Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

NAJZNÁMEJŠIE ZBRANE POUŽÍVANÉ POČAS DRUHEJ SVETOVEJ VOJNY

13. december 2021
NAJZNÁMEJŠIE ZBRANE POUŽÍVANÉ POČAS DRUHEJ SVETOVEJ VOJNY

V druhej svetovej vojne bolo použitých množstvo zbraní, ktoré boli vyvinuté ešte počas prvej svetovej vojny a dokonca aj pred prvou svetovou vojnou, ako napr. ruská opakovacia guľová puška Mosin model 1891. Druhá svetová vojna však priniesla aj vývoj úplne nových guľových zbraní s cieľom mať účinnejšie zbrane ako nepriateľská strana. Dôvodom vývoja nových zbraní však bola aj skutočnosť, že bolo potrebné vyrábať z technologického hľadiska čo najjednoduchšie zbrane, čo umožňovalo ich výrobu na obrovské množstvá, pretože obrovské množstvá vojakov potrebovali obrovské množstvá zbraní. Poďme sa spolu pozrieť na to, ktoré zbrane boli najrozšírenejšie v armáde USA, Ruska a Nemecka.

USA

Z krátkych amerických zbraní je nepochybne najznámejšia samonabíjacia pištoľ COLT M1911. Vo svojich počiatkoch bola výnimočná a nadčasová najmä svojim dizajnom a konštrukciou, ktorou sa inšpirovali aj ďalší konštruktéri a výrobcovia zbraní. Bola kalibrovaná na náboj .45 ACP s rýchlosťou na ústí hlavne do cca 250 m/s. Model 1911 a jeho rôzne variácie a klony vyrába dodnes niekoľko výrobcov zbraní po celom svete. Ak nie ste držiteľom zbrojného preukazu, môžete si zakúpiť vydarenú nefunkčnú repliku značky Denix alebo repliku vo forme CO2 pištole značky Umarex.

Americké samopaly Thompson nepreslávila len vojna, ale aj členovia americkej mafie, ktorí ich s obľubou používali. Patrili aj do výzbroje americkej polície. Boli kalibrované na pištoľový náboj .45 ACP s rýchlosťou na ústí hlavne do cca 280 m/s. Priaznivcov týchto samopalov iste poteší nefunkčná replika značky Denix alebo replika vo forme CO2 samopalu značky Umarex.

Samonabíjacia puška M1 Carbine zažila svoju premiéru počas druhej svetovej vojny pri invázii v Afrike v roku 1942. Jej hlavnými výhodami bola ideálna dĺžka, nízka hmotnosť a kaliber .30 (7.62 mm) s rýchlosťou na ústi hlavne až do 600 m/s. O tom, že bola obľúbenou puškou svedčí aj fakt, že ju americká armáda používala vo výzbroji až do konca šesťdesiatych rokov 20. storočia. Nefunkčnú repliku tejto pušky ponúka aj značka Denix.

RUSKO

Najznámejšou ruskou pištoľou používanou počas druhej svetovej vojny je nepochybne model TT 33 Tokarev. Táto pištoľ postupne vytlačila z výzbroje zastaralé revolvery Nagant. Jej konštrukcia bola do istej miery inšpirovaná americkou pištoľou COLT M1911. Model TT 33 disponoval silným kalibrom 7.62 x 25 s rýchlosťou na ústi hlavne až do 420 m/s. Ak by ste chceli mať aspoň repliku tejto zaujímavej pištole, môže Vás potešiť replika vo forme airsoftovej zbrane.

Legendou spomedzi ruských samopalov je určite model PPSh 41 (Špagin). Vyznačoval sa drevenou pažbou a bubnovým zásobníkom. Bol kalibrovaný taktiež na náboj 7.62 x 25. Neskôr bol nahradený jednoduchším samopalom PPS 43 (Sudajev). Pre fanúšikov tejto zbrane je na trhu dostupná veľmi vydarená nefunkčná replika značky Denix.

Opakovacia puška Mosin 1891 zažila prvú aj druhú svetovú vojnu. V priebehu druhej svetovej vojny bola postupne nahrádzaná puškami Mosin 1938 a Mosin 1944. Všetky tieto verzie boli kalibrované na výkonný kaliber 7.62 x 54R s rýchlosťou na ústi hlavne až do 810 m/s. Podarenou replikou modelu 1891 je airsoftová puška značky B. O. Manufacture.

NEMECKO

Nemecké samonabíjacie pištole Walther P38 a Luger P08 sa dizajnom výrazne odlišovali od súčasných moderných pištolí. Už vtedy však používali do dnešnej doby obľúbený a rozšírený kaliber 9 x 19 (Luger). Do ponuky nefunkčných replík zbraní španielskej značky Denix samozrejme patrí aj model P38 i model P08.

Vojnový samopal MP 40 je naozaj chronicky známy. Počas rokov 1940 až 1945 bolo vyrobených približne milión kusov. Vyznačoval sa najmä svojim štýlovým dizajnom, sklápacou pažbou a taktiež moderným kalibrom 9 x 19 (Luger). Nakoľko je naozaj legendou, vyrábajú sa jeho repliky vo forme nefunkčných replík, airsoftových zbraní, vzduchových zbraní a dokonca aj expanzných zbraní.

Známou opakovacou nemeckou puškou používanou počas druhej svetovej vojny je Mauser K98. Konštrukcia tejto pušky sa stala vzorom niektorých výrobcov pri vývoji poľovných opakovacích guľovníc. Používala veľmi silný náboj v kal. 7.92 x 57, ktorý dosahoval rýchlosť na ústi hlavne až do 760 m/s. Tento kaliber bol používaný aj v nemeckých guľometoch a dnes ho používajú poľovné pušky. Pre priaznivcov tejto zaujímavej pušky je k dispozícii nefunkčná replika značky Denix.

 
avatar
ThatSlovakGuy_

Boha to vie každý

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia