Kategórie
 
 
 
 
 

AIRSOFT REPLIKA CZ 805 BREN A1 / A2

25. august 2022
AIRSOFT REPLIKA CZ 805 BREN A1 / A2

Útočná puška CZ 805 BREN začala vznikať v roku 2006 s úmyslom nahradiť vo výzbroji českej armády legendárnu útočnú pušku SA vz. 58 a prejsť na štandardný kaliber NATO – 5.56 x 45 mm. Tento úmysel sa aj podaril a CZ 805 BREN bol do výzbroje českej armády zavedený v roku 2011. Okrem Českej republiky ho používajú aj ozbrojené zložky napr. v Indonézii a Mexiku. Výrobcom originálu je Česká zbrojovka, a.s. Airsoft repliku, na ktorú sa bližšie pozrieme v nasledujúcich riadkoch, vyrába dánsky výrobca airsoft zbrani ActionSportGames A/S (ASG).

OKOLNOSTI VZNIKU

Spoločnosť ActionSportGames A/S je mnoho rokov vlastníkom licencie na výrobu airsoft replík zbraní značky CZ. Má oprávnenie vyrábať licencované repliky, ktoré sa vyznačujú vysokou mierou podobnosti s originálnymi predlohami a nápismi a označeniami zhodnými s originálnymi predlohami. Značka ASG má vo svojej ponuke repliky takých legendárnych českých zbraní ako napr. samopal SA vz. 61Scorpion EVO alebo pištole CZ 75 D Compact, CZ P-07 a CZ P-09. Preto sa niet čomu čudovať, že krátko po zavedení útočnej pušky CZ 805 BREN do výzbroje českej armády (2011) sa začalo diskutovať o výrobe jej airsoft repliky. Vývoj však nechal na seba dosť dlho čakať a finálna verzia sa dostala na trh až v druhej polovici roka 2016.

TECHNICKÝ OPIS

Airsoft replika CZ 805 BREN A1 / A2 kal. 6 mm BB je dodávaná vo farebnom ilustrovanom kartónovom obale a obsahom balenia je zbraň, jeden zásobník a odnímateľné mieridlá. Už samotný nápis PROLINE na obale naznačuje, že sa nejedná o lacnú airsoft repliku pre začiatočníkov. A je to presne tak, stačí sa na zbraň pozrieť a hneď pôsobí extrémne realisticky, a to aj vďaka originálnym nápisom a značeniam, ako má originálna predloha.

Hneď, ako zbraň uchopíte do rúk, tak zistíte, že prevažná časť zbrane je vyrobená z kovu. Vrchná časť tela je vyrobená z duralu spracovaného na CNC. Hlaveň je kovová a zakončená imitáciou tlmiču výšľahu plameňa, ktorý je možné odskrutkovať a nahradiť aj iným tlmičom s ľavotočivým závitom 14 mm. Samozrejme, aj montážne lišty, na ktoré môžete nainštalovať širokú škálu príslušenstva (napr. kolimátor, svietidlo, laserový zameriavač), sú vyrobené z kovu.

Spodný diel tela, ktorý zahŕňa pažbenie a zásobníkovú šachtu je vyrobený z odolného a kvalitne spracovaného plastu. Skoršie modely používali zásobníky typ G36. V poslednej dobe však CZ 805 BREN je dodávaný so zásobníkovou šachtou pre zásobníky typ M16 / M4, čo je veľkou výhodou, nakoľko sa jedná o azda najrozšírenejšie a najdostupnejšie zásobníky do airsoft zbraní.

Pažba je vyrobená taktiež z odolného plastu a je teleskopická a zároveň ju možno sklopiť. Poistka sklopného kĺbu je masívna, vďaka čomu je dostatočne pevná. Dĺžka pažby je nastaviteľná v štyroch úrovniach. Nechýba ani lícnica.

Rozborka je relatívne jednoduchá a rýchla a začína demontážou pažby, ktorú musíte demontovať vždy, keď chcete vymeniť batériu, ktorá sa zasúva do vrchnej časti tela. Už pri demontáži pažby je možné vymeniť hlavnú pružinu (Quick Spring Change). Po vykonaní detailnej rozborky zistíte, že vnútorné diely taktiež zodpovedajú prevedeniu PROLINE. Jadro zbrane je tvorené kovovým mechanizmom (verzia 3) s kovovými 7 mm ložiskami.

TECHNICKÉ PARAMETRE

Výrobca udáva výkon do 1.40 J a úsťovú rýchlosť do 400 fps (120 m/s). Tento výkon dodáva pružina typ M120. Odporúčanou batériou je batéria 7.4 V typ Slim Stick s konektorom typ Mini Tamiya.  Ak by sa náhodou niekomu výkon zdal nedostatočný, tento model bez problémov zvládne ďalší upgrade za účelom zvýšenia energie a úsťovej rýchlosti.

Štandardný zásobník, ktorý sa nachádza v balení, má kapacitu 360 guľôčok (verzia Hi-Cap). Je možné ho nahradiť akýmkoľvek zásobníkom rôznych značiek typ M16 / M4. Vďaka nastaviteľnej funkcii Hop-Up dokážete ovplyvňovať rotáciu guľôčky a tým aj jej dostrel a presnosť. CZ 805 BREN strieľa v režime full-auto aj semi-auto.

Vďaka množstvu kovových dielov je hmotnosť verzie A1 3 200 g (verzia A2 3 100 g). Celková dĺžka verzie A1 je v závislosti od nastavenia výsuvnej pažby od 875 do 930 mm (verzia A2 od 792 do 847 mm).

ZÁVER

Na záver môžeme zhodnotiť, že sa jedná o veľmi reálne vyzerajúcu repliku originálu, či už na pohľad alebo v rukách. Väčšina airsoft samopalov a útočných pušiek je v základe ladená na výkon do 1.00 Joulu, CZ 805 BREN však v základe poskytuje výkon až do 1.40 Joulu. Dostrel guľôčky a nástrel na terči je vynikajúci. Určite poteší aj skúsených airsoft hráčov, ktorí uprednostňujú ešte väčší výkon, pretože sa dá bez problémov vykonať upgrade. Vďaka obojstrannému prepínaču režimu streľby, prispôsobiteľnej lícnici a prispôsobiteľnej páke záveru je CZ 805 BREN vhodný aj pre ľavákov. Zásobníková šachta typ M16 / M4 ponúka možnosť dokúpenia širokej škály náhradných zásobníkov s rôznou kapacitou od rôznych výrobcov.

Nevýhodou je vyššia cena a absencia základnej výbavy, ako je batéria s nabíjačkou, čo sklame najmä začiatočníkov. Každý skúsenejší airsoft hráč však vie, že cena airsoft repliky s označením PROLINE nemôže byť pár desiatok Eur, a že profi hráč si vyberie batériu s nabíjačkou radšej sám, podľa toho, akej značke dôveruje.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia