Infobar icon

JARNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do výšky 40%. Nakupovať teraz.

Kategórie
 
 
 
 
 

AKO NASTAVIŤ PUŠKOHĽAD NA VZDUCHOVEJ PUŠKE?

15. december 2020
AKO NASTAVIŤ PUŠKOHĽAD NA VZDUCHOVEJ PUŠKE?

Puškohľad je optické zariadenie, ktoré sa inštaluje spravidla na rám zbrane a uľahčuje a urýchľuje zameriavanie cieľa na dlhšie vzdialenosti. Pri mierení cez klasické pevné mieridlá musí strelec zladiť mušku s cieľnikom a súčasne mieriť na cieľ. Pri streľbe cez puškohľad však stačí zladiť len zameriavač (kríž) s cieľom, vďaka čomu je streľba rýchlejšia, pohodlnejšia a jednoduchšia. Ďalej Vám vysvetlíme ako správne vybrať puškohľad a ako ho nastaviť.

 

CHARAKTERISTIKA PUŠKOHĽADOV A ICH PARAMETROV

Pri výbere puškohľadu treba myslieť na účel, na ktorý má byť využitý. Pri streľbe na väčšie vzdialenosti sa používajú puškohľady s väčšou optikou a s variabilným priblížením (ZOOM). Na menšie vzdialenosti sú vhodné menšie puškohľady. Pri výbere puškohľadu napr. na vzduchovú pušku treba zvážiť aj energiu strely. Ak máte vzduchovú pušku s nízkou energiou strely s obmedzeným dostrelom (napr. do 7.5 Joula), určite Vám bude stačiť puškohľad menších rozmerov a aj bez variabilného priblíženia (napr. 4 x 20, 4 x 32). Puškohľady s variabilným priblížením bývajú označené napr. 3-9 x 40. Údaj 3-9 Vám prezrádza, že môžete približovať obraz cieľa od trojnásobného zväčšenia až po deväťnásobné zväčšenie. Údaj 40 predstavuje šírku objektívu v milimetroch. Čím väčší objektív, tým väčšia svetelnosť, avšak na úkor hmotnosti. Čím viac približujete, tým máte menšie zorné pole a nižšiu svetelnosť. Puškohľady bez variabilného približovania majú väčšiu priepustnosť svetla. Niektoré modely majú aj podsvietenie kríža alebo stredového bodu, čo pomáha napr. pri streľbe v šere. Intenzita podsvietenia sa dá väčšinou regulovať v niekoľkých stupňoch. Pri výbere puškohľadu sa môžete stretnúť aj s pojmom paralaxa. Paralaxa je mechanické nastavenie optického systému, ktoré slúži na zobrazenie cieľa v rovnakej ohniskovej rovine na akúkoľvek vzdialenosť. Vďaka vysokým typom montáží s tzv. podhľadom je na niektorých modeloch zbraní možné mieriť aj cez pevné mieridlá alebo aj cez puškohľad. Existujú aj rôzne formy, resp. tvary zámerných krížov s rôznymi označeniami. Obľúbenými značkami puškohľadov na vzduchovky sú Walther, Nikko Stirling a Valiant.

AKO NASTAVIŤ PUŠKOHĽAD NA VZDUCHOVEJ PUŠKE?                                        

Puškohľad nestačí len nasadiť na Vašu zbraň. Je potrebné ho v súlade s návodom horizontálne a vertikálne nastaviť. Na nastavovanie puškohľadov existujú aj špeciálne stojany na zbraň, ktoré ju pevne zafixujú a následne sa uskutočňuje testovacia streľba na terč a horizontálne a vertikálne nastavovanie puškohľadu. Väčšina z Vás však určite doma takúto profi pomôcku nemá a ani nebude chcieť do nej investovať niekoľko stoviek Eúr. Preto, ak nemáte stojan, oprite pušku o nejaký predmet, prípadne si zakúpte dvojnožku, aby ste čo najviac eliminovali možné odchýlky spôsobené otrasmi. Stanovte si vzdialenosť, na ktorú chcete puškohľad nastaviť (pri vzduchovke s energiou strely cca 15 Joulov napr. 25 m) a umiestnite terč (najlepšie so štandardným rozmerom 14 x 14 cm). Začnite opakovanú streľbu na terč a podľa toho, kam Vám strela zachádza, uskutočňujte na puškohľade stranovú a výškovú korekciu. Väčšina z nás má v rodine alebo medzi priateľmi poľovníkov alebo športových strelcov, preto ak sa Vám to zdá komplikované, alebo sa Vám nedarí, požiadajte ich o pomoc, bude to pre nich hračka.

 
avatar
Stano

Zdravim,kúpil som si puškohlad Edenberg 3-12-50E na vzduchovku Artemis 1100 Všetko v poľsku.Pred tým som mal iný puškohlad slabši.Tento som namontoval a neviem ho presne nastaviť kde je hore,dole a kde do prava a do ľavaZatial som skušal na terč ale ani ho nezachyti asi je celkom rozladený.Asi musím dať veľký kartón min m x m za terč.Pritom som dosť dobrý strelec zo vzduchovky akurát s nastavením to je zle.

...
avatar
Lovec225

Dobrý deň môžem sa spýtať ohľadom puškohľadu? Mám taký problém že vlastne keď mám aj nastavený puškohľad že už by mal ísť pekne tak po 1-2 výstreloch sa zasa dáko posunie a je riadne pripojený k vzduchovke takže je možné že by to mohlo byť krivou hlavňou ? Ďakujem za pomoc.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ sa nástrel po pár výstreloch rozladí, môže byť problém priamo vo vnútri puškohľadu.

...
tsSLAueP

1

...
tsSLAueP

1

...
avatar
Miloš Kapusta

Dobrý deň. Kúpil som si vzduchovku Black ops sniper aj s puškohľadom Norica 3-9x40. Nenašiel som k tomu návod na nastavenie optiky pri nástrele. Regulácia priblíženia je dobrá, obraz ostrý. Sú tam na seba dva kolmé regulátory bez ciachovaniaa nemám pocit, že by hýbali so zameriavačom. Je to len statická optika s priblížením.
Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak sa v balení nenachádza návod na nastavenie optiky, napíšte prosím kolegovi na sales@afg.sk a pošle Vám ho. Pri točení s horizontálnym a vertikálnym regulátorom okom vo vnútri puškohľadu nezachytíte pohyby so zámerným krížom. Priebeh nastavovania uvidíte na terči pri testovacej streľbe.

...
avatar
Štefan

Mám dva dni vzduchovku a rozpadol sa mi kríž na puškohlade Ux 6×40 už je puškohľady bez kríža

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, v takom prípade je tovar potrebné reklamovať.

...

Pridať komentár

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia