Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

Ktoré zbrane je možné kúpiť bez povolenia?

08. júl 2020
Ktoré zbrane je možné kúpiť bez povolenia?

Rozdelenie strelných zbraní do jednotlivých kategórií je stanovené Zákonom č. 190/2003 Z.z. (o strelných zbraniach a strelive). Bez nutnosti byť držiteľom zbrojného preukazu je možné nadobudnúť do vlastníctva tzv. zbrane kategórie D. Zbrane kategórie D sú voľnopredajné od 18 rokov fyzickým osobám s plnou právnou spôsobilosťou na právne úkony.

Ktoré jednotlivé druhy strelných a iných zbraní sú voľnopredajnými sa dočítate ďalej.

FLOBERTKY S ENERGIOU STRELY DO 7.5 J

Voľnopredajnými flobertkami sú palné zbrane určené na streľbu nábojmi typu flobert s energiou strely v ústí hlavne najviac 7,5 J. Náboje typu flobert sa vyznačujú tzv. okrajovým zápalom. Ak energia strely presahuje 7.5 J, tak sa už flobertka radí do zbraní kat. C, na ktoré je už potrebné byť držiteľom zbrojného preukazu. Aj flobertky môžu mať podobu revolverov, pištolí, či pušiek. Najrozšírenejšími kalibrami flobertiek sú 6 mm a 4 mm. Ich hlavným využitím je voľnočasová hobby streľba, prípadne príprava na získanie riadnej palnej zbrane. Obľúbenými značkami sú Zoraki a Alfa-Proj.

VZDUCHOVÉ ZBRANE

Voľnopredajnými vzduchovými zbraňami sú tzv. plynové zbrane, pri ktorých kinetická energia strely v ústí hlavne dosahuje najviac 15 J. Podobne ako pri flobertkách, ak vzduchová puška presahuje 15 J, tak sa radí medzi zbrane kategórie C. Prečo zákon používa pojem "plynové zbrane" a nie ľudovo zaužívaný pojem "vzduchové zbrane"? Vysvetlenie je jednoduché. Pojem "plynové" je totiž širší ako pojem "vzduchové". Vzduchová zbraň totiž nemusí byť poháňaná len stlačeným vzduchom, ale napr. aj stlačeným CO2. Taktiež môžu mať rôzne formy (pušky, revolvery, pištole) a ich využitie je veľmi široké vrátane športového a voľnočasového. Obľúbenými výrobcami vzduchových zbraní sú Gamo, Diana, Česká ZbrojovkaUmarex.

EXPANZNÝ PRÍSTROJ A EXPANZNÁ ZBRAŇ

Expanzná zbraň je palná zbraň skonštruovaná výhradne na použitie streliva určeného do expanzných zbraní, vylučujúca použitie guľového náboja alebo náboja s hromadnou strelou s výnimkou nábojok s granulami. Jednoducho povedané, expanzné zbrane sú zbrane, ktoré sú schopné vystreliť tzv. len poplašný (slepý) náboj bez projektilu. Ľudovo sa zvyknú označovať ako "plynové", nakoľko väčšina z nich je schopná okrem poplašného náboja vystreliť aj náboj s obsahom slzotvornej látky. Ich využitie je široké, napr. na divadelné a filmové účely, štartovanie pretekov a najmä na sebaobranu. Obľúbenými výrobcami takýchto zbraní sú Umarex, Ekol, Atak Arms a Bruni. Príkladom expanzného prístroja je napr. jatočný prístroj na porážku hospodárskych zvierat.

EXPANZNÁ ZBRAŇ UPRAVENÁ ZO ZBRANE KAT. A, B, C

Expanzné zbrane, ktoré vznikli úpravou z "ostrých" strelných zbraní, sú síce voľnopredajné, avšak ich nadobudnutie je potrebné ohlásiť na príslušnom policajnom oddelení. Zavedenie tejto ohlasovacej povinnosti sa uskutočnilo v roku 2015 ako reakcia na množiace sa prípady reaktivácie takýchto zbraní. Majú najmä zberateľské, filmové, divadelné využitie a používajú sa taktiež pri rekonštrukciách bojov z vojny. Pri kúpe takejto zbrane buďte veľmi opatrní, najmä ak ju kupujete z druhej ruky od fyzickej osoby. V priebehu rokov 2015 až 2020 sa niekoľkokrát zmenili požiadavky na ich technické vyhotovenie a zakúpením nesprávneho vyhotovenia sa môžete nechtiac dostať do nepríjemností. K takýmto zbraniam by mal byť vystavený tzv. protokol o novom kusovom overení zbrane.

MECHANICKÉ ZBRANE

Mechanickými zbraňami sú najmä lukykuše. Ak napínacia sila týchto zbraní je menšia ako 150 N (Newton) / cca 33 lbs (libier), tak sa za zbrane ani nepovažujú. Voľnopredajnými zbraňami kategórie D sú až vtedy, ak je napínacia sila väčšia ako 150 N. Ich využitie je najmä na športovú a voľnočasovú streľbu. Na lov sa smie použiť len luk, a to za podmienok ustanovených Zákonom č. 274/2009 Z.z. (o poľovníctve). Obľúbenými výrobcami kuší a lukov sú Poe Lang, Ek Archery, Man Kung a Barnett.

HISTORICKÁ ZBRAŇ

Voľnopredajnou historickou zbraňou je palná zbraň, ktorá bola vyrobená do 31.12.1890. Pri jej kúpe je naozaj dôležité od predávajúceho riadne zistiť a overiť rok jej výroby, prípadne žiadať nejakú formu certifikátu alebo čestného vyhlásenia. Stačí totiž, že sa dodatočne ukáže, že zbraň bola vyrobená v roku 1891 a nechtiac sa tak môžete dopustiť trestného činu nedovoleného ozbrojovania.

PAINTBALOVÁ A AIRSOFTOVÁ ZBRAŇ

Paintbalová zbraň je plynová zbraň určená na vystreľovanie striel so značkovacou látkou. Väčšinou sú poháňané bombičkami s obsahom CO2 a majú najmä voľnočasové využitie (simulácia bojov). Airsoftová zbraň je replika zbrane vystreľujúca strely z plastu, určená na hru v teréne (taktiež simulácia bojov). Výrobou paintbalových zbraní sa venuje napr. známa spoločnosť Umarex. Obľúbenými značkami airsoftových zbraní sú ASG (ActionSportGames), Ares, B.O. Manufacture, Umarex a iné.

NARKOTIZAČNÁ ZBRAŇ

Narkotizačné zbrane majú využitie najmä u polície, veterinárov a v zoologických záhradách. Spravidla pomocou bombičky s obsahom CO2 vystreľujú strely s uspávacou látkou, ktorá umožní bezpečný odchyt zvieraťa.

ZNEHODNOTENÁ ZBRAŇ, REZ ZBRANE A NEAKTÍVNE STRELIVO

Znehodnotená zbraň je znefunkčnená zbraň podľa zákonom ustanoveného predpisu. Ak kupujete takúto zbraň, musíte k nej dostať aj riadny certifikát, v ktorom je okrem iného uvedené, kto ju znehodnotil a podľa akej právnej normy. Rezom zbrane rozumieme technický zásah do zbrane, pri ktorom sa odkryje časť jej konštrukcie, vďaka čomu sa dá názorne demonštrovať, ako funguje. Neaktívne strelivo je strelivo bez obsahu výbušných a iných aktívnych látok, napr. znehodnotené strelivo. Znehodnotené zbrane sú najmä zberateľskými predmetmi, prípadne divadelnými rekvizitami.

PERKUSNÉ ZBRANE

Perkusné zbrane fungujú na zastaranom princípe, vďaka ktorému sa nabíjajú spredu. Jednotlivé komponenty (čierny prach, strela, upchávka) sa natlačia do hlavne a na tzv. piston sa nasadí zápalka, ktorá po stlačení spúšte iniciuje v hlavni zápal, čím dôjde k výstrelu. Aj perkusné zbrane sú voľnopredajné, nesmú však fungovať na opakovacom princípe.

INÉ TYPY ZBRANÍ

Za zbrane môžeme považovať aj iné predmety ako strelné zbrane. Sú nimi napr. obušky, elektrické paralyzéry, obranné spreje, nožesekeryboxery a iné. Tieto predmety však nie sú regulované Zákonom č. 190/2003 Z.z. (o strelných zbraniach a strelive) a ich nadobudnutie, držanie a nosenie nie je momentálne regulované žiadnym právnym predpisom. Nie sú teda zbraňami žiadnej kategórie a sú voľnopredajné. Výnimku tvoria tzv. chladné zbrane (nože, dýky, bodáky a pod.). Podľa Zákona č. 372/1990 Z.z. (o priestupkoch) sa totiž môžete dopustiť priestupku, ak na verejnosti prístupných miestach nosíte chladné zbrane a z Vášho správania možno usúdiť, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím.


 

Upozorňujeme, že uvedený článok bol spracovaný podľa právnej úpravy účinnej spred dátumu 1.2.2022. Od uvedeného dátumu je účinná novela Zákona o strelných zbraniach a strelive (č. 190/2003 Z. z.), ktorá so sebou priniesla viacero zásadných zmien. Zmeny sa týkajú najmä rekategorizácie niektorých strelných zbraní a úpravy práv a povinností držiteľov zbraní (napr. zmeny v spôsobe nadobúdania niektorých zbraní atď.). Otázky ohľadom zmien smerujte prosím na miestne príslušné policajné oddelenia zbraní a streliva, sledujte články, ktoré uverejňujeme už s ohľadom na novelu účinnú od 1.2.2022, prípadne sa poraďte so svojim predajcom.

 
avatar
Martinec Jozef

Potrebujem na to zbrojný preukaz?, je to aj s tlmičom?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň,
žiaľ, z Vášho komentára nie je zrejmé, na čo sa pýtate.

...
avatar
roman rovný

Dobrý den, na madarskom trhu som nasiel zbran na gumove projektily, pohananá je na slepé naboje a dosahuje silu 50-60J, v madarsku to je vraj legalne prístupne bez zbrojneho pasu, ako je to u nás ? dakujem prikladam link zbrane

https://ferfiakjatekboltja.hu/id/12419-Keseru-Pitbull-gumilovedekes-revolver--acel-dobbal--12-mm-es

...
avatar
Milan

Dobrý deň, poprosím o radu, ako zlikvidovať airsoftovú zbraň, už nefunkčnú s vytečenou baterkou? Ďakujem za radu.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, baterkú treba zlikvidovať ako každú inú, ideálne odovzdať v nejakej zberni batérií. Čo sa týka zbrane samotnej, odporúčam rozrobiť, alebo znehodnotiť na čo najmenšie kusy.

...
avatar
Stanislav Maďar

Môžem si kupit Perkusnu pusku Sharps Bedan nabíjanou zo zadu nabojnicou bez zapalky. Nemam zbrojný preukaz

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, túto otázku prosím položte predajcovi, ktorý má takýto sortiment v ponuke. My sa perkusným zbraniam nevenujeme a danú zbraň nepoznáme, preto sa nevieme vyjadriť.

...
avatar
Tonka

Dobrý deň, dostali sme už dávno na narodeniny vzduchovku TAC 45, cal 4,5mm, co2 … treba ju registrovať do 31.1.2023? Teraz som si na nu spomenula… ďakujem pekne za odpoved.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, vzduchové zbrane s energiou strely do 17 Joulov sú voľnopredajné od 18 rokov bez registrácie na polícii. Na výkonnejšie vzduchovky je už potrebný zbrojný preukaz.

...
avatar
Marcel Para

Dobrý deň prajem, prosím, ktorá zo zbraní kategórie D (na ktoré stačí po novom evidencia), vie pri prípadnej obrane (ak sa samozrejme obránca trafí) útočníka ochromiť alebo zraniť natoľko, že obránca má aspoň čas ujsť, alebo volať políciu alebo útočníka zviazať alebo niečo podobné?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na obranu sa najčastejšie používajú expanzné zbrane, tzv. plynovky, ktoré strieľajú poplašné alebo slzotvorné náboje.

...
avatar
Alexander

Dobry den . Vedeliby ste mi odporucit nejaku pusku typu sniper predajnu bez zbrojneho pasu. Bud vzduchovu alebo Flobertku za prijatel u cenu. Dakujem

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prosím, s touto požiadavkou sa na nás obráťte emailom alebo telefonicky.

...
avatar
Norbert

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, čiže ak to chápem správne, v kategórii D nie sú perkusné revolvery správne? Jedine tie historické spred roka 1891....
A môžem vlastniť zbraň kategórie C bez zbrojného preukazu? Čiže napr. ten spomínaný perkusný revolver?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, opakovacia perkusná zbraň nie je voľnopredajná. Zbrane kat. C nemôžete vlastniť bez zbrojného preukazu.

...
avatar
Kisar

Ako to bude s perkusnými zbraňami od 1.11.2021 po úprave zákona o zbraniach a strelive?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, novela zákona č. 190/2003 Z.z. stále nebola schválená v parlamente, takže od 1.11. nás určite ešte nečakajú zmeny. Nakoľko novela nie je schválená parlamentom, ťažko sa vyjadrovať k tomu, čo bude, nakoľko stále nie je nič isté.

...
avatar
Kisar

Ďakujem.

...
avatar
Kovács Róbert

Dobrý deň!
Na Vašej stránke som našiel pár dobrých zbraní na CO2 . Nakolķo som na vozíku, invalidný dôchodca a keď to zistili nespôsobilí čierne huby obťažujú nás. Chcel by som sa Vás opýtať či by som mohol kúpiť nejakú pištoľ na plyn bez zbrojného pasu.
Nechcem ich pozabíjať, len postrašiť

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň prajem, zbrane poháňané pomocou CO2, ktoré máme v ponuke, sú voľnopredajné od 18 rokov.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia