Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať kvalitný paralyzér

27. október 2020
Ako vybrať kvalitný paralyzér

Elektrické paralyzéry patria spolu s obrannými sprejmi a teleskopickými obuškami k najobľúbenejším prostriedkom osobnej ochrany. Ak nie ste fyzicky zdatní, prípadne neovládate bojové umenia, tak elektrický paralyzér môže byť pre Vás vhodným obranným prostriedkom. Ako paralyzér funguje, čo spôsobuje a ako si ho správne vybrať sa dočítate ďalej.

AKO FUNGUJE PARALYZÉR A ČO SPÔSOBUJE? 

Nezamieňajte si kontaktný elektrický paralyzér s tzv. TASSERom, ktorý má formu pištole, ktorá vystrelí elektródy niekoľko metrov pred Vás a zasiahne a zloží páchateľa aj na diaľku. Elektrický paralyzér je kontaktný obranný prostriedok, čo znamená, že pri obrane je potrebné útočníka s paralyzérom cez jeho elektródy kontaktovať priamo, najlepšie na miesto, ktoré nie je chránené oblečením (holý krk). Cez oblečenie môže účinnosť paralyzéra slabnúť. Paralyzér vystavuje telo vysokému napätiu, avšak nízkemu prúdu, preto nie je spôsobilý privodiť závažné zranenia alebo smrť útočníkovi. Intenzita obrany paralyzérom môže byť rôzna. Ak na útočníka použijete paralyzér s intenzitou výboja trvajúcou cca 1 až 2 sekundy, tak spôsobíte útočníkovi slabé svalové kŕče s bolesťou a je veľká šanca, že aj takto krátkym výbojom ho odstrašíte a upustí od útoku. Ak je však útočník fyzicky zdatný a odolný, je potrebné použiť paralyzér v intenzite trvajúcej aj niekoľko sekúnd, čím mu spôsobíte silné svalové kŕče, zložíte ho na zem a stratí orientáciu na niekoľko sekúnd až minút. Paralyzéry sú napájané pomocou vstavanej nabíjateľnej batérie alebo pomocou vymeniteľných batérií. Pred používaním paralyzéra je potrebné podrobne sa oboznámiť s návodom, aby ste vedeli, ktoré tlačidlo má akú funkciu. Nie je na škodu vyskúšať si s ním aj základné obranné techniky, ako by ste ho pri reálnej sebaobrane použili.

PODĽA ČOHO SI VYBRAŤ?

Trh je plný paralyzérov s rôznymi stupňami napätia (od 200 000 až do 2 000 000 Voltov), rôznych tvarov a veľkostí. Vyskytujú sa aj elektrické paralyzéry so zabudovaným slzným sprejom alebo zabudovaným svietidlom. Čím menší paralyzér, tým lepšie sa dá skryť a nosiť, manipulácia s ním však pri obrane môže byť už horšia. Overeným výrobcom elektrických paralyzérov je americká značka UZI, ktorá sa zaoberá výrobou najmä malých modelov a česká značka ESP, ktorá sa zaoberá výrobou profesionálnych modelov pre ozbrojené zložky. Americká značka UZI dokonca ponúka model vo veľkosti pera. Paralyzér je vhodný na obranu nielen proti ľudským, ale  aj zvieracím útočníkom. Proti psom je však vhodnejší paralyzér v tvare obušku, pomocou ktorého ho zasiahnete aj na vzdialenosť cca 1 meter. Za najúčinnejšie bývajú označované modely českej značky ESP (model POWER MAXSCORPY MAX), ktorých rozmery sú však väčšie, avšak sú napájané silnými 9 V batériami a sú nimi vyzbrojené rôzne bezpečnostné zložky po celom svete. Značka ESP ponúka k svojim paralyzérom aj rôzne druhy puzdier na nosenie.

 
avatar
Milica Hagarová

Dobrý deň, poprosím Vás o odporúčanie konkrétneho paralyzéra. Potrebujem na psa, 50kg bull plemeno. Včera napadol môjho psa na vodítku, čo som čítala, tak paralyzér vydá silný zvuk, tak neviem ako môj pes a či pri kŕčoch spôsobených paralyzérom bude možné ho oddeliť od môjho psa. Či nedôjde k stiahnutiu svalov v kŕči. Ďakujem za odpoveď, Milica Hagarova

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň,
na zvieratá odporúčam skôr silné obranné spreje.

...
avatar
Andrea

Jeden som v nedelu vystriekala priamo do očí foxteriéra zakusnutého v krku mojho weimara….ani ho nepohlo až ho muž priškrtil. Zato my naokolo sme potom umierali od pálenia

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, akým sprejom ste disponovali?

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia