Kategórie
 
 
 
 
 

Aké chyby robia rodičia a deti pri obsluhe a manipulácii s airsoft zbraňami?

04. október 2022
Aké chyby robia rodičia a deti pri obsluhe a manipulácii s airsoft zbraňami?

Airsoft zbrane sú zbrane technicky skonštruované na vystreľovanie plastových guľôčok s priemerom 6 mm relatívne nízkou energiou. Preto ich konštrukcia je vyhotovená z dielov a z materiálov, ktoré zodpovedajú účelu ich použitia. Nie sú teda tak odolné ako reálne palné zbrane, preto zaobchádzanie s nimi treba prispôsobiť povahe materiálov, z ktorého sú airsoft zbrane vyrobené. Pozrime sa spolu, ktorým chybám je dobré sa vyhnúť.

NAJČASTEJŠIE CHYBY

Ak ako rodič chcete predísť väčšine možných chýb, vždy pamätajte na pravidlo, že mladistvé osoby smú airsoft zbrane obsluhovať len pod dozorom osoby staršej ako 18 rokovAirsoftové zbrane nie sú život ani zdravie ohrozujúce, avšak zásah do oblasti tváre (najmä očí) môže byť nebezpečný, a preto je veľkou chybou, ak rodič nedokúpi svojmu dieťaťu do základnej výbavy ochranné okuliare alebo ochrannú masku. Dokúpením tejto výbavy predídete možnému zraneniu.

V kamenej predajni sme často svedkami toho, ako dieťa nie je ešte schopné natiahnuť (nabiť) manuálny typ airsoftovej zbrane. V takomto prípade odporúčame najmä oteckom, aby si silou-mocou neplnili svoje detské sny a možno ešte nejaký ten rok počkali, aby dieťa získalo potrebnú silu na obsluhu. Nedostatok sily a nesprávne nabíjanie, pretože ešte dieťa nevládze, môže mať pre airsoft zbraň fatálne následky vo forme rozlámania vnútorných funkčných mechanizmov, vo väčšie prípadov už znova neopraviteľných.

Taktiež najmä oteckom odporúčame, aby sa poriadne oboznámili s návodom, aj keď vieme, že správni a drsní chlapi to neradi robia, pretože všetko vedia. Je potrebné ovládanie a obsluhu zbrane čo najlepšie pochopiť, aby ste ju vedeli vysvetliť a názorne ukázať dieťaťu.

Je veľmi dôležité deťom zdôrazniť, že ak sa im zdá, že airsoft zbraň nefunguje správne, nestrieľa, je zaseknutá a pod., tak to treba rodičom ihneď oznámiť. Deti často totiž robia chybu, že keď sa im v hlavni alebo v inom mechanizme zasekne guľôčka (čo sa môže najmä pri lacnejších a menej výkonných verziách stať), tak sa ju snažia vystreliť ďalšou a ďalšou guľôčkou a keď zistia, že to nepomáha, začnú ich ,,opravovať´´ detským náradím vo forme špajdlí a kadejakých paličiek a iných nástrojov, čím už je väčšinou osud airsoft zbrane navždy spečatený. Ak dieťa rodičom oznámi poruchu včas, väčšinou sa dá problém riešiť, či už technicky zručným oteckom alebo v servise.

Taktiež treba dieťaťu vysvetliť, že airsoftové zbrane nie sú nezničiteľné a treba s nimi primerane zaobchádzať. V servisoch sa totiž často stretávame s rôznymi odtrhnutými a odlomenými časťami, ktoré vznikli napr. pádom zbrane alebo úderom zbrane o iný predmet, prípadne inou formou násilného zaobchádzania.

Stáva sa, že deti často zvyknú šetriť guľôčkami, a preto už raz vystrelené guľôčky používajú znova. Už raz vystrelená guľôčka môže byť poškodená alebo znečistená a môže sa v zbrani zaseknúť, čo môže spôsobiť nadväzujúce problémy vo forme rôznych poškodení. Kupujte len kvalitné guľôčky u uverených predajcov, nekupujte lacné fejkové guľôčky v hračkárstvach a podobne, tieto guľôčky sú často asymetrické a taktiež môžu spôsobiť problémy. 

Ak sa dieťaťu chystáte zakúpiť prvú airsoft zbraň, musíte správne odhadnúť istý stupeň vyspelosti, ktorá zahŕňa zodpovednosť a technické zručnosti. Ak má byť prvou zbraňou manuálna airsoft zbraň, je potrebný aj istý stupeň fyzickej vyspelosti tak, aby dieťa malo dostatočnú silu na ovládanie tohto typu zbraní. 

 
WkYxnTGh

1

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia