Kategórie
 
 
 
 
 

Efektívna obrana pred útokom? Obranný sprej tzv. „kaser“ Vám pomôže v kritickej situácii

04. február 2021
Efektívna obrana pred útokom? Obranný sprej tzv. „kaser“ Vám pomôže v kritickej situácii

Obranné spreje sú výrazne lacnejšie ako iné obranné prostriedky, napr. teleskopické obušky a elektrické paralyzéry. Napriek tomu sú pri obrane v kritickej situácii veľmi účinné a ich veľkou výhodou oproti obuškom a elektrickým paralyzérom je, že sa s ich pomocou dokážete obrániť aj na diaľku, bez nutnosti fyzického kontaktu. Nakoľko sa na trhu nachádza nespočetné množstvo rôznych druhov obranných sprejov (kaserov) od rôznych výrobcov, poskytneme Vám stručný návod, ako si vybrať ten najlepší a najvhodnejší. Viac sa dočítate tu.

VÝBER PODĽA ÚČINNEJ LÁTKY

Najbežnejšími účinnými látkami obsiahnutými v obranných sprejoch sú látky CS, OC a CP.

- CS (o-Chlorbenzylidenmalodinitril) - je modernejšia a vo svojej podstate účinnejšia látka ako látka CN (Chloracetopheon), ktorá sa používala ako slzný plyn približne v polovici 20. storočia. Po použití na útočníka vyvoláva podráždenie dýchacích ciest a očí. Nakoľko táto látka je menšou záťažou pre organizmus, tak jej účinok síce nastupuje rýchlejšie ako v prípade staršieho typu látky CN, avšak rýchlejšie sa stráca. Látka CS je vhodná na obranu proti útočiacim ľuďom. Obľúbenými obrannými sprejmi s touto účinnou látkou sú spreje značky KKS GmbHUmarex.

- OC (Oleoresin Capsicum) - predstavuje výťažok z extrémne pálivých chilli papričiek. Vyvoláva rýchle a prudké pálenie očí, pokožky na tvári, podráždenie dýchacích ciest a v niektorých prípadoch až pocit zvracania. Je vhodná a účinná aj na obranu proti útočiacim zvieratám. Niektorí výrobcovia zvyknú uvádzať na sprejoch s látkou OC ich silu pomocou tzv. jednotiek pálivosti (SHU). Preto sa môžete stretnúť s tým, že na etikete spreja bude uvedené "10 000 000 SHU". Podľa väčšiny odborníkov však tieto jednotky nie sú príliš spoľahlivé a majú skôr za úlohu len zaujať spotrebiteľa vysokým číslom v miliónoch. Ak vás zaujala účinná látka OC, odporúčame skôr zamerať sa na výber spreja podľa koncentrácie tejto účinnej látky v ňom obsiahnutej. Najlacnejšou skupinou sprejov s látkou OC sú spreje s koncentráciou do 2 %, ako napr. OC NATO AMERICAN 40 ml. Obľúbeným sprejom s koncentráciou až do 10 % je napr. PERFECTA OC STOP ATTACK. Pre najnáročnejších sú v ponuke aj spreje s koncentráciou až do 15 %, ako napr. OC POLICE JET. Skutočnosť, že látka OC je naozaj veľmi účinná, potvrdzuje aj fakt, že v niektorých krajinách je úplne zakázaná alebo jej koncentrácia v sprejoch je zákonmi limitovaná.

- CP – je syntetickou a extrémne dráždivou látkou. Už koncentrácia 0.10 % sa rovná približne 30 % koncentrácii účinnej látky OC. Účinky sú v podstate rovnaké, ako pri látke OC, avšak ešte intenzívnejšie. Ak teda chcete to najúčinnejšie, čo trh ponúka, tak zvoľte slovenský obranný sprej EXTREM POWER, ktorý má aj svoju veľkú variantu na obranu proti medveďom s názvom EXTREME POWER GRIZZLY.

VÝBER PODĽA FORMY OBRANNÉHO SPREJA

- Rozprašovač – táto forma je vhodná najmä vtedy, ak sa chcete brániť v exteriéry, teda v otvorených priestranstvách. Nakoľko sa účinná látka na útočníka rozprašuje, netreba so sprejom tak presne mieriť na tvár, ako v prípade tzv. tekutej strely. Príkladom rozprašovača je napr. OC US POLICE 40 ml.

- Tekutá strela – naopak, toto bude vhodná forma, ak sa potrebujete brániť v interiéry (napr. čašníčka v nočnom klube). Účinná látka sa v tomto prípade nerozprašuje, ale vysiela sa na útočníka prúdom. Zasiahnete teda len útočníka, nezasiahnete ostatných ľudí v miestnosti a ani nekontaminujete miestnosť účinnou látkou ako v prípade rozprašovača. Nevýhodou oproti rozprašovaču je skutočnosť, že treba pri obrane zachovať chladnú hlavu a čo najlepšie zamieriť na útočníkovu tvár. Príkladom tekutej strely je napr. PEPPER JET 40 ml.

- Gél a pena – spreje vo forme gélu alebo peny patria medzi tie najdrahšie. Zmyslom tejto formy obranných sprejov je zabezpečiť, aby účinky spreja trvali čo najdlhšie a boli čo najťažšie odstrániteľné. Odstraňovaním gélu alebo peny z tváre si totiž útočník účinnú látku ešte viac vstrebáva a rozširuje aj na iné miesta. Kvalitnými sprejmi v týchto formách sú nemecké spreje POLICE RSG GELPOLICE RSG PENA.

- Veľkosť spreja – objemy obranných sprejov začínajú od cca 15 ml. Výhodou takto malých sprejov sú ich maličké rozmery, schováte ich aj do najmenšieho vrecka. Dosah účinnej látky vzhľadom na nízky tlak v nádobke je reálne len okolo 1 až 1.5 m. Preto na spoľahlivú obranu odporúčame zvoliť si sprej s objemom aspoň 40 ml, pri ktorom je dosah látky približne 2 až 3 metre.

- Veľké spreje – spreje s objemom nad 100 ml už sú vhodné skôr pre ozbrojené zložky na rozháňanie davu ľudí, prípadne na obranu pred veľkými zvieratami. Obranné spreje sa dajú kúpiť s objemom 300 ml, 400 ml alebo až 750 ml. Spreje s takto veľkým objemom majú dosah účinnej látky až do 10 m.

- Zamaskované spreje – sú také, ktoré sú ukryté v predmete, ktorý imituje napr. tvar kľúčenky alebo pera. Sú teda veľmi nenápadné a kompaktné.

- Spreje so svetlom – hlavica so spúšťou je vybavená veľmi silnou diódou, ktorá je v tme schopná oslniť útočníka na pár sekúnd a zmiasť ho. Taktiež môže poslúžiť ako svietidlo pri večernej prechádzke a zároveň máte okamžite k dispozícii účinný obranný prostriedok. Obľúbeným obranným sprejom so svetlom je napr. TORNADO 40 ml.

 
avatar
Pavel Vlk

Dobrý den, našel jsem na vašich stránkách obranné spreje s účinnou látkoku "CR" např. tento:
https://www.afg-obrana.cz/obranne-spreje-cr-extrem-power-40ml/
Nikde jsem nenašel podrobnější informace o této látce, můžete mi prosím napsat nějaké specifikace této dráždivé látky?
Děkuji, Vlk

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prosím, s uvedenou otázkou sa na nás obráťte prostredníctvom emailu.

...
avatar
Jana Plchová

dobrý den, mám malého pejska bišonka. venku nás napadl vlčák. rozhodla jsem se koupit si něco na obranu svou i pejska. Je lepší paralyzér nebo pepřový sprej. děkuji za radu.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odporúčam skôr sprej, máme však v ponuke aj elektrické paralyzéry so zabudovaným obranným sprejom.

...
avatar
davidbluch@seznam.cz

zapomnel heslo

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia