Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

Návod ako vyčistiť dlhú zbraň

20. november 2019
Návod ako vyčistiť dlhú zbraň

Prečo je tak dôležitá pravidelná údržba zbraní? Najlepšie to vystihuje známa hláška z filmu Černí Baroni: "Soudruzi, co se stane se zbraní, když ji necháte na větru a dešti? Zkoroduje!“ Pravidelná údržba zbrane je alfou a omegou jej životnosti. Čistenie dlhých zbraní má okrem dĺžky používania vplyv na funkčnosť, rozptyl, celkový stav a koniec koncov aj jej hodnotu. Poďme sa teda spolu pozrieť na základné princípy čistenia dlhých zbraní.

Prečo zbrane čistíme?

Každý strelec by mal byť hrdý na svoju zbraň. Či už pri športovej alebo aj rekreačnej streľbe. Správne čistenie dlhých zbraní nie je žiadna veda. No v rebríčku povinností sa nachádza na jeho piedestále. Pri zbraniach je stav zariadenia natoľko dôležitý, že ovplyvňuje jeho presnosť, funkčnosť, výkon. A to má ďalej vplyv na samotného strelca.

Splodiny pušného prachu mnohokrát naberajú vlhkosť, čo má pri zanedbaní údržby negatívny dopad na hlaveň zbrane. Jednoducho povedané, začne korodovať. Aj takéto detaily rozhodujú o stave dlhých vzduchoviek.

Príslušenstvo na čistenie dlhých zbraní

Veľkosť čistiaceho arzenálu závisí len od vašej ochoty utrácať za čistiace pomôcky peniaze. Vo všeobecnosti však platí, že na čistenie využívame mechanické a chemické pomôcky. Medzi mechanické patria najmä rôzne čistiace kefky, handričky, vyteráky či vatové tyčinky. Mechanické pomôcky na čistenie dlhých zbraní väčšinou kombinujeme s chemickými.

Medzi chemické pomôcky na čistenie zbraní zaraďujeme mnohé oleje na čistenie a iné mazivá. Trh so zbraňami a doplnkami je v súčasnosti plný mnohých vychytávok, takže je len na vás, ktoré prísady a základné sady na čistenie si vyberiete.

Začíname čistiť dlhú zbraň

Skôr než začneme s čistením samotnej zbrane je dôležité si uvedomiť, že zbraň musí byť prázdna. Nesmú v nej byť žiadne zaseknuté náboje ani iné hrubé nečistoty. To zistíme dôkladným skontrolovaním nábojovej komory. Zásobník je, pochopiteľne, prázdny, úderník vypustený. Aj ten tvorí samostatnú kapitolu pri čistení zbrane. Strelnú zbraň čistíme pravidelne. Ideálne je čistenie po každej streľbe.

Ak nie ste taký vášnivý strelec nezabúdajte, že priebežná údržba je kľúčom k správnemu fungovaniu. Chápeme, že nie vždy ostane čas na detailnú údržbu, preto postačí, keď po streľbe streknete olej do vnútra hlavne či nábojovej komory.

Pri čistení dlhých zbraní je najdôležitejšou časťou hlaveň. Tá býva spravidla najšpinavšia, keďže v nej dochádza k najväčšiemu treniu nábojov a samotnej zbrane. Kombinujeme mechanické a chemické čistenie. Najskôr prebehneme hlaveň čistiacimi kefkami. Výborným produktom na detailné prečistenie hlavne je čistiaca šnúra s dvojitou kefou. Tú len pretiahneme cez hlaveň a niekoľkokrát ňou vyčistíme vnútro. Odstránime tak najväčšie nečistoty. V prípade hrubých usadenín použijeme rozpúšťadlo, ktoré danú špinu odlepí od krajov hlavne a zjemní jej štruktúru. Následne len hlaveň prebehneme čistiacou kefkou a prvá časť je za nami.

Nesprávnym čistením môže dôjsť k poškodeniu častí hlavne. Buďte preto opatrní najmä pri korunke ústia hlavne. Ak by došlo k jej poškodeniu, zanechá to negatívny dopad na jej rozptyl.

Veľmi osobitné miesto zbrane je nábojová komora, oblasť vyhadzovača a závorníku. Tieto časti čistíme čistiacim olejom. Nanesieme na ne olej, necháme chvíľu pôsobiť a nakoniec pretrieme starou zubnou kefkou. Spravidla platí, že ťažšie dostupné miesta môžeme vyčistiť špáradlom či menšou vatovou tyčinkou.

Aby bola dlhá zbraň pohotová v prevádzke, je potrebné myslieť na jej zásobník. Ten čistíme niekoľkokrát do roka. V prvom rade je potrebné ho rozobrať a namazať zvnútra.

Niektorí vnímajú pažbu ako detail. No my ju vnímame ako ďalšiu dôležitú súčasť dlhej zbrane. Preto myslite na povrch pažby. Je dôležité, aby bol suchý a správne zbavený nečistôt. Prípravky na drevo sú zaručenou voľbou pre zdravie a lesk pažby. Nakoniec ju, pochopiteľne, vyčistíme suchou handrou.

Pri čistení dlhých zbraní myslíme hlavne na to, aby sme jednotlivé úkony vykonávali s pokojom a netrhali s čistiacimi kefkami. Myslite na to, že niektoré časti hlavne sú veľmi jemné a preto použite vždy ten správny nástroj. Keby ste si nevedeli dať s niektorými postupmi rady, v našich blogových príspevkoch sa dočítate všetko potrebné zo sveta zbraní.

 
avatar
AFG.SK

Dobrý deň, kontaktujte ma s Vašou otázkou na emaily eshop@afg.sk a poradím Vám nejaké varianty.

...
avatar
Jiří Pečiva

Dobrý den, poraďte mi prosím, jak nejlépe čistit hlaveň revolverové flobertky Safari Sport 6mm Latek, s děleným bubínkem. Nepř. závaží čistící šňůry neprojde mezerou, která je mezi bubínkem a rámem. Čistící sada MEGAline s kartáčkem na nádstavcích kal. 22 se do hlavně zase nevejde.
Děkuji za radu.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia