flobert. rev. 6mm do 7,5J, je potrebné ju prihlásiť, a čo k tomu budem potrebovať. Je potrebné ZP?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku nájdete v tomto blogu:
https://www.afg.sk/blog/novela-zakona-o-strelnych-zbraniach-a-strelive/

...
avatar
Leon

Dobrý deň, chcem sa opýtať na dve veci:
1. či si musím ísť zaregistrovať na políciu vzduchovku (na stlačený vzduch) a kladkový luk (50-70 lbs), aj keď som ich kúpil už oveľa dávnejšie cca. 5 rokov dozadu (keď, tak či obe),
2. či môžem strieľať vonku pri dome z takejto vzduchovky a luku (samozrejme bez ohrozenia okolia), pretože čo som čítal zmeny v zákone, tak z nich moc múdry nie som...
Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, posledná novela zákona o strelných zbraniach účinná od 1.2.2022 sa nejak zásadne nedotkla úpravy nadobúdania vzduchových (do 17 J) a mechanických zbraní (od 150 N). Netreba ich teda ani dodatočne ohlasovať na polícii. Problematiku streľby upravuje § 55 ods. 10 a 11 zákona č. 190 / 2003 Z. z. . Z mechanických zbraní by ste mali strieľať len na strelnici. Zo vzduchovky (do 17 J) môžete strieľať tam, kde nie je ohrozený majetok, zdravie a život iných osôb.

...
avatar
Dominik

Dobry den. Chceme si ist zastrielat s kamaratmi na odlahle miesto do lesa s kusou Cobra Adder. Samozrejme strielali by sme na lrofesionalny terc na to urceny. Kedze by sme boli daleko od turistickych ciest tak by nebola ziadna sanca ohrozit ziaden ludsky zivot (terc by bol samozrejme postaveny tak ze v pripade netrafenia by sip taktiez nikoho neohrozil). Miesto je prvy ochranny stupen. Aky je na toto vas nazor ? Mohla by mi lesna straz alebo niekto iny odobrat kusu pripadne nas pokutovat/zatknut alebo obvinit z pytliactva (inymi slovami sankciovat hocijakym sposobom) ? Dakujem velmi pekne za odpoved a prajem pekny den.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, túto otázku treba konzultovať s miestne príslušným oddelením PZ a prípadne aj s lesnou strážou.

...
avatar
Tomas

Dobrý deň, pred dvomi mesiacmi som si kúpil airsoftovu zbraň na bombicku CO2 a oceľové guličky, pri kúpe si zapisovali moje údaje ako číslo občianskeho a podobne, ako je to s predajom takej zbrane ? Môžem ju len tak predať alebo to musím niekde nahlasovať, prípadne zapísať si jeho údaje ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, Vy ako spotrebiteľ nemáte povinnosť ďalej evidovať predaj airsoftovej zbrane alebo takýto predaj niekde ohlasovať.

...
avatar
Adam

Zdravím. Chcem si objednať flobertku a so stranky mi poslali mail ze mam urobiť screen občianskeho aby bolo vidieť datum narodenia a číslo občianskeho... Ten dátum chápem ale číslo občianskeho ze vraj to je nejakej registračnej knihy pre zbrane typu D. To je dost taky údaj ktorý by mohol byť zneužity alebo sa mýlim? Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, číslo OP je potrebné pre predajcu na účely vykonania záznamu o predaji zbrane kat. D do knihy zákonom a vyhláškou na to určenej.

...
avatar
Patrik

Zdravím vas, prosim vas ako je to momentalne s plynovkami? Jedna sa o moju plynovku atak zoraki 917 T 9mm s expanznými nabojmi. Uz vyšla nejaká novela zákone alebo niečo o čom by som mal vediet? zbran som objednaval tento tyzden, dufam ze nebudem potrebovat na nu zbrojny preukaz alebo registraciu, dakujem za odpoved a prajem Vám prijemne prezitie Vianočných sviatkov

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak ste nadobudli expanznú zbraň (ľudovo tzv. plynovku) do dátumu 1.2.2022, tak máte povinnosť zaevidovať ju na polícii v tzv. prechodnej lehote, a to od 1.2.2022 do 31.1.2023.

...
avatar
Peter

Dobrý deň chcem sa spýtať či pri prihlasovaní plynovej zbrane na PZ musí byť aj zbrojný preukaz?

...
avatar
Peter

Dobrý deň chcem sa opýtať keď som dostal na narodeniny plynovú pištoľ môžem si ju ísť zaregistrovať na PZ aj sám bez ZP alebo ju musí tam ísť registrovať ten čo ju kupoval? Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na zaevidovanie zbrane tzv. plynovky nie je potrebné byť držiteľom ZP.

...
avatar
Anna Bodnárová

Prajem pekný deň. Mám na vás 2 otázky. Vlastním plynovú zbraň ekol alp chcem sa opýtať či pri čistení tejto zbrane mám vyšrubovat z prednej časti hlavne tú prekazaku.... Na iných typoch zbraniach som videla,že pri čistení to dávajú dole. A ďalšia otázka je ohľadom nového zákona o zbraniach ktorý vstúpil do platnosti. Bude ohlasovacia povinnosť aj na plynovú zbraň? Napríklad v ČR je môj ekol alp zbraň ktorá sa musí ohlásiť kdežto iná plynová pištoľ zas nie... Videla som u vás bruni Gap ktorý by som si chcela kúpiť preto si zisťujem ako to bude z oglasovacou povinnosťou. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem. Prajem všetko dobré ????

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
ak odskrutkujete prekážku, za ňou sú ďalšie prekážky, ktoré už nie je možné odskrutkovať. Takže Vám to v čistení nepomôže. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 1.2.2022. Od tohto dátumu budete mať dodatočnú lehotu 12 mesiacov aby ste Vašu plynovú pištoľ zaevidovali na polícii.

...
avatar
Pavol Zaff

Dobrý deň, dňa 30.11.2021 mi na Slovensko po 3 mesiacoch prišlo telo na moju airsoftovú zbraň no práve teraz je uložené v sklade dočasnej prekážky, keď som sa chcel informovať o mojej zásielke tak mi Slovenská pošta povedala, že tento tovar je zakázaný dovážať a moja jediná možnosť je zásielku odoslať späť odosielateľovy v Hong Kongu. Je v tomto prípade aj iné východisko? .
Ďakujem za odpoveď

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, z uvedených strohých informácií Vám vieme len veľmi ťažko poradiť. Oporúčame situáciu konzultovať s právnikmi.

...
avatar
Rudo

Dobrý deň,

mám otázku: Dňa 16.01. 2018 som zakúpil funkčnú kresadlovú pištoľ (cal. 45) a dňa 22.01. 2020 som zakúpil flobertkový revolver (cal. 6 mm do 7,5 J). Obe by mali spadať do zbraní kategórie D. Moja otázka znie: som povinný nahlásiť vlastníctvo týchto zbraní na polícii? Postrehol som, že sa chystá akási novela zákona. Budem na tieto zbrane potrebovať akýkoľvek doklad?
Ospravedlňujem sa za amatérske otázky, len sa chcem vyhnúť prípadným problémom.

Vopred ďakujem za skorú odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, novela zákona by mala byť účinná od 1.2.2022. Zatiaľ Vám určite žiadne povinnosti nevznikli. Novela bola prijatá ešte len pred pár dňami. V nasledovných týždňoch sa novele budeme intenzívne venovať a prinesieme aj nové info vo forme blogových článkov.

...
avatar
Tomáš

Dobrý deň.
Chcem sa Vás opýtať,objednal som si náhradný diel(piest)do vzduchovky z anglicka ale zadržali na colnici,a pýtajú si doklady!Zákon nejak upravuje dovoz náhradných dielov kat.D pre fyzické osoby?
Ďakujem pekne za info.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, s uvedeným nákupom by nemal byť problém podľa nášho názoru.

...
avatar
Stanislav

Dobrý deň prajem,

mám prosbu. Hľadám odpoveď ako doviesť na SK historickú zbraň vyrobenú pred 31.12.1890. Colníci ma presviedčajú, že musím mať dovoznú licenciu na dovoz zbraní. Policajti mi poslali takú odpoveď, že sa v tom nevyznám. Nemci chcú od nás nejaký dovozný doklad, lebo u nich sú zbrane registrované aj do roku 1890. U nich je hranica 1870. Lenže policajti mi zas takéto potvrdenie dať nechcú... som z toho voľajakô zmätený. Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, žiaľ, toto je presne problém konfliktu legislatívy zbraní, ktoré sú v jednej krajine registrované na ZP a v druhej krajine sú voľnopredajné. Nemyslím si, že colníci majú právo od Vás ako súkromnej fyzickej osoby - nepodnikateľa požadovať dovoznú licenciu. Ak by ste historickú zbraň prevážali cez slovenskú hranicu a zastavili by Vás, určite by som mal pri sebe nejaký doklad (osvedčenie, certifikát, vyhlásenie), že zbraň bola vyrobená do r. 1890 a ukázal by som colníkovi príslušný paragraf, že sa jedná o voľnopredajnú zbraň od 18 r. bez registrácie. Oveľa väčší problém však vidím v tom, ak od Vás nemecká strana požaduje dovozný doklad. Takéto doklady sa na voľnopredajné zbrane kat. D (s výnimkou expanzných - prerobených z originálnych) neudeľujú. Ich udeľovanie naše zákony nepredvídajú a neustanovujú a slovenská polícia teda nemá podľa čoho postupovať. Polícia môže konať tak, ako káže zákon a vydávať doklady, ktoré ustanovuje zákon, a to stanoveným postupom. Podľa môjho názoru Vám slovenská polícia nemôže vydať dovozný doklad (tzv. zbrojný sprievodný list), pretože ten sa vydáva len k zbraniam kat. A, B, C a k expanznej zbrani prerobenej zo zbrane kat. A, B, C. Nevydáva sa teda k iným zbraniam kat. D. Ak teda Vašu situáciu nepochopí nemecký predajca a príslušné nemecké orgány, obávam sa, že riešenie neexistuje. Teoreticky by riešenie existovalo možno v dovoze cez podnikateľa so zbrojnou licenciou (cez tzv. dovozné licencie), obávam sa však, že sa tým žiadny predajca nebude zaoberať z dôvodu zdĺhavej administratívy.

...
avatar
Stanislav

Ďakujem pekne.

...
avatar
Jan Valy

ako tento zákon ovplyvní plynové zbrane? budeme potrebovať ZP?

https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=vlada-schvalila-novelu-zakona-o-strelnych-zbraniach-a-strelive

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, je to zatiaľ len návrh, ktorý schválila vláda, nie parlament. V parlamente návrh narazil na kritiku a záujem o viacero pozmeňovacích návrhov. Mal sa prejednávať v septembri, nateraz je prejednanie zatiaľ na neurčito odložené. Akékoľvek diskusie v tomto momente by boli iba úvahami a špekuláciami, nakoľko všetko bude jasné až vtedy, keď bude novela zákona schválená parlamentom. O tom aj s našim pohľadom a výkladom budeme určite informovať.

...
avatar
Tom

Dobrý deň , keď majú perkusne zbrane porovnateľný silu ako klasické zbrane, prečo na nej netreba ZP ? Kvôli tomu že je obmedzené nabíjanie iba po jednom naboji alebo je tam iný dôvod? Ako to je s tou ich silou?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
toto je otázka na tvorcov zákona č. 190/2003 Z.z. (o strelných zbraniach a strelive). My môžeme o tom len polemizovať. Pravdepodobné je, že jednoranové perkusné zbrane, resp. nefungujúce na opakovacom princípe, sú voľnopredajné z dôvodu zložitosti nabíjania a nízkej kapacity výstrelov, čiže s takou zbraňou ťažko spáchať nejaký čin, ktorý by mal v krátkom momente viacero obetí.

...
avatar
Jaro Strmen

Dobrý deň. Ako je to s objenavaním flobertiek do 7,5 J? Je nutne osobne prevzatie v kamennej predajni?, lebo:
“ § 14a
(1)
Nesmie sa uzatvárať zmluva na diaľku,15a) ktorej predmetom je nákup a predaj zbrane kategórie A, kategórie B, kategórie C alebo streliva do týchto zbraní, expanznej zbrane, zbrane, ktorá bola znehodnotená zo zbrane kategórie A, kategórie B a kategórie C a zbrane kategórie D uvedenej v § 7 ods. 1 písm. l), ak v odseku 2 nie je ustanovené inak.”
§ 7 Zbraň kategórie D
(1)
Zbraňou kategórie D je “l) iná zbraň neuvedená v kategóriách A až C.”
Myslím že je to jasne, ale niektoré e-shopy odmietajú zasielať flobertky, že “len osobný odber”. Je to OK?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem. Ako ste napísali, je to úplne jasné a flobertky s energiou strely do 7.5 J nie sú vylúčené z predaja na diaľku.

...
avatar
Stano

Zdravim Vas, ani po prestudovani zakona mi nie je jasne, ci je mozne si zobrat plynovu pistol do zahranicia. Napr. v ramci dovolenky, hlavne kvoli sebaobrane...hory, odpocivadla, zlodeji, prepadnutie atd. Musi mat ten zbrojny sprievodny list? Alebo konkretne pre tento typ netreba nic?
Mate s tym skusenosti? Viete mi na to jednoznacne odpovedat prosim Vas. Vdaka

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, slovenské právne predpisy regulujú zbrane vrámci Slovenskej republiky, najmä ich nadobúdanie, držanie, dovoz, vývoz a podobne. Slovenské právne predpisy neregulujú držanie zbraní v iných krajinách. Každá krajina má na to svoje právne predpisy. Konkrétne právna úprava držania plynoviek sa v štátoch EÚ značne odlišuje. Určite neodporúčam vziať si plynovú (expanznú) pištoľ so sebou do zahraničia na dovolenku. Ak by ste to napriek tomu zvažovali, tak relevantnú odpoveď musíte hľadať len u príslušných orgánov toho, ktorého štátu, cez ktorý budete prechádzať, a ktorý bude Vašim cieľom.

...
avatar
Marián

Dobry den. Chcem sa spytat. Ideme na chatu do Ciech ako je to s prevozom starej vzduchovej pusky cez hranice, ked nemame papiere od pusky.Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ je to vzduchová puška s výkonom do 15 J, nemal by byť žiaden problém. V prípade kontroly políciou by sa však mohlo stať, že by od Vás chceli nejaké doklady, ktoré by preukazovali výkon pušky. Ak chcete relevantnú odpoveď, určite by som sa s touto otázkou obrátil na políciu českej republiky.

...
avatar
Igor

Dobry den. Vcera som nasiel pri upratovani Plynovu pistol Valtro mod. OSS 117 col.9mm, BLANC, made in France. Kupil som ju za 3000 SK pred rokom 2009, nemam vsak potvrdenie o kupe. Neviem, ci mam ohlasovaciu povinnost, neviem ci je kat. C alebo D /teda ci je pod alebo nad 15 Joulou/. Dakujem.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
podľa označenia ,,kal. 9 mm´´ a ,,Blanc´´ sa jedná pravdepodobne o expanznú zbraň. V takom prípade sa ustanovenia zákona o ,,do 15 J´´ alebo ,,nad 15 J´´ nepoužijú, pretože sa vzťahujú na plynové (vzduchové) zbrane.

...
avatar
Igor

Dakujem.

...
avatar
Dejvo

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako to je so strelbou z plynovej zbrane na vlastnom pozemku, napr. na odstrasenie vtakov alebo vystrelovanie zabavnej pyrotechniky z plynovej zbrane, cize srapnel alebo svetlice, Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku nájdete priamo v článku. Ak však máte v okolí susedov, určite by som ich upozornil napr. na to, že chováte holubov a z hľadiska plašenia dravých vtákov občasne uskutočníte streľbu na odplašenie. V opačnom prípade sa susedia a Vaše okolie môžu cítiť ohrozene a môžete mať nepríjemné opletačky s políciou.

...
avatar
anton danihel

dobry den chcem sa opytat ak mam 17 rokov mozem vlastnit airsoftovu zbran?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, žiadna zbraň kat. D by nemala byť zverená bez dozoru osobe mladšej ako 18 rokov.

...
avatar
David

Dobrý deň chcel by som sa opýtať že ako to je s metrami za sekundu / fps do koľko je legálne vlastniť neregistrovanú voľnopredajnú vzduchovku. Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, zákon nehovorí o kategorizovaní vzduchových zbraní podľa m/s alebo fps. Hovorí o Jouloch, konkrétne do 15 J je vzduchovka voľnopredajná. Rýchlosť diabolky sa mení, resp. závisí od hmotnosti diabolky ako aj napr. o unavení pružiny v prípade nap. klasických zalamovacích vzduchovkách. Vzduchovka, ktorej energia strely atakuje hranicu 15 J môže mať rýchlosť s diabolkou cca 0.50 g do cca 250 m/s. Ak však použijete výrazne ľahšiu diabolku, rýchlosť stúpne. Naopak, ak použijete výrazne ťažšiu diabolku, rýchlosť výrazne klesne.

...
avatar
eshop@afg.sk

Uvedený príklad rýchlostných parametrov bol pre vzduchovky v kal. 4.5 mm.

...
avatar
Michal

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať ako je to s nosením plynovej pištole niekde v prírode (v hore) na ochranu proti zveri. Stačí ju mať v púzdre na opasku/ stehne alebo musí byť skrytá aby ju nebolo vidno.
Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, podľa § 7, ods. 2 sa ani zbraň kat. D nesmie nosiť alebo prepravovať viditeľne.

...
avatar
miroslav

Dobrý deň, poprosil by som Vas o naslednovené, či zo vzduchovky do 15 j môžem strielať na odľahlých miestach pod horou, na roli proste na takých miestach ako je v zák. o zbraniach a strelive uvedené v §- 55 odst. 11, že strelba podľa tohto ustanovenia je zakázaná na miestach kde by bol ohrozený život zdravie majetok osôb alebo bola spôsobená škoda na majetku, rozumiem tomu tak, že zo vzduchovky by som mohol stielať za dodržania uvedených podmienok na takýchto odľahlejších miestach ? Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, tak ako je stanovené v zákone, môžete strieľať len na miestach, kde nie je ohrozený život, zdravie a majetok iných. Takže podľa nás odľahlé miesto spĺňa takéto podmienky. Ak Vám však odľahlé miesto, kde budete vykonávať streľbu nepatrí, môžete sa stretnúť s odmietavým stanoviskom vlastníka / vlastníkov.

...
avatar
Zdeno šebesta

Dobrý deň, smie sa zo vzduchovky strielať v lese na terče mimo ohrozenia ludí?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, osobne by som vzduchovku do lesa neťahal, mohli by ste sa stretnúť s nepochopením od lesnej alebo poľovnej stráže.

...
avatar
Rado

Dobry den chcel by som sa iba opytat preba registrovat air softove zbrane hocijakej kategorie?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, airsoftová zbraň je zbraň kategórie D. Teda voľnopredajná od 18 rokov, bez povinnosti registrácie.

...
avatar
Adam Lapar

Dobrý deň, chcem sa opýtať či je v súčasnosti povolené zakúpiť si novú vzduchovku zo zahraničia a užívať ju v SR aj napriek tomu že má viac ako 15J. Ďakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň želám, na držanie plynovej (vzduchovej) zbrane s reálnou energiou strely cez 15 Joulov potrebujete v SR zbrojný preukaz a nadobudnutie zbrane ohlásiť na príslušnom policajnom oddelení zbraní a streliva. Preto, ak by ste nadobudli vzduchovku s reálnou energiou strely nad 15 J, bez dodržania spomenutých podmienok, tak by ste sa mohli dopustiť trestného činu nedovoleného ozbrojovania. Aj na Slovenskom trhu nájdete niekoľko voľnopredajných vzduchoviek s označením ,,16 J´´, je tomu tak preto, že výrobcovia volia priemerné označenie ,,16 J´´, nakoľko sú určené pre Poľsko (do 17 J), Česko (do 16 J) a Slovensko (do 15 J). Priemerná reálna energia strely sa však pohybuje okolo 14 J. Rozhodujúca je teda reálna energia strely, ak by bola vyšia ako 15 J, tak sa môžete dopustiť protiprávneho konania. Reálnu energiu strely zistíte len meraním pomocou prístroja na to určeného.

...
avatar
adam lapár

Ak teda človek má alebo nájde doma staršiu vzduchovku ktorá je silnejšia než 15J môže ju bez zbrojného preukazu užívať prípadne predať ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Ako som Vám napísal, ak vzduchovka má cez 15 Joulov a nemáte zbrojný preukaz a nemáte ju riadne zaevidovanú, tak ju držíte protiprávne a aj ďalšie nakladanie s ňou by bolo protiprávne. Ak zbraň držíte protiprávne, viete ju beztrestne odovzdať na príslušnom oddelení zbraní a streliva počas tzv. zbraňovej amnestie, ktorá práve prebieha a končí 30. apríla 2021.
Viac o amnestii sa dočítate tu:
- https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=od-novembra-plati-zbranova-amnestia

...
avatar
Michal Vlček

Ak je zbraň staršia ako 1890 je potrebné ju niekde registrovať?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nie, podľa aktuálne účinných právnych predpisov sa
nadobudnutie historickej zbrane kat. D neohlasuje na polícii.

...
avatar
Palo

Lukostrelci bezne trenuju na travnatych plochach, na volnych futbalovych hriskach a podobne a vacsina tych lukov prekracuje 33lb. Su teda tieto lukostrelecke kluby ilegalne?
Je za tercovu strelbu na bezpecnom mieste niekde v extravilane z ostrej legalne drzanej zbrane "iba" pokuta 1 659 Euro, alebo tam moze byt aj tazsie postihnutie?
Vdaka.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, našim úmyslom pri písaní článkov je radiť zákazníkom, aby správne postupovali a konali. Vyššie uvedený článok je vysvetlený na základe príslušných paragrafov zákona o strelných zbraniach a strelive, ktoré sa tejto problematiky dotýkajú (§ 55 ods. 10 a 11, 190/2003 Z.z.). Akým spôsobom majú strelecké kluby takúto činnosť ošetrenú sa treba spýtať priamo ich. Nenazývali by sme ich automaticky ´´ilegálnymi´´. Čo sa týka streľby s ´´ostrou´´ zbraňou mimo strelnice, určite hrozia aj iné sankcie ako len pokuta, a to v závislosti od okolností.

...
avatar
Miro

Dobrý deň, ak niekto kúpi zbraň kategórie D (airsoftovú) v ČR - má povinnosť ju u nás zaregistrovať ?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
airsoftové zbrane sa neregistrujú na polícii ani na Slovensku a ani v Čechách.

...
avatar
vladi

ahoj, chcem sa opytat kedze v tom nemam uplne jasno, podla zakona 190/2003 paragrafu 7 ods.1 patria do kategorie D okrem inych aj plynove zbrane max 15J, flobertky max 7.5J ale aj airsoftove zbrane atd... no a podla toho isteho zakona 190/2003 paragraf 14 ods. 2 mi pri nadobudnuti takejto zbrane kategorie D (teda aj airsoftu) vznika povinnost ohlasit ju na policii do 7 dni a nasledne zaevidovanie (paragraf 37). mozete mi prosim vysvetlit ako to teda je s ohlasovacou povinnostou napr. aj flobertky do 7.5J? dakujem

...
avatar
vladi

Dakujem za rychlu odpoved, uz tomu rozumiem.
Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ako je zrejmé priamo z § 14 ods. 2, povinnosť ohlasovania sa týka iba zbrane podľa § 7 ods. 1 písm. d), a teda expanznej zbrane upravenej zo zbrane kat. A, B, C (ľudovo povedané, z ,,ostrej´´ zbrane). Flobertky do 7.5 J, airsoftky a ani vzduchovky do 15 J sa na polícii neohlasujú.

...
avatar
majo

D.den, Ak mam zaručene hystoricku zbran vyrobenu do 1890, nechcem z nej strielat, treba ju evidovat na PZ? Tormentaciou by mozno mohla ale nemusela byt poškodená, no prišiel by som o zberatelsky kusok... rovnako znehodnotit ju by bolo neprijatelne... Tak čo s tym? Ak ako zberatel starozitnych predmetov chcem historicke zbrane do 1890 vlastnit respektive kupovat ako legislativne a zakonne postupovat?

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň, historické zbrane vyrobené do 31. decembra 1890 sú voľnopredajnými zbraňami kat. D bez ohlasovacej povinnosti (Zákon č. 190 / 2003 z.z., § 7, ods. 1, písm. f a príloha č. 6 k uvedenému zákonu). V pochybnostiach o zaradení zbrane do príslušnej kategórie rozhoduje o tom MINV prostredníctvom kriminalistického ústavu, ktorý svojimi metódami preverí, či je naozaj zbraň vyrobená do stanoveného dátumu. Preto treba byť pri nakupovaní takýchto zbraní. Na čo si dávať pozor pri kúpe a čo si všímať, odporúčam konzultovať s ľuďmi, ktorí sa danej problematike venujú, prípadne s prezídiom PZ. My sa téme ,,zbrane do roku 1890´´ nevenujeme a nemáme s nimi hlbšie skúsenosti.

...
avatar
Miroslav

Dobrý deň, pri kúpe vernej airsoft repliky Glock 17 je možné túto zbraň neskôr predať ? Eviduje sa na osobu sériové číslo a následne ja musím túto povinnosť preniesť na nového majiteľa ? Ďakujem .

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň, eviduje sa len prvý predaj. Ak ju budete raz predávať, nie ste povinní si evidovať, komu ste ju predali. Nemali by ste ju však predať osobe mladšej ako 18 rokov.

...
avatar
Andrej

Dobry den chcem sa spytat ze ak by som si kupil flobertkovu pistol a nestrielam len na strelnici ale niekde v lese alebo na dvore a niekto by mohol zavolat policiu a prichytili by ma mimo strelnice aky postih by som mohol dostat?

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň, povinnosť strieľať s týmito zbraňami len na strelnici nevylučuje právo použiť tieto zbrane mimo strelnice v rámci konania v krajnej núdzi alebo pri nutnej obrane. Za porušenie povinností vyplývajúcich zo zákona č. 190 / 2003 Z.z. hrozí pokuta až do 1 659 Euro.

...
avatar
Daniel Macicha

Dobrý deň prajem .
Jednovýstrelová perkusná puška ( Ardesa ,funkčná replika perkusnej pušky ) ,dlhá 1030mm je zbraň kategórie "D" ?
Čiže nieje potrebné ju nahlasiť a zaevidovať na polícii ?

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň želám, na konkrétne modely sa treba spýtať konkrétnych distribútorov, resp. predajcov, ktorý ich ponúkajú.

...
avatar
Dili

Pisete v clanku o napinacej sile 150N(ewtonov).
Normalne sa uvadza napinacia sila v librach (pounds).
Chcem sa opytat, je to omyl, alebo naozaj su to Newtony?
Cize hranicna sila je 150 N = cca 315Libier ?

...
avatar
Dili - oprava

Opravujem, 150N zodpoveda 15kg ~ 33lb

...
avatar
Tibor

Mňa oklamal predajca že s flobertkovým revolverom nemusím na strelnicu.Keby som to vedel, že len na strelnici s tým môžem strieľať tak to nekúpim. Píšem to ako svoju zlú skúsenosť.

...
avatar
Denis Kolenic

Prosím vás ako je to u nosenia perkustnej zbrane konkrétne u DETONICS Gladiator cal. 500 HD D2 Professional ? Je zbraň dovolená nosiť v púzdre na opasku a plno nabitou ? Ďakujem

...
avatar
Jan Virag

Zdravim reagujem na vasu otazku ktora sa tykala gladiatora
Chcel by som vediet ci ste sa dozvedeli viac
Ci to mozme nosit nabite a skryte
Ja mam tiez toto delo
Dakujem za odpoved

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, v prípade tejto zbrane máme pochybnosti o tom, že či ju vôbec možno zaradiť do kat. D v rámci SR.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia