Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

AKO SI SPRÁVNE VYBRAŤ STRELIVO PRE VZDUCHOVÚ ZBRAŇ?

27. máj 2020
AKO SI SPRÁVNE VYBRAŤ STRELIVO PRE VZDUCHOVÚ ZBRAŇ?

Niekto si možno povie, že do vzduchových zbraní patrí jednoducho diabolka alebo brok. Keď však následne v kamenej predajni alebo v internetovom obchode zistí, že dnes už existuje veľké množstvo diaboliek a brokov, tak zrazu zostane zaskočený a nevie si vybrať. V nasledovných riadkoch sa Vám teda pokúsime poradiť, ako si vybrať správne strelivo do Vašej vzduchovej zbrane.

POTREBA POZNAŤ KALIBER SVOJEJ ZBRANE

Často sa stáva, najmä v kamenných predajniach, že príde zákazník a pýta si diabolky do vzduchovky. Potom nasleduje prvá otázka od predajcu, aký kaliber diaboliek potrebuje. Odpoveď zákazníka býva niekedy veľmi prekvapivá a odpovie, že nevie, že chce "obyčajné diabolky". Takáto odpoveď pre predajcov zbraní znie podobne, ako keby ste na otázku od pumpára na čerpacej stanici, či tankujete benzín alebo naftu, odpovedali, že neviete, že predsa "obyčajné palivo". Následne sa predajca snaží od zákazníka zistiť aspoň názov a model zbrane, ani to však častokrát nevedie k úspechu. Preto je naozaj dôležité, aby ste poznali kaliber svojej zbrane a aj názov a model svojej zbrane. Kaliber charakterizuje priemer diabolky a je vyjadrený buď v európskom meradle (napr. 4.5 mm) alebo v anglo-americkom meradle v desatinách, stotinách a tisícinách palcov (napr. .177). Dnes už totiž existujú vzduchovky rôznych kalibrov. Najrozšírenejším kalibrom je 4.5 mm (.177)5.5 mm (.22). Ďalšími kalibrami sú 5.00 mm (.20) a 6.35 (.25). Najmenej rozšírenými kalibrami v Európe sú 7.62 (.30) a 9 mm (.35).

Najmä v prípade vzduchových zbraní s tzv. venčekovým zásobníkom si treba dať pozor aj na dĺžku diabolky. Diabolka nesmie vyčnievať z tohto zásobníka.

POTREBA POZNAŤ SILU SVOJEJ ZBRANE

Ľudovo sa potenciál vzduchovky označuje ako sila alebo výkon. Potenciál vzduchovej zbrane sa však nemeria ani v jednotkách sily (Newton) a ani v jednotkách výkonu (Watt). Meria sa v Jouloch ako tzv. energia strely na ústí hlavne. Prečo je dôležité poznať energiu svojej vzduchovej zbrane?

Nielen, že existuje mnoho kalibrov diaboliek, ale v rámci konkrétneho kalibru sa diabolky rozlišujú aj podľa ich hmotnosti. Naše odporúčanie, akú hmotnosť diaboliek kal. 4.5 mm použiť podľa energie vzduchovky:

  • Energia od 3 do 5 Joulov – hmotnosť od 0.20 g do 0.40 g
  • Energia od 5 do 10 Joulov – hmotnosť od 0.40 g do 0.60 g
  • Energia od 10 do 15 Joulov – hmotnosť od 0.60 g do 0.90 g
  • Energia 15 Joulov a viac – hmotnosť od 0.90 g a viac

Naše odporúčanie chápte ako orientačné, nikde nie je napísané, že nemôžete do Vašej 15 Joulovej vzduchovej pušky nabiť aj diabolku s hmotnosťou 1.10 g. Určite však neodporúčame experimentovať s takto ťažkou diabolkou vo vzduchovke s energiou strely napr. 3.00 Joule. V tomto prípade by sa mohlo stať, že by tak ťažká diabolka ani nevyletela z hlavne. Vždy pamätajte, na pravidlo, čím ťažšia diabolka, tým nižšia jej úsťová rýchlosť a menší dostrel. Čo však v prípade ak nepoznáte energiu strely svojej zbrane?

Ak túto informáciu nenájdete na obale vzduchovky, priamo na vzduchovke, alebo neviete informáciu preveriť od dodávateľa, v tom prípade Vám zostáva už len jediná možnosť, a to energiu strely odmerať. Buď vyhľadáte predajcu, ktorý takúto službu ponúka, alebo si prístroj na meranie energie a rýchlosti strely s názvom Chrony zakúpite. Energiu strely vystrelenej zo zbrane možno vypočítať podľa vzorca (0.5 x M x V²) / 1000. M predstavuje hmotnosť diabolky v gramoch a V predstavuje rýchlosť diabolky v m/s.

VÝBER PODĽA ÚČELU

Diabolky je potrebné vyberať aj podľa účelu. Účelom môže byť najmä voľnočasová, športová streľba alebo odstrel škodcov ako napr. potkanov. Ak je pre Vás streľba len občasným koníčkom, určite Vám budú stačiť diabolky nižších cenových relácií. Ak ste však skúseným strelcom, ktorý pravidelne trénuje a zlepšuje sa, tak budete potrebovať niečo lepšie. V takom prípade pre Vás odporúčame diabolky kvalitných výrobcov ako JSB alebo Handler and Natterman. Ak hľadáte lovecké diabolky, určite si pozrite modely diaboliek ako Hornet, MetalmagRocketPolymag.

ŠPECIÁLNE STRELIVO DO VZDUCHOVIEK

Špeciálnym strelivom odlišným od diaboliek sú olovenéoceľové broky. Olovené broky sú vhodné skôr do niektorých starých, slabších typov vzduchoviek. Do moderných vzduchových zbraní odporúčame používať diabolky. Oceľové broky sú určené prevažne do CO2 pištolí s hladkou hlavňou bez vývrtu. Nikdy do takýchto zbraní nenabíjajte olovené broky, môžete zbraň vážnym spôsobom poškodiť. Vždy teda používajte strelivo príslušného kalibru a druhu. Ak ste si nie istí výberom, vždy sa radšej poraďte s predajcom.

 
avatar
Matej

Dobrý deň. Chcem sa spýtať aký je rozdiel medzi diabolkou kal. 4.5 mm a oceľovými brokmi ? Myslím to tak že ktoré strelivo z tých dvoch dokáže trebárs rozbiť dlaždicu alebo prestreliť plnú uzatvorenú plechovku na vzdialenosť Cca 8m. ... Neviem sa rozhodnúť medzi tromi vzduchovymi pištoľami ale dve sú na olovené diabolky kal.4.5mm a jedna je na oceľové broky.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na rozbíjanie dlaždíc by ste pravdepodobne potrebovali silnejšie vzduchovky. Každopádne tenká plechovka by nemal byť problém ako pre diabolku tak pre oceľový brok, samozrjeme, rozhodujúca bude aj vziadlenosť uloženia plechovky ako cieľa.

...
avatar
Radek Polách

Dobrý den, chci se zeptat, zda se ještě prodává střelivo do vzduchovky na vícenásobné použití. Vím, že jsem kdysi střílel ze vzduchovky (Slavia 630 model 77) a používali jsme k tomu střelivo s kovovou horná částí a různobarevnými "štětinami" v dolní části. Děkuji za odpověď.
Radek Polách

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, možno máte na mysli tzv. šípky. Tie momentálne nemáme v ponuke.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia