Kategórie
 
 
 
 
 

Na čom si pripraviť jedlo v prírode?

31. október 2023
Na čom si pripraviť jedlo v prírode?

Ak patríte medzi milovníkov kempingu a turistiky a zároveň si radi vychutnáte vlastnoručne pripravené jedlo a nechcete jesť rôzne hotové jedlá alebo polotovary, potrebujete na to vhodné zariadenia a pomôcky. Pod pojmom príprava jedla v prírode máme na mysli jeho tepelnú prípravu napr. vo forme uvarenia alebo upečenia. Poďme sa spolu pozrieť na to, akými spôsobmi si môžeme v prírode pripraviť chutné jedlo.

Otvorený oheň

Pri zakladaní otvoreného ohňa v ohnisku pamätajte vždy na to, že to môže byť na niektorých miestach v prírode zakázané a nebezpečné, najmä v letných horúčavách. Určite je na mieste opatrnosť a rešpektovanie zákazov. Na otvorenom ohni si najčastejšie môžete upiecť napr. klasické špekačky a slaninu. Ak by ste si chceli grilovať mäso, určite sa vám zíde grilovací rošt. Pri dlhšom pobyte v prírode s viacerými ľuďmi sa zvykne uvariť napr. guláš alebo kapustnica. Dobrý guláš na otvorenom ohni môžete uvariť pomocou kotlíkatrojnožky. Na založenie ohňa majte vždy k dispozícii kvalitné a odolné zápalky alebo zapaľovač alebo kresadlo

Grily a variče do prírody

Prenosný gril, ktorý si so sebou zoberiete na cesty, by mal mať kompaktné rozmery, alebo by mal byť rozložiteľný. Grilmi, ktoré spĺňajú tieto podmienky, sú napr. model TRAPANImodel CROTONE. Nezabudnite na grilovacie uhlie alebo brikety, na grilovacie náradie a už vám nič nebráni pripraviť si na grile vaše obľúbené mäso, zeleninu, zemiaky alebo iné dobroty.

Variče fungujú na rôznom princípe. Existujú napr. plynové variče, liehové variče a variče na tuhé palivo. Sady liehových varičov alebo varičov na tuhé palivo majú spravidla kompaktné rozmery a ich súčasťou je už aj riad, ako napr. panvica a hrniec. Nakoľko takéto sady mávajú kompaktné rozmery, umožňujú pripraviť jedlo tak pre 1 až 2 osoby. Sú vhodné skôr na turistiku než na kempovanie a skôr sú vhodné na prípravu polotovaru alebo zohriatie už hotového jedla. Vhodnými hotovými a chutnými jedlami na cesty sú jedlá českej značky EXPRES MENU.

Plynové variče sú napájané plynovými kartušami. Pri výbere plynového variča dbajte na to, aby ste k nemu vybrali aj kompatibilnú plynovú kartušu. Medzi kompaktné plynové variče patrí napr. model SPIDER. Model HEAT & COOK je zaujímavý tým, že je použiteľný ako plynový varič a aj ako plynový ohrievač / radiátor.

 

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia